Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Herqules

(Pavla, 25. 5. 2007 21:11)

Ahoj všem majitelkám Herqula, chtěla jsem se zeptat, poradit..Jsem s kočárkem moc spokojena, až na to, že mi na jedné straně začal vrzat. Je to v těch plastech..Nemáte někdo zkušenost, jak se to dá odstranit? Někdy vrže,někdy ne, zajímavé je ,že pouze na leve straně...

pro Jitku

(Radka, 25. 5. 2007 13:20)

Ahoj, to je docela dobrý. Koukala jsem už na mimibazar.cz, tak snad dobře pořídim.Děkuji. Jen doufám, že ji nebudeme mít na chvilku. Mám docela velký děti.

Pro Radku

(Jitka, 24. 5. 2007 22:13)

Ahoj,a neni lepsí koupit pro pohodlí obou i korbu a potom ji prodat jako jsem to udělala já?Prodává se velmi dobře.Anebo koupit korbu od někoho a sporťák třeba novej,jako to udělala paní co jsem ji korbu prodávala.Korba je po jednom dítěti jako nová,když se sní rozumě zachází.V korbě má mimi pohodlíčko hlavně v létě a tašky jsou na léto podle mě nedobré,doporučují je spíše na zimu.Drží se tam teplo.Korba má spoustu větrání, sítku v boudě a spodní ventilaci.A má isolační vrstvu což je dobré na zimu i na léto.

hluboký kočárek

(Radka, 24. 5. 2007 21:41)

Ahojky, no já jsem právě dcerku vozila v hlubokym do 4 měsíců a pak v podstatě (když je to trojkombinace a vyndá se taška) ve sporťáku a přikšírovanou zvlášť kšírama, protože byla a je velmi čilá. V 6 měsících jsem jezdila s kočárkem a ona mi tam opravdu stála (jak ti římský bojovníci) a do tašky se mi od 4měsíců nevešla. Tak tu trojkombinaci těžkou jsem myslela, že ještě využiju pro další mimi, ale NE. Takže začneme jezdit v Jane slalom pro a vložim tam tašku. Jen je nevýhoda, že na mimi neuvidim a asi nehoupe. Jo kočárky, je věčné téma pro maminky (a důležité téma). Manžel už ze mě trochu šílí.

Kvalitný športový kočík

(Paulína, 24. 5. 2007 21:04)

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu pri výbere športového kočíka.Mala som 3-kombináciu kočíka Tako City Voyager, s ktorým som bola veľmi nespokojná a teraz by som si chcela kúpiť nejaký samostatný športový kočík. Moje dieťatko má teraz 20 mesiacov a čakáme tretie. Tak som uvažovala nad tým, že by som si kúpila samostatný len hlboký kočík - pravdepodobne z druhej ruky a nejaký kvalitný nový športový. Predstavovala by som si nejaký s nafukovacími kolesami, s nánožníkom a ľahkou konštrukciou. Ešte je pre mňa doležitá nosnosť kočíka, pretože naša malá má 14,5 kg, takže nemožem kupovať kočík s nosnosťou do 15kg....Veľmi sa nevyznám v jednotlivých značkách a tak by som si rada dala poradiť na základe vašich skúseností. Uvažovala som nad X-Landerom, ten sa mi páči a snáď je aj kvalitný, ale je dosť ťažký. Rada si pozriem vaše názory. ďakujem vopred za rady:)

korba Jané

(Patt, 24. 5. 2007 21:03)

My jsme sice měli korbičku od Powertracku (Slalomu) ale myslím, že v té verzi Pro až tak obrovský rodíl nebude, tak taky přispěji svoji troškou do velikostního mlýna :-) Syna jsem v korbě vozila až do 8 měsíců a dceru do 6,5 a naprosto bez problémů - je ale fakt, že "končili" v korbě během teplého období, takže bez fusaku. Nicméně myslím, že do toho půl roku je to schůdné i s fusakem - no a pak hurá na sporťák.

Radce

(Hanka, 24. 5. 2007 19:33)

Ahoj, já mám malého 5,5 měsíců a už od tří a půl ho vozím ve sporťáku Herqules. Nevím, proč by nemohlo být mimčo ve sporťáku, kyž ho mám v poloze na ležení... Taky jsem se nemohla dočkat, až budu mít nový kočárek. A objednávala jsem si ho s tím, že s ním ještě nebudu jezdit, ale když mi přišel, vyjela jsem hned další den. A nezdá se mi to vůbec divné:)

Korba na Slalom

(Jitka, 24. 5. 2007 8:27)

Ahojky,já mám Slalom Pro a v korbě jsem dceru vozila do 8 měsíců a v pohodě se tam vejde když to není obr.Z mého pohledu je věcná debata o velikosti korbiček jen pozůztatek z dob našich maminek za kterých se v hlubokém kočárku vozilo snod do dvou let.Ještě pomatuju já stojící děti s kšíry.Dnes je to už jiné a hlavním kočárkem se stala sportovní verze.Pokud dítě sedí.stekně chce koukat na svět a tím hluboká korba koncí.Mám dvě deti tak i dvojité zkušenosti.

Pro Markétu

(Jiťa, 23. 5. 2007 20:08)

Markét moc díky.J.

Radce - hluboký kočár

(Hanka, 23. 5. 2007 20:07)

Jo, tak to vím o čem mluvíš. Já jsem si koupila na syna také trojkombinaci a už mám jiný kočárek. Vydržela jsem kočár jako hluboký, ale jako sporťák hrůza! Takže mám sporťák, starý kočár chci prodat a na druhé dítko si pak pořídím hluboký kočár, nebo korbu k tomuhle (Mám Nurse Look a je bezvadný). Pokud se rozhodneme pro hluboký kočár, tak asi zkusím sehnat nějaký pěkný z druhé ruky, protože na něm po jednom-dvou dětech nebývá vůbec nic poničeného a bývají v dobrém stavu. Jestli Ti stačí u takhle malého dítěte taška nevím, ale řekla bych, že by mohla - však trojkombinace to tak v podstatě mají. Nejlepší máš se zeptat nějakého ortopeda, ať máš jistotu že dítku nezpůsobíš nějaké potíže. Každopádně když tak dej vědět - třeba bych to tak nakonec jednou také řešila :o))

jane pro

(Radka, 23. 5. 2007 19:38)

Ahoj, máte prosim někdo zkušenost do kolika měsíců se dá používat korbička u Jane slalom pro? Moc děkuji. R.

Pro Jíťu

(Markéta, 23. 5. 2007 18:23)

Jíťo, máš pravdu, rukojeť se prohýbá, ale nijak výrazně a mě to teda nevadí. Pokud to nemáš daleko, zajeď si je vyzkoušet.
Jediný problém je, že oni ty kočárky nemají od výhradního dovozce, ale prý snad někde z Polska. Já jsem tam problém neměla, všechno mi ukázali atd. Jenom neměli originál návod, ale i to jsme dořešili a už je na cestě. Markéta

Pro Markétu

(Jiťa, 23. 5. 2007 17:46)

Markét díky za radu,jen jsem se chtěla ještě zeptat,slyšela jsem že ta spojená rukojeď se strašně prohíbá když kočárek chceš třeba vytáhnout do schodů,je to pravda?Jinak bydlím kousek od Ostravy tak bych se tam zajela podívat a ještě prosím zakolik jsi je tam koupila?Moc děkuji.J.

kočárky z Polska

(Radka, 23. 5. 2007 16:11)

Máte, prosím, někdo zkušenost s kupí kočárku v Polsku?
Dívali jsme se i u nás v obchodech (a kromě zn. Chicco), ale mají převážně dovoz z Polska. Tak to už se vyplatí ho koupit rovnou v Polsku.
Ale jakou značku?

Pro Jíťu

(Markéta, 23. 5. 2007 12:23)

ahojky, já mám jane carrera pro a zatím jsem moc spokojená. V tuto chvíli jezdíme s autosedačkou rebel a je to super- jsou lehoučké, kola jsou větší než u klasických golfáčů. Mě se moc líbí spojená rukojeť, protože můžu řídit jednou rukou a za druhou vedu syna. Jinak sportovní nástavba jse dát do lehu, má asi 4 polohy zádové opěrky, polohovat jdou i nožičky. Docela drahé jsou ale doplňky- pláštěnka, taška na rukojeť, nánožník..... Tašku i nánožník mám od Emitexu a pasuje to. Ještě musím koupit pláštěnku. Nosnost je 20kg. Syn má 2 a půl a je v nich moc spokojený, pokud má možnost se povozit. Skládají se na dlouhou nudli.... Dala bych si pozor na prodejce, prý je jediný dovozce Handy Praha a pokud by se ti po záruce s kočárem něco stalo, tak oni ti ho neopraví, protože ten kočár není od nich. Já ho mám ze Samu z Ov a jsem moc spokojená.
Tak ti přeju šťastný výběr a dobré ježdění!!!

Roan Marita pro Martinu

(Lucie, 23. 5. 2007 12:00)

My jsme nakonec koupili v bezove barve-mansestr.Znama(prodavacka)nas varovala pred modrou barvou.Hodne chodi maminky,ze jim vybledla barva na boude.A bohuzel je to nereklamovatelne.Dokonce se udajne v te modre mansestrove nedela(mozna jen doprodavaj zasoby),protoze kamaradka si ho chtela koupit.Samozrejme ze ho v te tmave modre jeste sezenes,ale uz ma latku jako ostatni Roany.Znama mela ten bezovy a i po roce vypadal jako novy.Tak jsme si ho bez vahani poridili.Cisti se lehce-korbicka uplne vyborne,protoze je z kozenky,boudu a nanoznik navlhcenou hadrou.Nanoznik jsem dokonce i uz prala v pracce a v pohode.A vnitrek korbicky se da sundat a taky vyprat.

pro

(Markéta, 23. 5. 2007 10:57)

Jané Slalom Pro

(kamila, 23. 5. 2007 10:49)

Lucie, naprosto s tebou souhlasím. Jané je sice značka teď dost rozšířená, ale asi to má své důvody (a těmi určitě není jen pěkný designe). Je neuvěřitelně lehoučký, skvělý na brusle, skladný, lehce ovladatelný, s kotoučovou brzdou, atd. atd. Já měla strach jen z té malé korby, ale nakonec jsem zjistila, že takto malé (i menší) korby mají skoro u všech současný sportovních kočárků. Jen JANÉ píše do svých parametrů pravdu narozdíl od jiných značek :-). Ještě jsem se nesetkala se zásadním negativním názorem uživatele/ky JANE. Asi na tom něco bude ;-)...

Chicco

(Lucie, 23. 5. 2007 10:14)

Taky jsem bohužel měla hodně negativní zkušenost s Chiccem. Třikrát jsme ho reklamovali, jízdní vlastnosti nic moc, korba malá :-( vrzal, potah na sporťáku se nám natrhl (reklamace vyřízena jako únava materiálu - bylo to po 2 měsících užívání!!!)....... no prostě trable, které bych u kočárku za téměř 20 tisíc nečekala. Myslím, že jako u každé značky - občas se narazí na šmejd, ale jak jsem si tak dělala průzkum po okolí, tak Chicco bych zrovna mezi bezproblémové značky neřadila. Další mimčo plánujeme až za rok, tak jestli se zadaří, vyberu jinou značku. Možná Casualplay nebo Quinny - a nebo Jané. Nemyslím si, že by byl jen modní záležitostí. Pokud vím, tak se prodává už 5 let a jeho prodej stále roste - ovšem spíš než módu bych v tom viděla fakt, že je s ním spokojená spousta maminek. Tedy alespoň mé kamarádky, které jej mají si ho všechny chválí. Taky si už spousta lidí spočítala, že se jim ty peníze vyplatí. Jasně, má své malé mouchy, ale který kočár je nemá? Taky už jsem poznala pár maminek, které tvrdily, že ony by Jané nikdy nechtěly - jejich argumenty mě fakt dostaly - "přece proto, že ho má tolik lidí" přitom o parametrech kočárku a jeho vlastnostech nevěděly nic -takhle snadno vznikají negativní řeči.

Jané Slalom Pro

(Kamila, 23. 5. 2007 9:57)

Ahoj Jendy,
díky moc za názor. Bohužel teď nežijeme v ČR, tak to řeším všechno přes internet. Zjišťovala jsem co se dalo, ale nakonec mi Jané vyšel stejně nejlíp. Chicco se mi moc líbil, viděla jsem ho i na živo tady ve Švýcarsku, ale odradily mě názory ostatních. Prý je hodně poruchový a rozměry korbičky, které uvádějí na internetu se vůbec prý neshodují s realitou (já korbičku neviděla, jen sporťák). Na stránkách www.modtykonik.cz jsem se bavila s jinýma maminkama, které chodí po obchodech a obměřují si korby samy. Nakonec má prý Chicco ještě menší korbu než Jané a to u mě rozhodlo. Všechny co mají Jané (včetně mých známých) jsou nadmíru spokojené, tak doufám, že budu i já. Ale máš pravdu, je to možná i modní záležitost v ČR, protože ho má opravdu velká sorta lidí. V žádným případě tě nechci odrazovat, jestli ses pro Chicco rozhodla, tak ti přeju ať skvěle slouží ;-). Všechny názory, které jsem si udělala, nejsou založeny na mé vlatní zkušenosti, ale na zkušenosti jiných, takže pro mě to bude taky překvápko ;-)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »