Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Sporťáček

(Petra, 11. 3. 2007 11:50)

Dobrý den, jaký kočárek byste doporučovaly pro ročního, trošičku kulatějšího chlapečka?Bydlíme ve městě, ale často cestujeme, takže žádný golfáč.Měl by mít polohování do lehu, dobře skladný a nenáročný na údržbu.Radši bychom tříkolku, ale čtyřkolka není problém.

Herqules Rally

(Dana, 11. 3. 2007 9:42)

Prosím, nevíte kde by se dal sehnat kočárek Herqules Rally ? dík d.

Kočárek

(HANA, 10. 3. 2007 12:49)

Prosím, kdo má zkušenosti s hlubokým kočárkem Patron-Delfy. Děkuji

Lucii

(Jitka, 10. 3. 2007 12:30)

Ahoj Lucko.Cortiny v Ostravě mají v Sam-baby,nachází se v o.c. Karolína,potom v CHiccu to se nachází v o.c. Futurum a téměř v každém větším obchodě s kočárky Cortiny mají.

Cortina x3 evolution tris

(Lucie, 10. 3. 2007 10:18)

Prosím máte někdo zkušenosti s tímto kočárkem? a jestli náhodou nejste někdo z Ostravy a nevíte ,kde se prodává?Moc děkuji za jakoukoliv informaci Lucie

kocarek

(maminka, 10. 3. 2007 9:28)

ahoj

Fenix F4

(sedmikráska, 9. 3. 2007 19:11)

Tento kočárek můžu doporučit, je lehounký, dobře se s ním jezdí. Pro Evu - vložená taška je dostatečně velká, stabilní, dá se později užít do kárky jako fusak a navíc se dá rozložit a je z ní přebalovací podložka. Jediné, co bych tomuto kočárku vytkla, je to, že je trochu tužší. Též jsme museli již několikrát namazat kolečka - vrzala.

Herqules

(Zuzka, 9. 3. 2007 18:26)

Ahoj holky, my máme HQ Raptor 3 Spin z Hradce. Ještě jsme ho sice nepotřebovali (až v červenci),ale než na něho pak čekat a nevědět,jestli přijde,tak to ať radši stojí u rodičů.Korbička se mi ale líbila rozhodně víc. Ta cena už není tak hrozná (3999,--) a když jsme měli na dražší kočárek,tak přeci můžeme prckovi zajistit i určité pohodlí.Ty tašky jsou opravdu hodně úzké a dítě by v ní bylo nacpané.Já potřebuju,aby se naše dítě cítilo co nejlépe.:-))Korbička má na šířku 35,5 cm.Ale je to jenom můj názor.
Zuzka

Herqules Raptor 3 spin

(Hanka, 9. 3. 2007 18:13)

Dnes jsem si na www.kočárek objednala ten zeleno černý HQ. Prý ho v pondělí budu mít. Jsem zvědavá, ale mám současně i strach, jestli jsem udělala dobře. Rozhodla jsem se nakonec bez toho, abych ho viděla v reálu. Doufám, že budu spokojená.A ten nánožník taky nemám v ceně.

Mikrus alu sprint

(Markéta, 9. 3. 2007 16:24)

S kočárkem jsem byla moc spokojená, super jízdní vlastnosti, ale sporťáček jsme si koupili x-lander x1. Dnes jsem s ním byla poprvé venku a pocity jsou smíšené. S alu sprintem jsem často jezdila autem a super skládání do auta a žádný problém.

sharien

(Jana, 9. 3. 2007 14:40)

Oni ty nánožníky dřív dávali,ale ted´ mají nové nařízení.Tak pokud jsi ho měla objednaný dříve,tak jsi ho měla v ceně :-)))

Jane HQ

(sharien, 9. 3. 2007 14:33)

Tak to jsem mela stesti, ze jsem to mela jeste cene,no on mi rikal, ze kdyz to slibil...

HERQULES nánožník

(Jana, 9. 3. 2007 9:09)

Zdravím všechny.Volala jsem dnes do www.kocarek.cz-dle včerejší zprávy-viz.níže,že tam dávají nánožník k Herqulesům zdarma...Už to neplatí,dokupují se za 999 Kč.

Ivetě

(Jitka, 9. 3. 2007 8:38)

Ahoj Ivet.Já musím plně souhlasit s Janou Razor,korbička není vůbec nutná,opravdu stačí jen taška a nánožník.HQ je tak výborně dělaný,že do něj opravdu nefouká.Já mám holčičku,která mi ještě v devíti měsících do tašky krásně vešla,je sice drobnější,ale taška je dost velká.Záleží na tobě,tohle je můj názor.Měj se a dobře se rozhodni - je to dost peněz navíc.

Tako c.v.

(Aňa, 8. 3. 2007 21:47)

Ahojky, chci se zeptat jestli si někdo náhodou nekoupil tento kočárek ve špalíčku v Ostravě? Pokud jo, ozvěte se!!!

Ivetě

(Jana Razor, 8. 3. 2007 20:07)

Zdravím Ivi, myslím, že bohatě stačí taška. Je lehčí na přenášení než korbička a do kočárku s nánožíkem fakt nefouká.Já mám v listopadu narozeného kluka-vážil 4,5kg a měl 53cm. Teď už má k 8kg a pořád jezdíme s taškou. Před tím jsem dávala dovnitř ještě i zimní fusak -ne origoš ikdyž trošku širší,ale vešel se. Předevčírem už jsem tašku "odstrojila"(uši i kovové výztuhy a zapínací kryt přes nožky), dávám larysku a tašku už nezapínám a v poho. Nechala jsem ještě jen výztuhu kolem hlavičky, co kdybychom do něčeho vrazili... Držím palce při rozhodování. Jana

Herqules a korbička

(Veronika, 8. 3. 2007 20:06)

Iveto, já mám HQ a koupila jsem si korbičku. Taška mi připadla strašně úzká. Když jsme se jeli na HQ dívat, tak jsem měla malého s sebou a když jsem ho položila do té tašky, tak se pomalu nemohl ani hýbat. A to byl jen v dupačkách. S korbičkou jsem maximálně spokojená a určitě bych neměnila. Navíc si myslím, že korbička je výhodná skrz opotřebování kočárku. Celou zimu máš korbu a v létě sporťák. U kabele používáš celoročně sporťák. Je to jen můj názor, takže se na mě maminky, které máte jiný názor nezlobte.

Herqules a korbička

(Iveta S., 8. 3. 2007 19:45)

Můžete mi poradit kdo má zkušenosti s herqulkem..zda je lepší korbička nebo stačí přenosná taška?? Uvažuji o koupi tohoto kočárku,jen ho chci používat již od narození prcka.Moc děkuji za rady (odpovědi).

Re taška

(Jana Razor, 8. 3. 2007 19:29)

Origoš taška má dobré vychytávky (dá se taky odstrojit na "fusak" s otvory pro 5bodové kšíry), uprostřed mám po stranách dvě karabinky na uchycení k lůžku a u nožiček je zespod guma na připevnění k polohovací "podnožce". Doporučuju aspoň tu gumu doplnit pokud ji univerzal taška nemá.

dovozce HQ

(Jana Razor, 8. 3. 2007 19:19)

Babyexpert je výhradní dovozce pro ČR.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »