Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Jak vybrat kočárek

27. 12. 2006

Jak vybrat správný kočárek, čeho si všímat?

Nabídka kočárku je obrovská a my jsme u prvního miminka tápali a hledali, nevěděli jsme přesně na co se dívat, proto se tady pokusím shrnout naše zkušenosti, čím se řídit.

  1. Je rozdíl v tom, zda sháníte kočárek do velkého města nebo na vesnici. Maminky ve městě určitě ocení lehčí, skladné kočárky, se kterými se snáze dostanou do MHD nebo je rychle složí do kufru auta. A naopak - je nesmyslné kupovat odlehčený kočár za 30 tisíc, pokud 90% času bude miminko "zaparkované" pod oknem na zahradě.
  2. Trojkolka versus čtyřkolka – když pominu vzhled, na který má každý jiný názor, je důležité si uvědomit, že zatímco rozdíl mezi drahým a levným čtyřkolákem je většinou jen ve váze a případném ”vrzání”, mezi drahou a levnou tříkolkou může být - kromě již zmíněného - obrovský rozdíl i ve stabilitě! Myslete na bezpečí svého miminka a pokud zvažujete nákup některé levnější tříkolky, otestujte si v obchodě dobře její stabilitu! Zatímco dražší tříkolky mají zadní kola lehce skosená (jako mají třeba i vozíčky pro handicapované sportovce) levné varianty tento ”detail” většinou nenabízí a rozdíl ve stabilitě takovýchto kočárků je obrovský.
  3. Trojkombinace versus sólo hluboký kočár a posléze sporťák – záleží na volbě každého. Někdo dá přednost na prvního půl roku klasickému hlubokému kočárku, (který se dá za dobré ceny koupit v bazárcích) a později koupí nový sporťák.......jiný volí rovnou jeden kočár, který už od začátku nabízí všechny možnosti
  4. Cena – tady platí každý podle svých možností. Jen radím dobře počítat, protože někdy mohou lacinější kočárky přijít ve finále dráž. Pokud můžete, tak si za kvalitu raději připlaťte. Tím nechci říci, že nejdražší je ten nejlepší - kdepak - to ne, ale než půjdete nakupovat dobře zvažujte, co všechno od kočárku očekáváte, co nutně potřebujete a co naopak s klidem oželíte.


 

Čeho si všímat dále

Kola – obecně platí, že čím větší tím lepší. Určitě raději nafukovací než takové ty ”golfáčové”. V terénu nebo ve sněhu jsou malá kola strašně neobratná.
Rozměry korby – dítě tráví v hluboké korbě cca 6-7 měsíců. Pediatři doporučují, aby nepřecházelo na sporťák dokud samo nesedí. Musíte zvážit, zda vaše mimiko bude mít půl roku v létě čí v zimě (kdy je potřeba fusak), obecně se ale dá říci, že délka korbičky +/- 80cm je postačující.
Výška hluboké korbičky nad zemí – pokud jste vyšší, budete trávit polovinu procházky shrbení – z počátku je člověk věčně skloněný nad miminkem, tak myslete na svá záda.
Výškově nastavitelná rukojeť – tak aby vyhovovala oběma rodičům.
Vybírejte si spojenou rukojeť – ne takové ty dvě ručky jako mívají golfáče – kočárek je snáze ovladatelný.
Váha kočárku + jeho skladnost a případná ”snášenlivost” s kufrem vašeho auta
Rozpětí kol – pokud budete jezdit výtahem, dobře si vše přeměřte, stejně tak i případné dveře u pediatra či jiné překážky, které by vám v budoucnu mohly znesnadnit pohyb.
Dobře si zkontrolujte, aby dno korby bylo hladké, rovné – může se to zdát jako bláznivý nápad, ale my jsme při našem lítání po obchodech s hrůzou zjistili, že jsou na trhu i kočárky, které mají místo pevného dna jen jakousi kovovou mříž přes kterou je tenoučká vrstva molitanu – chudák miminko jako by leželo na roštu!
Také si pořádně překontrolujte brzdy! - bez legrace, ne u každého kočárku máte jistotu, že opravdu drží.
Sporťák – po nebo proti směru jízdy – věčné dilema – ty z vás, kteří váhají nad určitým typem kočárku právě proto, že nenabízí sportovní sedačku čelem k rodičům mohu ujistit, že zhruba od 8-i měsíců bude dítě zajímat vše kolem něj (mimo vás :-) a bude stejně chtít sedět ve směru jízdy a mít rozhled – a vy si zvyknete určitě pomaleji, ale brzy jeho nálady i lumpárny poznáte úplně stejně i "pozpátku":-) Takže pro mimčo je směr od vás v pohodě, ale sami zvažte, jakému pohledu dáte přednost vy.
Sportovní sedačka – její záda by měla jít vždy polohovat do lehu – ať už plynule nebo v několika polohách. Raději se vyhněte kočárkům které nabízejí ”sedící” sedačky – takové, co se sklápí celé, jako židlička. Uvědomte si, že vaše miminko přejde na sporťák okolo sedmi měsíců a jeho páteř rozhodně nebude připravená na spaní v sedě! Snad pro starší děti, které už v kočárku nespí a nebo pokud mimi usne během nákupu – a pak hurá rychle domů, rozhodně tento typ sedačky ale není vhodný na to, abyste s ním vyráželi na delší ”spací” procházky. Taky nespíte rádi na židli – nenuťte k tomu vaše miminko.
Polohování nožiček – s výhodou
Materiály – vyhněte se bavlně jako vnějšímu potahu. Navzdory ujištěním prodavačů, že je to přírodní materiál speciálně ošetřený, můžete si být si být jistí, že za dva tři měsíce (obzvláště pokud budete mít letní mimi) bavlněná látka vyšisuje a kočárek bude vypadat jako po 3. dítěti. S výhodou vybírejte materiály, které jsou snadno ošetřitelné – omyvatelné, případně se dá celý potah z kočárku stáhnout a přeprat – až vaše miminko vylije v kočárku svůj první hrníček šťávy, určitě si vzpomenete.......
Slunečník versus překlápěcí rukojeť kočárku – záleží na vás. Někdo bude bránit do krve přehazovací rukojeť, jiný vám řekne, že stejně bravurně zvládne bleskově nastavit slunečník, když zahne proti sluníčku – záleží na každém co si zvolí. Určitě jsou obě varianty vyhovující. Překlápěcí rukojeť je fajn v případě, když hodně fouká.
Pětibodové pásy - jednoznačně obrovská výhoda - obzvláště pokud je dítko živější
Košík pod kočárkem - zvažte zda budete potřebovat, aby sloužil na transport větších nákupů, zkontrolujte si také zda je snadno dostupný
Údržba kočárku - informujte se u prodavače, které části potahu jsou odnimatelné a jakou údržbu daný materiál vyžaduje. Obecně platí - čím více lze kočárek "vystriptýzovat", tím lépe. Přeci jen za ty dva roky co ho budete používat se nastřádají různé nehody.


 

Vychytávky, které mít nemusíte, ale které jsou super, když je máte:

Otočná kola usnadňující zatáčení kočárku - odpadá nadzvedávání na každém rohu
Ruční brzda na rukojeti kočárku - ocení hlavně ti, kteří budou častěji zdolávat kopce – odpadají takové ty situace, kdy kočár za sebou vláčí maminku, která brzdí podrážkama co to dá.
Plynulé polohování dna v korbičce - skvělé např. když je miminko nachlazené – můžete ho lehunce naklopit a lépe se mu dýchá.
Podvozek na který se dá nacvaknout autosedačka - oceníte např. při nákupech
Odvětrávání korbičky – prima proti ”zapaření” miminka nejen v letních měsících
Slídové okénko ve střeše kočárku – na ”hlídání” :-)
Pumpička na kola – neurazí a při malém defektu může pomoci dojet. I když přiznám, že když jsme my píchli kolo, byla to pořádná díra, takže na dojetí bychom museli mít kompresor :-)


 

Hurá do obchodu!

I když se rozhodnete kupovat kočárek přes internet - často to výjde cenově lépe, určitě si napřed zajděte do obchodu. Nejlépe je udělat si s partnerem doma seznam věcí, které od kočárku očekáváte a pak vyrazit na "výlet" do obchodu. Udělejte si na to čas, určitě běžte oba - a nejlépe aby se vám to časově hodilo, žádná honička - no prostě "výlet". Jo a nezapomeňte se vyzbrojit vlastním centimetrem. Často se stává, že prodavači loví rozměry kočárku z různých brožur a stejně vám ve finále nejsou schopni říci, zda je to vnitřní či vnější rozměr korbičky. Pohrajte si tam. Vyberte si pár kočárků, které vás něčím zaujaly a pak si je otestujte. Udělejte si závody ve skládání, polohování, slalomovou dráhu, no prostě vyblbněte se - jen tak zjistíte, který kočárek vám opravdu vyhovuje. Nezapomeňte, že jej budete používat minimálně další dva roky a bylo by škoda dát spoustu peněz a po měsíci zjistit, že vás ten kočárek dohání k šílenství. (což se bohužel děje spoustě lidí). Projděte si všechny body na vašem seznamu a podle toho, jak který kočárek uspěl, vyberte si svého favorita. Jo a nenechte se nutit prodavačem do okamžitého nákupu. To, že jste 2 hodiny "trénovali" na prodejně vás ještě nezavazuje k nákupu! Taky si nechejte radit jen v "rozumné" míře. Bohužel často platí, že prodavač chválí jen to, co má na obchodě (logicky) takže se vám klidně může stát, že ve vedlejším obchodě vám ten do nebe vychvalovaný kočárek naopak pomluví do posledního šroubku. Prostě nechte se informovat a pak se řiďte vlastním rozumem. Hodně štěstí při nákupech!


A ještě jedna malinká rada na závěr - věřím, že budete mít štěstí a váš kočárek bude bezporuchový (jako ten náš) - ale stejně pro příklad reklamace, zeptejte s v tom daném obchodě již při koupi, jaké nabízejí podmínky. Některé obchody - předpokládám, že pouze kamenné - vám totiž zaručí, že po dobu reklamace budete mít k dispozici jejich "erární" kočárek. Může se to zdát jako zanedbatelná maličkost - ale když na reklamaci dojde, je v tom rozdíl obrovský. Reklamace může trvat až 30 dnů a jen si představte být 30 dnů imobilní bez kočárku s malým nechodícím mimčem.......pokud není k ruce nikdo, kdo by vám kočárek půjčil, museli byste nejspíše investovat do nějakého bazárkového a ten pak zase prodávat - no prostě opět výdaje a trable navíc - proto se raději ptejte předem. To byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro nákup v kamenném obchodě.

Prosba
V komentářích se množí dotazy na jednotlivé typy kočárků, proto mám na vás prosbu - Až budete mít kočárek koupený a otestovaný v praxi, vraťte se prosím na tyto stránky a podělte se se svými zkušenosti a postřehy (kladnými i zápornými) ohledně konkrétních značek kočárků. Za všechny budoucí rodiče, kteří hledají dobré rady, vám moc děkuji. -

Pokud přidáváte svoje zkušenosti s konkrétním typem kočárku, uveďte prosím do nadpisu jeho název - usnadníte tak ostatním rodičům orientaci. Děkuji.

No a protože komentářů již notně přibylo, doporučuji si usnadnit práci, a pokud hledáte recenze na konkrétní značku, používat při hledání ctrl+F.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Terča

(Lucka, 13. 4. 2007 21:08)

Terčo dík, tak to jsem teda pěkně naštvaná protože kočárek se mi fakt moc líbil. Z bazaru nechci protože čekám první mimčo a chci nový.

Květa, PP AT4

(Lucka, 13. 4. 2007 20:18)

Ahoj Květo, moc ti děkuji za tvůj názor, jsi zatím jediná, která mi k tomu něco řekla. Když k tomu přikoupím vložnou tašku porte enfant dá se ještě přes ní dát nánožník ? Aby byla jakoby schovaná, pak v zimě jsem myslela ?

Lucce - Herqules

(Tereza, 13. 4. 2007 19:54)

Lucko, nejde. Herqules je v základu sporťák a korbička je "doplněk". Možná že by to šlo někde v bazaru, ale nový určitě ne.

Booster GT4

(Saša, 13. 4. 2007 16:58)

Ahojte, moc se mi libi tento kocarek a jsou na nej docela dobre reference. Jedine co mne odrazuje je sirka tasky 32cm:-(, i kdyz delka je uplne perfektni 90cm. Nemate s tim nekdo zkusenosti? Mam pocit, ze se mi tam miminko v zime se vsim vsude nevleze. Co myslite? Diky. Sasa

Kocarek Hoco Zaphir

(Dasa, 13. 4. 2007 15:17)

Mate zkusenosti s Hoco Zaphyr? Jaka je vaha pouze sportaku bez vlozne tasky? Uvitam pripadne srovnani (prakticke zkusenosti s rozmery, pouziti) s Peg Perego Young - to je klaicky hluboky, nabizeny s nastavbou Giro.
Děkuji!

Herqules

(Lucie, 13. 4. 2007 15:04)

Jde koupit herqules jen jako hluboka korba s podvozkem? Mě se totiž taky moc líbí ale jak už tu uvedla Hanka i pro mě bude sporták moc těžkej. Bydlím totiž na kopci a už teď vim, že se mě nebude chtít se s ním tahat. Sporták bych si koupila určiťě lehčí

Vhodný kočárek

(Hanula, 13. 4. 2007 13:56)

Holky jak to tak tady čtu ideální kočárek neexistuje, ale co se zkušenosti vím na 100% šetřit se nevyplácí i sebelepší levná trojkombinace jde kolem roku do světa a každý volí lehčí verzi kočárku jinak Herqules kočárky jsou vcelku pěkné ale na sporťky také docela těžké a robustní.

Herqules - Hance

(Tereza, 13. 4. 2007 9:57)

Hani není. Dávám malému do korbičky ještě fusak sice už bez deky ale i s dekou by tam vlezl a máme 5 a půl měsíce. Takže neboj vypadá malá ale není.

Herqules

(Hana, 13. 4. 2007 8:56)

není herqules hluboká korbička moc malá? V zimě bude mít prcek půl roku tak aby se mi tam vešel s fusakem?

vhodný kočárek

(Monika S., 13. 4. 2007 8:42)

milé maminky,rozhodně si připlaťte za kočárek!!! Mít dbeska tu zkušenost,tak ušetřím penízky,bydlíme ve městě a zvolili jsme jako první šestikolku od Chcicca,napadl první sníh a nehli jsme se,koupili jsme Tako - super vložná taška pro miminko,posloužil výborně tu první zimu,ale na sezení jako sporťák to nešlo,dítě se tam hrbí,nesedí popruhy na vázání,takže alou pryč s ním,koupili jsme golfky Inglesinu Zippy - vynikající koupě,výborný i do vlaku,zajeli jsme do každé uličky,no prostě úžasný,ale koupili jsme typ pouze s nosností 13 kg a malý už v té době vážil 14 kg! Takže rychlý prodej,koupili jsme sporťák Jané Powertrack 360 a konečně splnil nějaký kočárek naše představy,takže být mladší a čekat první dítě,tak jdu jedině do něj,bohužel verze Slalom není až tak kvalitní,moje kamarádky je mají i s autosedačkou a hlubkou korbou a často odpadává přední otočné kolo,protože už nejde koupit nový,tak bych šla rozhodně do Herqulese a potom koupila kvalitní golfky Peg perego nebo inglesina a fakt se ušetří a jezdíte kvalitně na odpružených kolečkách a lehounce...až vám závidím znovu ty první miminka a možnost výběru!!!
PS : koupili jsme i golfky Jané Energy,ale jsem zklamaná,prostě na inglesinu a perega nemají,škoda...
Vím,že hodně maminek by nemohlo takhle kupovat a prodávat kočárky jako my,berte to tak,že někdo tu zkušenost udělal a mohl vám tím třeba pomoci :)takže šťastnou ruku při výběru a hlavně zdravá miminka :)

Prodám Herqules raptor 3 spin - Sky blue

(Marcela, 13. 4. 2007 1:34)

Prodám kočárek HQ raptor 3 spin, modré barvy, včetně originálního nánožníku. Používán pouze 6 měsíců, ve 100% stavu, v záruce do 1.9.2008. Více info na: ak.stankova@seznam.cz

Pro Lucku 8.4. Peg-pérego AT-4

(Květa, 13. 4. 2007 0:14)

Peg-pérego AT-4 je super. Velice stabilní a rozhodně bych poradila completo. Později se už nánožník nedá dokoupit. A z vlastní zkušenosti bych také doporučovala tašku na dítě Peg-pérego - Porte-enfant soft, ze které se později dá udělat jen fusak na dítě. Také mám a plná spokojenost. Kočárek je velice prostorný, takže bych se určitě zimy nebála.

Doporučuji

(Květa, 12. 4. 2007 23:13)

Ahojky. Sama mám doma Peg-pérego AT-4 completo a vřele bych ho všem doporučovala. Má otáčecí přední nápravu, ale ruční brzdu nemá. Ale i bez ní je vynikající.

doporučte

(Jana, 12. 4. 2007 23:00)

Ahoj maminy, prosim doporučte mi někdo pěknej,lehkej kočar s otočnou přední nápravou a ruční brzdou. Prosím poradte mi už jsem fakt bezradná.

Růžový panter

(Helena, 12. 4. 2007 20:40)

Ahojky mamči, máte někdo zkušenosti s kočárky Růžový panter?My bychom chtěli na prvních 10 měsíců (cca) hlubokej levnější, než koupíme kvalitní, sestřenice se zase ptá po variantě hluboký pro dvojčata.

Bambi Filo

(Ludmila, 12. 4. 2007 20:31)

Ahojky, ráda bych se zeptala jestli má někdo zkušenost s kočárkem značky Filo, konkrétně Bambi Filo. Děkuji

jané pro hanku

(monika n., 12. 4. 2007 20:00)

je pravda že barvičky na obrazcích jsou trochu tmavší ve skutečnosti jsou dost křiklavé ,ale aspoň se po vás pak každý ohlídne a auta nepřehlídnou.Jinak jak to bylo kdysy ,že chlapečka dávali jen do modrého a holčičku do ružové nebo červené dnes už tak neplatí,takže je chlapeček klidne i v kočarku s barvou oranžovou nebo pěknou kombinací červené se zelenou,modrou béžovou,zaleží spíše na tom jak chce člověk splynout v davu, pokud máte pěkný kočár v zářivých barvách tak to nejde.Co se týče reklamace toho bych se nebála kočarky v této cenové skupině mají malou pravděpodobnost ,že se na nich něco rozbije.

X-LANDER

(Martina, 12. 4. 2007 14:41)

Netušila jsem jak je těžké si vybrat kočárek. Prosím poradte mi někdo jestli mate zkušenost s kočárkem I'COO TARGO COUNTRY, ABC DESIGN 3-TEc nebo X-LANDER XT

Knorr Carat

(Hanka D., 12. 4. 2007 13:42)

Ahoj, ráda bych se Vás zeptala, jestli máte některá zkušenost s tímto kočárkem. Mě se tedy moc líbí, kamarádka co má Knorr Nizza (loňský typ) tak je s ním velmi spokojená, ale zase švagrová mi říkala, že Carat má hrozně malý vnitřní prostor - má 87 x 33 cm. Jenže ať se podívám na jakoukoliv trojkombinaci, ty rozměry vnitřního prostoru jsou poměrně stejné. Tak pokud máte některá zkušenost, byla bych ráda, kdyby jste se o ní s semnou podělila...

Jané pro moniku

(Hanka, 11. 4. 2007 20:04)

Ahoj děkuji za odpověď doufám, že cena odpovídá kvalitě abych to zas nereklamovala ale není to polský výrobce tak to snad bude ok. Jinak sem dnes byla ve městě a řekla bych že na to kolik to jané stojí to má fakt kde kdo tak asi za to stojí já se rozhodla pro tu šestikol.verzi protože tříkolky mě zas tak moc neberou. Jinak co se barev týče tak jsou trochu divočejší ale zatím ještě nevím jestli to bude kluk nebo holka tak výběr ještě nechám na později zatím se mi nejvíc líbí z nové kolekce kombinace modro zelené ale je to docela divočina internet zkresluje.Tak mi určitě napište jinak ten booster by byl super a hlavně cena ale bohužel mi moc do ruky nepadl.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115

následující »