Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Alče

(Eva, 11. 8. 2007 23:52)

Alčo, hodně sil, já takhle "rodila" týden (že jsem myslela, že se něco děje) a nakonec stejně vyvolávali :) Porodu se neboj, přeji ať vše dobře dopadne a zdravé miminko :). Chválím rozhodnutí k monitůrku - raději deset falešných poplachů než neštěstí, kterému šlo předejít. Měj se hezky, E.

Tak furt nic...

(Alča, 11. 8. 2007 16:13)

Jani, ráno už jsem měla bolesti skoro pravidelné, ve sprše se to trochu utlumilo a dopoledne jsem to rozchodila úplně :-( Asi bude muset jít tatínek miminku naproti :-) Termín mám sice až za týden, ale doktor říkal, že by to mohlo být dřív. Pár dnů cítím, že se tam opravdu něco děje, ale zatím si to prcek asi jen tak nacvičuje. Doufám, že tak během dvou dnů to už snad začne naostro. Do porodnice to máme tak 20 minut, takže zatím nestresuju.
Díky za přání. Zase se ozvu, jak se to vyvíjí.

Alče

(Janina, 11. 8. 2007 14:05)

Alčo jsi ještě"celá"?To jsou nervy z tebe.Kdy máš termín?Já u prvního věděla hned že UŽ.Praskla mi voda doma.Přesně o půlnoci.A u druhýho to byl plánovaný porod císarem.Jinač jsem se pořád ptala:jak to poznám?Ať nejedu zbytečně brzo.Co když vyjedeme pozdě?Měli jsme to do porodnice 50km.Kámoška byla tak vyplašená když čekala miminko,že vozila v autě i nůžky,provázek,ručníky a dezinfekci.Jiná kamarádka měla taky ten monitor dechu a jednou v noci spustil-byl to falešnej poplach byl vadnej.Ale celá rodina dostala málem infarkt.Alčo přeji Ti co nejkratší porod a moc si užij okamžik,kdy Ti miminko položí poprvé do náruče.

Díky za všechny ohlasy!

(Alča, 11. 8. 2007 5:57)

Zdá se mi, že už se začíná něco dít, takže když to utnu v půlce věty, tak letím do porodnice :-)) Manžela zatím nechávám spinkat, aby byl odpočatý aspoň on.

Janinko, nespavost je naštěstí jen občasná - teď hlavně díky horku a taky pochodujícím nervům. Tu chůvičku (zn. Sencor z Tesca) jsem nakonec koupila. Poslouží určitě stejně jako ty pětkrát dražší. Teď už máme pro začátek snad opravdu všechno, takže tradá do porodnice. Taky bych se ráda cítila jako královna (nebo aspoň královnička), tak snad nenatrefím zrovna na nějakou protivnou PA. S tím přístupem k miminkům naprosto souhlasím. Někdy to musí být vyčerpávající je neustále utišovat a hledat příčiny neutuchajícího pláče, ale oni to svoje trápení prostě jinak sdělit nedovedou. Věřím, že je to někdy o nervy (zvlášť při druhém mimi jako ve Tvém případě - to pak musí být pořádný zápřah), ale určitě to stojí za to věnovat se prckům na maximum.

Evi, s tím monitorem budu taky klidnější. Půjčíme ho zatím na půl roku. Tisícovka se v rozpočtu na výbavičku už nějak ztratí.

Zatím se všechny mějte a klidně si dopřejte ještě pár těch zbytečných, ale krásných blbinek do výbavičky. Vždyť je to třeba jen jednou nebo dvakrát za život :-)

Pro Alču

(Eva, 11. 8. 2007 0:19)

Alčo, určitě si schvaluji, že uvažuješ o monitoru dechu. Já jsem dlouho vybírala, ale od začátku jsem byla rozhodutá, že ho chci. Máme totiž ložnici v podkroví, ale bez žaluzií, takže je tam brzo světlo a hlavně přes léto jsme tam měli až ke čtyřicítce. Ostatní místnosti jsou v přízemí - včetně pokojíčku. Verunka usíná v pokojíčku sama, brala jsem si jí do ložnice po prvním krmení, tak okolo druhé, ale ted poslední tři dny se budila až okolo páté, dneska až v půl sedmé. Nebojím se jí tam nechat - monitůrek funguje naprosto spolehlivě a v kombinaci s chůvičkou jsem opravdu v klidu. Ale i když máš miminko u sebe v ložnici - můžeš si dovolit tvrdě usnout, a to budeš potřebovat, miminko tě nenechá spát víc než 3-4 hodiny.

Pre Janinu

(Tanik, 10. 8. 2007 14:15)

Moc krát ďakujem za rady.A tie spacie pytle si použivala na mimi hned od malinka?Ak by to šlo tak by som bola velmi rada keby si mi tie pytle predala.Som z Brna a kontakt na mna je cobolkat@seznam.cz a potom by sme sa mohli na niečom dohodnút prípadne by som ta ešte otravovala mojimi otázkami.Sice si to užívam,zatial ale už ma prepadá strach z toho všetkého čo príde počnúc porodom.Ináč penízky moc niesu tak furt brouzdám po mimibazárku.Samozrejme že by som radšej brouzdala po obchodoch a kupovala všetky tie potrebne aj nepotrebné roztomilé veci.Takže sa mi hodí každá pomoc.Neviem či si to písala ty že máš tiež psíka.Ja nemám obavy z toho ako príjme ta naša vtedy už bude ročná fenka toho našeho nového člena,pretože švagrovci majú 1.5 ročného syna a znášajú sa velmi dobre ale skor mám obavy ako sa to dá sklbit s venčením ked manžel je celé dni v práci až do večera.

Pro Táninku

(Janina, 10. 8. 2007 12:18)

Táňo do postýlky jestli můžu doporučit jsou vynikající spací pytle.Mám jich několik,podle velikosti a ročního období a u obou dětí se osvědčily.Ve 3tím měsíci se ty drobci už odkopávají,takže deky a peřinky jsou na nic.Stačí spací pytel a přes něj dětská teplejší deka a později ty větší peřinky.Mám 3měs. miminko a v prosinci bych ti klidně za pár korun přenechala tyhle pytle.Dokonce se mi sešlo několik zimních fusaků do kočáru.Je to hodně i o pěnězích.Hlavně mít oblečení,plenky,nějakou tu kosmetiku pro mimi a zbytek se dá opravdu dokoupit.Jsem zastáncem hesla:bodýček není nikdy dost".U prvního jsem nakupovala jak blázen všechno co bylo možný koupit.Všichni říkali nešil,nenakupuj,neužijete to.Měli pravdu.Plno věcí jsem měla zbytečně.Ale když mne to tak bavilo kupovat všechny ty věcičky a serepetičky.S tou kosmetikou co tu uvádějí plně souhlasím a ty pomocníci?Ohrádka až tak od 7 měsíce.Odsávačka na vysavač-super věc-plně souhlasím.Lehátko taky dobrá věc a zbytek je fajn a pokud na to máte penízky tak do toho jdi.Na bazarech to pořídíš za slušný peníz.

Výbavička

(Tanik, 10. 8. 2007 11:36)

Prosím vás poradte mi,tá výbavička čo je tu uvedená nieje moc prehnaná?Ja len či mám to všetko nakupovat a požičiavat alebo sa dá niečo oželiet a kúpit to neskor ako napríklad perinky do postielky.Mne pripadaju moc velké tak či nestačí zavinovačka alebo deka alebo perinky do kočárku.Som z toho celá zmetená a nemáme peniaze aby sme kupovali zbytočnosti.Tak čo by ste vynechali alebo obmedzili vy?Ináč mimi čakáme začiatkom prosince.Moc dakujem za každú odpoved.

Alče

(Janina, 10. 8. 2007 10:01)

Koukám že trpíš nespavostí.Já jsem v těhotenství spala max 4hod.Celé těhotenství jsem byla totálně unavená doma 3letého prcka.Sotva jsem koukala.Kolikrát jsem až plakala únavou.Alčo ta chůvička je z Tesca že jo?Tu samou jsem koupila kamarádce k narození miminka a do dneška jí šlape a je spokojená.Ten míč mám doma.Hrozně mi pomáhal na záda.Seděla jsem na něm a koukala na telku.To houpání je pravda a potom když jsou prckové větší tak si s tím vyhrajou.Rozmazlit miminko nejde.Aspoň me se to nestalo ani u jednoho.Spíš je zrádné nenaučit ho usínat na prsu.Psychologové říkají,že dítě do jednoho roku nerozmazlíš.A já tomu věřím.Taky nesnáším věty typu:jen ho nech,ať se vyřve,posílí si plíce.Taková kravina.Čím víc pláče,tím víc vzduchu spolyká a tím víc ho to tlačí v bříšku a pak ho to bolí.A jestliže pláče,tak ho něco trápí a neumí to říct.Neumí zavolat mami mám hlad,mami je mi zima,mami je mi smutno.5ídila jsem se tím u obou prcku a nebyl a do dnes není problém se spaním nebo jídlem.Jasně že mají svoje období,ale dá se to zvládnout.U prvního jsem byla dost vykulená a chtěla jsem všechno dělat "správně".Stálo mne to dost sil,ale když jsem třeba viděla jak kamarádky stravují prcky,byla jsem na sebe hrdá a pochválil mne i manžel.Nebyla jsem pohodlná a nosila na procházky "dózičky" s nakrájenou zeleninou a ovocem.Holky se mi smály.Šouply prckovi rohlík a měli klid.Nemluvě o pribiňácích ve měsících.A k tomu věta:víš jak mu chutnaj.No každýho věc.Alčo zajímalo tě jak se rodí v Německu.Je tam absolutně jiná péče než u nás.Nejde jen o vybavení,ale hlavně o přístup.Rodička tam je královnou.Měla jsem svojí porodní bábu u každého prcke jinou,ta od prvního byla zlatíčko.Já byla ze všeho vyplašená a ona se ke mě chovala jako máma.Hladila mne a utěšovala.Po 12hodinách jsem musela na císaře.Malého hned podali manželovi aby si ho umyl a zvážil a změřil.Dostal najíst i napí zdarma ani za to že je muž s ženou u porodu se tam neplatí,naopak to moc podporují.O kojení nemluvě.Němky totiž kojit nechtějí.Buď že kouří a nechtějí přestat nebo by měli vytahaná prsa apod.Před 3 měsíci jsem porodila znovu.Opět císařským řezem,ale plánovaným.Porodní bába mi poradila císaře s epidurálem.To bylo super.Celou dobu jsem byla při vědomí a manžel byl celou dobu se mnou a vše točil a fotil.Na sále byla sranda,protože jsem si celou dobu povídala s doktorem a nasmáli jsme se.Hrozně jsem se bála věty:skalpel prosím",ale naštěstí nic takového nepadlo.Měla jsem před sebou roušku,takže operace jako taková vidět nebyla.Všichni co viděli video,říkali že jsem vypadala hrozně spokojeně a v pohodě.A byla jsem.Následující péče byla opět super.Pokoje jsou tam úžasně vybavené od wc,sprchy,bidetu,telky,rádia,telefonu po osobní hygienické potřeby.Miminko je přes den u maminky a na noc je odvážejí a vždy přivezou na kojení,nebo si mužeš dojít do pokoje na kojení,kde jsou speciální křesla ve kterých se parádně kojí ,protože v nich sedíš uvolněně a to je taky moc důležitý nebýt křečovitá při kojení,jinač pak pěkně bolí záda.Tak a já mažu teď kojit taky.Tak zatím.

Míč ja super

(Cakky, 10. 8. 2007 9:44)

Manžel mi ho koupil v Tescu za 550kč,má i masážní výstupky.Trávím na něm aspoň hodinu denně a záda mě nebolí.S tím uspáváním?Funguje!Kamarádce jsem uspala pohupováním řvouna,kterému rostli zuby.Brala bych to jako uspávání v krajní nouzi,ale i ta občas přijde.Mohli by si na to mimča zvyknout.Pro starší děti je to zase forma zábavy,navíc zdraví prospěšná:takže ho využiješ ty a pak i dítko.
Co se týče monitoru,jedna kamaráka ho používala 3týdny a ted jí leží ve skříni.Myslím si,že pokud se má stát nějaká katastrofa s mimi,že ho nezachrání ani 10 monitorů.Je to tvrdý,ale už to tak je.Je to na tobě.
Co se týče polohy při porodu,prý je nejlepší takový ten polosed-lépe se otvíráš(jak píšeš pomocí gravitace) a myslím,že je to přirozené.

Ještě k výbavičce

(Alča, 10. 8. 2007 4:16)

Ohledně výbavičky mě ještě napadá, že je dobrý pomocník takový ten hopsací míč (myslím, že se mu říká "overball"). Příjemně se na něm relaxuje už v těhotenství a u kamarádky jsem viděla, jak se na něm zázračně utišuje plačící prcek. Stačí vzít si ho do náruče a chvíli se s ním houpat. Jen nevím, jestli se tím mimi trochu nerozmazluje a pak třeba špatně neusíná v postýlce...
Dál jsem narazila na možnost zapůjčení monitorů dechu. Vyjde to sice na 1000 Kč za půl roku, ale pořád lepší, než ho kupovat. Pro zájemce info na http://www.monitordechu.cz/
Ještě zvažuju koupi chůvičky. Nemáte někdo zkušenosti s těmi levnějšími typy? Teď jsem v letáku narazila na chůvičku za 500 Kč, ale nevím, jestli to nebude trochu šmejd, když normálně stojí tak 2,5 tis.

Pro Cakky

(Alča, 10. 8. 2007 3:59)

Cakky, Olomouc je určitě dobrá volba. Ve Vyškově bohužel není novorozenecká JIP, takže by případně hrozil převoz miminka do Brna, ale už nad tím nebudu spekulovat. Pořád zvažuju, jestli si mám chystat nějaký podrobný porodní plán, nebo bude stačit všechno konzultovat na místě. Asi budu dost spoléhat na personál, protože jako laik spoustu věcí nemůžu posoudit. Ohledně nástřihu jsem četla naprosto protichůdný názory, ale někdy je to asi nutnost. Já se snažím pravidelně masírovat, tak uvidím, jestli to bude mít nějaký efekt. Na epidurál třeba taky dojde. Radši bych sice rodila bez, ale když už to trvá moc dlouho, tak je asi dobrý si na chvíli za pomoci epi vydechnout a nabrat síly na závěrečný tlačení. Klystýr bude asi nepříjemná procedura, ale zřejmě má svoje opodstatnění. Jednak se udělá víc místa a prohřátí zevnitř by mělo porod urychlit. Docela mě láká vana (alespoň na první dobu), ale od porodu do vody už mě pár lidí zrazovalo. Nemáte někdo osobní zkušenost??? Jinak hlavně nechci tlačit "do kopce". Gravitace je spojenec, to věděly i Indiánky :-) Souhlasím, že pro prcka je to možná větší stres než pro nás. Budu usilovat pokud možno o přirozený porod, ale zároveň si uvědomuju, že v případě komplikací to zkrátka vždycky nejde. Rozhodně bych tedy nechtěla ohrozit mimi jenom proto, že chci za každou cenu rodit přirozeně a bez lékařských zásahů.
Jinak se jménem ještě trochu koketujeme. Hodně se nám líbí Karolínka (snad se Dr. taky neseknul, protože pro kluka vůbec nevím), ale máme složitější příjmení, tak možná nakonec dáme něco, co se vyslovuje trochu snáz. Třeba nás něco osvítí až na porodním sále :-)

Alenka

(Cakky, 9. 8. 2007 13:29)

Právě z toho strachu,že budou nějaké komplikace, jsem pro Olomouc,mají tam přístroje,které v PV nejsou.Stejně všechny problémové mimi převážejí do OL.Není to tam sice nějak útulné,asi jako BRNO,ale v tu chvíli mě bude jedno,jestli je tam vymalováno podle posledního trendu.Mají službu roming-in,takže máš prcka pořád u sebe(když je v pořádku).Ty tvý kilča jsou super-snad to budu mít taky tak,necháš vše v porodnici.Moje kámošky nabraly 23kg,20kg,ale to by me nohy neunesly.Co se týká ještě porodu,proti nástřihu nejsem,nenechám se roztrhat.Epidurál a utišováky taky nezatracuju.Jen klystýr at´na mě nezkouší.Hlavně at´mimi je v pohodě,je ve stresu možná víc jak my.Jaký máš jména?My máme Ríšu a děvče to fakt nevím,je jich moc hezkých.Třeba Jessica,ale to už je pes.Snad se Dr. na UZ nesekl,holku plácnu od boku.Zatím se drž,je jasný,jak dlouho nenapíšeš,že jsi v porodnici.

Janě

(Alča, 9. 8. 2007 12:33)

Jani, napiš nějaké postřehy z německých porodnic. Docela by mně zajímalo srovnání s tuzemskými.
Díky
A.

Pro Cakky

(Alča, 9. 8. 2007 12:31)

Z porodu jsem samozřejmě taky vyklepaná, i když teď u mně převažuje takové to "slunce v duši", kdy začínám být psychicky připravená a spíš si už přeju, aby to začalo a já to měla konečně za sebou. Samotný porod a s tím spojená bolest mi až takový strach nenahání (ale nebudu samozřejmě dělat hrdinku - nakonec budu třeba pěkná hysterka...), spíš mě ale straší možné komplikace (přidušené mimi, kleště apod.). Jednoduše si to nesmím připouštět. Nastávající tatík je v tomhle naprosto v pohodě a aspoň navenek nedává najevo žádné obavy. Zatím jsme domluveni tak, že bude se mnou, ale rozhodně ho nechci do ničeho tlačit. Jsem přesvědčená o tom, že to pro mě bude opora a pro něj zřejmě silný zážitek. Taky doufám, že v přítomnosti skoro dvoumetrového chlapiska si snad každý odpustí nějaké blbé připomínky. Člověk nikdy neví, na koho narazí - už jsem něco takového zažila, když jsem v noci přijela s bolestma a rozběhnutým potratem do Brna a první na co se doktor zeptal bylo, "proč jsme jako nejeli do Vyškova?" Asi jsem chudáčka zrovna vzbudila... Jsem holt taková citlivka a v té hormonální smršti člověka necitlivý přístup rozhodí o to víc.
Nakonec jsem se tedy rozhodla pro Vyškov. Je to menší, ale dobře vybavená porodnice a personál na mě působí příjemně (jezdím tam už do poradny). Chtěla jsem se radši vyhnout Brnu, protože tam je někdy opravdu narváno.
Jinak jak jsi psala Jitce ohledně přibírání, tak já mám navrch cca 10 kg a už asi nic nenaberu. Pokud máš zatím jen +5 kg, tak na tom možná budeš podobně. Pupík nemám nijak obrovskej, jsem pořád docela pohyblivá, záda nebolí - no zkrátka pohoda. Dokonce se teď cítím líp než v osmým měsíci. Každý to má samozřejmě jinak, ale rozhodně se konce těhotenství neboj.
Koukám, že už zase píšu strašný romány. Cakky, díky ještě za rady ohledně psíka - snad i ta naše potvůrka nakonec rozdýchá nového člena smečky. Zkusíme to udělat, jak píšeš.
Jo a napiš, jaké máš porodní představy a plány Ty :-)

Ještě s tím psem

(Cakky, 9. 8. 2007 11:44)

Máme v bytě taky fenku křížence jezevčíka,testovala jsem jí na miminka kamarádek až po 15měs. batole.Myslím,že prošla.Chovala se jako by ty mimča měla na starosti ona.Přišla ohlásit každý broukání miminka,nevím,jak je to u psů.Ale naše fena zvládla i tahání za uši a ocas.Určo bude první týdny žárlit,ale zvykne si.Nesmí být extra odstrkována.V časopise psali,že po příjezdu z porodnice má vzít mimi manžel a panička se má přivítat se psem,pak ukázat a oňufat mimi.Pes ho rychleji vezme jako člena.

Alence

(Cakky, 9. 8. 2007 11:22)

S těma financema za všechny ty krásný věcičky s tebou souhlasím.Podrobně jsem to napsala Jitce,mrkni se.Tak ty už za týden budeš držet mimouška?To je paráda,ale porodu se bojím,mám 156cm a nejde mi do hlavy,jak tak malou pánví může něco tak velkého projít!Už jsi s tím srovnaná,já budu plašit jako blázen.Bude táta u porodu?Ten můj se těší,ale mám obavu,aby to rozdejchal.Víš jak,každej je silák v řečech a pak BÁC!Já budu rodit ve FN Olomouc,i když blíž je pro mě Prostějov,ale tam mě nenalákají ani na novou porodici.Jednu kámošku špatně vyčistili a druhé na sílu tak odsávali mléko(které neměla)až měla drsnej zánět v prsách.Těch 8km navíc mě nezabije.Kde porodíš ty?Jo a s tou taškou?Já budu mít šedočervenou sportovní H.I.S.,přijde mi to normálka,nepojedu přece na sraz manažerů,ale rodit,a to už jde přece o život.

Jitko!

(Cakky, 9. 8. 2007 10:34)

Dík za odpověd.Já měla včera nějakej hormonálmí kolaps.Normálně jsem vysmátej a klidnej člověk,ale pěkně to se mnou cloumá.I když s těma výplatama "pod čarou" to taky známe,já nakupovala od 8.týdne(magor)a nijak jsem to nepocítila(místo cigaret věcičky).Jinak postýlka stojí od 18.týdne nachystaná(manžel uviděl na UZ vysněného šulinka)-nebesa,povlečení atd.jen čekají na oprání.Od kámošek mám jen vaničku,sedačku do auta.Jinak oblečků mám nezdravě moc(až do 12.měs),zimní si šiju,aspoň někde uplatním oděvní průmyslovku.Šiju z fleecu,ten je měkkej,mikinky,kalhoty,čepky.Musím se bavit.Kočárek už začnem taky řešit.Nemůžu si pořád vybrat,navíc mých 5kg navíc a malej kopačáček mě mezi těma pupkatejma říká,že na ten obchod mám čas,ale už to pomalu nastane.Kolik kg jsi přibrala?Mě se pupky líbí,ale nošení nezávidím.Abych se za měsíc nedivila.Jitulko,drž se v tom dusnu v jobu.

Taška?

(Jana, 8. 8. 2007 21:08)

Holky tak to je "hustý" s tou taškou.Alčo mám za sebou 2 porody.Rodila jsem v SRN(jsem tam soc. i zdrav. pojištěná)a je naprosto normální přijet tam se sportovní taškou.Všechny mamči jsme jí tam měli.Já měla obrovskou a ní ní 20cm písmenem NIKE.A co se týče výbavičky?Bohužel je to i hodně o penězích.Na prvního prcka jsem si počkala 12let,to bylo radosti.A hned rizikáč už od 6tého týdne.Všichni říkali nenakupuj toho hodně,neunosí to.Vysvětlete natěšěný těhuli,když všude vidí ty roztomilé věcičky,že to nemá kupovat.Po 3 letech jsem otěhotněla znova a nedávno porodila.Zase kluka.A stejně mi to nedalo a zase jsem nakupovala,ale hodně v secondhandech a na dětských bazarech.Kočárek jsem nechtěla nový ani u jednoho.Koupila jsem starší.Připadá mi zbytečné utrácet za nový tisíce,když rok starý kočár mne vyjde na polovinu a vypadá jak nový.

daně

(dasa, 8. 8. 2007 19:21)

já jela právě se sportovní taškou a krásně se mi tam vše vlezlo a každému bylo jedno s čím jsem přijela.Když máš kontrakce tak je to vážně jedno.Takže má rada je jeď s tím co vyhovuje tobě rodíš ty ne švagrová.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »