Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

re: kosmetika pro mimi

(Patt, 6. 3. 2007 16:35)

Kristino, do začátku toho příliš mnoho potřeba není. Pokud se zeptáš na kožním, snad každá dr. ti řekne, že čím méně, tím lépe. Mýdlo rozhodně do půl roku (spíše do roku) ne - příliš vysušuje pokožku. Kdyžtak si v lékárně kup mycí olejovou emulzi - např. Linola nebo Balneum Hermal. Dále budeš potřebovat krém na zadeček - nám se nejvíce osvědčil Baby creme od Bubchemu. Pro letní mimi určitě opalovací krém - nejlépe Daylong nebo jiný, který neproniká do kůže a splňuje všechny požadavky pro citlivou pokožku. Faktor dle mého stačí pro naše klima 16 - miminko určitě nebudeš vystavovat přímému slunci. No a pak už stačí olejíček nebo mast na promazávání (např. ung. Leniens) Ostatní kosmetiku můžeš dokupovat postupně později - pokud možno taková ta zkušební pidibalení - a teprve až se osvědčí, investovat do velkého. Přeji zdravé, spokojené mimi.

kosmetika pro mimi

(Kristina, 6. 3. 2007 15:46)

ahoj holky,
čekáme v červenci miminko a ráda bych se s Vámi poradila o výběru kosmetiky..vůbec nemám představu, co všechno mám kupovat?
mýdlo,krém atd..?

fusak

(Veronika, 5. 3. 2007 17:50)

Díky za tipy. Zatím taky jezdíme v teplém fusaku, ale máme poměrně teplý i kočár - má takovou tu vložemnou tašku a všechno je jakoby vypolstrované. Takže v teplejších dnech se už skoro mimi zapotí - a to má body s dl. r. a svetr.

Tip na nákupy

(Jana +3, 3. 3. 2007 20:54)

Ještě jeden tip na nákupy z druhé ruky , ale i nového zboží:www.mimibazar.cz
Na těchto stránkách prodávají maminky spoustu oblečků , hraček, kočárků, autosedaček, klokanek na nošení miminek a spoustu dalšího. Už jsem několikrát nakupovala, zatím nebyl problém s dodáním zboží ani placením. Maminy vyjdou rády vstříc s přeměřením, rezervací ... za pokus nic nedáte.

maxi cosi city

(Petra, 3. 3. 2007 17:06)

Ahoj, máte některá zkušenosti s touto autosedačkou? Co se týče bezpečnosti, velikosti, váhy a tak celkově. Díky

Re: v kočárku

(Jana +3, 3. 3. 2007 0:02)

Skvělá věc do kočárku-mám ušito z bavlněného krepu+vatelín uvnitř dlouhý "obdélník" v délce a šířce lůžka kočárku + cca 3/4 této délky navíc(v kuse),u kraje za hlavou 3druky drží na potahu kočárku(většinou se dají "nabít" na sundavací potah)nebo to řešit gumou. Mimčo má tak něco pod sebou,v sedě to nesjíždí,chrání potah od fleků z jídla, mimi se dá přikrýt a když se odkopává nesbíráte plymo peřinku pořád ze země. Použití jaro, léto, podzim.
Teď jsou malému 3měsíce a jezdíme v tenčím bavlěném nebo zimním fusaku, bavlněná čepička, fleesová(je taková naducaná) bundička s kapucí+kaťátka bavln. ponožky a capáky. Pod tím má bodyčko dl.rukáv+bavlněný kabátek a dupačky.
Z odbalováním raději opatrně mrňousci ve spánku ztrácí teplo a mají ještě špatnou termoregulaci a venku přece jen fouká a ještě dost k jaru chybí.

Moc díky:o)

(Evča, 2. 3. 2007 21:57)

Už delší dobu brouzdám po různých těhotensko-mateřských stránkách, tady se mi ale líbí nejvíc. Moc dík autorce i všem rozumným přispěvatelkám (i přispěvatelům:)!

re: výbavička

(janina, 1. 3. 2007 8:42)

Jarčo, všichni jsme na tom byli stejně, já o dětech věděla jen to, že pořád brečí, jedí a dělají do plínek :-) Ale veř mi, že i s tím se dá začít. Teď máme spokojenýho ročního klučinu a není na něm znám, že by jakkoliv mou neznalostí strádal, ono do toho totiž zapadneš tak rychle, že tě ani nenapadne o nečem moc pochybovat. Je fakt, že mi hodně pomohly tyhle stránky a nebo zkušenější kamarádky :-)))

vybavicka

(Jarka, 1. 3. 2007 3:06)

Mno na to ze ze me bude mamina, asi se financne prohnu!!! Ale diky tomuto seznamu mam jaksi taksi predstavu co budu potrebovat. Jeste ze ten internet je :o)! Ale musim se priznat na to ze jsem zenska, tak jsem pres deti totalni analfabet!!!

Pro Veroniku

(Markéta, 28. 2. 2007 14:49)

Verunko, my dávali do kočárku, když byla Gábinka dvouměsíční škvrně, složenou dětskou přikrývku do postýlky (IKEA) - kočárek neměl nejměkčí dno - a malou jsme dávali do zavinovačky a celou pak ještě zabalili do španělské deky (kterou máme dodneška, Gábi jsou tři) - tehdy byly celkem kruté mrazy a kočár byl dostatečně uzavřený.S druhým dítkem (jarním-letním) jsme podkládali složenou španělkou a balily do lehčí zavinky, kterou jsme stejně pak oddělávali a přikrývali jí, protože malý nechtěl být zavinutý.Ve sporťáku na ležení podkládáme jednorázovými přebalovacími podložkami (takovými jakoby látkovými, trošku hrubšími, ale moc nehřejou)

V kočárku

(Veronika, 25. 2. 2007 22:27)

Já mám kloučka necelé 3 měsíce - od narození teda jezdí ve fusaku, i když je teplá zima :-) Ale až bude ještě tepleji, tak nevím. Někdy je i přes 10 stupňů a zdá se mi, že už je zespoda docela rozehřátý. Ale nechci ho vozit jen tak, přeci jen je malý, potřebuje měkké ležení. I když kočárek měkký celkem je, tak to není ono. Tak jestli ho mám zabalit do deky nebo jen podložit? Pokud s tím máte někdo zkušenost, tak napište.

v kočárku

(Nikola, 25. 2. 2007 11:39)

Tak ten poslední dotaz mě docela potěšil, řeším to samé, mám osmiměsíčního klučinu a taky mi přijde, že už je někdy dost teplo na kombinézku a na fusak a zároveň mám strach abych to zase s tím odstrojováním nepřehnala a neomarodili jsme to.

V kočárku

(Veronika, 25. 2. 2007 10:12)

Dobrý den, poraďte mi, v čem mám vozit miminko v kočárku. Zatím ho mám ve fusaku, ale už se občas udělá dost teplo. Tak nevím, co místo teplého fusaku, aby zároveň měl pěkně měkoučko.

RE:Spaní

(Jana, 23. 2. 2007 14:40)

Evi, věř mi, že vstávání zvládneš. Já se ho taky bálá, protože jsem hrozný spáč, ale potom ti to ani nepřijde a jsi vzhůru při prvním kňournutí tvého miláčka :-) My měli štěstí, že jsme měli opravdu moc hodného klučinu, od narození vstával pravidelně jen ve tři ráno, dostal mlíčko a do rána spal jako dudek. Okolo 5.měsíce nám začal stávkovat a rozhodl se vstávat každé dvě hodiny, což bylo dost vysilující, ale pak jsem tady našla radu jedné maminky jak "donutit" naše miláčky prospinkat celou noc. Pokaždé když se mimi vzbudí tak k němu jde tatínek, pohladí ho, ale nevyndavá z postýlky. Je fakt, že první dvě noci jsou docela záhul, protože samozřejmně mimi pláče a čeká že se k němu mamina pohrne jako dřív.Jenže když tohle vydržíš odměna tě nemine. Od té doby spíme od osmi večer a vstáváme po té sedmé a to bez jediného probuzení :-) Ale určitě budeš mít moc hodně miminko, víš co se říká, když si to člověk moc přeje tak se to splní :-)))))) Tak hodně štěstí Evi

RE: Spaní

(Eva, 22. 2. 2007 0:34)

Jani, díky za zkušenost, nejlepší by asi bylo, kdyby spala jenom v pokojíčku, ale asi nezvládnu noční vstávání ke kojení. Ale pořád ještě věřím, že budu mít to nejhodnější miminko, které bude spát celou noc...:)

RE:Spaní

(Jana, 21. 2. 2007 11:49)

Ahojky Evi, z mojí zkušenosti bych řekla že ne. Já měla jednu postýlku u mých rodičů, jednu u manželových, jednu na chalupě a pochopitelně doma. Poměrně často jsme mezi nimi cestovali a neřekla bych že by s tím měl malý nějaký problém. Důležité je naučit mimi samostatně usínat a taky si vytvořit určitý rituálek před spaním. Já dala Vojtu do postýlky, pohladila po hlavičce, dalu pusu a pomalu odešla. Věděl, že to je jeho chvilka a neřešil jestli spí doma nebo na chatě.

Spaní

(Eva, 19. 2. 2007 16:02)

Ahoj, docela jste mě vyděsily s tím odděleným spaní na noc a den - budeme mít miminko v červnu a protože máme hodně velkou a světlou ložnici v podkroví, chtěla jsem malou nechávat přes den spát v pokojíčku, kde bude mít určitě větší klid. Pokojík je ale v přízemí. Myslíte, že bych jí tím to spaní mohla hodně rozhodit? Díky za názor, Eva

prací prášek

(Ivana, 18. 2. 2007 20:38)

Ahojky,
já peru v Lovele, je to fajn, ale aviváž nedávám vůbec.

prací prášek

(kaštan, 17. 2. 2007 15:30)

já jsem si koupila Ariel kids,a jsem s ním opravdu spokojená.Vše pěkně vypral a hezky voní.Byl mi doporučen jelikož jsem vše prala poprvé.

Prací prášek

(Andruš, 15. 2. 2007 18:38)

Právě řeším v čem vyprat výbavičku mimčo, bylo mi doporučeno Batole, ale po vyprání první várky mám pocit, že je to prádlo nepříjemně tvrdé. Snažila jsem se doporučit radu nepoužívat ze začátku aviváž. Dobré zkušenosti mám s Noritem, ke kterému už aviváž být nemusí. Jaké máte zkušenosti vy?


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »