Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Jak často převlíkáte?

(K., 5. 6. 2011 23:03)

Spodní prádlo nechávám tak ty dva dny, když není špinavé. Svrchní (svetříky apod.) dám klidně ještě víckrát ;-)

Re: Jak často převlíkáte?

(Bára, 6. 6. 2011 12:15)

Anie,
já dávám čisté každý den. Na více dnů nechávám jen svetry, mikiny, příp. kalhoty - pokud jsou čisté samozřejmě. Bodýčka (nebo trička) dávám čistá bez výjimky vždy.

české oblečení PixyBaby

(pb, 28. 3. 2011 18:14)

Dobrý den maminky,
doporučuji vám dětské a kojenecké oblečení ČESKÉ značky PixyBaby! Velmi kvalitní materiál! Maximální spokojenost!
www.pixybaby.cz

Výbavička..

(Hanka, 1. 11. 2010 14:20)

Ahojky..chtěla bych se zeptat jak s výbavičkou.Jsem poprvé těhotná a je mi 24 let...mimi čekáme na přelomu března a dubna..jsem 18+1..co jsem se bavila s jinýma maminkama tak ty v mém týdnu měli už polovinu věcí koupených a některé dokonce i kočárek.Chci začít kupovat oblečení už jen proto aby to potom nebylo tolik peněz na ráz a i proto že se na to moc těším.Jen tchýně mě pořád odrazuje a říká že je to brzy a že můžu potratit.Jsme zdraví vše nám vyšlo skvěle a mudr říkala že nevidí sebemenší problémek proč by to mělo špatně dopadnout.Tak myslíte že to není brzo něco už kupovat??děkuji moc a mějte se

Re: Výbavička..

(jitka, 15.1.2011, 15. 1. 2011 21:30)

hojte maminky,
ja bych chtela reagovat na nakup vypavicky, my se vrhame do 17tydne a pro miminko uz par oblecku mam. I proto, ze se na mimiska moc tesim a zaroven i proto, ze mam zdravotni problemy a clovek nikdy nevi kdy muze skoncit v nemocnici..Mamka me od nakupu taky furt odrazuje, ze se to nema..ale s tim souhlasim jen co se kocarku tyka, jinak za dob nasich maminek, kdy sli 1x nebo treba za cele tehu ani nesli na ultrazvuk a nevedeli jak na tom miminko je to chapu..ale v teto dobe, kdy jsme na kontrole kazdy mesic a pokazde vidime, ze je miminko v poradku, si myslim, ze neni duvod proc si pomalu neporizovat vybavicku a jak uz tu bylo receno, urcite vsechny jsme si vsimli, ze na miminka je vsechno docela drahe, tak si myslim, ze neni spatne, kazdy mesic neco malo poridit, aspon to penezenku nebude tak bolet :o)
jinak mi bylo doporuceny bodicka a ty polodupacky (teplacky) prej jsou pro miminka super :o)
Ja se taky chystam rodit v Bohunicich, chodim tam i do poradny..nekdo rika, ze je to tam jak na bezicim pasu,ale ja si zase rikam, ze tam museji mit dobre zkusenosti a jak uz tu bylo receno, pry je tam fakt super perzonal..clovek muze rodit kde koliv a muze to tam byt vyhlasene jakkoliv,kdyz narazi na blbou sestru nebo doktora, tak nic nenadelate..
jinak musim pochvalit ten seznam..je uzasny, ale nemam tuseni kam tolik veci v nasem bytecku dame :o)
maminky preji hodne zdravicka vam i vasim mimiskum..

Re: Re: Výbavička..

(annacz, 16. 2. 2011 18:51)

Ahoj ,tak si to tu tak ctu a musim rict,ze i ja uz mam nakoupeno par veci a ted koukam i po nejakem detskem nabytku.Vse delam prubezne,protoze to skutecne penezenku min boli.Pracovala jsem 18 let v Bohunicke nemocnici,bohuzel je tam i personal na zabiti a hodne kamaradek ma i spatne zkusenosti,nevim tezko rict,opravdu zalezi na konkretni osobe,ja nikdy nebyla hruba,tak s pristupem jako na pase nesouhlasim,ale jak rikam,je to o lidech,jinak pece je dobra.Hodne lidi uprednostnuje obilnak...no nevim,asi maji duvod.Jsem v 18tydnu a uz mam koupenu cast vybavy,kterou nevim kam dam,musim koupit komodu,kterou si moc preji s prebalovacim pultem nahore a supliky,velice prakticke,vzhledem k velikosti naseho bytu.Preji vsem zdrava miminka,mejte se fajn A.

Re: Výbavička..

(Vlastička, 9. 3. 2011 17:12)

Ahoj..jen nakupuj:)Já měla kočárek koupený ani né konec třetího měsíce,protože se nám naskytla dobrá cena a už by jsme ho nesehnali,tak jsme ho s přítelem koupili.Bála jsem se a uteklo to jako voda a už za měsíc bude mimčo na Světě:) Nakupuj:)Choď po kamarádkách a odkupuj oblečky od nich,ušetří ti to dost peněz:)

Re: Výbavička..

(Liduška, 25. 3. 2011 13:11)

Já myslím,že je úplně jedno, kdy si člověk výbavičku nakoupí, protože dokud to miminko není doma, tak není nic jisté. A všechno nakupovat až po porodu nejde, člověk něco musí doma mít.

BLOG

(Nikushk, 20. 1. 2011 19:40)

Tenhle blog je uzastny ja mam taky blog miminko-lukinko.blog.cz i kdyz mam jenom 03 let snazim se blo udrziavat v poriadku prosim kouknete se

Porodnice

(Petra, 1. 1. 2011 19:22)

Ahojky, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s porodnicemi v okolí Brna. Jinak přeji maminkám všechno nejlepší do Nového roku.

Re: Porodnice

(Veronika, 3. 1. 2011 20:18)

AHoj, já první dítě rodila v Bohunicích a ted čekám druhé a kvůli zvracení jsem tam teď pár dní ležela, a vím jistě, že tam půjdu znovu. Sestřičky i doktoři jsou velice příjemní. porodnice je upravená a pro každé dva pokoje je jeden záchod a jedna sprcha, což je super, že se nemusí chodit do společných sprch, kam chodí celé oddělení-

Z vlastní skušenosti

(Pavlína, 21. 12. 2010 10:19)

Ahoj Mám tříletého kluka a dvou měsíční holčičku.Kluk se mi narodil v léťe a nejvíce jsem využila body s krátkým rukávkem a dupačky na doma.V prvních týdnech jsem na to dávala ještě slabší kabátek.Holka se narodila pro změnu v zimě a nejvíce jsem na doma využila overálky a pod ně jsem dávala body s dlouhým rukávkem a když ji byla ještě zima tak na ten overálek ještě kabátek.Nové oblečení je opravdu vhodné jen do poradny a popřípadě když jdete někam s mimi na návštěvu aby bylo hezounké.Jinak je opravdu mnohem praktičtější si pořídit hodně věciček z druhé ruky.Já jsem také nechtěla dávat horentní sumy za dětské oblečení takže jsem se vyhýbala dětským obchodům zaměřeným opravdu jen na miminka je to tam až přehnaně drahé,tedy aspoň pro mě.Nakupovala jsem hezké a nové věcičky většinou v Tescu přišli mi tam ty ceny docela rozumné.Kočárek jsme také nekupovali nový,ale od jedné maminky po jednom dítěti.Pro mě nejdůležitější asi bylo aby kočárek měl korbičku,autosedačku a sportovní sedačku využila jsem všechny varianty a hlavně by měl být lehký(né vždy vám někdo pomůže do schodů a autobusu).Výbavičku jsem si začala shánět už tak ve 30tt.Právě proto že se do porodu může stát cokoli.U prvního mě odvezli do nemocnice pro riziko předčasného porodu a nechaly si mě tam až do porodu takže jsem neměla už čas nic koupit a pohroma byla na světě a já nic neměla!!!Tak to je asi vše snad vám moje zkušenosti trošku přijdou vhod.

děkuji za super seznámek

(Lenka, 2. 11. 2010 20:25)

čekáme první miminko a pořád ještě tápu, co všechno budeme potřebovat. Moc děkuji za přehledný seznam.

Hanko,
já jsem ve 20.tt a průběžně si nakupuju už od začátku druhého trimestru. Jednak se na mimi moc těším, a když vidím hezký obleček neodolám a hlavně taky se to lépe rozloží finančně. Prostě jak mi něco "cvrnkne do nosu", koupím to, uložím do komody pro malého a pár týdnů před porodem už si jen projedu a odškrtám seznam a bude. Záleží, jak to každému vyhovuje, někdo to vyřeší všechno obr nákupem týden před porodem, já raději nakupuji postupně. A že se něco stane? To si vůbec nepřipouštím, rizikový první trimestr mám za sebou a nic zlého si nepřipouštím. Stát se přeci může kdykoli cokoli, stejně tak by mě mohl v den porodu srazit autobus ;-) kdepak, já věřím, že všechno bude v pořádku :-)

Re: Výbavička..

(Eva, 2. 11. 2010 19:19)

Ahoj Hanko, jsem 28+1, zatím s nákupy nešílim (pro představu: mám jen čepičku :)). Všechno se dá sehnat na netu a během pár dní máš všechno doma a za slušný peníze.
Jediné, co jsem začla řešit, je kočár, je jich moře a mám určité požadavky. Mám udělaný předvýběr, tak teď jen naplánovat cestu do obchodu, abych to obhlídla "naživo". Na ostatní je myslím čas, protože stát se může opravdu cokoli.
Jinak děkuju autorce článku za seznam, budu se určitě inspirovat.

jak oblíkat??

(Pavla, 29. 9. 2010 14:17)

tak sem něco nakoupila, původně jsem si myslela že budu oblíkat tričko(nebo body)+dupačky. ale jelikož jsem sehnala spostu overalů,myslíte že stačí jen overal?nebo pod overal mam oblíct jeste body aby dobre drzela plinka?

bodycko za 45 kc.......

(Anna, 29. 9. 2010 10:58)

Tady muzete koupit body celkem levne.myslim ze pro zakladni vybavu a tahani na doma zcela postaci.zvlast tem ktere nerady obleceni "po nekom":) www.firstkids.cz

kde to koupit?odpoveď

(Anička, 27. 9. 2010 17:43)

Pavlo,já být tebou,tak si pořídím nových jen pár kusů a to ostatní bych udělala asi jako když jsem čekala malou a to už je cca 10let.Našla jsem si inzeráty,kde maminky prodávají celé balíky oblečení od 0-6měsíců a to za rozumnou cenu a bylo to.Povětšinou prodávající maminky zašlou seznam a také fotky na email,aby jsi si vybrala a tak víš,co ti příjde.Nové kousky pořizuješ jen do poradny a nebo do porodnice

kde to koupit?

(Pavla, 4. 9. 2010 12:06)

Tak a ted mi poradte kde to koupim za slusny penize???pac za jedno body 100 za dupacky 150 to mi prijde hodne hodne preceneny

Nočník vs záchod

(Jitka, 3. 9. 2010 10:40)

Zdravím všechny. Potřebovala bych poradit. Vim že to úplně není téma do výbavičky, ale už jsem docela bezradná. Mám dvouletou dcerku, která odmítá nočník stylem že celou dobu na něm bude sedět a nic, po dlouhé době si stoupne a teče jí to po nohách. Odmítá si říct. A posadit ji na záchod, byt jsem pořídila malé sedátko a stoličku aby se nebála a dosáhla nožičkami, znamená řev že o nás ví celý barák.
Příští rok nás čeká školka a bojim se jak to zmáknem. Co vše vlastně musí zvládnout dítě aby ho přijali do školičky?

Odpověď na plínky v noci

(Petra, 28. 6. 2010 8:47)

Ahojky Zuzko,je pravda, že jsem tady dlouho nebyla a dost se toho změnilo. Jak jsem tady napsala můj dotaz,tak jsem hned zkusila malé plínky už nedávat. Musím to zaklepat, můj strach byl zbytečný. Zvykla si bez problému, dostává jen trošku n pití a třeba v noci jí dám vyčurat a někdy jde až ráno. Má dobrý držák, takže ten půl rok už jsme bez plín. Je to šikulka. Za tu dobu si v noci 2x řekla vyčurat a jinak vydrží. Díky Petra


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »