Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Děkuju

(Markéta, 14. 3. 2009 10:41)

Za 2měsíce se nám narodí Karolínka něco málo máme nakoupené,ale pořád tápu a tak chci poděkovat Vám díky takovému seznamu bude nakupovaní lehčí.Děkuju.

Plenky

(inka, 4. 3. 2009 19:24)

No, tak my už máme taky skoro všechno koupené. Můžu doporučit nakupovat přes internet, je to levnější a pohodlnější. Dokonce i jednorázové plenky se dají koupit přes net a ještě mi to zdarma přivezli až domů, to bych tomu ani nevěřila, že se jim to vyplatí! Jsou tedy z Brna, pokud Vám to k něčemu bude, tak zkuste www.raj-plinek.cz Mějte se!

zak

(martin , 10. 2. 2009 20:36)

ahoj Lindo co děláš ja te miluju

Pro Lidušku

(Lenka K., 8. 1. 2009 20:28)

Liduško, já si nedovedu představit, že bych vypila 7 litrů v 1 den čehokoliv... :-) a taky mi není moc jasný, proč to.
A taky - neexistuje dobrý a špatný mlíko, spaní v noci nemusí být vůbec odvislý od množství vypitého mléka či od kvality. Děti se mohou budit po jakémkoliv mléce, buď je něco vzbudí, nebo chtějí jen k mamince, no důvody mohou být různé.
V 6 týdnech mi prcek spal taky pěkně, bohužel se to pořád mění a jsou noci, kdy se budí i po 2 hodinách.

Odsávačka - kojení

(Liduška, 8. 1. 2009 15:07)

Ahojky maminy.Chtěla bych se podělit o svuj začátek s kojením.Rodila jsem císařem a už týden před termínem jsem hodně pila-4litry vody.Po narození malé jsem ten den vypila 3litry kojeneckého čaje a 4litry vody.Malou mi sestry nosily každé 4hod.a mléko se udelalo tak 4 den.Dneska mame 6týdnů a v noci mi spinká 7hod.Tak mám nejspíš dobrý mlíko.Chce to trpělivost a když to nepůjde tak je sušené,hlavně at' je mamka v pohodě a žádný stresy.Hezké chvilky s prckama!:-D

Jakou odsávačku zvolit?

(Lenka K., 5. 1. 2009 9:37)

Lenka: Leni, já bych radila zatím nekupovat nic, opravdu. V porodnici nějaké odsávačky mají, tam si to můžete popř. zkusit, ale nejlépe je naučit se ručně odsávat. Já jsem sice "zdědila" už před porodem pístovou ods., ale s ní to vůbec nešlo. Mléko se mi taky spouštělo velice pomalu a pozvolna (i když po přir. porodu), tak 4.-5. den, pak se malý nechtěl přisávat, tak jsme kojili přes kloboučky atd., no měli jsme to komplikovanější, ale chce to nevzdávat. Kojím dodnes, kdy má prcek 8 měs. Hodně jsem v kontaktu s laktační poradkyní, můžeš si ji najít na www.kojeni.cz dle kraje a taky je vynikající adresa www.kojeni.net, kde je spousta otázek a odpovědí.
Já si pak i půjčila ruční odsávačku Medela u nás v mateř. centru, ale to taky nešlo. Ručně jsem se to naučila sama, podle popisu v nějakém letáku. Pokud byste chtěla nějakou radu, jsem na mailu: krejca@centrum.cz Hodně radosti a štěstí!

jakou odsávačku zvolit?

(Lenka, 18. 12. 2008 20:16)

Ahoj maminy, chci se vás zeptat jestli byste mi některá nemohla poradit jakou odsávačku na mléko je vhodnější si pořídit? Dneska mi doktor řekl, že budu rodit císařem a v tomhle případě se mléko začne tvořit třeba až pár dnů po porodu a proto je prý lepší to podporovat odstříkáváním. Nevím jestli si koupit pístovou a nebo balónkovou odsávačku. Prosím poraďte. Která je lepší? Nemáte s tím zkušenosti? Díky

Výbavička

(Petra, 3. 12. 2008 20:01)

Seznam je moc super ,už jsem byla zoufalá jestli mám všechno porod za dveřma.Co mě chybělo jsem nakoupila na přes internet.Našla jsem si výrobce a maj mnohem nižší ceny.

výbava

(Miša, 2. 12. 2008 15:49)

Ahojky zdravim vsecky,take jsem nemela pomysleni co vse koupit oblecky uz jsem postupne nakoupila,a ted mi pomohl clanek co se tyce veci pro hygienu atd.jinak jsem ve 23 tydnu.zacinam si vse pekne srovnavat,vsak brezen je za dvermi a to utece jak voda.rak se mejte a preji vsem hodne stesti.Miska

vybava

(Patricie, 28. 11. 2008 10:32)

Diky Aneto. Uz jsme trosku zacali. Vpodstate kdyz jdu od doktora z kontroli tak neco koupime. Zatim jsme kupovali ale jen obleceni. Uz jsem v 11 tydnu a vse se zda byt Ok. Vcera jsme dostali i tehot.prukazku tak jsme moc radi.Jo a dvojcata to opravdu budou.Jinak moc dobry clanky. Diky Patricie

Báječný seznam

(Simča, 21. 11. 2008 19:30)

Marně jsem přemýšlela, co vše budu potřebovat a teď mám alespoň představu. Díky

Super seznam

(Bára, 3. 11. 2008 1:08)

Děkuju moc za tenhle článek!Hrozne moc mi pomohl!Do ted jsem nemela vůbec přehled co pro toho našeho dobečka budu potřebovat... Úžasný =)

výběr porodnice

(Aneta, 1. 11. 2008 11:28)

Ahoj, nejprve odpověď pro Patricii. Já jsem začala shánět výbavu v průběhu druhém trimestru, ale myslím si, že dost záleží na konkrétní situaci. Každá mamča sama nejlépe ví, jak na tom je.
Jinak velmi pěkný článek, věřím, že ho především prvorodičky hodně ocení.
Přidám ještě jednu radu k dobru. Pokud stále ještě hledáte vhodnou porodnici, mrkněte na http://www.naseporodnice.cz Najdete tam úplný přehled porodnic v ČR s množstvím doprovodných informací.

od kdy se ma nakupovat vybava

(Patricie, 19. 10. 2008 15:47)

Ahoj vsem, chtela jsem se zeptat jestli vite od kdy se maji nakupovat veci na miminka. Videla jsem na netu nekolik prima slev a nevim jestli uz muzu. Neni treba nejaka povera nebo neco takovyho? Nerada bych neco "spackala". jsme teprve v polovine 1 trimestru a asi budou dvojcatka.Uz se moc tesime.Diky moc :-)

Pro |Dášu - Polsko

(Ricky, 17. 10. 2008 1:04)

Ahoj, já jsem v Polsku nakoupila spoustu věcí - nějaké oblečeníčko, přebalovací podložku, matraci do postýlky, vaničku, věci do postýlky, kočárek atd koupila v Polsku a jsem maximálně spokojená, všechno slouží tak, jak má a spoustu věcí mají levnější, než u nás - a na tržnicích se dá o ceně smlouvat. Navíc jsem hodně koukala po netu a spoustu věcí vozí z Polska sem, ale jsou třeba dvakrát tolik dražší. Přeji příjemné nákupy, pro mě příprava výbavičky patřila ke krásným povinnostem a doufám, že si to ještě alespoň jednou budu moct zopakovat

pro Lucii

(Janca, 16. 10. 2008 11:17)

Lucinko, diky moc.....tohle jsem presne potrebovala slyset... mas urcite pravdu s temi bodycky pres hlavu.Fakt je, ze klasicke kosilky se uz moc nevidi, ale babicky maji neco malo v zasobe jeste po nas, takze ty bych mela poresene. A pak asi pujdu do tech overalku. Diky za radu ohledne velkosti.Me i ta 56 prisla dost velka. Jeste jednou moc diky a at jste zdravi papa

Pro Janču - oblečeníčko

(Lucie, 15. 10. 2008 19:53)

Ahojky, mám třítýdenního chlapečka a první zkušenosti s oblékáním jsou takové: máme sice spoustu bodyček, ale nejraději mu oblékám košilky+dupačky, oblečky, které se převlékají přes hlavičku zatím moc nenosí, protože to chce praxi se to naučit oblékat, tak ho zatím moc nechci trápit, když tu hlavičku ještě moc nedrží, i pro tebe bude za začátku oblékání košilek jednodušší než ty bodyčka, taky hodně oblékáme overálky - celorozpínací, ty jsou taky fajn. Jinak jestli můžu ještě poradit ohledně velikostí, tak si určitě pořiď věcičky v 56, všichni sice říkají, že se to nevyplatí, že miminko z toho rychle vyroste, ale já jsem si ještě po narození nějaké věci v této velikosti dokupovala, protože jsem jich měla jen pár a neustále jsem musela hledat nějaké obleček, který mu nebude velký. Samozřejmě záleží na tom jak velké budeš mít mimčo, náš malý měl 3400g a 51 cm, teď už má 4100g a 55 cm, myslím, že velikost 56 bude nosit ještě tak 2-3 týdny, v některých věcech má ještě rezervy, každý výrobce totiž šije jinak, že. Tak příjemné nakupování :-)

Pro Dášu - oblečení na miminka

(Lucie, 15. 10. 2008 19:41)

Ahojky, spousta věciček z Polska se dá koupit i u nás v ČR, cenový rozdíl není nijak velký, na doporučení známých, jak tam prý všechno seženeme levněji, jsem se tam vydali, ale žádný zázrak se nekonal, některé oblečky byly dokonce dražší než u nás, jindy byl rozdíl třeba 50kč, takže pokud nejede pro něco konkrétního, nějaký větší nákup, tak si myslím, že se to ani nevyplatí tam jezdit, u nás se dají také nakoupit moc pěkné věcičky pro miminka. Ať už budeš nakupovat u nás nebo v Polsku, jsou to moc příjemné chvíle, tak si to užij :-)

oblécenicko

(Janca, 12. 10. 2008 9:45)

ahoj holky, cekame nase prvni miminko. vcera jsem se vydala s babickama nakupovat vybavicku a i pres radne pripraveny seznam jsem byla hodne zklamana. libi se mi oblecenicko od Mothercare a i cenove mi prijde nejdostupnejsi. nicmene Mothercare moc nevede klasicke dupacky na raminka. chtela jsem se zeptat, co je lepsi, zda body a na vrch overalek a nebo body a na nej klasicke dupacky. mimi cekame ted v prosinci, takze jsem chtela veci spis s dlouhym rukavkem. diky moc za radu. hezkou nedeli

oblečení na miminka

(Dáša, 2. 10. 2008 16:27)

Ahoj,čekáme první miminko v únoru, ale už teď sháním různé oblečení, kamarádka mi říkala, že krásné oblečení mají v Polsku.Nebyl tam někdo z Vás v poslední době??


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »