Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Patron Bohemia

(Světlana, 26. 7. 2007 9:10)

Ahoj holky, chci se zeptat jestli nemáte některá zkušenost s kočárkem Apolon Alux od Patron Bohemia. Miminko se narodí v prosinci.

HQ - Hance

(Jiťa, 25. 7. 2007 21:09)

Ahoj Hani,jen plasty jsme mazali tím PAN OIL - 100%silikonovým olejem a kola a brzdu PAN OIL - OLEJ WAX s PTFE.Je fakt vynikající,doporučil nám ho ten stejný pán,prý je lepší jak WD-40,nelepí se na postříkané místo prách a nečistoty.My ho na kola používáme už dlouho a opravdu to hodně pomůže.Co se týče nánožníku tak u Raptora 3-spin jde zapínat dobře,zato u Radiuse je to hrůza,jde strašně těžko.
Hani a ty plasty mazejte fakt pořádně,sundej korbičku a fakt všude kde to půjde promaž.Největší učinek je na druhý den až se plasty jakoby napijí.
Přeji hodně štěstí a dej vědět jestli ti to hroné vrzání taky pomohlo.
J.

Herqules

(Hanka, 25. 7. 2007 19:38)

Ahoj, díky za rady. Jenom Jíťo, ta kola teda mazal tím WD-40 a plasty tím PAN-oil? A vám všem jde ten nánožník zapínat a odepínat snadno? Žádná z Vás nemá ty vytrhlé druky?

Cortina a zima

(Petra, 25. 7. 2007 17:47)

ahoj stále jsem v rozpacích a chtěla bych Vás požádat o radu, rozmýšlíme se mezi kočárky CORTINA MBX X6 TRIS KOMBI 2007 nebo CORTINA X3 TRIS KOMBI EVOLUTION 2007. Jak se s těmito kočárky jezdí v zimě???děkuji

herqules

(Markéta, 25. 7. 2007 14:25)

Jíťo děkuju

HQ - Markétě

(Jiťa, 25. 7. 2007 12:11)

Je to značka PAN OIL - 100% silikonový olej.
J.

chipolino gema

(pro petu, 25. 7. 2007 8:24)

Děkuji moc peto příští tyden se na něho jedeme podívat do Frýdku Místku tam jsem ho taky našla že ho mají!!I jeden z nejůevnějších!!Manžel tam pracuje a pochází z této krajiny)))))))))))pak dám vedět co a jak už se mě o něm zdává))))))měj se

Baby design Sprint

(Lucie, 24. 7. 2007 23:50)

Ahoj mamči, zaujal mne tento kočárek, ale nikde jsem nenašla jeho hodnocení. Máte s ním někdo zkušenosti? Prosím napište.

herqueles-vrzání plastů

(markéta, 24. 7. 2007 18:41)

Jíťo, můžeš napsat jak se jmenuje ten přípravek????

Chipolino gemma

(Pro Hanku a Marcelu, 24. 7. 2007 15:44)

Ahoj holky tak v zimě jsem s kočárkem jezdila, ale bez sněhu takže nevím jak to bude zvládat. Ale máme chatu na hracholuské přehradě kde je samej kořen a kočárek jede dobře. Jen se musí zaaretovat přední kola. Jinak to okénko v boudičce zadělat nejde, ale nemyslím si že tam nějak vadí. A co se týče houpání tak je v konstrukci kočárku odpružení. Pro Hanku mám ještě adresu v Brně kde ho mají.
Martina Holíková, moje miminko, Tererova 1, Brno, tel:723627000. Tak ahoj Petra

Herqules - vrzání plastů

(Jiťa, 24. 7. 2007 13:16)

Ahojky holky Herqulačky,tak jsme konečně vyzráli nad vrzání všech plastů na kočárku.Šla jsem do prodejny že koupím přípravek WD40 ať se konečně zbavíme toho hrozného vrzání.V prodejně když jsem řekla co chci a naco to chci, tak se prodavač zhrozil že chci přípravek WD-40 použít na plasty a řek že to ty plasty rozežírá a vrzání by bylo mnohem větší.Poradil my jiný přípravek přímo na plasty,tak jsem hned doma nahnala manžela na celkovou "údržbu" kočárku.Stříkal plasty a přitom i kola kočárku (jinným přípravkem) a ono to fakt pomohlo,konečně nevržem!!!!!!Všechno to fakt stálo zato,kočárek jezdí lépe než úplně nový když jsme ho dovezli,ovládání jednou rukou i s plným košíkem nákupu a to ticho....
Takže holky kdo maže ten jede... J.

Implast volant

(Martin, 23. 7. 2007 16:38)

Zdravím potřeboval bych poradit kde seženu na zminovaný typ Kočárku.Nahradní kola a zajištovací pružiny.Díky za odpověd

Shop´n jogg

(Silva, 23. 7. 2007 14:09)

Ahojky holky jaký máte názor na trojkolku od red castlu Shop´n jogg.
díky Silva

Chipolino Gemma - pro Peťu

(Marcela, 23. 7. 2007 11:00)

Ahoj Holky, koukám, že se tady bavíte o tomto kočárku, tak jsem na něj koukla a vypadá opravdu dobře. Jen jsem se chtěla zeptat, zda jste s ním jezdili i v zimě? Všude píšou, že na zimu jsou lepší větší kolečka a mě se zdá, že tyhle zrovna nejsou největší.Taky by mě zajímalo, jak zvládá terén(nemyslím lesy a pole, ale něco mírnějšího).Taky jsem se dívala, že v boudičce hluboké korby je igelit, nebo nějaká průhledná folie, jde to nějak zadělat, aby tam třeba nesvítilo.Děkuji moc

hanka pro petu

(chipolino gemma, 22. 7. 2007 22:05)

Tak to je super a jsem právě taky vysoká 180 a manžel 190 tak by to mělo být OK.akorát nikde nemužu najít obchod kde bych se mohla podívat!!no ještě uvidím,ale asi do něj pujdu!!Díky moc za rady ještě mě napadlo letos sice nebyla moc zima,ale jak se jezdí ve sněhu?A počítám že kočárek moc nehoupe,že??Hanka

Chipolino Gemma

(Pro Hanku, 22. 7. 2007 21:46)

Ahoj Hani, rukojeť je teleskopicky vytahovací do šesti poloh, mému manželovy který měří dva metry vyhovuje na délku. Sporťák se dá otáčet po i proti směru jízdy tím že se vycvakne z konstrukce a přehodí. Záda jsou polohovací tak že se naklání celá korba, ale plocha na ležení je dobrá. Je to stejný polohovací systém jako u Quinny. Taška v ceně není ale jakákoliv černá třeba od emitexu k tomu půjde dobře. Viděla jsem barvu kočárku zelenou i modrou a jsou obě moc hezké. Na hluboké korběje super to že má nahoře na boudičce ucho takže mimi si v tom odneseš kam potřebuješ. Já jí nosila do třetího patra a nechala jí v tom ještě doma dospat. Myslím že je to lepší než přenosná taška na dítě.

pro pětu chipolino gemma

(hanka, 22. 7. 2007 19:28)

prosímtě ještě by mě zajímalo dokupovala jsi si kabelu na kočár??a kde??četla jsem totiž že originál kabela není!!!!!!!!!Díky

Co zvolit?

(Petra, 22. 7. 2007 17:24)

Ahoj všem, chtěla bych poprosit o Vaše zkušenosti a názory, zda je lepší koupit kočárek kombinovaný či hluboký. Našla jsem i komplety s autosedačkou. A je dostačující délka lůžka 78cm. Děkuji za reakce. Jsem začátečnice a tak se vším prokousávám. A jsem moc ráda, že mi neřízený osud netový zavál na tyto bezvadné stránky.

chipolino gemme

(hanka, 22. 7. 2007 12:28)

A ještě jeden dotaz dá se sporták otočit na obě strany!!!

chipolino gemma

(hanka, 22. 7. 2007 12:24)

je peti už to vidím v oranžové barvě))))))))))))))))))to je ta těhu demence


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »