Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Kosmetika pro miminko!!!

(Janča, 17. 4. 2007 22:23)

Zdravím všechny těhulky nebo již stávající maminky!!
koncem července čekám holčičku a jelikož jsem poprvé těhotná jsem taky notně ze všeho vyplašená:-))
Děkuji za seznam - je tady hezky popsaná celá výbavička všech nutných věcí-tak se podle ní řídím.
Jen nemám jasno v kosmetice pro miminko.
Potřebuji opalovací krém pro miminko? a když-tak jaký faktor a značku?
Dále jsem si koupila olejovou emulzi od Linoly
Krém na zadeček od Bubchemu
Je dobré abych si koupila i Bepanten? a na co se používá?
A jakou další kosmetiku si mám ještě pořídit? nějaký olejíček?-líbil se mi Johnsons, ale píšete tady, že jsou na něj alergie-tak nevim.
Co byste mě ještě doporučili pro miminko? Mám si i dopředu koupit Borovou vodu na očička a líh na pupík?

Pak jsem se ještě chtěla zeptat, kolik jednorázových plínek si mám dopředu koupit v té nejmenší velikosti a zda nevadí, když kupuji fialové Tescopleny-prý jsou dobré.A kolik lahviček na bumbání si mám dopředu nakoupit, když předpokládám, že budu plně kojit? koupila jsem si jednu-anatomicky tvarovanou na 250ml od Chicca-stačí to zatím?
Předem moc a moc děkuji za odpověď

Vyvařování

(Eva, 16. 4. 2007 19:50)

Stačí prát. Většinou ty bavlněné věcičky jsou stejně na 40st. Pokud budeš mít fleky od kakání, tak ho nejdříve namoč a namejdluj (nejlepší je mýdlo s jelenem) a pak do pračky.

Vyvařování

(Eva, 16. 4. 2007 19:50)

Stačí prát. Většinou ty bavlněné věcičky jsou stejně na 40st. Pokud budeš mít fleky od kakání, tak ho nejdříve namoč a namejdluj (nejlepší je mýdlo s jelenem) a pak do pračky.

Vyvařování

(Katka, 16. 4. 2007 13:07)

Ahojky,čekám letní miminko a chtěla jsem se zeptat jestli se mají věci vyvařovat nebo stačí jen prát. Díky za odpověď

Lucie - příkrmy

(Patt, 9. 4. 2007 19:54)

zkuste kdyžtak kouknout do rubriky "příkrmy v praxi" myslím, že Dáša ukázkový jídelníček vypsala velmi pečlivě a přehledně. Z toho, že malá hned napoprvé nesbaštila celou porci si hlavu nedělejte - je to přesně jak psala Jana - ze začátku je velký úspěch, když mimčo sbaští pár lžiček, i když kaše jim většinou jede lépe než zeleninka. A pokud jde o příchutě, tak volba záleží na vás. Já bych asi v začátku byla s s ovocnými příchutěmi opatrnější - moc dobrá je třeba bezlepková kukuřičná kaše s rýží od Sunaru. Pro jinak plně kojené děti se doporučuje kaše Sinlac - nicméně vy už máte 6 měsíců, takže předpokládám, že brzy začnete i se zeleninovými příkrmy, takže u vás už by to bylo možná zbytečné. Tak hodně štěstí a spokojené bříško :-)

Jana

(RE Příkrmy, 9. 4. 2007 10:51)

Luci, z toho že malá moc nechtěla moc jíst si vůbec nic nedělej. Většinou to na poprvé nevyjde tak jak bychom si představovaly :-))) My měli poprvé kaši úplně všude jen ne v puse. S příchutěmi bych začala klidně hned, není to nic co by jí nějak ublížilo. Pro spestření jí zkus do kašičky třeba rozmačkat banán, u nás to fungovalo :-))) Je pravda, že každý radí něco jiného, každý má jinou zkušenost a jinou představu jak postupovat, proto se stejně nakonec musíš řídit podle sebe, respektive podle malé. Tak hodně štěstí a hlavně velkou horu trpělivosti, budeš jí potřebovat :-)))

příkrmy:

(Lucie, 9. 4. 2007 10:06)

Moc dekuju za rady Jani,vcera sme dali poprve vecer kasicku ryzovou,ale zapasily sme spolu byla sem ztoho trochu nestastna,ze ji to moc nechutnalo.Mala byla cela upatlana a ja taky...ale trochu snedla,kdy myslis,ze muzu zacit z nejakou prichuti nez jen ryzovou?Ja kojim plne,jen vcera sme zkusily tu kasicku...spinkala celou noc :o)))) knizek sem nastudovala,kazdy mi radil neco jineho,no urcite to znas.moc si mi pomohla,dekuju a pozdravuj Vojtiska :-)

RE: Příkrmy

(Jana, 9. 4. 2007 9:44)

Ahojky Luci, my jsme začali s kašičkama na noc okolo toho čtvrtého měsíce. Do té doby byl Vojta jenom kojený. Kupovala jsem mléčné kaše všech příchutí i výrobců. Je pravda, že jsme si nejvíc oblíbily mléčnou kaši od Sunarky s medem. Před koupáním jsme ho napucla kaší a před spaním ho darazila ještě kojením. Co se týče jídelníčku tak jsme začaly taky v těch šesti měsících pevnou stravou (i když přesnídávku dostal tu a tam i dřív). Po probuzení dostal mlíčko, dopoledne jogurtík, k obídku nějakou tu zeleninku s masíkem, odpoledne přesnídávka, ovoce, nebo cokoliv dle fantazie a pak je tu večer a zase oblíbená kašička. Já osobně jsem se nedržela tabulek, takže bílý jogurt jsem střídala s ovocnými, k obídku měnila těstoviny, rýži a jakoukoliv zeleninu už od začátku. Některé kamarádky to nechápaly, ale já si myslím, že když s tím nemá mimi problém tak není co řešit. Naše maminy nás od půli roka krmily knedlíkem a taky jsme vyrostly :-))) Takže můj názor je, že přečíst si nějakou tu knížku o zdravé výživě ano, ale všeho s mírou :-))))

příkrmy:

(Lucie, 7. 4. 2007 19:01)

Ahojky,vase stranku uz znam co sem byla tehotna,nasla sem tu vzdy dobre rady.Ted bych potrebovala poradit.Mam strasne hodnou holcicku a blizi se nam 6 mesicu a chci uz zacit z kasickama,ale mam z toho strach.Neporadili by ste mi jak mam zacit treba nejaky jidelnicek napr...?
Stim jak ste vy zacinali jake vase byli prvni kasicky,jak dlouho mam pockat az zacnu davat kasi na noc a pak zacit se zeleninou,porad te mi prosim.Dekuju moc.

Re: ceník

(Patt, 4. 4. 2007 15:47)

Báro, bohužel vás musím zklamat. Něco jako obecný ceník nákladů na dítě neexistuje. Záleží hodně od výběru značek, navíc každý do nutné výbavičky počítá něco jiného, takže názory na náklady se obrovsky liší. Někdo vám řekne, že pořídil vše včetně kočárku za 10 tisíc a jinému nestačilo 90 :-( Opravdu se nedá odhadnout kolik je to obecné "zhruba". Je to někde uprostřed mezi těmito dvěma extrémy, ale jak už jsem psala - záleží na značkách, které rodiče zvolí a také např. na tom, zda máte možnost podědit něco po rodině nebo musíte vše kupovat nové. Prostě "zhruba" se může lišit o desítky tisíc, takže bych vám poradila, abyste se zašla podívat po obchodech - uděláte si tak mnohem přesnější představu.

Ceník

(Bára, 4. 4. 2007 15:21)

Dobrý den a najdu někde ceník výbavičky?tak zhruba

re: Kanavit

(Petra, 2. 4. 2007 9:01)

Nám naše dr. kanavit domů nepředepisovala, říkala, že pokud maminky popletou dávky a předávkují mimi, má to vážné následky, takže kanavit nám kapala sestřička v ordinaci - 1 kapku při každé návštěvě poradny. Pokud si dávkováním nejste jistá, rozhodně si zavolejte vaší dětské dr., případně se zeptejte v lékárně.

kanavit

(stehru, 2. 4. 2007 8:50)

dobry den,
mam prosbu kapky KANAVIT se uzivaji do 1.mesice 1xtydno a pote 1x mesicne 3 kapky?dekuji

re zoubky

(Patt, 30. 3. 2007 12:18)

ahoj Jani,
první zoubky se čistí buď mechanicky pomocí vatového tamponu a nebo tzv. prstáčkem ("návlek na prst k dostání v některých lékárnách, zdr. potřebách a drogeriích) ze začátku se čistí zoubky úplně bez pasty. Později se dává trošinka dětské pasty - ale opravdu jen trošička a měla by to být pasta bez fluoru, protože děti cca do 2 let neumějí plivat, tak aby ten fluor nepolykali. Na klasický kartáček se přechází dle vlastního uvážení - většinou v době, kdy maminka nazná, že při používání prstáčku jí už hrozí ukousnutí prstu :-) Vždy pak platí pravidlo, že napřed zoubky vyčistí rodič a pak si dítě pod dozorem "šmudlá" dle vlastního scénáře. Jde o pomalý nácvik, vybudovat správné návyky. Nicméně prvních pár let dítě není dostatečně zručné ani silné na to, aby si samo dokonale očistilo zuby, takže je vždy potřeba i asistence rodiče. Pokud jde o návštěvu zubaře, tak na první návštěvu se chodí cca okolo 1 roku - jde jen o seznámení, dítě se povozí na křesle, lékař si spočítá zoubky, zařadí si dítě do evidence a vystaví mu zubní průkazku, se kterou se pak chodí na pravidelné preventivní kontroly. Pravidelné návštěvy jsou důležité už z toho důvodu, aby si dítě na zubaře zvyklo a nemělo z návštěv ordinace strach. Tak hodně štěstí :-)

Zoubky

(Jana, 30. 3. 2007 9:14)

Ahojky, mám devítiměsíčního klučinu, kterému se v pusině bělá už sedm zoubků. Jenom si nejsem jistá jak se mu o ně starat. Nedokážu si představit, že je budu čistit kartáčkem, takže doufám, že existuje ještě jiný způsob :-) Také by mě zajímalo kdy je čas na návštěvu zubaře. Děkuju za rady :-)

pomocníci

(Jitka Červenková, 29. 3. 2007 16:42)

Chtěla bych doporučit jako pomocníka při péči o miminko, pokud je nachlazené, nebo musí bohužel užívat sirůpky, inhalační šidítko Bronchi a medicínské šidítko Numi Med. Jsou 2 velikosti, takže se dá užívat klidně do 18.měsíců.

RE:RE:oblečení z druhé ruky

(Veronika, 27. 3. 2007 15:56)

Ahoj, v seconhandu začala nakupovat pro děti moje maminka, ještě dlouho předtím, než jsem nějaké miminko čekala. Takže teď mám zásoby oblečení různých velikostí:-) Když už jsem byla těhotná, musela jsem mámu krotit, abych taky mohla miminku něco koupit já (ať už nového nebo v sekáči). Kdybych neměla už tolik věcí, asi bych koupila nějaký větší balík oblečení na inzerát - jsou v časopisech pro maminky.

BABY MERC

(Martina, 25. 3. 2007 5:21)

Ahoj Jitko,tento kočárek osobně nemám, ale znám ho od kamarádky. Houpací je užasně, ale velmi těžko se s ním vyjíždí, když někam zapadneš kolečkem, právě proto jak je houpací do všech stran. A taky je hrozně těžký. Do kopce je to fakt síla. Další problémy bych řekla, že jsou pouze drobného charakteru a vyskytují se určitě i u jiných značek. Rozhodně se s tímto kočárkem nedá počítat jako s kombinací, ale pouze jako s hlubokým.

RE:oblečení z druhé ruky

(Johana, 24. 3. 2007 16:42)

Ahojky, mám ročního klučinu a musím říct, že spoustu věcí nakupuju v second handu. Dají se tam najít opravdu pěkné a neopotřebované věcičky, a v době kdy malýho převlékám třikrát denně protože se pokecá od jídla nebo umaže na zahradě bych se asi nedoplatila kdybych ho oblékala v různých Mareřinkách kde cena jedné mikči dosáhne až 400,-. Výborné zkušenosti mám i s internetovými "sekáči" oblíbila jsem si hlavně www.mimibazar.cz . Tak tam zkuste mrknout :-))

oblečení z druhé ruky

(Eva, 23. 3. 2007 18:58)

Martino, naprosto souhlasím. V květnu čekáme naše první děťátko, nedávno jsem začali pořizovat výbavičku a docela jsem se zhrozila cen - obzvlášť za oblečení. Naštěstí se známí nabídli, že nám budou přenechávat oblečky po jejich prosincovém mimču, ale také se chystám využít místního second handu pro malé děti. Jsem ráda i za Vaše pozitivní zkušenosti s internetovými bazary!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »