Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Postýlka + matrace

(Dasa, 2. 7. 2007 21:18)

Ahojda holky, chtěla jsem se zeptat ohledně postýlek a matrací. Myslela jsem, že rozměr postýlky je vždycky 120x60, ale našla jsem i větší, tak teď nevím kterou, abych nekoupila moc malou. A pak bych se chtěla zeptat, jakou mají vaše děťátka v postýlce matraci. Na radu kamarádky jsem si chtěla objednat molitanovou 8cm vysokou, ale právě jsem v knížce četla, že čím vyšší, tím lepší. Tak jsem v obchodě objevila 12cm vysokou, ale prodavačka mi zároveň nabídla ještě jinou matraci s kokosovou vložkou a pak taky s nějakou pohankou nebo co, no prostě jsem zmatená odešla a neobjednala nic.

výbavička

(mona, 27. 6. 2007 10:27)

ahoj všem, taky přidám svůj tip. I já jsem před porodem vytvářela seznamy, co ještě koupit, abych byla v klidu, prostě "aby bylo". Už teď vím,že bych nekupovala oblečeníčko vel. 56 (je aktuální jen v porodnici a tam stejně dostanete většinou erár) a lahvičky na krmení. Já teď na půl roce našeho mimíska plně kojím a vypadá to, že hned tak nepřestanu, takže jsou mně v šuplíku na nic. Pak přejdeme rovnou na hrníček. Kupte je, až uvidíte, jak jste na tom s kojením. Když to nepůjde, můžete i cestou z porodnice. Raději šetřte penízky na plenky, ty jsou hned pryč.. :-))) Hezké léto všem maminám... M.

Autosedačka

(Dáša, 26. 6. 2007 18:04)

Nevím kam bych měla zařadit tento dotaz ale můžete mi někdo poradit jakou autosedačku si koupit (co musí splňovat)jsme měsíc před porodem a jelikož auto nemáme bylo by to opravdu na sváteční převážení a hlavně na cestu z porodnice.Děkuji

otelké nohy

(Patt, 26. 6. 2007 10:26)

Leni,
hodně pít, případně masírovat a podkládat nohy. Mírně nateklé nohy mohou bohužel patřit i k naprosto zdravému průběhu těhotenství - obzvláště v parných měsících. Nicméně pokud by se ti otoky zvětšovaly, rozhodně to nepodceňuj a vyhledej ihned lékaře. Silné otoky a vysoký tlak mohou být jedním z příznaků preeklapsie a v takovém případě je vždy lepší být pod lékařským dohledem.

spuštění porodu

(Patt, 26. 6. 2007 10:21)

přesně, jak už holky psaly - více pohybu, čaj z maliníku na uvolnění svalů dělohy a častý sex (sperma obsahuje, mimo jiné, i stejné látky, které v sobě mají umělé tablety na vyvolání porodu)

Dudlík

(Patt, 26. 6. 2007 10:18)

Dani,
bohužel univerzální rada neexistuje - ani ohledně materiálu. Syn měl celosilikonový a odmítal jakýkoliv jiný. Přišel mi super (byl celý měkký, nedřel, netlačil ani když na něm usnul) tak jsem jich pár koupila s předstihem pro dcerku a ta ho odmítla vzít do pusy. Po asi 10-i marných pokusech jsme nakonec skončili u "kapičkového" latexového od CHicca - prostě i ten dudlík se často vybírá systémem "pokus - omyl". Co se týče doby, kdy je vhodné ho začít používat, tak se nemusíš bát, že by se kojené miminko při používání dudlíku odstavilo. (Jednu dobu se tím vyhrožovalo, ale není to pravda) nicméně určitě začít dudlík dávat, až se zvádne technika kojení a miminko hezky pije. A pokud jde o výběr, zkus koupit jeden silikonový, jeden kaučukový (co možná nejmenší) a když budeš mít štěstí, miminko si hned samo vybere. Pokud budeš mít smůlu, budete muset hledat a zkoušet dál - ostatně jsou děti, které nikdy dudlík nepřijmou. Hodně štěstí.

Seznam věcí do porodnice

(Patt, 26. 6. 2007 10:11)

Emo, tento seznam najdeš také na těchto stránkách v rubrice Výbavička.

židlička

(Patt, 26. 6. 2007 10:07)

Gabi,
my máme pro děti "rostoucí" židle Jitro - a jsme s nimi max. spokojeni. Jsou super v tom, že se dají používat od miminka (při dokoupení společku a "popruhu" pro mimi) až do cca 10 let. Jsou super stabilní, snadno se jim upravuje nastavení sedáku a podložky pro nožky - a hlavně dítě se naučí hezky správně sedět.

Oteklé nohy odpověď

(Lenka, 25. 6. 2007 22:28)

Ahoj Jani
Díky za radu a tip. Hned zítra si zajdu do lékárny a poptám se. Přeji ti, aby tě to nepostihlo je to fakt nepříjemný.
Ahoj

Oteklé nohy..

(Jana, 25. 6. 2007 21:44)

Ahoj Leni, já jsem v 36tt a zatím problémy s otokem nohou nemám, ale možná to ještě příjde.
Moje sestra s tím měla velké problémy-tak jsem se bála, že to postihne i mě a tak jsem dala radši preventivně na rady v předpor. kurzu a asi to funguje:
Proti otokům se má hodně pít-alespoň 3-4 litry denně, aby si tělo neukládalo zbytečně vodu("na období sucha")
Už asi 2 měsíce piju Instantní nápoj pro těhotné (proti zadržování vody v těle)od HIPPU-dá se koupit v lékárně za 100Kč.

Jinak existuje gel na oteklé nohy specielně pro těhotné, prý je dobrý a hodně uleví. Je z řady Elasti-Q a dá se koupit v lékárně.Stojí kolem 200Kč.
Přeji příjemný konec těhotenství a krásné a zdravé miminko :-))

oteklé nohy

(Lenka, 25. 6. 2007 21:07)

Ahoj
Jsem v 37 týdnu a mám hodně oteklé nohy. když jsem to říkala doktorovi tak mi řekl, že to k těhotenství patří. Ptám se jestli na to něco existuje a nebo to prostě musím vydržet?
Díky za odpověď

Re: Spuštění porodu

(Eva, 25. 6. 2007 13:37)

Ahoj Kristino,
přesně před měsíce jsem měla termín, ale dle gynekoložky to na nic nevypadalo, byla jsem stále zcela zavřená, ani náznak blížícího se porodu, a tak mi rovnou napsala na 1.6. nástup do porodnice na vyvolání. To mě děsilo, ale už jsem se s tím začínala smiřovat... Co naděláš:) Zároveň jsem ale už několikátý týden pokračovala právě v těch babských radách, jak o kousek níž popsala Dáša. Pila jsem 3x denně čaj z maliníku, hodně se hýbala (dlouhé procházky i ta okna jsem umyla), sex - vše ale jen v té míře, abych se cítila dobře, nic drastického. Výsledek: 28.5. se nám spontánně narodil František! Porod byl rychlý a bezproblémový, velice rychle jsem se otvírala - na to prý má vliv ten maliník, ale i sex (spermie změkčují děložní čípek). Nevím, jestli to byla náhoda, ale já na výše uvedenou kombinaci nedám dopustit;o) Plus spoléhat na přírodu: ono to mimčo ví samo nejlíp, kdy se vydat na svět.
Přeju Ti příjemný konec těhotenství a zdravé hodné mimčo!

Re: Spuštění porodu

(Eva, 25. 6. 2007 13:30)

SEZNAM VĚCÍ DO PORODNICE

(EMA, 24. 6. 2007 16:50)

AHOJ MAMINY,
NEMÁTE NĚKDO ŇÁKEJ SEZNAM VĚCÍ, CO S SEBOU DO PORODNICE? MÁM RODIT V ČERVENCI.
OBLEČENÍ NA MIMČO NEPOTŘEBUJU,ŽE? AŽ NA CESTU DOMŮ.
DÍKY PÁ EMČA

Dudlík

(Dana, 23. 6. 2007 22:30)

Ahojda,tak jsem tu zas s dotazem. Tentokrát na dudlík. Jsou z různých materiálů -silikon, latex atd. a já vůbec nevím jaký koupit a hlavně jestli vůbec nějaký kupovat předem. Slyšela jsem, že dudlík by se prvních pár týdnů vůbec neměl používat, a že když se pravidelně kojí, není ani potřeba. Ale aspoň jeden bych doma přece jen ráda měla, můžete mi tedy poradit z jakého by měl být materiálu, popř. co by měl ještě splňovat? Koukala jsem, že je dost velký rozdíl v cenách, ale vzhledově mi připadaly různě drahé dudlíky stejné. Díky

Spuštění porodu

(Dasa, 22. 6. 2007 18:50)

Ahojda Kristýno,
četla jsem, že porod může vyvolat pití čaje z maliníkového listí - asi tak 3 hrnky denně, pak je taky dobrý jíst lněný semínko - polívkovou lžíci každý den, dostatek pohybu, horká sprcha a taky sexíček. Spermie prý obsahují cosi, co může taky vyvolat porod. Jsou to takové babské rady, co jsem vyčetla různě v knížkách a časopisech, ale jestli opravdu fungují, to nevím. Asi jak u koho, rozhodně ti nic z toho neublíží, tak bych to zkusila.

re:výbavička

(Pavla, 21. 6. 2007 20:14)

Ahojky nastávající matky, jsem 3 měsíce po porodu, takže už si troufám radit.Oblečení je jasný,plínky asi taky, ale osvědčily se mi jednorázové podložky pod mimčo na přebalovacím stole, potom na prdíky samozřejmě kapičky Sab simplex a pytlík s třešnovými jádry, udrží dlouho teplo, přikládají se na bříško.Jo a taky si mysl, že nemusíš vůbec kupovat plínky pampers, ale třeba já používám Babylove z DM, jsou moc dobrý a hlavně i levnější.Ty podložky a třeba i vložky do podprsenky kupuju taky babylove.Už mě nic nenapadá, snad až si vzpomenu, tak napíšu.Pa

výbavička

(Monča, 20. 6. 2007 12:07)

Ahoj maminy.Chtěla jsem se zeptat na výbavičku.Nevím co mám vše koupit.Určitě už máte ňáké zkušenosti.Poraďte,ať můžu vyrazit na nákupy.Co se oblečení týče,tak to mám.Ale nevím co to ostatní.Díkys

spuštění porodu

(Kristina, 19. 6. 2007 11:33)

ahojda holky..
nemáte nějaký zaručený typ na spuštění porodu? jsem ve 37 týdnu těhu a asi se brzo rozpadnu :( už mám dokonce umytá i okna a pořád ničevo :-)))
slyšela jsem o jisté kyselici, ale to se mi moc nezdá..

židlička

(gabi, 19. 6. 2007 6:58)

Ahojhky Mončo,tak Já mám polohovací židličku od Chicca.Stála teda 3700kč,ale mě příjde super jak jde polohovat i pro mrnavé mimčo-je to jako lehačka.Koukni a uvidíš:-))
papa Gábi


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »