Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Britax Verve

(Kclarisa, 14. 10. 2007 22:23)

Holky nemáte některá zkušenost s tímto kočárkem? Chtěla bych ho jako skladný kočárek do auta, ale bojím se, aby se mi nepřevrátil. Díky

Baby Design Atlantic

(Petra, 14. 10. 2007 21:33)

Ahoj, chci si koupit kočárek Atlantic od Baby Design. Chtěla jsem vás poprosit, jestli máte někdo tento kočárek, zda mi můžete napsat, jestli jste s ním spokojení. Děkuji za každou informaci.
petule.fronc@seznam.cz

VYDEKO - Aro Zipper edition

(Zuzka, 11. 10. 2007 22:29)

Ahojky prosím Vás chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo tento kočárek (na konstrukci je ještě napsáno LUX SPORT ) a jak jste s ním spokojené.
Moc děkuji za odpověď, budu moc ráda.
Zuzka

Nurse

(Hanka, 10. 10. 2007 9:58)

Sportovní verze kočárku má opravdu šest kilo. Madlo nastavitelné není (ale co se nás týče - moc nám vyhovuje a to jsme vysocí a babičky máme maličké a také si nestěžují). Kolečka jsou gumová, otočná a kočár je velmi vhodný do města. Už jsme s ním projeli i kdejaký terén, ale jinak je to spíš městský kočárek.

Trend-line

(Máca, 9. 10. 2007 22:56)

Čekáme miminko a uvažujeme o koupi kočárku trend-line.Nemáte s ním někdo zkušenost?Na internetu jsme žádné recenze nebo posudky na něj nenašli.Děkuju.Máca

nurse compact

(klarka, 9. 10. 2007 22:37)

chci se zeptat jak moc je lehky nekde jsem nasla ze sportovni verze ma necelych 6kilo, take chci vedet jestli se da menit vyskove nastaveni madla, jaka jsou kolecka a jestli je nurse vhodny do mesta,

Pro Janču

(Petra, 6. 10. 2007 7:44)

Pokud chcete mít autosedačku a podvozek, tak doporučuji koupit kočárek, kde na podvozek nasadíte jak korbičku tak i autosedačku.A nemusí to být zrovna drahý kočárek. My máme Alu sprint (hluboká korba, sporťák, autosedačka), na ten jde taky nasadit autosedačka a tak třeba na krátké popojíždění vezeme v kufru jen podvozek a nemusíme tahat celý kočár.Celý komplet jsme koupily za 9500,-- Kč a jsme s ním moc spokojeni.

Pico easy

(od Janči všem kdo poradil, 5. 10. 2007 18:54)

Holky já Vám moc velice děkuji za Vaše názory, jsem ráda že mi dokázal někdo poradit. Je pravda že rovnou polohu tam mimi mít nebude a tak se podívám raději po kombinovaném kočárku, ještě jednou moc děkuji a mějte se. Janča

Pico easy

(Marcela, 4. 10. 2007 9:51)

Taky si dovolím reagovat na tuto myšlenku. Trošku dělám do zdravotnictví a tak si JAnčo dovolím poznámku, že dítě má být v autosedačce, lehačce a v jiných vymoženostech dnešní doby (myslím v takové té ohnuté poloze) max.3 hodiny denně. Samozřejmě čím méně, tím lépe. Takže bych to viděla spíš na klasický kočárek. Ale samozřejmě je to jen můj názor a je to každého věc.
Myslím, že pokud koupíte jen autosedačku, dítě bude mít v budoucnu určitě problémy se zády.
Přeji šťastný výběr.

Pico easy

(Hana, 4. 10. 2007 9:03)

Jančo tohel mi nedá ti nenapsat samozřejmě je to tvoje věc ale podle mě takováto autosedačka je pouze na tom podvozku myšlená na popojíždění a ne na denní ježdění takže krom toho že podvozek asi všechno nevydrží tak ještě bude trpět miminko které má být v tašce a korbičce na rovné podložce a přiměřeně zabalené a to v sedačce nepůjde. toť můj názor ale větší kravinu sem neslyšela to radši dobrej kočár a sedačku budu tahat v ruce

Hoco Zaphir

(Hanka, 3. 10. 2007 18:34)

Ahoj Martino,děkuji Ti za odpověď. I mě se zdál docela prostorný a dost "vymakaný".Takové ty vychytávky... a cenově je taky dobrý. Co se týče kufru auta,nemáme problém, máme kombíka a kufr je tam skutečně veliký. Takže ještě jednou díky, asi "půjdeme do něho". Hanka

autosedačka místo hlubokého kočárku

(Venda pro Janču, 3. 10. 2007 18:17)

Ahoj Jani, ohledně Tvého problému bych Ti rozhodně doporučila obrátit se na odborníka - poradit se s dětským lékařem případně s ortopedem, ale osobně si myslím, že miminko de šesti měsíců rozhodně nemůže být v autosedačce moc dlouho. Musí ležet a spát na rovné pevné podložce a to autosedačka není. Je sice polohována aby se v ní dítě cítilo dobře a i se vyspalo, ale na dlouhé cesty venku místo kočárku to asi nebude nejlepší - mohly by mimču trpět záda a do budoucna bych to viděla na možné problémy s páteří - v podstatě ze stejného důvodu, proč se nemá miminko posazovat. Pořádně to rozmysly, ať pak jednou nelituješ - takové problémy se prý, podle našeho ortopeda, mohou pořádně projevit klidně až v pubertě. Každopádně podle mého to za to nestojí.

Janče

(Pavlína, 3. 10. 2007 18:13)

Ahoj, to snad ani nemůžeš myslet vážně,že by jsi miminko vozila jen v autosedačce..Snad jsem dotaz jen špatně pochopila, nebo s mimi nebudeš chodit vůbec ven?? Nebo se bude trápit skrčené v autosedačce??

autosedačka PICO Easy + podvozek

(Janča, 3. 10. 2007 16:36)

Ahojky,
s manželem chceme koupit tento typ pro skladnost jen nevím do jaké doby v něm mimi může být, máte někdo zkušenost s možnosti, že by nebyl hluboký kočar,ale jen autosedačka a podvozek. Mimi čekáme v březnu, děkuji za rady.

Nurse Barče

(Hanka, 3. 10. 2007 16:10)

Já mám Nurse Look a ten také váží pouze 6kg. Je úžasně lehounký, dobře se skládá... spíš se ptej co Tě zajímá, protože chvály už jsem tu napsala hodně. Měli jsme jediný problém a to s kolečky, ale opravdu to byla výrobní vada, protože po výměně se tam sice také špína občas dostane (tomu se zabránit nedá), ale při pravidelné údržbě se kolečka vždy poi chvilce zase krásně rozjezdí. Jen to chce kvalitním silikonovým olejem mazat nejlépe jednou týdně.
Klidně se na cokoli ptej, mám ho už půl roku a ráda odpovím. Pa

compact nurse a look nurse

(bara, 3. 10. 2007 13:03)

mate nekdo zkusenosti, nevite jaky je mezi nima rozdil, ja nasla rozdil vahy, ze compact ma jen 6kg to je uzasny ale chci vedet mouchy

Kocarek

(Aneta, 3. 10. 2007 10:23)

Chtela bych poradit,v listopadu cekam miminko a rozhoduji se s koupi kocarku babyactive Breaker. Je tento kocarek vhodny?

HQ - Marcele

(Pavla, 2. 10. 2007 20:16)

Ahoj Marcelo,
pláštěnka je univerzální,Myslím, že je vyrábí i EMITEX.jsou jen takové slabé,takže se krásně složí a zaberou málo místa. Pláštěnka k HQ mi zabere vždy skoro celý košík.Je vychytáná, ale určitě je lepší až na sporťák.

Hoco Zaphir

(Martina, 2. 10. 2007 19:14)

Ahoj Hani,tento kočárek používáme od srpna a nemůžu si stěžovat.Naše mimi je v něm maximálně spokojený.Kočárek je prostorný,nevrže,skvělý do horšího terénu,dobře se ovládá a dá se sním lehce manipulovat.Jo a taky má velký nákupní košík.Jediná nevýhoda je,pokud máte auto s malým kufrem hůř se vejde.

Nurse Barče

(Hanka, 2. 10. 2007 16:21)

Přesně tak to mám i já a jsem maximálně spokojená. Hlavně, Nurse je výborně prostorný kočárek - synovi je rok a čtvrt a stále si v něm pohodlně lehne a vyspí se. Ve starém kočáru by si nelehl skoro už ve třičtvrtě roce.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »