Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

spaní

(Patt, 15. 2. 2007 17:32)

taky bych moc nedoporučovala rozlišovat spaní. Pokud si mimi zvykne na spaní v postýlce je to ideální - jedno jestli je den nebo noc. Doporučuje se zavést určitý rituál před spaním, který by si miminko spojilo s usínáním, ale že by se nějak mělo rozlišovat kde spí ve dne a kde v noci, to jsem nikdy neslyšela a zavání mi to trošku zaděláváním si na trable. Věřte mi, že pokud si vaše mimi zvykne na usínání v postýlce (a pokdu možno bez uspávání:-) máte vyhráno.

noční a denní spaní

(keila, 15. 2. 2007 9:13)

Ahoj!Můžu přidat osobní radu,nedoporučuji zvykat mimi na kolíbky a podobné houpací nesmysly ,tímto vynálezem jsem si pěkně rozmazlila 1 dítě a potom jsem měla velké problémy, aby si zvyknulo na klasickou postýlku!!!Vypadá to sice krásně, ale praktické to není.Těď čekám 2.dítě a v žádném případě nebudu rozlišovat denní a noční postýlku.

re:noční a denní spaní

(janulina, 14. 2. 2007 11:35)

Ahojky Jančo, tak tohle tedy slyším poprvé.My měli do třetího měsíce kolíbku a potom klasickou postýlku. Nikdy mě nenapadlo to nějak rozlišovat, spali jsme v postýlce přes den i v noci a na klukovi jsem žádnou újmu nepozorovala :-) podle mě je to zbytečné a ani nevím o nikom kdo by to takto praktikoval.

HGiusdguoiafgiposf

(Vohana 86, 13. 2. 2007 18:43)

Chtěla bych vědět jak je dobrá zavinovačka koko.

noční a denní spaní

(janca, 12. 2. 2007 11:51)

Ahoj četla jsem, že je dobré hned od začátku rozlišovat miminku denní a noční spaní a pořídit i postýlku na noc a něco jiného na spaní přes den. Jaké s tím máte zkušenosti? případně co pořizujete na spaní přes den aby z toho miminko hned nevyrostlo jako je třeba kolíbka nebo košík? dik

Hledám kamarádku

(Ladka, 9. 2. 2007 21:42)

Hledám kamarádku na dopisování.Jsem těhotná a ráda bych si dopisovala s nějakou těhotnou nebo maminou.Moje kamarádky nemají internet.Moje ICQ:363952012 nebo LadislavaKadlecova@email.cz

rere autosedačka

(Dany, 2. 2. 2007 22:15)

Jitko, já mám termín v polovině května a pořizuji si rychlozavinovačku NOMAD od fa Red Castle, je přímo do autosedačky. A prodává se ve dvou materiálových provedeních fleece a bavlna, tady stále váhám jestli fleecovou aby bylo miminku teplo hned na začátku (nyní se v počasí nevyznáme a kdoví jak bude v květnu) a nebo bavlněnou na léto. Každopádně jsem pro zavinování. Měj se Dany

re cesta z porodnice

(Bára, 1. 2. 2007 12:19)

Vlaďko, nejlepší je doma si připravit dvě hromádky a podle počasí pak manžela navigovat, kterou má přivést.Každopádně dupačky a mimi botičky (nožky v teple jsou hodně důležité) a lehčí i teplejší kabátek nebo bundičku. Já mám dubnovou holčinu a hodně jsem využila jarní kombinézku z flísi, do které dáš pohodlě dupačky nebo punčošky a třičko nebo kabátek.Nic nezkazíš, když dáš do auta deku, kterou mimčo případně přikreješ.Jinak, vajíčko je bezvadná věc, já do něho dávala Terku i když jsem třeba vařila nebo se jí nemohla najednou věnovat.

Cesta z porodnice

(Vlaďka, 31. 1. 2007 14:22)

Ahoj,mám podobný dotaz jako Jitka já budu mít první miminko v květnu a také pořádně nevím co mu cestou z porodnice obléknout,aby bylo pěkně v teplíčku.A zda autosedačka "vajíčko" je pro novorozené miminko to pravé.Děkuji za radu.

re Vitamíny

(Nani, 31. 1. 2007 11:14)

Yvetto,
vysaď Kanavit, Infadolan děti berou až do 1 roku. Následně se pak pokračuje třeba kapkama Multitabs (vit ADC) K už "uměle" doplňovat nemusíš, dostatek ho získá ze stravy a předávkování Káčkem mívá vážné následky. Takže Infadolan pokračovat, Kanavit vysadit. Měj se :-)

vitamíny

(yvetta, 31. 1. 2007 9:06)

Chtěla bych se zeptat, mám sedmiměsíčního kluka a dávala jsem mu každý den dvě kapky vitamínu D (Infadin) a jednou za měsíc jednu kapku vitamínu K (Kanavit). Při poslední návštěvě u paní doktorky mi řekla, že když už kluk baští ovoce a zeleninu, tak můžu vitamínek už vynechat. Jenomže jsem asi blbě poslouchala a teď si nejsem jistá jestli mám vynechat každý den to Déčko, nebo jednou za měsíc Káčko. Já bych řekla to druhé, ale jistá si nejsem. Prosím poraďtě mi někdo :-)

re autosedačka

(jana, 31. 1. 2007 8:51)

Já mám červencového kluka a z porodnice jsme ho vezli v autosedačce jenom v dupačkách a kabátku. Klidně si přibal do auta lehčí deku, kterou přes mimnčo přeodíš, kdyby nebyla zrovna vedra. Rychlozavinovačky se nijak nerozlišujou, takže si kup klasickou třeba v mateřince.

autosedačka

(Jitka, 29. 1. 2007 12:53)

Ahoj budu mít miminko v půlce června a nevím jestli jsou i letní rychlozavinovačky a jak dám mimčo do autosedačky cestou z porodnice?Jen v dupačkách?Kdo máte letní miminko,prosím napište.Díky.

prášek na praní

(Petule, 28. 1. 2007 11:50)

Ahoj, dostal se mi před rokem do rukou prášek na praní zn. Premium. Je bezfosfátový a proto nedráždí pokožku. Mám 4letou dceru která je od malinka alergická na prášek(a to jsem používala dětské) ale při používání tohoto jsme neměli alergické reakce, proto bych jich chtěla doporučit všem maminkám. Nejde jen o šetrnost pračky ale o zdraví malých dětí.

Monitor dechu nanny

(Petra, 27. 1. 2007 19:25)

Zdravím všechny, mám podobný problém jako Katka, jedná se o monitor dechu nanny nechtěla bych ho hanit, ale v poslední době mě také několikrát pěkně vyděsil když jsem reagovala na poplach a můj šestiměsíční poklad klidně spinkal zajímalo by mě tedy mám se začít znepokojovat zda může mít nějaké zdravotní problémy či jde to jak uvádí výrobce, že děťátko se v postýlce tak pohnulo,že jeho dech nebyl dosahující k čidlu monitoru.

Ifkin,

(Patt, 25. 1. 2007 23:15)

hodila jsem ti pár rad do poradny.

Hemeroidy

(Ifkin, 25. 1. 2007 20:49)

Milé maminy,jsem v 7 měsíci a projevily se mi hemeroidy-tuhle diagnozu jsem si určila sama,protože muj pan doktor je zcela neschopný.Při návštěvě se ani nepodíval,no nic.Chtěla jsem se zeptat jak s těma potvurkama bojovat,já je nechci:-)))Naštěsí mě to nebolí ani nekrvácím.Pokud máte stejnou zkušenost,tak písnětě co a jak.Díky a mějte se.Ivule těhule

do porodnice

(Patt, 24. 1. 2007 9:49)

Simono, věci pro miminko do porodnice najdeš v článku "výbavička do porodnice"

Co do porodnice?

(Simona, 24. 1. 2007 9:29)

Čekám své první miminko a chtěla bych se zeptat co všechno si mam vzít za věcičky na miminko do porodnice? Děkuji

CaA

(Jitka, 23. 1. 2007 19:41)

Leni,
v CA nakupuji dětem průběžně a jsem spokojená. Myslím, že oblečení je kvalitní a ceny jsou rozumné. Velikostně odpovídá. Jastně, ne vše mě tam uchvátí - ale to je všude stejné :-) Ráda nakupuji na děti ještě v HM - mám pocit, že tam je kvalita trošku vyšší, ale většinou je i dražší a velikosti ne vždy sedí - často je to o číslo větší, takže je potřeba na to myslet a poměřovat.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »