Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Bebetto

(Jitka, 5. 4. 2007 9:48)

My jsme měli Bebetto Tiger Exclusive a vůbec si nemůžu stěžovat.Kočárek byl perfektně odpružený a nikdy se nám naštěstí nestalo že by se zlomil, složil za jízdy nebo tak podobně.Ted už mám tři měsíce HQ Raptor 3-spin a samozřejmě ta kvalita je úplně jiná.Bebetto se nám líbilo jako hluboký kočárek,ale jako sporťák vůbec,proto jsme volili HQ jako sporťák a jsme nadmíru spokojeni.Dnes naše malá má roček a stále se vněm pohodlně vyspinká i s fusakem a dekou.Doporučuji všem mamčám na kočárku NEŠETŘIT!!!

Pro Evu

(Věra, 5. 4. 2007 9:25)

Evi, děkuji. Věra

Poradíte?

(Jana, 5. 4. 2007 6:38)

Prosila bych o radu, kde mají v prodeji kočárky HQ nebo Cam v severozáp. Čechách.

pro Ivču

(monika n., 4. 4. 2007 21:28)

urcity typ vam neporadim to zalezi na vas kazdemu se libi jina barva i vzhled ale radu takovou uni vam napisi urcite kola nafukovaci do terenu vyborna,taska na dite by mela mit pevne dno(nektere maji i strisku) pro prenaseni supr a vaha by nemela u trojkombinace presahnot 15kg a to docela take dulezite je velka taska na vecicky pro mimi,ja ji musela kupovat vetsi ,cim vetsi dite tim vice veci a plenek budete vozit,kapsicky jsou take velke plus i kdys sikovna maminka nebo kamaradka je udela a vsije bez problemu

Bebetto

(Slávka, 4. 4. 2007 21:00)

My měli Bebetto Joker Soft. Ačková konstrukce. U boudičky byla taková plastová místečka, kde se to při skládání vycvaklo a pak si kočárek "sednul". Když měl malý už přes 10kg a něco kolem těch 9-10měsíců, prostě při nastupování ten plast rupl a kočár "sedl" i s dítětem. Řvala jsem jak blbec, nevěděla co dělat. Reklamace proběhla, opravili, vyměnili a prý, že od určité váhy a věku se se všemi kočárky jezdí jen na sporťák. Tak jsem je poslala do p..., prodala Bebetto a koupila X-lander (svůj sen už z dřívějška). Jenže co s ním, když mi malý v něm být nechce...
K nové kolekci X-lander. Mají nové, o pár cm delší korbičky a z 9kg zvýšili jejich nosnost na 12kg. Aspoň nějaká změna k lepšímu u nové kolekce :)

pro Hanku

(monika n., 4. 4. 2007 20:56)

na ten booster se musim jeste podivat. x-lander se me taky libi spis kolekce predchozi vydela jsem v realu tu novou zlutozelenou barvu no hruza,je i fakt ze nektere typy jsou bez polohovani nohou.Jinak jeste k boostrovi vydela jste ho jak se sklada? Ja jo,je docela maly ale i tak je lepsi z neho sundat korbu,protoze jak je dlouha asi by se to v celku do kufru auta nevlezlo,takze bude lepsi ji dat volne na podvozek jinak ma i slunecni clonu a takovou sitku asi proti hmyzu,jo a to ze vaha kocarku je velmi dulezita je pravda meli jsme tako a ten vazil 20kg bez ditete to byla posilovna urcite si vybirejte i podle toho,ale kdyz jsem se tak divala tak ten booster je tak v cenove i vahove kategorii prijatelny a je i velmi prakticky az mimi odroste pouze se vynda taska(ta ma pevne dno velke +)a je s toho velmi pekny sportak a odpada vyber a koupe dalsiho

pro slavku

(monika n., 4. 4. 2007 20:36)

je fakt ze pro vetsi deti toho moc neni my mame 9 mesicu a merime asi 81cm i s polohovanim je nekdy problem navic me u x-landru prekvapil sistem polohovani ted jezdime ve free line buggy 6kol a ten ma klasicky zelezny ram ktery se pouze jednou rukou vysune z dane polohy a je to.To ze se me kocarek slozil to neznam je tam dost dobra pojistka, ale ze me spatne zapadne rukojet to uz se me stalo mnohokrat

Herqules pro dvojcata

(Eva, 4. 4. 2007 17:32)

Zkusenost zatim nemam, nas Hrqls ceka na miminka v pokojicku... Dovazi ho www.babyexpert.cz nebo jej maji v Chiccu v Brne (vedle Ikei).
http://herqules.babyexpert.cz/kocarek-herqules-twin-raptor-spin-zeleny+dp22530/

Kočárek pro dvojčata Herqules

(Věra, 4. 4. 2007 16:24)

Prosím, máte někdo zkušenosti s kočárkem pro dvojčata Herqules a víte, kdo jej dováží? Děkuji

Kočárek pro dvojčata Herqules

(Věra, 4. 4. 2007 16:24)

Prosím, máte někdo zkušenosti s kočárkem pro dvojčata Herqules a víte, kdo jej dováží? Děkuji

Pro Ivcu - Dorjan Danny sport

(Katka, 4. 4. 2007 13:36)

Mame zkusenosti s Dorjanem - Nase Klarka(v breznu jsme slavili rok) v tom preckala leto,zimu.Je dost prostorny,takze v zime se nam do kocarku vlezla i s fusakem a dekou.Hodne cestujem a kocarek s nami,da se slozit rychle a lehce.Mame snad nejmensi vytah na sidlisti,ale i presto tam kocarek vleze.Nam tento typ kocarku vyhovuje,jsme s nim spokojeni a cenove vychazi taky dobre.Je z neho i pekny sportak.Jen se uz tezce veze,kdyz si u sportaku prehodite rukojet.

Poradí mi někdo???

(Ivča, 4. 4. 2007 12:56)

Hezký den všem, v září čekáme příchod našeho prvního potomka, tak se začínáme koukat po kočárcích a popravdě je jich tolik, že mám chaos, z jakých typů vybírat ten, co by nám seděl. Bydlíme na malé vesničce, kolem lesy, cesty celkem slušné, ale žádné chodníky.....Hodně jezdíme a jezdit budeme autem, takže skaldný kočárek, pratelný potah....pořádné pérování.....dobrý do sněhu...kombinovaný.bezpečný pro prcka,aby se do toho vlezl i v roce......dívala jsem se na spousty typů, zalíbil se mi Hoco diamont,Babyactive Breaker nebo Dorjan Danny sport...Nemá některá z vás zkušenosti s vhodným kočárkem na tyhle terény? Poradíte mi prosím nebo dáte tipa??? Děkuju a všem hezký den.

X-lander

(Slávka, 4. 4. 2007 12:45)

S polohováním je to pravda. Já mám ale XAčko z loňska, komplet polohování a jak jsem již řekla, v nabídce byla i vložná taška pro novorozence. To bych ale nemohla. Taky jsem musela na malého pořád vidět. My jsme ale obříci, takže máme s kočárky trochu problém. XAčko jsem mu koupila v 10,5měsících a bylo to akorát. Jen pak začal chodit a už si ho neužívám... :( Jinak je XAčko ale má srdeční záležitost vzhledově :)Předtím jsem měla Bebetto a to nás nevydrželo. Malý měl v roce 12kg a 85cm a už 2měsíce před tím se nám kočárek začal skládat za jízdy s dítětem proti sobě. Proto už bych nikdy nejspíš nešla do přehazovací rukojeti. Složil se mi ve dveřích při nástupu do busu ...

X lander ,GT6 Booster

(Hanka, 4. 4. 2007 12:38)

Ahoj moniko na některých stránkách jsem našla boostra i bez tašky na novorozence,ale rozdíl v ceně byl minimální. Jinak jestli ho nakonec koupím tak určitě pisnu i když já mám ještě pár měsíců čas na vybírání.
Jinak co se týče x landera osobní zkušenost nemám ale byla sem na veletrhu a nová kolekce mě moc nenadchla barvy trochu divoký a mě se líbil desing loňských kolekcí. A jinak mě odradila i váha mě se líbila x3 ale přestali dělat natáčecí kola a má 18KG sporťák tak sem od toho upustila. Ale jak je to z ležením do lehu nevím ale některé myslím nemají ani polohovací nohy.

RE: X-lander

(Slávka, 4. 4. 2007 9:21)

Není to 100% leh, ale jde to rozepnutím těch přesek dát o kus ještě do roviny. Kámoška má taky X-lander, ale trojkolku a jí to např.nelze. Když je dáme vedle sebe, XAčko jde víc položit, než XT. To je má zkušenost a tom tahle diskuze je, ne?

RE: X-lander

(Slávka, 4. 4. 2007 9:17)

pro Hanku

(monika n., 3. 4. 2007 20:47)

tak si x-lander zrejme neporidime skoda ,bubou nam menit vytah a ten bude siroky 65cm tak se priklonim k boostrovi ale jeste musim zjistit zda se prodava bez tasky na mimi syn ma uz 9 mesicu jinak to ze se neda prehodit korba by me asi taky vadilo kdyz uz jsem na to zvykla

X-LANDER

(Hanka, 3. 4. 2007 19:55)

Ahoj, já jsem chtěla nejdřív taky tento kočárek od narození, ale odradila mě právě korbička. V místě, kde jsou adaptéry, kterými se upevňuje k podvozku je hrozně zúžená a je tam-podle mého názoru málo místa. A navíc se nedá sporťák přehodit proti směru jízdy, a já,pokud je malý ještě malinký,s ním musím komunikovat a takto by to nešlo. Ale zkušenost s ním nemám...

booster GT6

(monika n., 3. 4. 2007 15:35)

jeste jednou jsem dnes byla kocarek vyzkouset jen jsme nezjistily jak se kolecka daji zaaretovat u vetsiny kocarku je takova packa a tady nic ale urcite to nejak jde kdyz to pisou i v navodu jinak az budete mit kocarek koupeny dejte vedet jak se s nim jede jo a ma docela dobry i odpruzeni

kočárek Herqules

(Jana Vymazalová, 3. 4. 2007 14:31)

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s kočárkem Herqules - konkrétně se mi moc líbí typ Razor 6 Spin. Chtěla bych ho využívat od narození - korba nebo vložná taška se kupuje zvlášť - nevím co mám raději zvolit . Jinak se mi podle popisů a obrázků na webu zdá, že má tento kočárek dobrou výbavu za celkem ucházející cenu . Ale budu ráda, když mi někdo sdělí svoji zkušenost. Děkuji. (vymazalovajana@seznam.cz)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »