Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Espiro Atlantic

(Pro Kristýnu, 9. 3. 2008 22:16)

Ahoj, tak kočárek se vyrábí v Polsku. Je to značka Baby Design. Dříve se tento kočárek prodával jako Baby Design Atlantic. Petra

ESPIRO ATLANTIC

(Kristýna, 9. 3. 2008 19:37)

Dobrý den, uvažuji o koupi kočárku ESPIRO ATLANTIC, ale nenašla jsem, kde se kočárek vyrábí, můžete mi prosím napsat, kdo je výropce a země původu?Moc dík a hekzky den

Sláda na Jané

(Hanka, 8. 3. 2008 12:44)

Ahoj, od spousty maminek jsem slyšela, že jim slída popraskala dost brzy a v reklamaci jim dělali problémy. Vymlouvají se, že slída popraská mrazem a to že není jejich vina, ale to je naprostý nesmysl! Jakmile se kočárky prodávají u nás, je zkrátka jejich chyba, že špatně zvolili použitý materiál. Určitě je to důvod k reklamaci a nenech se! Trvej na svém, že jsi s kočárekm nijak špatně nezacházela a navrhni třeba aby místo slídy našili síťku. Některým značkám už to došlo a konečně nemusí přijímat tolik reklamací.
Jo, a pokud máš kočárek jen krátce, máš možnost žádat nový kočárek (tuším do půl roka jsou totiž projevené vady ze zákoná brány jako že už na kočárku byly při jeho koupi!) Přeji hodně štěstí a pevné nervy.

Mikrus alu sprint

(Kamila, 7. 3. 2008 13:22)

Ahoj, jestli máte někdo zkušenost s kočárkem značky Mikrus alu sprint, napište mi prosím své dojmy. Děkuji Kamila

Jané slalom pro-prasklá slída na boudě

(Silva, 4. 3. 2008 19:58)

Ahoj, máte někdo zkušenost s reklamací prasklé té slídy na boudičče Jané slalom pro?Kočárek máme chvíli a už tahle závada :-( Ahoj Silva

CortinaX3

(Petra, 4. 3. 2008 19:19)

Ahoj,připojuji se k Žanetě,mám také Cortinu už dva měsíce a jsem také moc spokojená.Dokoupila jsem si ještě nafukovací kolečka a je to paráda.Korbička je dost velká,využíváme polohování po hlavičkou a také jde po sundání koba houpat jako kolébka.Podvozek je lehoučký a jde na něj vše suprově a rychle nandat- autosedačka,korba i sporťák,není potřeba žádný adaptér.Má ještě spoustu dalších vychytávek.Nakonec ani cena nebyla tak strašná,objednala jsem si ho po internetu.Ahoj Petra

kočárek Quinny Freestyle 3XL Comfort

(Belen, 4. 3. 2008 15:03)

Ahoj, prosím nemáte někdo zkušenosti s tímto kočárkem? Budu vděčná za každou odpověď co se týče tohoto kočárku. Dítě se má narodit na konce červenci a mám strach, že v zimě korbička bude malá.

ALENĚ

(Mirka, 4. 3. 2008 8:45)

ahojky, měla jsem Hoco Zooper Jazz, je to stejné jako Tornádo, akorát nemá brzdu na rukojeti. Jezdilo se nám s trojkolkou velmi dobře, byla lehoučká. Už bych klasickou čtyřkolku nechtěla, otočné kolečko ušetří hodně námahy :-)

Jita - HQ Radius

(Basa, 3. 3. 2008 16:26)

dakujem Jita, este sa chcem opytat, myslis, ze kociarik by bol vhodny aj pre 15. mes. dietatko? Nebude maly? Myslim sportovu cast. Stale si podla tych foto z netu neviem predstavit, ako tam ma vlastne babo nozicky. Ked Ta velmi pekne poprosim, nemohla by si mi poslat nejake fotky? Velmi by mi to pomohlo, pretoze ja tento kocik nemam sancu niekde na zivo vidiet a fotky okrem reklamnych som tiez nenasla. barbusko@centrum.sk

Basa - HQ Radius

(Jiťa, 3. 3. 2008 13:28)

Ahojky Basa,mám tento kočárek už od loňského června,ihned jak vyjel jako novinka a jsem s ním velice spokojená,dobře se ovládá,při složení je velice maliný a lehoučký,je opravdu krásný,komfortní a malá je v něm velmi spokojená:o)

Herqules Radius

(Basa, 3. 3. 2008 12:24)

Ahojte holky, najde sa tu niektora z vas, ktora ma tento kociarik? Strasne strasne by som ho tuzila vidiet aspon na fotkach, ale nie reklamnych, popridade nejake skusenosti s nim. Velka vdaka.

Hoco TornadoS Sportline

(Alena, 3. 3. 2008 11:01)

Ahojte, prosím nemáte někdo zlušenosti s tímto kočárkem? a nebo obecně se zančkou Hoco? vyhlítli jsme si trojkolku s vložnou taškou a dost se nám líbí. a jelikož je v akci, tak se potřebujeme rozhodnout poměrně rychle, ale neradi bychom se unáhlili. Děkuji za případné postřehy Alena

cam apollo

(pavlína, 2. 3. 2008 14:26)

Ahojky maminy,
máte někdo zkušenosti s kočárkem Cam Apollo? jak se s ním jezdí ,jestli je dost prostorný pro 1,5 roční dítě? díky moc

Chipolino gemma

(Pro Majdu, 1. 3. 2008 13:36)

Ahojky. Tak gratuluji k rozhodnutí. Věřím že budeš s kočárkem spokojená stejně jako já. Já ho kupovala u Prahy přímo v chipolinu. Přesnou adresu najdeš na www.chipolino.cz. Pán je velice ochotný. Vše ti ukáže a vysvětlí. Já ho koupila přímo u něj. Oproti internetu byl o 500 Kč dražší, ale zase mám klid kvůli záruce. Tak držím palce. Petra

PRO PETRU

(CHIPOLINO GEMMA, 29. 2. 2008 9:09)

Tak jsem se teda rozhodla pro gemmu. Říkla jsi, že jsi pro ni byla v Praze. Funguje to tam jako obchod, nebo tam jsou na objednávku? Ja bych si ho chtěla jen vyzkoušet a objednat z netu jsou lacinější. Víc se mi líbí ta lonska kolekce než tato s kytkama.
dík Majda

Bugaboo Bee

(rdn1, 28. 2. 2008 11:44)

jezdí už někdo s kočárkem Bugaboo Bee? Koupily byste ho pro novorozence?

Patron Bohemia Fenix F4R

(Mirka, 28. 2. 2008 8:46)

četla jsem tu příspěvky ohledně kočárků Patron Bohemia a chtěla bych se zeptat na tento typ, zda jsou tu maminky, které s ním měli podobné problémy. Hodně se mi líbí, díky

Patron Bohemia APOLLON ALUX

(Simona, 27. 2. 2008 21:41)

Všem kdo si chcete koupit tento kočárek. Také jsem dlouho vybírala ten pravý. Máme tento kočárek již 7 měsíců.
Zápory tohoto kočárku:
-Nánožník je příliš nízký a do kočárku pak v zimě fouká.Prodávají zimní doplněk, je to taková malá pláštěnka na boudičku, ale pak je dítě v kočárku jak ve skleníku.
-Boudička je ke kočárku nacvaklá jen takovou plastovu pojistkou, která nám už praskla a celkově se boudička na kočárku dost hýbá.
-Kočárek je velmi neskladný, vejde se tak maximálně do pořádnýho kombika.
Teď klady "
-Nádherně prostorný kočárek. Malé je 7 měsíců a pořád se nám vejde ve fusaku do tašky a to má 69cm a 8,5kg.
-Přehazovací rukojeť, kterou dost využívám.
-Sporťák jde polohovat téměř do pravého úhlu, kamarádka má kočárek u kterého to nejde.
-Do terénu po lesních cestách a ve sněhu je super, nechápu jak někdo může jezdit s trojkolkou.
-Je poměrně lehký, váha 14 kg.

Klady spíše převažují a zápory si můžete prověřit na prodejně, každému vyhovuje něco jiného. Protože je kočárek neskladný, tak jsme to vyřešili zakoupením golfáče, který bereme do auta. Takže nám Apollon vyhovuje. Je to spíše kočárek na vesnici do terénu a pro toho kdo očekává velké mimi jako mi.

Bambi filo

(Pavlína, 26. 2. 2008 8:56)

Ahoj, nemáte prosím někdo zkušenosti s čtyřkombinací Bambi filo? Moc děkuji!

cortina 3 tris

(žaneta, 22. 2. 2008 8:09)

ahojte maminy mám tento kočárek a nemůžu ne něj dopustit co se týče stability, lehkosti, konfortu super. A ty kolečka vůbec nevadí že nejsou nafukovací ba naopak naší malé se to líbí a nejvíc když jedeme po cihličkách a velikost korbičky je dost velká i pro obříka. Kamoška má levný kočár za 7000,- a pořád jen nadává.No jo kdo chce se ušetřit bude si muset holt máknout:o))))


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »