Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Quinny speedy

(Jana, 15. 11. 2007 9:58)

Ahoj, moc bych chtěla poprosit o Vaše zkušenosti a názory na tento kočárek, nemáte ho náhodou někdo vyzkoušený? Prosím, zda má někdo zkušenosti i s hlubokou korbičkou k tomuto kočárku - Quinny Dreami, s manipulací,stabilitou,prostorností, zda jde sportovní verze po i proti směru a vůbec celkový dojem.....mooooooooc všem děkuji za informace...Jana

X-Lander XA

(Lucie, 14. 11. 2007 16:35)

Ahoj.Moc bych vás chtěla poprosit o radu ohledně sportáku X-lander xa.Chtela bych si ho koupit pro rocni dceru.Mate někdo zkušenost?Vejde se mi tam i fusak?Díky

kočárek Titi Triton

(Pro Verču, 14. 11. 2007 12:43)

Ahojky Večo. Já jsem měla kočárek V3 a po měsíci jsem ho reklamovala (již jsem zde o tom psala). Nyní mám Chipolino Gemma což je stejný kočárek jako Triton a jsem s ním nadmíru spokojená. Je velice lehký a skladný. A řekla bych že je i hodně prostorný. Tak držím palce při výběru. Ahoj Petra

Firkon - Ivone set

(Lency, 14. 11. 2007 11:41)

Ahoj, máte někdo zkušenost s tímto kočárkem??
A nevíte náhodou někdo,jestli je prodávají i někde v moravskoslezském kraji??Zatím,jsem našla prodejnu v Kladně,ale to je hodně daleko.Děkuji Lenka

Cosatto pogo nebo abc desing terra

(Lenka, 14. 11. 2007 9:55)

Ahoj holky, můžete mi prosím poradit, máte některá zkušenosti s tímto kočárkem, je dobrý? mám ho koupit? který je lepší

Titi Triton

(verca.piskot, 13. 11. 2007 22:29)

Prosím Vás nemáte někdo zkušenost s tímto kočárkem? Rozhodovali jsme se mezi tímto nebo V3, ale potom co jsem tu na V3 četla negativa, tak se spíš přikláním k té variantě Titi Triton. Děkuji

Cam Cortina X3 vs. Quinny Speedi?

(Daisy, 13. 11. 2007 21:54)

Ahoj holky, můžete mi prosím poradit? Mám dilema, zda koupit Cortinu, či Speediho? Na Cortinu jsem četla jak kladné tak záporné ohlasy (jako asi u každého kočárku), dost mi u ní vadí plast. kolečka, ale ta se dají prý nahradit nafukovacími. Nevíte náhodou jak je to se stabilitou? Nemůže se převrhnout? U Speediho mi zase připadá, že je korbička menší než u Cortiny a vadí mi, že sporťák nemá madlo (já vím, že mi někdo může oponovat, že je stejně potřeba dítko připoutat, ale z vlastní zkušenosti vím, že syn se rád madla držel). Není nějaké univerzál. madlo, které by šlo ke Speedimu přidat? Prosím o radu, děkuji

Hauck Ontario

(Kateřina, 13. 11. 2007 19:44)

ahoj, nemá prosím někdo zkušenost s kočárkem Hauck Ontario? Zatím jsem jej viděla pouze na internetu a moc se mi líbí

Babyactive-braker

(Elena, 13. 11. 2007 18:30)

Prosím, má někdo zkušenosti s kočárkem této značky???Nemohu nikde najít žádné záporné ani kladné odkazy. Tak mi prosím poraďte. Děkuji

Britax verve

(Eleni, 13. 11. 2007 17:49)

prosím má někdo zkušenosti s tímto kočárkem, dcerka má 6 měsíců a uvažuji o koupi této trojkolky. předem děkuji za názory a rady.

Herqules - adaptery na autosedacku (Eve)

(Martina, 13. 11. 2007 16:27)

Dnes jsme tenhle kocarek koupili (vcera jsme se zbavili Patronu Bohemia - viz muj predchozi prispevek) a prodavacka v obchode nam rikala, ze krome autosedacek Britax lze pouzit na tenhle kocarek i autosedacky Romer (musis mit ty adaptery). Ale overene to nemam. Driv pry sly pouzivat i Maxi-Cosi.

Mela bych jednu prosbu - neprodava tu nekdo nanoznik na tenhle kocarek (v obchode uz nemeli) - barva cervenoseda. Dekuji moc. (buresova@inbox.com)

Patron Bohemia Apollon

(Lenka, 13. 11. 2007 12:53)

Plně musím souhlasit s Martinou, tento kočárek je hotový šmejd ( má ho má švagrová),nejprve jim vůbec nedržela boudička,která neustále padala dolů a na malou neustále foukalo, do toho jim bouchly 2 pneumatiky ( upozňuji předem, že kočárek neměl a nemá dodnes skoro nic najeto , švagrová s ním max. objede kolečko okolo byt. zástavby). Jenže kočárek koupili v Brně na výstavišti, kde firma Patron Bohemia prezentovala své výrobky, tudíž na reklamaci museli odjet do Mělníka ( tam po dlouhých hádkách a nejasnostech si nechali opravit kočárek na místě - nyrychlo, halabala, nebo jak jim bylo řečeno mají druhou možnost a to se s nimi soudit....
Chtěla jsem tímto jen upozornit další maminky, aby si dávaly pozor, na to co kupují, protože přesto, že tento kočárek není jeden z nejlevnějších je to přeci jenom ŠMEJD

Patron APOLLON ALUX :-(

(Martina, 13. 11. 2007 0:03)

Koupili jsme si kočárek od firmy Patron Bohemia s tím, že budeme podporovat českého výrobce. Jak jsme byli bláhoví. Takovou chybu už nikdy neuděláme. Po zkušenostech s tímto kočárkem od firmy Patron Bohemia můžu říct jediné: šmejd, zmetek. A pro jistotu hned ze začátku: vyhněte se i prodejnám Puntanela (zkušenosti nabyté v prodejně Puntanela v OC Vaňkova, Brno).

Ale popořadě.

Během 7mi měsícu užívání kočárku se nám na něm vyskytly tyto vady:

* vytržené druky u tašky (2x)
* zpuchřelá duše u ventilku - nebyl to defekt - ta duše byla prostě vadná
* polámané brzdičky
* kočár začal táhnout na stranu
* opět polámané brzdičky

Každá reklamace, znamenala více než dva týdny bez kočárku (občas se sešlo vad více - taška + duše, zatáčení + brzdičky - ale v par. 622 odst 2. občanského zákoníku se mluví o opakovaných vadách ne o opakovaných reklamacích). V obchodě Puntanela to funguje tak, že posílají reklamace jednou za týden - ve středu. Takže může trvat skoro týden než to pošlou, a další týden než se to vrátí. Jak je rodičům dítěte bez kočárku si dokážete jistě představit.

Při poslední reklamaci (2 vady zaráz) jsme požadovali vrácení peněz, to nám bylo v obchodě Puntanela odmítnuto, že musí kočárek poslat výrobci (Patron Bohemia). Dne (6.11.) mi paní vedoucí (Renata Železná) po urgenci emailem volala, že v Patronu kočárek opraví a pošlou zpátky, nejdřív ovšem 12.11. a pokud se mi to nelíbí, tak se mám soudit.

Obchod Puntanela zastává zřejmě názor, že je lepší obhajovat špatné výrobky a šmejdy, než se postarat o spokojenost zákazníka. Jejich přístup mě utvrdil v jednom. Další kočárek, který jsem chtěl koupit místo šmejdu od Patronu Bohemia, si určitě nekoupím u nich.

Po dvoutydenni tahanici, co s kocarem, nam nakonec byly vraceny penize a vse k nasi spokojenosti vyreseno. Nakonec i v Puntanele se umi chovat k zakaznikum a veci, byt neprijemne s ni mi resit.

abc-design

(petra, 12. 11. 2007 16:28)

Nemáte ,prosím, někdo zkušenost s kočárkem abc-tec 4?díky Petra

Herqules

(Dasik, 10. 11. 2007 22:09)

Ahoj maminky my máme herqules šestikolku a jsem vcelku spokojená otočná kola super jen mi vadí že nám kočárek nejen vrže a to i po promazání ale hlavně křápe jako by volné poklice u auta když jedeme po kostkách dlažebních ví o nás všichni.Takže to mě na takto drahém kočárku vadí přece když člověk investuje tak by měl mít i kvalitní věc.Tak se mějte a přeji dobrou ruku při výběru a pamatujte ideální kočárek neexistuje.

Booster gt4

(Alča, 8. 11. 2007 20:50)

tak jsem si ho pořídila.Jezdila ani ne 2 měs.a přední kolečko,které lze aretovat se začalo zasekávat a rozvírat.Partner promazal a žádná změna.Dala jsem ho na reklamaci,opravili.Po 10ti dnech stej.problém.Reklamaci mi neuznali,ale opravili.Prý jsem zanedbala péči o kolečka!A to po 10dnech od opravy jde?Nemluvim o velkém ojetí kol a to moc nejezdim!Spíš cestujem autem.Sjíždění z chodníku byl pro mě horor.Kolečko se zapříčilo a málem jsem vyklopila malýho.Hlavně řidiči koukali proč nejedu,ale já s tim nemohla hnout?Ostuda.Jsem zklamaná,chci ho prodat, ikdyž je pojízdný.A to jsem si ho vysnila.Koč.Moon to samé,kamarádce upadlo za jízdy kolečko.Máme smůlu jenom my?Zvolila jsem si baz.kočár Hoco.Na naše chodníky ideál.Jen mi je líto vyhozených peněz za gt4(plně jsem ho užila jen 2měs.),který odpočívá na půdě a čeká na novýho majitele?

Jané slalom pro

(Markéta, 8. 11. 2007 20:14)

Dobrý večer maminky,
my máme doma Jané slalom pro a jsme s ním moc spokojeni. Dosud používáme hlubokou korbičku (dcera má 75 cm), která se dá jednou rukou oddělit od podvozku. Je to velmi praktické, když v domě třeba nemáte výtah. Celý kočárek je lehký (nosím v něm mimčo -7 kg- ze schodů) a dobře skladný (vejde se do kufru octavie.) Taky jsme hodně ocenili přední otáčecí kolečko s aretací - už si "jízdu" bez toho nedokážu ani představit. Celý kočárek má také nižší těžiště, takže ho nejde jen tak lehce převrátit (toho jsem se u trojkolek nejvíce bála a proto jsme upustili od nákupu cam cortiny). V korbičce je navíc všitá moskytiéra a dno korbičky se dá polohovat "šroubem" od vodorovné polohy až téměř do sedu. Rukojeť kočárku je polohovatelná, což ocenil můj manžel, který má 190 cm. U našeho kočárku sice nebyla součástí korbičky pláštěnka (u sporťáku už je), ale koupili jsme univerzální asi za 150,- Kč a sedí perfektně.
Cena kočárku je sice vyšší, ale stojí zato. Tak přeji hodně úspěchů ve výběru toho pravého kočárku, my jsme nad tím strávili 4 měsíce.

Pro Ivu

(Jana, 7. 11. 2007 21:27)

Ivo,taky čekám mimi a hodně jsem přemýšlela o kočárku,po zkušenostech s kočárkem s prvním dítětem jsem se rozhodla pro Jané slalom pro.U syna jsem měla Tako a už od začátku s ním byli problémy,ale co bych chtěla od kočárku za 6tisíc.Herqueles se mi taky líbil,ale odradila mě jeho váha,dost cestujeme,takže kočárek budu často skládat a zvedat do kufru a 18kg nebo kolik přesně váží je hodně.Chicco je pěkné i cena není oproti jané a herqulesu,tak vysoká,ale zase mi u něho vadí,že nemá nafukovací kola a korbička je sice dlouhá,ale zdá se mi dost úzká.U mě vyhrál Jané ještě ho nemám vyzkošený,ale doufám,že tentokrát jsem vybrala dobře.

Herqules,Chicco nebo Jané?

(Iva K., 6. 11. 2007 22:16)

Dobrý večer maminky.
CHtěla bych znát názor na koupi kočárku.Čekám miminko a nevím,jaký kočárek vybrat.Líbí se mi Jané,Chcicco a Herqueles. Potřebuji, aby byl lehký,pohodlný pro mímo,skladný,dlouhá rukojeť pro vysokého manžela a vhodný i třeba na brusle.Je lepší tříkolka nebo čtyřkolka s otočnými předními kolečky?
Díky za radu
IVA

Mikrus Alu Sprint

(Petra K., 6. 11. 2007 13:02)

Ahoj Petro, my máme tento kočárek.Jezdíme teprve dva měsíce a zatím jsme moc spokojení. Díky natáčecí nápravě se dobře ovládá jednou rukou.Je docela lehký, korbička je veliká, tak nám dlouho vydrží.Hodně ho využíváme v kombinaci s autosedačkou.Výměnu korbičky za autosedačku zvládáme docela snadno.Jenom košík na nákup by mohl mít trochu větší nosnost, ale za ty peníze jsem ochotná mu to odpustit.My s ním slavíme úspěch, zatím ho tady u nás nikdo nemá a moc se všem líbí.Taky je k němu slušná výbava už v ceně.Já osobně bych si ho vybrala znovu.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »