Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Casualplay S4

(Lenka, 1. 7. 2007 20:03)

Jé Leon díky.Vy jste tedy vůbec hlubokou korbu neměli?Nám se také moooc líbí.Hodně nemajitelky kritizují krátkou opěrku zad,ale vidím je dost jezdit a děti vypadají v poho.A ještě se chci zeptat, jestli jezdíte i v terénu.Letošní kolekce je barevně skvělá.Všude píší o bezadaptérové řadě unisystém, ale nepíší, jestli pasují i na loňský adaptérový podvozek.Ale snad jo.

Casualplay S4

(Leona, 30. 6. 2007 22:20)

Milé maminky, vřele doporučuji kočárek Casualplay S4!!!Nejen pro jeho výborné jízdní vlastnosti, ale i pro jeho nadčasový deasing (nejsem žádný dealer).Ráda pochválím podařený výrobek. Jezdím s tímto výrobkem rok a je skvělí. Právě jsem mrkla na internet jaké jsou nové modely pro letošní rok, opět podařené. Mějte se všichni fajn a přeji šťastnou ruku při výběru kočárku, jakou jsme měli my. Pokud máte nějaký dotaz k tomuto kočárku, velmi ráda poradím Leona

Pro Lenku z 22.6.07 vajíčko Prima Easy

(Leona, 30. 6. 2007 22:08)

Lenko, vajíčko Prima Easy značky Casualplay jme využili jako hluboké lůžko až do devátého měsíce. Prcek se nám narodil 7.7.2006 a byl v něm ( i v zimním fusaku) do devátého měsíce. Tento kočárek Casualplay S4 si nemůžeme i jako sporták vynachválit. Určitě doporučuji. Leona

Jané

(Jitka, 30. 6. 2007 7:44)

Ahojky,Já jsem měla korbičku Jané abyla ůplně do lehu,nepletete si to s korbičkou Metrix?I sportovlí náatavba je pro bítě pohodlná,akorát když byla dcera mensí,tal jsem vyndala takový ten polštářek pod hlavičku.Pozor na sportovní nástavbu u Quinny Buzz,myslím si že je tam ,i,i docela chudinka,ty detičky jsou vněm tak mejak divně s nohama nahoru když spěj.Ale Jane je myslímpro mimi opravdu pohodlný.A k univerzální barvě?Já neveděla co to bude,tak jsem volila tmavomodrý a jrem moc spokolená,protože kombinace s růžovou holcičkou je hezká.V obchodě mě rozmluvila prodavačka sedou z kolekce minulé,ohledně ůdržby a mela pravdu.Ona se totiž sport.verze nedá celá prát,ale čistit jen hadrem.Na to pozor.Zjistila jsem to až nyní.

HQ - vrzání plastů

(Eva, 29. 6. 2007 15:19)

Ahoj, máme 4 měsíce používaný HQ Raptor3spin a vrže nám v plastech po stranách taky. Začal tak po dvou měsících. Ale jen když ho nadzvedávám, když například najíždím na obrubník, jinak je klídek. Taky jsem poslouchala ostatní kočárky, a myslím že vržou všechny, když se zabere za madlo. Sousedka má stejně staré mimčo a mají kočárek Knorr(taky 4měsíce starý) a za stejnou dobu mají vyšisovanou boudičku, kolečka jim dělají osmičky, je vyvyklaný do všech stran a loupe se jim kovová konstrukce. Samozřejmě jim v plastech taky vrže, ale myslím že to už ani neřeší, čekají jestli jim uznají záruční opravu aby mohli vůbec jezdit. A to stál 11 tisíc.... Takže zaplať pánbůh za to vrzání:-), protože jinak je náš HQ O.K. Barva se ani nehla a vše ostatní taky funguje. Ahojky Eva

Petře - Jané

(Pavla, 29. 6. 2007 10:38)

Ahojky,tak jsem zase brouzdala na netu a hledala info ohledně těch kočárků a Jané lze polohovat až do úplného lehu,tak kdyžtak prosím ještě písni jak si to myslela. Jinak Peg Perego má tu korbičku opravdu malou. Objevila jsem nově Bebécar Stylo AT(čtyřkolka) a Bebe Confort High Trek (trojkolka).Ale zase, jízdí vlastnosti dobré, sportovní verze super, korbička opět nic moc.No, my půjdeme do Jané, jen se nemůžeme dohodnout na barvě,žádná není moc univerzální.Tak zatím se měj.

booster gts

(monika n., 29. 6. 2007 10:10)

dobry den po dlouhém hledání kočárku jsme se rozhodli pro koupi 3kolového kočárku BOOSTER GTS jezdíme v něm už 2 měsíce a jsem s ním maximalně spokojená i když kočárek váží 15kg jeho jízdní vlastnosti jsou super a vubec mi nepříjde že tolik váží.Tomášek je v něm moc spokojený,kočár je velmi prostorný a dlouhý(90cm)jezdíme už ve sportáku ,ale tašku jsme taky vyzkoušeli dali jsme tam 6 měsičního syna mé kamarádky a i když píší šířku něco kolem 33cm je dost místa i pro fusak.Jinak korbičku přehazuji i se synem ,který váží 11kg a jde to systém uchycení je strašně jednoduchý takže pohoda.Výška nastavení rukojeti je velmi rozsáhla je vhodná jak pro starší děti tak pro manžela okolo 2m.Skádámí kočárku taky ujde do vetšího kufru to určitě pujde líp mi máme corsu,ale vleze se tam.No a mínusy krytky na zadních kolečkách jsme museli přilepit protože mi padali a jednu jsem musela koupit(stála 50kč)a boudička po čase trochu padá tak utahuji šroubky,ale jsou to takový drobnosti,takže mě to neva i přesto jsem maximálně spokojená.I jízda dopravou dobrá ,vždy mě někdo pomuže.Doufám že jsem trochu přispela při rozhodování o koupi, opravdu to není lehké Monika

Pavli - HQ

(Jiťa, 29. 6. 2007 8:31)

Pavli určitě dej vědět jak jsi s reklamací dopadla,opravdu jsem hodně zvědavá co ti řeknou. J.

HQ-vrzání

(Markéta, 29. 6. 2007 7:40)

ahojky, já mám tento kočárek rok a čtvrt a nemám pocit, že by mi nějak vrzal.Teď tam mám miminko, ale do jara tam jezdil 2 a čtvrt letý syn. Je malinko vyviklaný do stran, ale jinak je o.k.

Bambi Filo

(Zuzka, 28. 6. 2007 22:41)

Ahojky,prosím Vás chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s výše uvedeným kočárkem.
Děkuji Zuzka

Patron Bohemia Delfy a Deltim Ekonomik

(Kája, 28. 6. 2007 22:29)

Ahoj holky,
máte nějaká zkušenost s výše uvedenými hlubokými kočárky?

Pro Pavlu-Quinny, Jané, Per Pérego

(Petra, 28. 6. 2007 22:20)

Ahoj,
tak jsem tento týden vyzkoušela Quinny buzz a freestyle. Hlavně freestyla je hodně úzký a korbička je velmi malá a i úzká. To už je lepší Jané, který je ve sporťáku o 10cm delší než Quinny. Na korbičce Jané se mi ale nelíbí, že je polohovatelné lůžku, které není úplně rovné a tudíž není moc dobré na páteř miminka. Musel by se tam dát ještě nějaký molitan. Také jsem koukala na doporučené Per Pérego, které má ale kobičku hrozně kratoučkou-snad jen 68 cm nebo tak nějak. Asi nakonec na zimu koupím velký čtyřkolák a pak na jaro/léto sporťák.
Ahoj

HQ - Jítě

(Pavla, 28. 6. 2007 22:13)

Ahoj Jíťo, díky moc za tvojí reakci..Vidím, že to bude asi normální-to praskání a pod, ale zkusím reklamaci. Už si připadám nenormální, jak ve městě sleduji a hlavně poslouchám kočáry..Mám dost kamarádek s malými dětmi a musím říct ,že jsem opravdu nejhlučnějsí..Mám strach, co to bude dělat za rok, malé je teď 5 měsíců a bojím se, že už v tom za chvíli nebude moc usnout- bude ji to rušit.Tak dám vědět, jak jsem dopadla.

Pavli - HQ

(Jiťa, 28. 6. 2007 16:29)

Ahoj Pavli.Já mám HQ dva,Radiuse ten je v pohodě žádné skřípání a vrzání(tedy zatím) a mám i Rator 3-spin a dělá mě to samé,vrzal opravdu hodně tak jsme dotahli šroubky na té hrubé konstrukci a byl klid,zato teď vržou ty plasty a nejde s tím udělat nic.Taky mě to štve,je to opravdu né zrovna levný kočárek a vrže jak jakási plečka!!!Jinak jsem sním hodně spokojené. J.

Herqules -ještě 1x

(Pavla, 28. 6. 2007 14:07)

Ahoj holky, už jsem se jednou ptala a žádná reakce..Máte někdo zkušenosti s tím, že by vám poměrně drahy kočárek začal v plastech jakoby praskat a vrzat??Nevím, jestli mám zkusit reklamaci..

Herqules a jiné..

(Pavla, 28. 6. 2007 14:04)

Peg Perego - GT3 completo

(Hanka, 28. 6. 2007 12:47)

Ahojte, nemate nahodou nekdo zkusenost s kočárkem Peg Pérego GT3 completo, trojkombinace? Vsude ctu doporuceni a komentare k memu druhemu favoritovi Jane Slalom Pro, ale nedocetla jsem se nic o Peg Perego. Dik za jakoukoliv info i o prodejne, kde by se dal sehnat Kolin, Praha.

Moon T3

(ina, 28. 6. 2007 11:15)

Děkuji za radu. Určitě do něj půjdu :-)

úchyty korby

(Patt, 28. 6. 2007 10:48)

Martino,
zkus se obrátit na Handy Praha. Je to dovozce kočárků Jané a zajišťuje i jejich servis. Netuším jestli jsi z Prahy, aby jsi se tam mohla otočit. Pokud ne, zkus si k nim brnknout (tel. čísla i e-mail mají na svých stránkách) My jsme s nimi několikrát jednali a vždy nám vyšli vstříc. Takže hodně štěstí, ať dobře pochodíš :-)

X-lander XT

(Hana, 28. 6. 2007 10:38)

Ahoj máte někdo zkušenost s tímto kočárkem ? Chci ho pro mimi které se má narodit v říjnu s malou korbičkou jsem smířená snad se tam nějak vejde s fusakem budu kupovat menší ale co sporťáK? A jízdní vlastnosti? M8te někdo zkušenost díky moc.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »