Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Díky

(Alča, 10. 10. 2007 14:44)

Patt, moc děkuji za radu. Už jsme s manželem víceméně rozhodnutí, že holčičku necháme očkovat. Mám ze všech těch nemocí, co se projevují jen jako banální viróza docela hrůzu. Člověk může snadno něco podcenit. Za ten klid ty penízky určitě stojí.

Jani,

(Patt, 10. 10. 2007 11:39)

Prevenar může být očkován již od 2 měsíců, počet dávek se liší dle věku dítěte. Mezi 2-6 měsícem je potřeba 3 dávky (+ později přeočkování ve 2 letech) 7-11 měsíců 2 dávky + opět přeočkování ve 2 letech, 1-2 roky 2 dávky a od 2 let stačí jedna. Očkování již pak není třeba obnovovat - je doživotní. Syna jsem nechala proočkovat ve 3 letech před nástupem do školky, dcerku jsem chtěla původně také nechat očkovat až bude starší a půjde do kolektivu, ale když v roce prodělala pneumokokový zánět stř. ucha, bylo mi jasné, že ty nervy už nechci znova zažít. Cena vakcíny se liší podle lékáren, já narazila na ceny v rozpětí od 1400 do 2100 - cenové rozpětí velké, takže určitě doporučiji poptat se více lékárnách. Je to dost drahé (ostatně si myslím, že cena je hlavní důvod, proč toto očkování nepatří mezi standard hrazený pojišťovnou :-(- navzodry své důležitosti - stejně jako nebyla donedávna hrazená Hexa) nicméně myslím, že zdraví dětí za to stojí. Pokud potřebuješ více info, mrkni přímo na www.prevenar.cz

Pro Patt

(Jana, 10. 10. 2007 11:19)

Patt prosim tě,jak staré děti můžou mít toto očkování?Nebo je to věkem neomezené?Mám 3 letého klučinu a 5ti měsíční mimčo.Je to na vícekrát?Co to stojí?Díky za odpověď.

re: Prevenar

(Patt, 10. 10. 2007 10:11)

Alčo,
já jsem byla s dcerkou na Prevenaru zrovna včera. Starší syn je také proočkovaný. Mezi nepovinným očkováním pečlivě vybírám a následky pneumokokových onemocnění mohou být do té míry vážné, že to riziko nechci riskovat. Není nic horšího než si pak v nemocnici říkat "kdybych byla bývala"............. Stejně tak očkování proti meningokokovi - narozdíl od Prevenaru nemá takovou publicitu - ale je stejně (řekla bych ještě více potřebné). Oproti tomu jsou nepovinná očkování, u kterých případné prodělání nemoci nenese žádná tragická rizika - např. neštovice. U těch bych zvažovala očkování, jen kdyby dítě neonemocnělo cca do 10 let (později . v dospělosti - mívají výrazně horší průběh). Pokud máte dobrého pediatra, poptej se na jednotlivé vakcíny, nech si vysvětlit všechna rizika a pak se rozhodni. Já osobně si myslím, že očkování proti meningokokovi a pneumokokovi je dobré, zátěž na organismus minimální (samozřejmě pediatr musí aplikaci vakcíny sladit s povinným očkováním) a přínos obrovský - ostatně věřím, že během několika let budou tato očkování patřit mezi povinná. Tak šťastnou volbu! :-)

Prevenar

(Alča, 9. 10. 2007 17:08)

Ahoj maminky, co si myslíte o očkování proti pneumokokům? Nemáte s tímhle očkováním někdo zkušenosti? Přemýšlím, jestli to není pro tak malé tělíčko zbytečná zátěž. Díky. A.

Rýma

(Dasik, 8. 10. 2007 21:18)

Ahoj a děkuji za povzbuzení.Měj te se a hlavně ať jste zdraví.A to mateřské mléko určitě vyzkouším.Stejně je zajímavé na co všechno lze mlíčko použít a jsem ráda že ho mám.Nám říkali v předpor.kurzu že se z MM dělá i kosmetika ale prý je hodně drahá.Je to vážně takový zázrak přírody.Mějte se a ať jste zdraví.

Petře

(Jana, 8. 10. 2007 10:25)

Ahoj Peťulo.Odříhnout URČITĚ dávat.Do tý doby co kojíš nebo má láhev určitě.Spolykaný vzduch by to miminko hrozně v žaludku potrápil.A je jedno jestli používáš protikolikové láhve(pokud nekojíš).S náušničkama neporadim,mám dva kluky.Ale myslím že Bepanthenem nic nepokazíš.Asi s tím jdete k dětské a ta ti určitě řekne.Tak ať jste holky pěkný!!

Naušnice

(Petra, 7. 10. 2007 20:37)

Ahoj holky, mám 3 měsíční holčičku a zítra jdeme na naušnice. Promazávali jste něčím ouška? A ještě se chci zeptat, dáváte i po 3 měsících mimča odříhnout? Já slyšela,že už se to nemusí. Díky za odpověď

Rýma

(Patt, 6. 10. 2007 22:28)

Dáši,
vím, že rýma dokáže neskutečně potrápit (ostatně i dospělé) Pokud kojíš, zkus kapat do nosánku mateřské mléko(případně vytírat nosánek vatičkou namočenou v MM) nám se to osvědčilo asi nejvíc. Na spaní polohovat rošt v postýlce - pokud nemáte polohovatelný, tak podložit nohy postýlky knížkami. Jinak mohu popřát jen megadávku trpělivosti a ať je rýma brzy za vámi.

Rýma

(Jana, 6. 10. 2007 21:40)

Dášo myslím že se nás to drželo taky dlouho.Tak asi 12 dní.Ten první týden byl opravdu darebnej.Maličký má do toho částečně nevyvynutý oční kanálek,takže mu z očička hrozně tekl zelený hnis kvůli té rýmě.Teklo mu to až do ouška,plenku pod hlavičkou měl pořád zelenožlutou,no hrůza.Ráno měl úplně slepený řasy,ale jak jsem odsávala tak se to lepšilo.Ráno jsem se vždycky omlouvala sousedům za hluk od vysavače,ale blahořečila jsem tomu maníkovi co to vymyslel.Moje doktorka tu odsávačku viděla poprvé a řekla že ji bude doporučovat.To víš,já ji vychválila do nebe.Fakt doporučuji všem maminkám.Odsávala jsem před kojením aby mohl pít a po kojení opatrněji,protože mi pak trochu vždycky blinkal.Nosánek jsem mu vytírala Sterimarem a i svojim mlíčkem.

Rýma

(Dasik, 6. 10. 2007 21:05)

Ahoj Jani tak nám paní doktorka taky říkala odsávat a kapat naštěstí to prý není na průduškách tak aspoň tak.Náš malý sebou sice mele ale taky to zvládá líp jak já,člověku je ho líto a jestli se můžu zeptat jak dlouho trvalo než vám rýma úplně zmizela?Tam asi zabraly ty ATB jsem ráda že je dávat nemusíme a je to "jen" rýma.Jo a taky jsem měla tu obyčejnou odsávačku za myslím 25kč ale ta je na nic a ta arianou je to super jen kdyby to odsávání mohl dělat někdo jiný než ty hormonama rozhozené mámy díky

Rýma

(Jana, 5. 10. 2007 22:30)

Ahoj Dášo.Jedna velká rada-odsávat,odsávat a odsávat.Ono to u těch miminek vypadá hrůzostrašně a ještě k tomu jak člověk kojí tak se jim taky dělají hleny.Maličký měl zánět nosohltanu v 5tém týdnu.Ale taky jsem dělala to co ty.Mokrou plenku přes postýlku,taky zvednout matraci to taky pomáhá.Jednou to bylo tak zlý,že jsem ho dala spinkat do autosedačky,byl v ní zvednutý a dýchalo se mu líp.Ale byla jsem s ním i u lékařky.Dostaly jsme bohužel už antibiotika-Vercef.Každou hodinu a půl jsem ho odsávala.Držel brouček ani se nehnul.Bylo mi ho tak líto,že jsem i brečela.Ale postupně se z toho dostal.Ty malý zlatíčka jsou kolikrát statečnější než maminky.Ale opravdu to odsávání je nejdůležitější.I v noci,ať je třeba půl baráku vzhůru.S tou Arianou je to paráda.U prvního prcka jsem měla tu klasickou a to byla hrůza.Boj a pláč.

Rýma

(Dasik, 5. 10. 2007 20:19)

Jako vždy nevím kam zařadit svuj dotaz,prosím o radu malý (2měsíce) ode mě chytl rýmu a zdá se mi že už je to druhý týden pořád stejné odsávám ho pomocí odsávačky co se napojuje na vysavač a kapu otrivin nejdříve jsme měli takové modré kapky z lékárny ale ty nezabraly a otrivin sice zabere ale na chvíli a pak je malý zase zahleněný.Dělám mu kyslíkový stan ať má vlhko atd. Ale bez efektu prosím o pomoc či nějaké fígle ať už ho nemusím trápit odsáváním atd.ať už se ta rýma aspoň zmenšuje díky

BLBOST

(GABCA, 5. 10. 2007 20:15)

NEMATE ŽADNE FOTKY

pochvala

(michala, 3. 10. 2007 19:57)

je to velmi zajímavé a také to musí stát spoustu peněz

neni toho trochu moc

(sylva eichlerova, 3. 10. 2007 11:11)

ja osobně si myslím,že tahle základní tak říkajíc výbavička je celkem přehnaná,čekám druhé dítě a dvě jsem vyvdala,takže si myslím,že 60%věcí stačí až po porodu pak sami poznáte co je potřeba a co ne,myslím tím třeba kosmetiku,když jsem čekala první holčičku tak jsem si nakoupila spousty kosmetiky a nakonec jsem ji musela dát kamarádce,protože na ni byla alergicka.Jinak přehled je perfektní,ale spíše pro maminku co čeká první a neví si rady co všechno je potřeba

Odsávačka

(Petra, 1. 10. 2007 15:47)

Ahoj, my jsme měli ze začátku problém s kojením a tak jsme nakonec koupili elektrickou odsávačku Medela. Je opravdu dobrá a hlavně se při odsávání nenadřu, jako s ruční. Tak můžu doporučit.Koupili jsme na mimibazaru měsíc používanou za poloviční cenu :)).

Dobrý tip

(Káťa, 29. 9. 2007 20:26)

Díky za velmi přehledný a ucelený seznam věcí, které budu potřebovat před či po příchodu našeho malého drobečka. Myslím, že takhle na jedné stránce jsem to ještě nikde neviděla sepsané. Osobně se mi také moc líb přehled rad na http://www.nasemimi.cz/diskuze.php , kde jsou založené speciální sekce "Než se narodí" a tam jsou různé rady a diskuze k výbavičce, kočárkům, chůvičkám, autosedačkám, apod. Pěkné a užitečné.

Janičce

(Martina, 27. 9. 2007 20:50)

Jani,děkuji za radu.Nám jsou dva měsíce,takže vytáhnu fusáček a bude mimísek v teploučku a já v klidu.Myslím že počasí bude už jenom horší a horší.

Martince

(Jana, 27. 9. 2007 19:21)

Martinko říká se že mimi má mít o jednu vrstvu oblečení víc než ty.Nepíšeš jak jste starý,ale já jsem mimísky oblíkala do těch 3 měsíců raději víc.Jestli jste hodně majinký,tak bych klidně i vytáhla fusak.Myslím že v tomhle hnusu co je teď venku,mimiše nejspíš nepřehřeješ.Tady už tři dny v kuse prší.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »