Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

firkon

(iva, 21. 2. 2008 20:56)

ahojky mám taky firkon jsem spokojená je prostorný taky barvy po létě jsou naprosto ok.mám červenočerný.jediný na co není tak na cesty autobusem je širší do autobusu vlezete tak tak myslím přes dveře.jinak je super.asi si ho nechám ještě na příští zimu.taky se tam vejdou větší dětičky malá má 9.měsícu a 10 kg.k tomu fusak z beránkem a pohohlně se vejde do hlub.vaničky.

bambino

(Jitka, 21. 2. 2008 13:23)

Ahojky mam kocarek bambino jack pool voyager kocarek je srovnatelny s ostanimy tohoto typu vyhodou je ze je prostornejsi,nakupni kosik je sklopny to jsem ocenila hodne ale ma mensi nedostatek kdyz znej skladas sportak a chces zvednou polohovani luzka tak se ti to zveda i sboudou a na boude je kapsa takze je to tam pak nahnacany a mimco tam poradne nemuze sedet me osobne to vadi takze ted jdem kupovat sportak

Chipolino gemma

(Pro Majdu, 21. 2. 2008 13:07)

Ahojky. Myslím si že nebudeš mít problém. já mám sice mimi narozené v říjnu, takže přez zimu jsme jezdily s hlubokou korbou, kde měla malá dost místa i s fuakem. Od léta používám sportovní sedačku a malá je v ní celou zimu naprosto v pohodě a to musím podoknout že nemám žádného drobečka. Ve svých šestnácti měsících váží 13 kg. A kočárek se mi zdá prostorný i se zimním fusakem. Tak ahoj Petra

Bambino

(Jana, 21. 2. 2008 5:58)

Ahoj. Chci se zeptat na kočárky bambino. Jestliže má někdo zkušenosti s tímto kočárkem prosím odepište.

vložná taška

(Hanka, 20. 2. 2008 20:40)

My jsme tašku vozili dokud v ní měl syn dost prostoru, narodil se v červnu a problém jsme vůbec neměli. Záleží spíš na tom, jak budeš malého v horku oblékat, spousta mamin to přehání a pak jsou dětičky propocené v tašce i bez ní.

FIRKON

(Evča, 20. 2. 2008 13:54)

Ahoj kočárky zn.Firkon jsem našla na www.batolatko.cz a těm co to mají blízko do Polska jako já doporučuji si tam rovnou zajet-velký výběr v kamenném obchodě,"lidový" cenový rozsah 3500-8000kč.Po nové dálnici jste tam za deset minut z Ostravy.Jsem moc spokojená se čtyřkolkou F7 a bez poruch.Lehce ovladatelná,prostorná pro mimi,omyvatelná a nešisuje se.

Herqules-vložná taška

(Jana, 20. 2. 2008 13:37)

Uvažuji o vložné tašce/neoriginál/do kočárku Herqules.Prcek se narodí v květnu.Jde mi o to - nebude v té tašce v létě horko?

Dakota, alexa

(Jitka, 20. 2. 2008 12:05)

Ahojky chtela bych se zeptat jestli nekdo nemate zkusenosti s temito kocarky od chipolina

GEMMA - pro Petru

(MAJDA, 20. 2. 2008 10:41)

Tak ještě jednou. Petruš prosím tě, máš gemmu co půlroční mimiško a fusak? Mimčo čekam na léto a bojím se jestli se do kočárku vejde půlroční dítko s fusáčkem???
A ještě - co kárka není moc úzké sezení pro prďousky
popř. i s fusakem???
To je peklo těch kočáků je tolik...
Majda

GEMMA - pro Petru

(MAJDA, 20. 2. 2008 10:32)

Nurse

(Marcela, 19. 2. 2008 0:23)

Moc děkuji Hance a Tereze. Osobní zkušenosti jsou velmi cenné. Tak díky

ABC DESING Zoom pro sourozence

(Petra, 18. 2. 2008 14:06)

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tímto kočárkem, v květnu očekáváme příchod nového mimi a prvnímu bude "teprve" 15 měsíců, takže brouzdám po netu a hledám co nejlepší kočár pro ty dva prcky, samozřejmě je chci za sebou, aby mimi mělo klídek a mohlo spokojeně chrupkat, když větší mrňous bude hlasitě poznávat okolí - docela se mi zalíbil právě tenhle kočár i z toho důvodů, že tu zadní sportovní sedačku můžu vyměnit za hlubukou korbu nebo autosedačku - což u spousty jiných nelze - a nevidět cca 1/2roku na mimi, kdyby leželo v tašce na sklopené sportovní sedačce, to fakt nechci. Jediný co mi docela vadí, že jsem ho našla pouze v barevné kombinaci černá+zlatá nebo černá+oranž - a ta černá mi prostě v takový míře ke kočárku moc nejde...Tak moc prosím, jestli s ním mátě někdo zkušenost nebo víte i o jiné barevné kombinace - nebo s podobným budu ráda za každou radu. Klidně i na e-mail Vojtisek2007@seznam.cz. Děkuju moc. Petra a Vojta

nurse

(Tereza, 17. 2. 2008 10:26)

Netušila jsem, že to vyznělo tak negativně. Kočárek je dobrý, jen k našemu bydlišti se nehodí. A souhlasím s Hankou, jako sporťák je určitě super, ale k němu jsme ani nedošli, my používali jen hlubokou korbu a autosedačku.

Nurse

(Hanka, 17. 2. 2008 9:10)

Ahoj, také mám Look, ale proti Terce si ho nemůžu vynachválit. Má ale pravdu, že je málo odpružený a tak bych ho nedoporučila s hlubokou korbou. Jako sporťák je ale ideální a hlavně - je lehounký, dobře ovladatelný a prostorný - báječně poslouží jako sporťák i místo golfek. Ovšem pravda, sice jsem s ním už projela i dost hrozné vesnické cesty, ale spíš se hodí na ježdění především ve městě.

nurse pro Marcelu

(Tereza, 16. 2. 2008 16:05)

Ahoj, my sice nemáme nurse hello, ale look 3, až na pár detailů jsou si kočárky podobné, jen look má větší přední kolečka, musim předem říct, že mi kočárek prodáváme, moc nám totiž nevyhovuje, protože je to kočárek spíše městský a my se stěhujeme na vesnici.. Ale jinak je krásně lehoučký a pěkně ovladatelný. Jen tím, že není odpružený, tak docela drncá. Jako každá plastová kolečka se musí jednou za čtrnáct dní promazat, aby se nezanesla a sporťák namá nánožník, ale pasuje tam universalní. Jinak s tímto kočárkem nejsou potíže a look má zadní kolečka užší a vejde se všude, což oceníte u výtahu nebo MHD a pod. Přeji šťastný výběr. Tereza

autosedačka Babypoint Comet

(Mirka85, 15. 2. 2008 19:44)

ahoj maminky, nemáte některá tuto sedačku? Chtěla bych jí koupit pro svojí 10 měsíční dceru. Jste s ní spokojené, moc děkuji
spalickov@seznam.cz

Gemma-na Petru

(Dajda, 14. 2. 2008 8:56)

Viděla jsem letošní kolekci Chipolina Gemma a moc se mi líbí a uvažuji že do něho půjdu. Petro,jsi spokojená jak s hlubokou korbou, tak sporťákem - co se týče místa?Do kolika měsíců se dá využít hl. korba? Díky za rady. Příp. můj mail je danulinka@volny.cz

NURSE HELLO 3

(MArcela, 13. 2. 2008 22:10)

Holky, nemáte někdo zkušenosti s Nurse Hello ????? Díky

Chipolino gemma

(Pro Majdu, 13. 2. 2008 21:01)

Ahoj Majdo, já mám chipolino gemma a jsem s ním maximálně spokojená. Bohužel nevím kde by se dal sehnat v okolí Českých Budějovic. Já jsem z Plzně a jela jsem si pro něj přímo k prodejci. Je to u Prahy. Přesná adresa je na www.chipolino.cz. Vřele ti tento kočárek doporučuji. Koukala jsem na novou kolekci pro rok 2008 a je moc krásná. Tak držím palce při výběru a pokud budeš chtít ještě s něčím poradit tak napiš. Ahoj Petra

GEMMA

(MAJDA, 13. 2. 2008 19:43)

Ahoj,
nevite nahodou nekdo kde bych si mohla osahat kocarek chipolino gemma v okoli Ceskych Budejovic????


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »