Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Dovolená

(Petra, 27. 3. 2008 20:03)

Ahoj holky, v červnu bude mít naše beruška rok a tak jsme se rozhodli vyrazit na dovolenou. Máte některá typ, kam vyrazit? Díky za odpovědi

Klokanka - dotaz na olinu

(Dasa, 8. 3. 2008 20:53)

Plně souhlasim, taky jsem o nošení dětí něco četla a klokanky nejsou vážně pro nesedící děti dobré. Ale když už jsme u nošení dětí, jak hodně myslíš, že vadí, když se dítě v náručí nosí tak, že jakoby bylo v té klokance, no postě se drží za zadeček hlavičkou nahoru a podpírá v podpaží (sakra jak to popsat, víš jak to myslím). Já ho tak samozřejmě nenosím, nosím ho naležato, ale všechny tety a babičky a sestřenice ho tahají jak jsem popsala. Vím, že to není dobré, ale říkám si, že občas to nemůže až tak vadit. Myslíš, že i pár minut denně může mít někajé následky?

Rýma

(Petra, 5. 3. 2008 20:09)

Ahoj holky, mám osmiměsíční holčičku a začala nás trápit rýma. Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na odsávačku hlenů. Někdo to doporučuje a někdo to haní. Díky za odpověď

klokanka

(olina, 4. 3. 2008 10:35)

milé maminky, nechci nikomu kazit radost z klokanky, ale protoze mam predcasne narozene ditko a hodne casu s nim travim po nejruznejsich neurolozich (+ delame taky vyvojovou rehabilitaci), muzu vam rict, ze v kazde te ordinaci jim tam visi nejake to patero nebo destatero pravidel, co se fakt nesmi, co diteti skodi a klokanka je tam vzdycky (teda pokud se bavime o detech mladsich-nesedicich)! takze satkujte a vakujte, ale je-li vam spravny vyvoj patere toho vaseho prcka mily, neklokankovat. jen pro zajimavost dalsi rady: nepouzivat choditka, hopsadla + nedavat diteti boty, dokud regulerne nechodi, neposadit, nenapomahat k rychlejsimu chozeni

ahoj

(Irča, 3. 3. 2008 22:46)

Ahoj holky,skvělý rady čekám první v červenci tak jsem trochu zmatená,ale je skvělý číst rady zkušenějších :-)

Nošení dětí

(Ladeta, 10. 2. 2008 18:51)

Pro všechny, kdo chtějí "šátkovat" - velmi podrobné informace a typy úvazů najdete na www.vbavlnce.cz, je tam i spousta dalších zajímavostí, např. fotogalerie toho, jak vypadají různé typy látkových plen na 2 měsíčním mimču.

Janče - nošení dětí

(Dašik, 2. 2. 2008 17:15)

Ahoj Jančo tak my nosíme v šátku a jsme všichni spokojeni.Malý tam nepláče jako v kočárku,usne během chůze a až se vyspí zase kouká po světě.Je mu šest měsíců a váží 9kg,ale nosí se dobře.Můžeš měnit úvazy dle věku a potřeby a chce to jen trochu cviku.U nás nosí i manžel.Je to sice dražší záležitost, ale nám se vyplatila.Mrkni na www.nosenideti.cz tam je spousta info.A vybereš si tam co bude pro tebe nejlepší zda nosítka či šátky.My svého rozhodnutí nelitujeme.A vesele šátkujeme a pak si pořídíme takovou tu krosnu na nošení.

Zavinovačka Emitex

(Ladeta, 27. 1. 2008 17:29)

Ahoj holky, předem chci poděkovat autorce za super stránky, moc mi pomohly si některé věci ujasnit, a také vaše diskuze na různá témata :). Měla bych dotaz ohledně zavinovačky Emitex, mimi čekám asi tak v polovině února, od kamarádky mám fusak který je i do autosedačky, ale jednu zavinovačku bych si ráda pořídila. Líbí se mi, že z téhle se dá mimi pohodlně vybalit, když už se auto zahřeje nebo třeba v čekárně u doktorky. Jen nejsem moc moudrá z těch velikostí...existuje nějaká univerzální? Můžete mi pls poradit nějaký zlatý střed, chápu, že příští rok v zimě už nám nebude, ale aby vydržela alespoň než zkončí jaro. Díky :)

nošení dětí :)

(Janča, 17. 1. 2008 19:41)

Ahoj maminky, jaké máte zkušenosti s nošením dětí - co byste doporučily - vak, šátek, klokanku....
Výběry sou fakt velké, tak už jen správně vybrat :)
Přeji hezký den.

Kočárek- Šárko,

(Dasa, 10. 1. 2008 12:13)

mrkni přímo do diskuse ´´kočárky´´ v Menu. Najdeš tam tolik informací, že stejně nakonec nebudeš vědět, který kočárek si vybrat :) Tak hodně štěstí!

Kosmetika Babyland

(Monika, 10. 1. 2008 10:07)

Ahoj,chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s dětskou kosmetikou Babyland,,Jonsons prý moc vhodný není tak se ptám na tuto kosmetiku,,nerada bych našemu miminku nějak uškodila...Předem děkuji za odpovědi...Pěkný den přeje Monika

Příkrmy

(Petra, 8. 1. 2008 13:51)

Ahoj holky, hledám náměty na domácí příkrmy. Díky

Kočárek

(Šárka, 8. 1. 2008 9:54)

Ahoj, právě se ponořujeme do výběru kočárku a můžu říct, je to vážně věda :-) chtěla bych nějaký pěkný, asi trojkombinaci, s tim ze ho vezmeme z bazárku za nějakou slušnou cenu ... nemáte nějaký tip na značku, rady na výbavu atd.? Díky moc.

zavinovačka emitex

(Daša, 2. 1. 2008 18:06)

Zavinovačku mám jak letní tak i zimní. Jsem sníma moc spokojená.Miminko se pěkně zavine a není potřeba žádná deka.

Zavinovačky do autosedačky

(Petra, 31. 12. 2007 12:09)

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti se zavinovačkou do autosedačky Emitex? http://www.detskezbozi.com/inshop/zavinovacky/zavinovacka-do-autosedacky-zimni.html
Potřebovala bych vědět, jak velké miminko se do ní vejde.

jídelní židlička

(lenka, 12. 12. 2007 23:04)

ahoj
Mám pětiměsíční dcerku a zhruba za měsíc začnu přikrmovat. Chtěla bych koupit jídelní židličku, ale nevím jakou, nevím jaká značka je nejlepší a naco bych se měla zaměřit, aby odpovídala různým normám a hlavně aby byla ideální pro dítě.
prosím napište jaké máte zkušenosti z jídelnímy židličkamy

bezva :)

(Alice, 10. 12. 2007 13:44)

Díky Patt :) ten tvůj úchop funguje pro malýho příjemně . . líbí se mu asi nejvíc . . zkoušeli jsme i dle rad asistentky, ale ten malýmu nešel pod nos :), včera si to poprve užil:) dle tvé první metody:) . . díky moooc :)

Alice,

(Patt, 8. 12. 2007 20:52)

není zač - já to asi nepřesně popsala - těžko se mi to vysvětluje, nejsem kyblíkovací přeborník. Dokud mimi nedrží hlavičku, tak se týl miminka zezadu opírá o vnitřní předloktí rodiče a bradička se jakoby nadzvedává prsty druhé ruky - případně "véčkem" mezi palcem a ukazováčkem. Netuším jestli je to srozumitelné. Druhá "metoda, kterou nám PA ukazovala, bylo jendou rukou držet hlavičku pod týlem a druhou rukou přidržovat pod bradičkou. Kdyžtak zkus zapátrat na netu, určitě jsou nějaké "kyblíkovací" diskuze, kde to umí lépe vysvětlit. Nebo zkus jestli nemáte v dosahu nějakou porodní asistentku, která by vám to předvedla v praxi. Ono to chce docela dost cviku - alespoň my jsme ze začátku kyblíkovali dcerku ve dvou, protože mi vždy chyběla ruka - někdy i dvě:-)

děkujeme :)

(Alice, 8. 12. 2007 17:58)

Zdravíme Patt :), děkujeme za postřehy z koupání:). Jen ještě malý dotaz. Zápasíme s hlavičkou . . měli jste ji opřenou o rantl kyblíku nebo jste ji pouze přidržovali předloktím, či druhou rukou? Máme hodně malé mimčo . . . 47cm, byli jsme dříve narození, tak je zatím hlavička trošku nezvladatelná při koupání.Díky moc za zkušenosti. Zdraví Alice

RE:

(Patt, 5. 12. 2007 13:26)

Alice,
taky jsme s držením v kyblíku ze začátku chvilku zápasili :-) určitě brzy získáte cvik a ten správný "chmat" Snad se mi to podaří popsat správně, kdyby ne, ptej se. Pokusím se upřesnit. Ruka dospěláka drží dítě okolo ramenního kloubu. (Prsty v podpaží, tak aby se miminko nevysmeklo) a předloktí vede za zádíčkami - tvoří jakousi oporu pro mimi. Mimi je stočené do klubíčka. Někdy se snaží odrážet nožkama ode dna. (To je reflex chůze, který časem vymizí)Při vytahování z kyblíku je pak dobré podobně jako při vytahování z vaničky držet jednu ruku okolo ramene a druhou okolo kyčle. Zabrání se tak nebezpečí, že se miminko vysmekne.

Ivo,
každý začíná nakupovat jindy. Myslím, že už můžete pomaličku začít. Když se nakupuje postupně, není to takový shon, stejně tak je i jednorázová finanční zátěž menší. Stejně tak je příjemnější obcházet obchody s menším bříškem než pár týdnů před porodem. (I když tohle je také hodně individuální) Rozhodně bych to ale nenechávala na psolední chvíli. Určitě budete poslední měsíc klidnější, když budete mít základ hezky doma :-) V dnešní době není problém cokoli dokoupit po porodu, ale přeci jen čas po porodu není zrovna ideální. Hodně štěstí :-)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »