Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

CaA

(Lenka, 23. 1. 2007 16:43)

Nedávno pří nákupu těhu oblečení v CaA jsem objevila že tam mají i pěkné a ne moc drahé oblečky na miminka. Tak by mě zajímalo zda s těmito oblečky máte některá zkušenosti. Jestli se to vyplatí koupit. Děkuji

Hledám kamarádku

(Nikola, 23. 1. 2007 15:01)

Ahoj všichni,hledam nějekou těhotnou kamarádku nebo i maminku. Jsem z Plzne. Všechny mé kamarádky jsou svobodné a bezdetné. tel:731527559

re SOS

(Jana, 23. 1. 2007 8:16)

Natálie, chtěla jsem Ti napsat,ale bohuže jsi sem zadala neúplné telefoní číslo. Přikládám svoje ICQ, tak se pípni a dáme to dohromady :-) 490-917-951

SOS

(Natalia, 22. 1. 2007 15:57)

Může mi někdo poradit? Rodila jsem před 14roky a nyní plavu v záplavě nových věcí na miminka. Koupit si novou vybavičku, nebo ne? Co přebalovací pulty, zavinovačky, když hned po narození musí do autosedačky? Díky 608 53 55, nebo sdělím ICQ.

re fusak

(johanne, 22. 1. 2007 6:58)

Fusak určitě kup, za prvé nevíš jaké bude počasí, za druhé, mimčo bude hodně maličké, takže teplo mu jenom prospěje a za třetí budeš ho potřebovat i na následující podzim, takže tím nic nezkazíš. Já jsem koupila fusak Combi 3v1 od firmy EMITEX a jsem s ním víc než spokojená.Stál sice 1200.- ale dáš ho do hlubokého kočárku do autosedačky i potom do sporťáku, má odepínací spodek takže ho využiješ do klidně do dvou let věku.

re prací prášek

(Johanne, 22. 1. 2007 6:53)

Já jsem ze začátku kupovala ty nejdražší, take jsem začínala Persilem ale ze své i ze zkušenosti ostatních Ti můžu říct, že opravdu kupovat to nejdražší není nutné. Mám sedmiměsíčného kluka a peru v pracím prášku Batole a jsem s ním spokojená.

monitor dechu Nanny

(Lucka, 19. 1. 2007 11:12)

Já mám Nanny a jsem s ním moc spokojená. Hlavní přínos je asi opravdu ten že se v klidu vyspíš, což jak poznáš je k nezaplacení :-) To riziko syndromu náhlýho úmrtí je opravdu malé, ale pro klidný spánek je to fakt dobrý :-) Ze začátku nám udělal několik falešných poplachů, ale pak jsme trochu posunuli tu podložku a teď už to nedělá. takže já můžu doporučit :-)

Fusak

(Pavla, 19. 1. 2007 9:09)

Díky za odpověd, začínám plašit, že nemám všechno. Ale to je asi normální. Mějte se.

prací prášek

(Martina, 18. 1. 2007 13:38)

Ahojky holky, zařizuju si výbavičku a nevím si rady s koupí pracího prášku.Můžete mi prosím poradit, jaký mám koupit? Viděla jsem v obchodě zn. Lovela, mimino, batole. Díky

rybilka

(simka, 18. 1. 2007 13:05)

Já bych jen doplnila mast na zadeček-Rybilka.Je výborná a používá se při každém přebalení,tam by se bepanthen dost prodražil.

fusak

(simka, 18. 1. 2007 12:58)

Ahoj,já mám holku v dubnu a fusak jsme měli i když byl zrovny teplý duben,ten se ti neztratí,stejně bys ho na podzim kupovala a kdoví jak letos v dubnu bude.

fusak v dubnu

(Pavla, 18. 1. 2007 12:15)

AHOJKY HOLKY,MÁM 1.DUBNA TERMÍN, KOČÁR UŽ MÁM/TROJKOMBINACI CORTINU/,ALE NEVÍM, JAK S FUSAKEM.JESTLI MU V NĚM NEBUDE HORKO A JESTLI HO MÁM KOUPIT UŽ TED NEBO AŽ NA PODZIM? PORADÍTE MI NĚKDO? DÍKY

mimi v autosedačce

(Patt, 16. 1. 2007 16:56)

Pavli,
v zimě můžeš mimi vozit v autosedačce buď v zimní kombinézce a nebo se vyrábějí fleesové fusaky přímo do autosedačky - např. Emitex. Jsou uzpůsobené tak, že jimi jdou protáhnout pásy autosedačky a zároveň se dají snadno rozepnout - když je v autě už tepleji, rozepneš fusak a mimi se ani nevzbudí :-) tento fusak se dá kromě autosedačky používat i v hlubokém kočárku. No a nebo některé značky kočárků -např. Casualplay, Chicco, Jané atd., mají hluboké korbičky, které slouží jako homologované autosedačky - mimi v nich leží. Do klasického vajíčka bych asi nejvíc doporučovala ten fusak od Emitexu - nebo pokud nechceš utrácet (tuším stojí okolo 500,-) pak si podobný sama ušít a nebo mimi více oblékat a přes autosedačku dávat ještě deku.

čerstvé miminko x autosedačka

(Lenka, 16. 1. 2007 16:29)

Poraďte mi prosím, jak vozit úplně čerstvé miminko v autosedačce, když je ještě zabalené v peřince. Myslím, že bez peřinky mu bude zima. Při prvním dítěti jsem ho vozila v korbě kočárku na zadní sedačce, byl v peřince a ještě ve fusaku. To je ale nebezpečné a ani se to nesmí.Děkuji

Monitor dechu

(Pavel Calta, 16. 1. 2007 12:56)

Ač nechci zasahovat do vaší diskuze nezbývá néž vás mírně se znalostmi obchodníka poopravit. Monitor dechu ať už je to Nanny nebo Angelcare,.. jsou na tolik citlivé, že neexistuje možnost, že by houkaly jen tak. Když se náhodou stane, že uslyšíte monitor dechu a Vy přilítnete k postýlce a dítě brečí a nebo si spokojeně spinká, neznamená to, že monitor nejde ale, že ho ten zvuk, to houkání "nakoplo" a probudilo jeho mozek > nervy > dýchací ústrojí. Vše zapříčinil stav jménem "Syndrom náhlého úmrtí" tzn. , že se dítě ve spánku zapomene nadechnout. Většinou v takových situacích stačí dítě poplácat po zadečku a nebo mu dát na bříško něco studeného, prostě nějaký šok. Ale tvrzení "je to na nic" se nezakládá na pravdě. Ten monitor je tak citlivý, že stačí se dotknout peřinky a okamžitě problikne stav OK.

Hezký den Pavel Calta

Monitor dechu

(Patt, 5. 1. 2007 16:38)

Nechci ho nijak hanět, ale taky znám poměrně hodně maminek, které měly infarktové stavy při falešných poplaších - a rozhodně se nedá říci, že to bylo proto, že chtěly ušetřit a koupily aušus - navíc se jednalo o různé značky, takže já bych jeho koupi hodně zvážila.

Prací prášek

(Patt, 5. 1. 2007 16:34)

Petro,
u obou dětí jsem do roku používala jen Lovelu, později pak střídala Lovelu nebo Ariel Kids (mám pocit, že na skvrny od příkrmů je lepší a naštěstí na něj děti nemají reakci) Co jsem tak vypozorovala od maminek z okolí, tak pro nejmenší děti je asi nejlepší právě Lovela - tedy pokud není mimi atopik, to pak většinou přicházejí na řadu mýdlové prášky.

monitor dechu

(Katka, 5. 1. 2007 15:00)

Monitor dechu je skvělá věc, do té doby než vám spustí alarm a dítě si v postýlce spokojeně spinká. V návodu je uvedené, že po spuštění alarmu jeden rodič oživuje a druhý volá záchranku. Já s manželem jsem taky okamžitě letěla k postýlce(mám jí od postele asi 1m) bála jsem se co uvidím, ale náš 2 měsíční syn si krásně odchrupkoval a ani ho to nevzbudilo...od té doby chodíme po doktorech, sono srdíčka, celkové vyšetření krve a moči a celková prohlídka kardiologa, vyšetření ledvin atd. naše dítě je naprosto zdravé...tak proč ten alarm? Prý je to špatnýma baterkama, koupili jsme několik drahých druhů a přesto se alarm čas od času v noci ozve, jednou dokonce 3x za noc. Výrobce mi řekl, že není možná závada...Tak proč? Pozor na to jaký monitor si kupujete - my máme Nanny.

Separační plenky

(Dagy, 5. 1. 2007 14:11)

Ahojte holky,separační plenky jsou viskózové nebo celulózové (možná i jiné) tenčí plenky, které se vkládají na látkové pleny (mezi mimčo a plenku) a zachycují tuhé (jejda, jak to jen nazvat?) no hovínka. Některé plenky se dají vyhodit s touto tuhou hromádkou přímo do záchodu a spláchnout, některé zřejmě musí jako jednorázovky do popelnice a na skládku nebo do spalovny. Vlastní zkušenosti dosud nemám, jsem čekatelka (v květnu máme termín), takže info mám jen z internetu. Některé maminy píší, že se jim separační plenka shrnovala a že ji mohly používat až bylo mimi větší. Je to zřejmě velká pomoc při používání látkových plen. Ještě se z nich dají dělat vlhčené ubrousky, ale to jen tak na okraj. Jestli mají i další využití, to netuším. Mějte se.

Prací prášek

(Petra, 5. 1. 2007 8:48)

Ahoj holky, chci se zeptat jaky prasek na prani se vam zda ze zkusenosti pro miminka nejvhodnejsi? Diky


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »