Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Daně

(Pavla, 21. 7. 2007 21:01)

Krásné věcičky mají na www.mimibazar.cz - jak už název napovídá, jedná se o dětský bazárek, kde jsou v naprosté většině případnů milé a ochotné maminky, které nabízejí (povětšinou - vše má své mouchy) hezké, málo nošené věcičky za bezva ceny.Nabídka je tam obrovská a podle hodnocení můžete zjistit, jestli je maminka, od které hodláte nakupovat, důvěryhodná či naopak.Můžete si zvolit značku, velikost, v diskuzi můžete podrbat s ostatními nejen o dětičkách, něco dobrého ukuchtit podle tamějších receptů nebo se zasmát u vtipů.Já mám s mimibazarem velice dobré zkušenosti, lze tam sehnat i nové zboží, které inzerují "vícehvězdičkové" maminky, pořídila jsem tam oblečení pro malého (nutno podotknout, že ve výborném stavu) na půl roku, kočárek, fusak, monitor dechu, autosedačku, zavinovačky, peřinky do kočárku, odsávačku a nějaké ty hračky.Se vším jsem byla moc spokojená, protože jsem se vždycky předem podívala, jestli je prodávající důvěryhodná.

Brneni prstu

(Indy, 20. 7. 2007 21:03)

No me zase budi bolesti zapesti, ale ma to stejnou pricinu, tehotenstvim otekame a nervy se stlacuji a takhle nam to davaj najevo..syndrom karpal. tunelu, bud to po tehu prejde a nebo nas ceka op. vykon. Hodne stesti vsem at nas to mine.

Internetový obchod s dětským oblečením

(Dana, 19. 7. 2007 10:25)

Holky, můžete poradit nějaký dobrý internetový obchod s výbavičkou pro mimčo? Já vím, je jich spousta, jen jestli máte nějaký oblíbený, ne moc drahý, kde by měli pěkné věcičky. V tomhle vedru se mi nechce s tím ohromným pupkem courat ve městě po krámech, tak bych si něco objednala přes internet. Dík

Čaj z maliníku

(Martina, 18. 7. 2007 21:54)

Já jsem pila čaj z maliníku a vývar ze lněného semínka (jedna lžíce lněného semínka se přelije 1/2 l vroucí vody a nechá se 10 min, pak scedit) 3 týdny před porodem. V nemocnici říkali, že jako prvorodička jsem měla ukázkový prod....no ale bolelo to stejně:o)

RE: brnění prstů

(Helena, 17. 7. 2007 17:38)

Ahoj, prsty mě brněly při prvním těhotenství, nevím jak komu, ale mě doktor řekl že se s tím nedá nic dělat, že to přejde po porodu. A přešlo. Prý to bylo tím jak se utlačovaly nervy.

Brnění prstů

(Verča, 17. 7. 2007 11:31)

Ahoj, jsem ve 36.tt a již 3 týdny mě nepřetržitě brní prsty na ruce. Nemáte s tím některá zkušenost, co by mi na to mohlo pomoct. Dík za jakoukoli odpověď.

RE:masáž hráze a čaj z maliníku

(Helena, 17. 7. 2007 0:01)

Ahoj, také jsem se na to ptala, paní mi doporučila pití maliníku od 36 týdne, zrovna jako masáž hráze. Čaj z maliníku jde koupit i v lékárně nebo v prodejně čajů (teď jsou skoro všude, nebo v nějaké prodejně se zdravýma věcma - nevím jak se jmenujou)

od kdy??

(Janička*, 16. 7. 2007 12:06)

ahoj miminy,potřebuju radu..od kdy se může pít čaj z maliníku a kde ho seženu?a taky se chci zeptat kdy začít z masáží hráze??
dííííky za odpověd
paaa

RE:masáž hráze

(Pavla, 15. 7. 2007 12:44)

Ahojky, mám jen jednu zkušenost, masírovala jsem taky , ale nebylo mi to nic platný, malej šel císařem, byl to konec pánevní a ještě tam měl nožičky rovně dolů.Ale na kurzu červenýho kříže jsme se na to ptali, sestra nám řekla, že nikde se nevedou žádný statistiky o tom, jestli masáž pomůže nebo ne.Ale prej se tím nic nezkazí, tak nevím.Druhý dítě bych chtěla rodit normálně, tak masírovat asi budu.hezký den

masáž hráze

(Patt, 12. 7. 2007 18:32)

Dani,
taky jsem měla Weledu, lahvičku jsem celou nespotřebovala. Začala jsem asi 5 týdnů před porodem. Z počátku to bylo hodně nepříjemné, až bolestivé, ale časem se to zlepšilo a efekt - dle mého - byl při porodu hodně znát. Sice jsem byla nastřihnutá, ale jen kousíček a bleskově se to zahojilo. S masáží mi pomáhal manžel a určitě to bylo lepší než co jsem zvládala já, takže kdo máte spolupracující tatínky, doporučuji je zapojit. Bude se jim snáze tlačit v porodnici :-)))

Olejíček na masáž hráze

(Dana, 12. 7. 2007 15:39)

Magdo, těch olejíčků bude asi víc, zkus se poptat v lékárně. U nás je neochotná lékárnice, tak jsem se na nic neptala a koupila si Olej na masáž hráze Weleda (dočetla jsem se o něm na netu). Stojí asi 250,-, lahvička je sice malá,ale myslím, že mi bude stačit jedna na celou dobu užívání na každé použití stačí tak pár kapek a masáž se provádí zhruba ob den. (Mimochodem mě osobně je tato masáž docela nepříjemná - zajímalo by mě, jak jsou na tom ostatní). Myslím, že Weleda je dobrá kosmetika, měla jsem od nich i olej proti striím, ale ten je taky docela drahej a přece jen na celý břicho ho člověk potřebuje dost a ta lahvička byla za chvíli pryč, tak si ho kupuju spíš jen na střídačku s jinými krémy. Holky, jak jste na tom s tou masáží?

seznam kosmetiky

(Magda, 12. 7. 2007 13:14)

Tak vás opět prosím o radu, jakou kosmetiku používáte a co všechno jste si koupili, dáváte přednost ubrouskům s krémem nebo s vodou? Jo a ještě čtu tady o masáži hráze, ale jak se jmenuje ten olejíček? Všem moc děkuju

Spuštení porodu

(Dana, 12. 7. 2007 11:01)

Půjčila jsem si od kamarádky docela dobrou knížku o těhotenství a porodu, tak se chci podělit o rady, které jsem tam našla. Toho maliníkového čaje se má pít 3-4 hrnky denně, lněné semínko se má jíst rozdrcené, jedna lžíce denně a hráz se má masírovat 3-4 krát týdně. Dále na urychlení a usnadnění porodu se má od 38.týdne dělat jednou týdně sedací koupel z květů senny, která změkčuje a zvláčňuje tkáň. Tato koupel je vhodná i na začátku porodu při nepravidelných stazích, aby se zredukovaly a celý porod tím urychlil. Koupel se provádí jednou týdně tak, že se v hrnci přelijí květy senny horkou vodou a nad ten hrnec si sednout a sedět dokud se tvoří pára. Já jsem zatím u maliníku, lněného semínka a masáže, ale sennu určitě taky zkusím. Nic za to nedám (krom pár kaček v lékárně) a kdyby to mělo vážně pomoct, bylo by to fajn a když ne, tak aspoň budu mít dobrý pocit, že jsem pro to něco udělala.

Spuštění porodu

(verča, 11. 7. 2007 18:01)

Přečetla jsem si vaše rady o spuštění porodu, tak doufám, že mi pomůžou! jsem v 37+4 a doufám, že ten náš malý drobek ze mě vyletí! už se na něj totiž mo ctěšíme!!!

Re: Pleny

(Eva, 7. 7. 2007 23:02)

Spotřeba je asi fakt dost individuální. Mám 6týdenního chlapečka,kadí a čurá o106, takže spotřeba plínek u nás činí 10-15 ks/den. Malý trpí na opruzeniny, takže přebaluju hodně často - vždy před a po kojení (7x za den), dle potřeby i mezi. Po 6 týdnech je to ale prý lepší, říkají zkušenější maminy... tak uvidíme:o)

seznam

(helena, 6. 7. 2007 17:52)

též se připojuji k díkům za tento seznam,jsem v 32.týdnu a už mám vše nakoupené,tyto stránky mi byly dobrým rádcem.Díky

Re:pleny

(Pavla, 6. 7. 2007 16:00)

Ahoj Magdo, spotřeba plínek je vážně individuální, ale v průměru je to tak 5-7 plínek u novorozence.Přebaluju tak každé 3 hodiny, nebo podle potřeby.V noci jednou, mě se malej budí až tak kolem 4 nebo půl 5 ráno, takže je pěkně začuranej. To pak odhadneš sama.Pěkný den

pleny

(Magda, 6. 7. 2007 13:18)

Může mě prosím někdo poradit jaká je asi spotřeba plínek na den? Vím že každé mimi je jiné, ale asi tak přibližně jak to u vás chodí. Děkuju

Postýlka+matrace

(Pavla, 5. 7. 2007 23:11)

Větší postýlka 140*70 slouží od miminka jako dětská postýlka a pak se dá přestavět na postýlku pro trošku větší děti.Záleží na vás, jestli se rozhodnete pro klasický rozměr 120*60 (na ni je i větší výběr vybavení) nebo chcete hned tu větší.Pro miminka rozhodně ne molitan - moc měkký a nevhodný pro zádíčka - a taky se moc nedoporučují pružiny.My máme polokokos 12 cm a jsme moc spokojení, i když vím, že existují i kombinace kokos-pohanka, zase závisí na vašem uvážení.Mně přišel kokos smaotný moc tvrdý a nízký, tak jsme zvolili kompromis.Bylo by dobré matraci odzkoušet - sevřenou pěstí, já při výběru našla dvě tři matrace, na kterých jsem si spánek představit nedokázala :/ Pro vaše pohodlí polohovací rošt - úplně stačí dvě polohy, případně stahovací bočnice.

Postýlka+matrace

(Lenča, 3. 7. 2007 18:07)

Ahoj Daso, postýlku mám velikosti 120*60 a uplne obycejnou. Mela jsem z toho strach, že se to rozpadne aje to uplne v pohode a fakt to staci.co se týče matrace , tak já mám polokokos - výška asi těch 12 cm. A zkušenost??četla jsem: leželo by se vám lépe na tvrdé matraci s froté prostěradlem nebo na měkkém polštářku??Moje prdelka úplně nádherně usíná na velkém polštáři úplně jinde než v postýlce,ale pak ji tam samozřejmě přendám. Takže doporučuji zlatou střední cestu - polokokos - kvuli zádíčkům né tu molitanovou.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »