Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Herqules

(Hanka, 6. 3. 2007 10:54)

Ahoj všichni, dnes mají dostat HQ do internetového obchodu www.kocarek.cz. Obchod prý mají v Kopřivnici. Paní mě po telefonu říkala, že neví, co všechno jí pošlou. Oni měli ke kočárkům nánožník zdarma, a už nemají, protože jim to výhradní dovozce zatrhl, že to tak nejde, aby měli takové výhody.
Holky, prosím, napište mi jak se vám s HQ Raptor 3 spin manipuluje při sjezdech z obrubníku, nebo přes nějaké překážky. Slyšela jsem, že je to špatné. A co ta váha? Já jsem na 99% rozhodnutá, že ho koupím, ale chci víc zkušeností.
Díky moc!!!!

Tako City Voyager

(Markéta, 5. 3. 2007 21:33)

TAk píšu ohledně reklamace kočárku TAko city Voyager,dnes nám volali z Brněnské prodejny, že máme kočárek opravený. Do reklamačního protokolu jsem sice napsala, že vady jsou neodstranitelné a tudíž požadujeme vrácení peněz, ale měla jsem odstoupit od kupní smlouvy už to tu někdo psal, ale bohužel až po tom co jsme kočárek reklamovali:(
na pružinu prý dali nějaký průhledný bakelitový kryt (asi chcou zachovat vzhled) tak jsem zvědavá, nedělám si velké naděje , že uspějem s vrácením peněz, ale pokud máte někdo čerstvé informace jak to jde uplatnit napište na email: markyzak@seznam.cz dík Markéta

Ještě jednou skateboard

(Jana, 5. 3. 2007 21:27)

Na strankach www.detskyraj.cz jsou v nabídce tyhle 4 druhy:Babyskate 1080,-
Mutsy Step up 1190,-
Flynn board 1219,-
Jané Surfer 1830,-
FlynBoard se připevňuje ke konstrukci kočárku ne na osu a je proto k upevnění na kočárky,kde by vadila tyčová mezikolová nožní brzda a uprostřed vedené např lanka ruční brzdy -určitě vhodné ke zn. Herqules levněji www.baby-eshop.cz FlynnBoard 1188,-

Omluva + x-lander

(Evča, 5. 3. 2007 18:51)

Moc se omlouvám za ztrojený příspěvek - kousnulo se mi připojení na internet a komentář mezitím odešel 3x :o(
Mirko, kamarádka má x-lander a stěžuje si na velice krátkou korbičku pro mimčo, které se narodilo v říjnu jako nedonošené a momentálně se jí už ve fusaku do kočárku skoro nevejde. S jízdními vlastnostmi je naopak velmi spokojená.

Pro Monču - Fenix F4

(Evča, 5. 3. 2007 18:46)

Mončo, taky prosím o bližší popsání poruchy u Vašeho Fenixe: jak konkrétně kolečka zlobí a co se stalo s konstrukcí? Dost mě tyto závady tak brzy překvapily - většina komentářů ke kočárkům Patron Bohemia naopak vyzvihovala jejich spolehlivost a dobré jízdní vlastnosti i v náročnějších terénech (hluboký sníh či lesní cesty).
Máte prosím ještě někdo zkušenosti (jakékoli:o) s Apolonem či tímto Fenixem? Budu za ně moc ráda!

x-lander xa

(Mirka, 5. 3. 2007 16:43)

Ahoj holky,
prosím Vás,jaké máte zkušenosti s kočárky x-lander?
Docela se mi líbí ta nová kolekce 2007,i cenově je přijatelná, tak nevím jak se rozhodnout.
Děkuji Mirka

Breaker

(Zuzka H., 5. 3. 2007 12:41)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenost s kočárkem Breaker?
Na netu se mi moc líbí, ale chtěla bych ho vidět na vlastní oči. Nevíte náhodou, zda ho nemají ve Vesně v Opatovicích nad Labem? Nikde jinde okolo Hradce Králové jsem na něj nenarazila. Děkuji Zuzka H.

Jane slalom pro

(Andrea, 5. 3. 2007 9:54)

Ahoj holky,
prosím Vás, máte nějaé zkušenosti s kočárky jane - zvlášť slalom pro? S manželem jsme byli rozhodnuti pro bebecar, ale přemýšlíme i o jane, jen nevím, jak velká je hluboká vana atd. Jedna moje kamarádka mi zase říká, že by si ho nepořídila, že je celý z plastu. Naživo jsem ho ještě neviděla, za týden jedeme na obhlídku kočárků, tak uvidíme.Předem děkuji za Vaše příspěvky

Retrus BASKET

(Sylvik, 5. 3. 2007 8:04)

Ahoj všem. Nemá prosím někdo zkušenost se značkou Retrus BASKET? díky.

Pro Monču

(Zlata, 4. 3. 2007 22:31)

Ahoj Mončo,můžeš mi blíže popsat,co myslíš pod pojmem selhaly kolečka? Myslím tím,co se ti s nimi stalo? A nechápu tě,jak se ti mohla prohnout konstrukce? Jinak to zkus reklamovat a zeptej se na prodejně,jestli by ti dali náhradní kočárek po dobu tvé reklamace.Některé obchody to tak dělají.Zatím ahoj a těším se na tvoji odpověď.

Fenix F4

(Monča, 4. 3. 2007 17:00)

Ahojky máme f4 od prosince,kdy se nám narodilo mimi.A jsem s ním velmi nespokojená.Nejdříve selhali kolečka a ted už i konstrukce.Je sice hezké,že je alu,ale nic nevydrží.Nám se ohla a nevíme co s tím.Můžeme to reklamovat,ale v čem budu prcka vozit?To už mi nikdo neporadil.Mohu koupit nový kočár,ale co kdyžt mi reklamaci neuznájí a já jen vyhodím zbytečně peníze.Možná to je jen náhoda,ale JÁ HO NEDOPORUČUJU.Pa pa Monika

pro Ivču

(Lucka, 4. 3. 2007 15:46)

Ivčo díky, jojo, tak to asi vím, kde to je. My máme na koupi zatím čas, ale rozhodně se tam pojedu kouknout. Díky a ať dobře dopadne reklamace!!

Kočárek Jané slalom pro+matrix

(šárka, 4. 3. 2007 14:33)

Dobrý den,chtěla bych se s Vámi podělit o mou zkušenost s tímto kočárkem.Musím říct že mě osobně se skvěle vyplatil,bydlíme ve třetím patře paneláku bez výtahu takže ho nemusím nechávat celý v kočárkárně ve které bych si nenechala ani koloběžku :-).Polohovací autosedačka se jedním stisknutím čudlíku na madle odendá od podvozku a může se šplhat domu.Navíc podvozek se dá jednoduše složit takže je vhodný i na převážení v autě.Autosedačka je vhodná do šesti měsíců na podvozku Jané slalom a když už mimi vyroste tak ještě se dá do 13 kg používat jako autosedačka,takže ušetříte peníze.A když už mimi přejde do sporťáku tak je výhoda v tom že se s ním dostanete všude i do obchodu aniž by jste kočár musely nechat venku.Ještě jsem zapomněla dodat že se tento kočárek kupuje jak sporťák tak i ta polohovací autosedačka.Celková cena této varianty nás přišla na 18 500 kč.Mějte se hezky a přeji šťastnou ruku i Vám při nakupování kočárku.

Herqules - pro Lucku i jiné :o)

(Ivča, 4. 3. 2007 13:52)

Nebojte se, zas až tak blbí zase nejsme :o))) To je naprosto jasné, že to budeme reklamovat! Už jsme tam samozřejmě volali a vše domluvili.
Jinak Lucko na Čerňáku je to hned vedle obchodního centra Electroworld, vlastně přímo v rámci toho komplexu. Je to naproti tubusu metra, při příjezdu z centra Prahy vlevo. Mají tam otevřeno každý den do 20h. A zřejmě jich mají dost, takže asi není třeba šílet, jak se původně zdálo z těchto stránek :o)

Pro Dhav

(Jana, 4. 3. 2007 11:11)

Alu sprint nemá špatný design, ale zvaž ten nízký zatáčecí podvozek.Taky bych zvážila skládání do auta. Podle mého se spíš hodí na suchou zimu do města. Kortinu jsem neviděla, nemůžu soudit. Pozor oba jsou to polské kočárky. Měla jsem dva různé poslké (přímo v polsku kupované) oba nevydržely ani rok. Problémy sice s opravou a zapůjčením kočárku na dobu opravy nebyly, ale stačilo. Za ty nervy a peníze to nestojí.

Mikrus alu sprint

(Dhav, 4. 3. 2007 10:47)

Ahojky děvčata, náhodou nemáte někdo tento kočárek?? Moc se mi začal líbit, ale nikde žádná recenze.Je to napodobenina Mustsyny.
Ještě se mi líbí Roan Kortina, ten tady hodně lidí chválilo, tak prozatím vede, ale ráda bych znala i nároz některé z vás..... Děkuji moc

Peg Pérego AT4

(Martina, 4. 3. 2007 9:37)

Ahoj, uvažuji o koupi tohoto sportovního kočárku. Máte s ním někdo zkušenosti - pozitivní nebo i negativní? Případně jaký doporučíte sportovní kočárek pro větší miminko? Moc díky.

Pro Ivču

(Zuzka, 4. 3. 2007 9:23)

Ahoj,my jsme také kupovali Herqules hned na krámě a divili jsme se,že ho tam měli volný.Prodavačky nás upozornili,že si máme všechny šroubky a spoje podotahovat,protože to montují sami a nejsou v tom tak zkušené.Možná to byla jen náhoda,že vám tam něco chybělo.Zkus tam zajít a uvidíš.Teda nevím v jakém balení jste ho kupovali,jestli už složený nebo v originál balení rozložený.
Zuzka

Pro Danu

(Zuzka, 4. 3. 2007 9:14)

Ahoj,zkušenosti s Baby trend sice nemáme,ale viděli jsme ho v Opatovicích ve Vesně.Prodavač nám ho moc vychválil (až moc,ani jsme se nestačili pořádně soustředit),ale odradilo nás to, že to nemá originál kšírky,nedá se sundat ta sportovní sedačka a je celkově dost těžký.Je to prostě klasická čtyřkolka se železným rámem.Je to teda jen můj názor,třeba se někomu líbí a nechci ho tím urazit.Má to i své klady.Cena je určitě pěkná a je dobré,že ho tam i zrepasují nebo v případě poškození i na počkaní opraví.My jsme nad ním původně uvažovali také,ale pak jsme projížděli stránky na internetu a zalíbil se nám Herqules Raptor 3 Spin.A ten už také máme doma.Pokud jsi zastáncem čtyřkolek,tak mrkni na Herqules Razor 4.Je teda určitě o něco dražší,ale cena odpovídá kvalitě zpracování.Nechci teda vychvalovat jenom Herqules, jsou určitě i další dobré značky. Nevím odkud jsi,ale je určitě lepší projet více obchodů (Chicco,John Neel atd.).My jsme tomu věnovali jeden celý víkend v Hradci Králové.Když budeš chtít, písni mi na e-mail z.sediva@centrum.cz.
Zuzka

Herqules

(Lucka, 4. 3. 2007 8:59)

Ivčo, prosím vás, kde na Čerňáku jste koupili tento kořárek? Kdyžtak mi to pošlete na lucka.buresova@centrum.cz Nevím, jestli se zde může napsat přímo obchod. Díky.

Možná bych šla kořárek reklamovat,třeba to byla náhoda...


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »