Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Když jsem začala psát tento článek, manžel mi nakoukl přes rameno a řekl: “ To nepiš, to každý zná, ztráta času , to nebude nikdo číst.” Upřímnost je super vlastnost J Ano, já samozřejmě vím, že to jsou pravidla, která jsme všichni už slyšeli. Dodržovali je naše rodiče a my jsme se jimi řídili celé dětství – nicméně si taky myslím, že hodně zapomínáme a už dost dlouho žijeme v dospělém světě, v bytech, které jsou zařízené pro dospělé, proto podle mne nemůže uškodit, když si ta pravidla před narozením miminka zopakujeme.

Bohužel pravdou je, že i když se budete snažit sebevíc, své děti nedokážete uchránit před vším nebezpečím. Přijdou boule, odřeniny – a já vám všem moc přeji , aby zůstalo jen u těch boulí a odřenin.

Vzpomenout si na všechna možná nebezpečí a nástrahy a sepsat je, mi zabralo dlouhé hodiny, ale věřím, že se určitě mezi vámi najde někdo, kdo obětuje pár minut na přečtění toho, co už dlouho zná, takže to snad nebyla tak zbytečná práce.

 

POPÁLENINY A OPAŘENINY

Patří mezi jedny z  nejhorších úrazů, a proto je třeba opravdu pečlivě hlídat, aby se dítě nemohlo dostat do bezprostřední blízkosti horkých předmětů. Vždy pamatujte na to, že i roční batole si umí přistrčit schodek nebo židličku, aby zjistilo, co zajímavého se děje na kuchyňské lince, sporáku – a i když to nikdy předtím neudělalo, jednou s tím začne – a vy musíte doufat, že to poprvé udělá ve vaší přítomnosti, a že se to obejde bez následků.

Zde je několik zásad, které pomohou snížit riziko popálenin:

riziko opaření tekoucí vodou -voda tekoucí z kohoutku musí mít teplotu max 46°C (voda na koupání kojenců pak +/- 37°C)

V dosahu malých dětí nesmí být horké žehličky – po skončení žehlení žehličku vždy nechejte vychladnout na bezpečném místě. Nikdy nenechávejte dítě o samotě se zapnutou žehličkou, pokud vás při žehlení vyruší pošťačka, soused, telefonát, vždy pamatujte, že je třeba žehličku zabezpečit tak, aby se dítě nemohlo spálit. Ze zkušenosti vím, že uhlídat žehlící prkno před zvídavým dítkem je hodně náročné, proto hodně maminek volí klidnější variantu večerního žehlení – až poté, co uloží děti ke spánku.

Elektrické zásuvky zakryjte bezpečnostními kryty - předejdete tak infarktu, který se o vás bude pokoušet v momentě, kdy uvidíte, jak si vaše dítko sliní klíček od vaší aktovky (hřebík, sponku, cokoliv) a zkouší jak hezky zapadne do zásuvky – jo a pořiďte si spoustu umělohmotných klíčů na odstranění těchto krytek, protože jinak je budete věčně hledat, bude vám to znepříjemňovat život a přestanete záslepky používat.

Při pití horkých nápojů, nedržte nikdy dítě v náručí

Ze stolů odstraňte ubrusy a nebo je zabezpečte sponkami.

Pokud je to možné, používejte při vaření pouze zadní plotýnky sporáku, pamatujte na zbytkové teplo. Pokud nemáte troubu s bezpečnostním sklem, nedovolte aby se dítě přiblížilo k troubě v momentě, kdy je horká. Hned jak začne rozum brát, vysvětlete mu, že je to nebezpečné. Lesklé sklo, ve kterém se odráží obraz batolete je obrovské lákadlo.

Rukojeti hrnců a pánví by měly vždy směřovat dozadu

Šňůry nebezpečných elektrospotřebičů nikdy nesmí být na dosah dítěte - tak aby na sebe nemohli převrhnout jejich vřelý obsah. Takže rychlovarné konvice, fritovací hrnce, remosky a další nebezpečné přístroje by vždy měly být umístěny pokud možno u stěny kuchyňské linky a jejich šňůry by měly být mimo dosah.

Pokud máte doma krb, kamna nebo jiný horký zdroj tepla, pamatujte vždy na umístění zábran, které nepustí dítě k ohni.

Zápalky, vonné svíčky, aromalampy musí být vždy mimo dosah dítěte.

 

NEBEZPEČÍ UDUŠENÍ

Nenechávejte v dosahu dětí igelitové sáčky – děti milují jejich šustivý zvuk a k zadušení jejich přetažením přes hlavu může dojít velmi rychle.

Nenechávejte miminka spát na velkých polštářích -  kromě rizika udušení to není vhodné ani pro vývoj jejich páteře



OTRAVY

Všechny jedovaté látky, čističe, žíraviny a jinak nebezpečné látky skladujte mimo dosah dětí – pokud možno vždy opatřené bezpečnostním uzávěrem.

V ledničce uchovávejte vždy jen potraviny.


Nikdy neuchovávejte chemikálie – léky, čistící prostředky – v obalech od jídla. Dítě by si je mohlo snadno splést.

Při nákupech upřednostňujte výrobky s dětskými pojistkami a vyhýbejte se čistícím prostředkům s vůněmi ovoce, či s obaly, které by mohly vaše dítě zmást.
 

Léky ukládejte mimo dosah dětí - Pozor na dětské sirupy – často mají ovocné příchutě, aby je děti ochotněji polykali. Nikdy jim neříkejte, že chutnají jako bonbony. Pokud je v rodině někdo, kdo užívá léky, poproste jej, aby léky nenechával volně např. na nočním stolku – nebezpečí hrozí např. i na návštěvách u prarodičů.

Nikdy nenechávejte jedovaté látky, rozbité sklo atd. v odpadkovém koši – nikdy nevíte, kdy se děti rozhodnou prozkoumat jeho obsah.

Pozor na takové ty hnojící tyčinky, které se dávají do květináčů – je jen otázka času, kdy je vaše dítko začne zkoumat a ochutnávat. Stejně tak zvažte, zda chcete mít doma rostliny s jedovatými listy – tohle sice neláká každé dítko, ale už jsem také zažila případ, kdy dítko skončilo na pohotovosti, protože zbaštilo jedovatý list L 

V případě požití jakékoliv jedovaté látky platí vždy pravidlo pokusit se okamžitě vyvolat zvracení a ihned navštívit lékaře.

 
POŽITÍ A VDECHNUTÍ CIZÍCH TĚLES

Při nákupu hraček se ujistěte, zda je nelze snadno rozložit na drobné součástky - označení výrobců vám v tomto směru příliš nepomůže – alespoň já mám pocit, že většina hraček – včetně některých hrkotek – je alibisticky opatřena nálepkou “nevhodné pro děti do 3 let” takže se řiďte zdravým rozumem

Pokud možno odstraňte doma z dosahu dětí všechny drobné předměty, které je lákají ke vkládání do úst. Připravte se na to, že v momentě, kdy dítě zvládne koordinaci ruka-pusa, bude si do ní cpát opravdu vše co mu přijde pod ručičku.

 

ÚRAZY NA SILNICÍCH

Vždy používejte dětskou autosedačku – nespoléhejte nikdy na to, že se nic nestane, když vás známý hodí domů po návštěvě, která se protáhla “vždyť jsou to jen dva bloky” – pamatujte na to, že k nehodě může dojít kdekoliv. Používání autosedaček je povinné ze zákona – jedinou výjimku mají taxíky – proto na to myslete např. v situaci, kdy si objednáváte odvoz na letiště, abyste nebyli zaskočeni, až vám telefonistka sdělí, že dětskou autosedačku je do taxíku třeba objednat den předem.

Před nákupem autosedačky se vždy pokuste získat maximum informací. V dnešní době jsou na internetu (a občas i v časopisech) dostupné výsledky crash testů, ty by vám měly posloužit jako velký pomocník při orientaci. Jistě, informace vám poskytne případně i prodavač v obchodě, ale bohužel ne vždy jsou schopni dodat ucelené informace a často se stane, že chválí zboží na pultech. Značku, kterou nevedou, velkoryse pominou......

Při nákupu autosedačky nešetřete. Kvalita a cena jdou v tomto případě ruku v ruce. Peníze lze ušetřit jinde než na bezpečnosti vašeho dítěte.

Prostě při výběru autosedačky postupujte tak, abyste si nikdy nemuseli říkat KDYBYCH

Abyste měli jistotu, že autosedačka vaše dítě chrání, musí odpovídat věku, váhové kategorii, musí být schválena dle příslušné normy a musí být v autě správně uchycena.

Autosedačky typu 0+ (tedy 0-12kg) téměř nikdy nepostačí až do doby, kdy má dítě 12kg – kromě váhy je vždy třeba brát ohledy i na délku dítěte. Autosedačku je třeba vyměnit za větší už v momentě, kdy hlavička dítěte začne přesahovat přes horní hranu – což je u 90% dětí před dosažením oněch 12kg.

Ochranné pomůcky – přilby a chrániče by měly být samozřejmostí nejen pro malé cyklisty, ale i na kolečkových bruslích, případně na lyžích – prostě všude, kde hrozí dítěti pád ve větší rychlosti.

Děti učte odmalinka jak se správně přechází silnice a nikdy jim neříkejte, že na přechodu mají absolutní přednost a auto musí zastavit! Nepodceňujte reflexní pásky na oblečení vašich dětí (stejně tak i na kočárcích) – mohou jim zachránit život. 



PÁDY A PORANĚNÍ HLAVY

Při přebalování na přebalovacím pultu, musíte mít neustále jednu ruku na dítěti - I maličké miminko dokáže “přepadnout” na bok

Jak dítě roste, uzpůsobujte tomu i polohu jeho matrace v postýlce. Výše bočnice by měla sahat minimálně do výše ramen dítěte. Dávejte pozor na velké plyšové hračky, které by v postýlce mohly dítěti posloužit jako schůdek.


Pokud miminko spí – např. po nočním kojení - ve vaší posteli, vždy musí spát v “chráněném prostoru”, tak aby mu nehrozil pád. Od malinka jej učte jak se správně slézá z postele (sedačky atd.)

Při nákupu nábytku vyzkoušejte jeho stabilitu –
ať už je to jídelní židlička pro dítě nebo věšák do předsíně – vždy se ujistěte, že nehrozí snadné převrhnutí.

Pokud je v bytě schodiště, zajistěte v jeho  horní i dolní části vstup zábranou. Zábradlí by mělo být samozřejmostí.

Nikdy nenechávejte malé dítě samotné ve vaně a používejte protiskluzovou podložku


Dítě v kočárku mějte připoutané bezpečnostními pásy – přehlédnutý obrubník může vaše dítě katapultovat nečekanou silou!


Stejně tak v jídelní stoličce nebo nákupním vozíku musí být dítě vždy bezpečně zajištěné

Pozor na “labilní” vybavení domácnosti – sochy, vázy, žehličky....

Ostré rohy nábytku opatřete bezpečnostními kryty.

Okna zajistěte pojistkou proti otevření na více než 10cm

 

 

TONUTÍ

Nejúčinnější opatření je samozřejmě včasná výuka plavání. Zařiďte, aby se vaše dítě brzy naučilo plavat a také aby se vody nebálo – aby nebylo paralyzováno leknutím (např. při nečekaném pádu do vody)

Koupání a vodní sporty musí být vždy pod dohledem dospělé osoby

Pokud máte domácí bazén, zajistěte ho ohrádkou

Pokud kempujete u vodní nádrže, vyberte si vzdálenější místo  



......A JEŠTĚ

Poučte děti, že se nesmějí dotýkat spadlých drátů a šplhat na sloupy

Připomínejte jim, že nesmí skákat po hlavě do vody, kterou neznají

Chraňte děti proti úpalu a úžehu, používejte krémy s vysokým ochranným faktorem, dbejte na dostatek tekutin

Vysvětlete dětem, že pohozené injekční stříkačky mohou představovat velké nebezpečí pro jejich zdraví, proto že se jich nikdy nesmí dotýkat

Připomeňte si základy první pomoci a učte je i své děti

Ujistěte se, že vaše děti vědí kam mají v případě nouze volat a také, že vědí, co mají říkat

 

 Ještě jedna rada na závěr – spousta úrazů se stane právě, když je okolo dítěte více dospělých (rodinné sešlosti atd.) – každý tak nějak spoléhá na toho druhého, že hlídá on – takže na to také pozor.


Všem vám moc moc přeji, aby se vám a hlavně vašim dětem všechny úrazy vyhýbaly!!! Hodně štěstí.


No a protože jsem si určitě nevzpomněla na všechna rizika, prosím pokud vás ještě něco napadne, doplňte to do komentářů – třeba tak někomu pomůžete J

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

společná koupel

(marcela, 15. 5. 2012 11:07)

i když jsem byla se svým ročním synem ve vaně a hlídala ho jak se klouže zády po vaně tak jsem se otočila pro mýdlo a on se otočil ve vteřině na bříško a jak se sklouz tak si roztrhl bradu při nárazu na vanu myslela jsem že umřu syn je naštěstí v pořádku

Tourniquet syndrom

(Alice, 23. 4. 2011 23:06)

Velmi nebezpečný pro 1-10měsíční děti.Dojde k zaškrcení nejčastěji prstů u nohy dítěte vlasem.Příznaky otok,bolest,neklid.Vlas se musí co nejrychleji odstranit,jinak dochází k tvorbě strangulační rýhy,neprokrvení prstu,až k odumření tkáně.Je to velmi častý jev,pozor u maminek co jim po porodu více vypadávají vlasy!!!

radši spálená buchta než zraněné dítě

(hana tomášová, 17. 6. 2010 18:58)

Skvěle a blahodárně na hojení úrazů působí curenzym. Nicméně na děti i některé dospělé je třeba dávat pozor.
Máte-li malé dítě, radši se vykašlete na uklizený byt a upečenou bublaninu, raději hlídejte dítě a věnujte se mu.

Někdy to musí být poprvé...

(Víťa, 11. 5. 2010 22:22)

Jen bych chtěl něco podotknout... Když si myslíme, že naše dítě nespadne z postele, protože se ještě neumí přetáčet, nebo ze židličky, protože se neumí postavit, je třeba si uvědomit, že dítě s tím zákonitě někdy začne. A jako na potvoru s tím může začít právě tehdy, když není pod dozorem...

NEBEZPEČNÉ KŠÍRY!!!!

(Vendula, 11. 5. 2010 22:13)

Ráda bych touto cestou upozornila na kšíry do kočárku a zároveň vodící kčšíry značky Womar. Koupila jsem je malému, protže je živý a nevydrží dlouho sedět v kočárku, raději v něm klečí atp. Na 1. procházce nejednou koukám a kšíry byly na jedné straně vyvlečené z kroužku. Ani nechci domyslet, co by se mohlo stát, kdybych si toho nevšimla, protože malej zrovna v kočárku klečel. Po důkladném prozkoumání jsem zjistila, že kroužky mají velké mezery, plastové oko, za které jsou kšíry přidělány ke kočárku se povoluje a povolují se i poprohy, které má dítě kolem hrudníčku a na ramínkách. Buďte obezřetní...

Pady

(Jana, 6. 5. 2010 11:21)

Taky nenechavejte díte na manželsky posteli i když ji mate od steny k stene,může i tak spadnout.Odskočila jsem se jenom vyčůrat a 7měsíční mala se mi skotoulela u nohou postele,i když jsem ji dala až k čelu.Naštestí se nic nestalo.

všechna léčiva mimo dosah dětí

(Lucka, 16. 4. 2010 22:00)

Dobrý den,
pozor na vigantol, nejedná se pouze o neškodný vitamin. Šestiměsíční syn si pomocí ručiček a pusinky rozšrouboval nedotažený uzávěr vigantolu a polil se jím. Vzhledem k tomu, že měl pod sebou osušku, nebylo možno zjistit, zda ho nevypil. Na pohotovosti jsem zjistila, že vypití již docela malého množství (tuším 2 ml.) vigantolu může být pro dítě velmi nebezpečné. Nenapadlo mě, že by si tak malé dítě dokázalo samo rozšroubovat lahvičku a že by se to mohlo stát zrovna v okamžiku, kdy jsem se na pár vteřin ohlédla, abych něco sdělila manželovi. U nás to dopadlo dobře, ale všem radím na nic nespoléhat, čekat nečekané a všechny nebezpečné věci odstranit z dosahu dítěte.

komentář na obrásky

(martin, 9. 4. 2010 14:09)

proč tam nemate fotografie?

chvilka nepozornosti

(veronika , 20. 1. 2010 15:37)

zdravím, nedoporučuji nechávat dítě v sedačce když se vrátíte z výletu a položit ho na stůl -- nevyplatilo se nám to.

Pripominka....

(Katka, 10. 8. 2009 14:26)

Dobry den, dekuji za supr stranky!!!!! Odkaz o bezpecnosti je perfektni! Jeste mne napadlo.....Pracka. Kdyz se pere v nektere starsi pracce na 90st. je sklo horke.....S pozdravem Katka Zemankova

zábrany na sporák

(Majka, 22. 11. 2008 23:25)

Dobrý večer,
prosím, nevíte, kde by se daly sehnat bezpečnostní zábrany na sporák (k plotýnkám sporáku). Moooc děkuji za odpověď.

poraneni spendlikem

(Sylvie, 23. 10. 2008 22:25)

Dobry den.
Byli jsme v obchode zkouset Mireckovi (14 mesicu) zimni bundu a uz mu ji nechali na sobe. Po par hodinach, kdyz jsme ji svlekli jsem zjistila, ze z ni trci spendliky. Jeden ve stojicim limci, dva v dolnim okraji bundy. Chtela jsem se prosim zeptat, jestli by mu to nemohlo nejak ublizit. Doma jsme ho prohlidli a nastesti snad zadne poraneni nenasli. Porad ho pozoruji a moc se o neho bojim. Dekuji za odpoved.

JIDELNÍ ŽIDLIČKA

(silvie, 7. 6. 2008 11:21)

Dobrý den,
Taky se chci podělit o můj včerejší infarktový zážitek!Dala jsem 9 měsíční dceru do jídelní židličky ,máme tu dřevěnou a před ní misku s křupkami. A šla jsem na moment do pokojíčku za starší dceruo ji říct že je oběd.V tom okmanžiku kdy jsem se vracela vidím jak malá letí ze židličky na zem."Naštěstí" dopadla na zem jakoby na všechny čtyřy, ale hlavičkou se ťukla do koberce. Má ho tam otisklý jinak nic! Hned se ke mě začala sápat a plakala. Byla jsem v šoku celou jsem ji prohlídla a pomačkala jestli nemá někde něco zlomené. Nikdy by mě nenapadlo že v 9 měsících se může sama postavit ve stoličce a přelizt jí.Proto maminky kdo máte živější dítko tak určitě doporučuji opatrnost.A já si pořídím jidelni židličku plastovou s bezpečnostními pásy.Abych už další šok nemusela zažit.

Úrazy :(

(Jana, 17. 5. 2008 20:38)

Člověk si myslí, že svoje dítě dokáže ohlídat, nedokáže :( Malé byl chvilku rok a upadla na čerstvě vytřené podlaze - důsledek ? vyražené všechny přední zoubky :(
Předevčírem se jdeme koupat, stojím u ní, říkám jí, že jdu napustit vodičku - ona stojí vedle taťky, najednou hrozná rána a křik. Chtěla za mnou utíkat, zakopla si o nožku a dopadla pusinkou na hranu křesla. Prokousla si spodními zoubky horní dáseň, tam kde zoubky nemá :(
Jana

Ostré rohy

(Dáša, 2. 4. 2008 22:53)

Můj syn nikdy nechtěl chodit za ruku, jeho první kroky bylo pro nás peklo ,postavil se u nábytku, předklonil se a neskutečnou rychlostí rozešel... na brždění pádu nepoužíval ruce, ale svojí hlavu!!! O futra dveří, rohy nábytku a kování, o zem. Neustále samá boule, někdy i monokl... Styděla jsem se s ním chodit ven, jak hrozně vypadal! Takže doporučuji opatřit rohy kryty, odšroubovat ostrá kování - což má za následek i to, že šuplík neotevře a obsah přežije. Viděla jsem na netu i takovou zvláštní polstrovanou domácí helmičku, kdybych o ní tehdy věděla, neváhala bych. Syn má dnes 4 roky a je v pořádku, ale období to bylo hrozné.

schodiště, letiště

(Martina, 2. 4. 2008 1:41)

Zdá se Vám divné, že by se tříměsíční dítě dostalo na okraj letiště a zbuchlo? Tak na to zapomeňte, dostane a zbuchne. Pro mě šok, dítě se smálo. Naštěstí.
Co se týče schodiště, tak jsem nejdříve zašněrovala drhacími a rádoby-ozdobnými uzly mezeru v rohu schodiště, potom jsme před zábradlí umístili vysokou knihovnu. Lehce stíní, ale malé dítko na ní nevyšplhá. Jinak bych asi umřela strachy.

pády

(Hana, 5. 9. 2007 12:23)

přemýšlíme jak zabezpečit boční stranu schodišťového zábradlí v rodinném domku,aby naše šikovní průzkumníci nepřistavili např.k zábradlí židli a nepřepadli přes něj do skoro 3 metrové hloubky.Existují nějaké dočasné panely nebo sitě.Přivítáme jakoukoliv zkušenost a radu.

popaleniny

(jiřina, 10. 8. 2007 21:26)

Myslela jsem že se mi nemuže stat že se mi dítě popalí a co se nestalo popalila se ale o věc která by mě ani nenapadla davejte si pozor i na klouzačce tam se mi popalila má dvouletá dcerka.

Pády

(Bára, 8. 8. 2007 21:14)

Stránky jsou moc pěkné, celou dobu, co je čtu, pokyvuju. A k těm pádům: I jedna ruka na dítěti na přebalováku je málo, taky jsem si myslela, že se mi nemůže stát, aby mi mimčo spadlo, vždyť ho hlídám. Může, spadl mi. Naštěstí se nic nestalo, ale člověk prostě musí být stále ve STŘEHU.

popalenina na noze

(Andrea Bezkockova, 10. 5. 2007 20:58)

Kdyz jsem byla mala maminka si uvarila coffe,ja jsem ho asi zvrhla a mela jsem oparenou nohu.Tet mam 10let,chodim do3tridy.