Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Quinny Speedi SX

(Eva, 25. 1. 2007 16:20)

Quinny Freestyle 3XL Comfort

(Lenka, 25. 1. 2007 13:23)

Olí,
tak zkus tuhle tříkolku - myslím, že patří k nejstabilnějším na trhu - a ještě má výhodu, že se sedák dá posadit po i proti směru jízdy. Ideální by bylo, kdyby jsi měla možnost si ji vyzkoušet - nemáš nějakou kamarádku, která by ti mohla dopřát "cvičnou jízdu"? My jsme s touhle tříkolkou hodně spokojení, jediná nevýhoda je, že Quiny lůžko je docela malé, ale pokud ji chceš jako sporťák, tak tohle se tě netýká. Jízdní vlastnosti a údržba jsou super. Za sebe můžu doporučit. Ještě se mi poslední dobou hodně líbí kočárky Casualplay, ale ty obdivuji jen na ulicích, nikdy jsem žádným nejela, takže jízdní vlastnosti neznám. Hodně štěstí při výběru.

Trojkolka - pomoc !

(Radka, 25. 1. 2007 13:03)

Buďte prosím tak hodní a poraďte mi jestli existuje trojkolka, která má překlápěcí rukojeť. Chci ji koupit jen jako sporťák a jezdit s ním na kolečkových bruslích a to musím mít to 3tí kolečkou sebe. + musí mít brzdu na rukojeti.
Děkuji za pomoc při hledání ideálu.

Herqules+nánožníky

(Olí, 25. 1. 2007 13:00)

Ahojky holky. Jak tak lítám po netu, tak jsem našla ty vaše kočárky a mam pocit, že psali i o nánožnících. Já bych si tam brnkla, zato nic nedáte. Kočárky mejí okamžitě ke koupi přes e-shop. http--chicco.babyexpert.cz

Martině

(Zuzka, 25. 1. 2007 11:55)

Děkuji ti za informace. Zřejmě budeme muset někde ten kočárek vyzkoušet přímo do auta a když se vleze tak je rozhodnuto. Už se rači nebudu dívat na jiné kočárky nebo bych se z toho zbláznila. Stačí že budu potom zase hledat dobrý sporťák.

trojkolka

(Olí, 25. 1. 2007 11:22)

Ahoj všichni. Moc se mi líbí trojkolky, ale pořád mi ji někdo rozmlouvá.! Mám strach, že je to nestabilní. Nemám nikoho kdo stím má zkušenost aby mi poradil.Prosím, napište mi pro a proti.Teď mám hluboký kočár za pár korun, ale na sporťáku šetřit nechci. Díky moc Olí

Zuzce

(Martina, 24. 1. 2007 21:44)

No rozměry, přesně nevím, každopádně se mi přesně vleze do kufru Fabie - sedanu, což taky není moc velký kufr. Ale vleze tam tak akorát, korba hlubokého kočárku musí být položená na bok. No a víc do kufru už nevleze. Takže je to tak na obyčejné převážení, menší nákup, ale rozhodně ne na cestování. Ale kočárek jsem autem vozila minimálně, 100% jsem využívala nacvakovací autosedačku - na pochůzky po městě, a to i v zimě. Je to hodně pohodlné, zvlášť, když mrńous v autě v sedačce usnul, tak jsem s ním nemusela hýbat.S tím podvozkem nevím, ale asi materiál. Prodavač se tenkrát o tom zmínil, ale já byla rozhodnutá pro maritu - vyšla docela levně - 9000,-, tak jsem tomu nevěnovala pozornost.
Jak jsem psala jsem s ním spokojená, ale jsou tady 2 věci - 1. nafukovací kolečka a rizika s tím spojená (defekt jsem měla 1x za těch 10 měsíců), no a pak je to houpací podvozek, což je super při uspávání mimina, ale chce to údržbu - tj. čas od času namazat, aby nevrzal. Jiné připomínky nemám. Tak šťastnou ruku při koupi a hlavně dítě, které se bude rádo kočárkovat.

Herqules (pro Hanku)

(Veronika, 24. 1. 2007 20:52)

Hani, nánožníky vyrádí ve Švýcarsku. Volala jsem si do prodejny v Brně a tam mi paní řekla, že jsou nedostatkové, protože se vyrábí jen pro Českou rep.a asi,už je ani nebudou dostávat. Nevím jestli je to pravda, ale pak jsem si volala k českému dodavateli a tam mi paní řekla, ať si zavolám na prodejnu a zarezervuji si ho, že ho mají koncem ledna dodat na prodejny. Bylo by asi nejlepší obrátit se na českého dodavatele a zjistit si to přímo u něj.

Martině - roan

(Zuzka, 24. 1. 2007 19:03)

Tak to je super že ti tam malý vydržel tak dlouho. Schody zdolávat nebudu, ani MHD využívat myslím si moc nebudu. Ještě mě zajímá jaké rozměry má ve složeném stavu, máme totiž menší kufr (honda civic) tak jestli se mi tam vůbec vleze. Doufám že jo protože jinak nevím jaký jiný kočárek bych vybrala. A ten rozdíl v podvozku je konkrétně jaký? V použitém materiálu?

Zuzce - roan a Sylvě

(Martina, 24. 1. 2007 11:03)

Myslím si, že rozdíl mezi maritou a kortinou je v podvozku. Co se týká váhy, tak nevím kolik váží, ale mezi ty super lehounké nepatří. Nicméně nemám problém ho sama rozložit a naskládat do auta. Ale jestliže s ním chce někdo zdolávat schody v paneláku nebo cestování MHD, tak to by se mi moc nechtělo ( váha + rozměry).
A pro Zuzku: Maritu jsem kupovala taky hlavně pro tu hlubokou verzi - je super, je dlouhá i široká, tak akorát (na to jaké mini kočárky se dnes dělají). Malý se mi narodil v dubnu a doposud používám hluboký kočárek ( tj. 10 měsíc). Malý mi spí ve kožešinovém pytli, a je tam už trochu stísněný (pytel, zimní oblečení, malý váží 10 kilo, ale je tam prostě tak akorát - nemá prostor na mrskání a dělání blbin, a kupodivu se mu to líbí - asi si připadá jak v bříšku, no prostě, když ho teď v zimě do kočáru nabalím okamžitě mi spí). A ještě jedna věc, proč jsem byla s hlubokým kočárkem spokojená - obecně, neměla jsem tendenci ho předčasně v kočáru vysazovat, jak se to dnes běžně děje u těch kombinací. Lůžko hluboké verze je kvalitní, matrace taky a malý si tam pěkně lebedil nebo spal. No a kdyby jsi měla třeba v zimě problém, že by ti jako mrňous nechtěl v hlubokém kočáru ležet, je tam polohovatelné lůžko, takže to můžeš nastavit tak, že je v pololeže - z kočáru mu trčí jenom hlava a v podstatě na něj nefouká (výhody hlubokého kočáru).

Dorjan Crosscountry

(Petr, 23. 1. 2007 20:35)

Já už bych ho znovu nekoupil! Vršek kočárku je perfektní variabilní, ale podvozek nestojí za nic. Ze začátku jsme s kočárkem byli maximálně spokojeni, je dost prostorný a mimčo se do něj v pohodě vleze - ale asi po 4 měsících se dost rozvrzal, takže nyní jsou všechny pohyblivé části dost volné. Také brzda je dost nespolehlivá, prostě doporučit bohužel nemůžu.

Roan

(Sylva, 23. 1. 2007 20:01)

Ahoj.Nevíte někdo jaký je(kromě ceny :) rozdíl mezi kočárky Roan Marita a Roan Kortina? Také by mě zajímalo, jestli některá z maminek nezná hmotnost kočárku.Děkuju za odpověď.

Kočárek Dorjan Crosscountry

(Lucka, 23. 1. 2007 19:58)

Máte prosím někdo zkušenost s tímto kočárkem?

Sojan

(Petra, 23. 1. 2007 18:16)

Má někdo kočárek této značky? Je to polský kočárek, nemůžu o něm na netu nic najít. Konkrétně se mi líbí Sojan aga, hluboký se sport. sedačkou a má natáčecí přední kola.

Martině.....roan marita

(Zuzka, 23. 1. 2007 18:13)

Ano, kortina je levnější varianta. Jde mi především o hlubokou verzi a přemýšlela jsem právě jestli koupit maritu nebo stačí levnější kortina. A jak dlouho jsi používala hluboké lůžko?TP mám na konci května tak nevím zda se mi tam přes zimu ještě vleze.

ROAN MARTIA

(Martina, 23. 1. 2007 17:14)

Ahoj Zuzko, já používám již 10 měsíců Roan Maritu (tuším, že Kortina je levnější verze Marity). Koupila jsem ho v akci, jako 3 kombinaci. Tj podvozek s nafukovacími koly + hlubokou korbičku + sportovní sedačku + autosedačku s adaptérem na podvozek. Můžu ti říci, že jsem s ním maximálně spokojená. Ale bydlím na vesnici, a kočátek jsem vybírala s ohledem na dlouhé procházky. Myslím si, že tento typ se moc nehodí do města - tedy, když nemáš prostor na uskladnění. Co se týká autosedačky, žádné hodnocení jsem rovněž nenašla, ale zdála se mi v porovnání s ostatními docela robusní a taky je prostorná. Dítě mi v ní vydrželo do 10 kg a délky 76 cm. Což u ostatních "skořápek", i když inzerují do 13 kg je nemožné. Prostě jsem spokojená.

Roan Kortina

(Zuzka, 23. 1. 2007 16:34)

Ahoj, chtěla bych se zeptat jaké máte zkušenosti s tímto kočárkem. A také zda jde na podvozek upnout autosedačka jiná než roan, protože nějak nemůžu nikde zjistit jak obstála tato sedačka v testech. Díky

Herqules

(Hladule, 23. 1. 2007 16:22)

Hani, diky za radu.

Herqules

(Hanka, 23. 1. 2007 15:02)

Veru, na tyto stránky jsem se dívala, a nic o nánožnících jsem tam nenašla. Připadá mi, že kočárky jsou stejné jako modely r. 2006, které jsem našla na stránkách www.kocarky.cz. Tam ho mají s nánožníkem zdarma. Prý je mají dostat během příštího týdne.Nevíš,kdo ho vyrábí, který stát?
Hladule,ohledně kočárku HQ pro dvojčata se podívej na stránky rodice.cz - diskuse těhulky prosinec 2006, tam ho jedna maminka Ala má pro kluky, když tak se jí zeptej. Mě psala, že je perfektní, zatím nenašla nic, co by jí nevyhovovalo.

quinny SPEEDI sx

(Lucik, 23. 1. 2007 14:49)

Má někdo zkušenost s tímto kočárkem? Nikde nejsem schopna zjistit, jak se dá napolohovat, jestli se dají dát nohy do rovna a do jaké polohy cca kolik stupňů se dájí napolohovat záda. No a jaká je potom délka a šířka toho lůžka.
Ještě jsem někde četla názor, že kočárek není moc vhodný na zimu, že do něj dost fučí. A je aspoň trochu odpružený? Tak díky moc za rady.
A co x-lander XT, ten je aspoň trochu odpružený?


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »