Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

teploměr do vody

(maminka dvojčat, 22. 10. 2007 14:30)

teploměr je upně zbytečny já už děti mám a teploměr je zbytečný to každá máma pozná jestli je voda akorát

Odsávačka

(Jana, 22. 10. 2007 12:33)

Ráďo jestli chceš napiš mi tvoji mail adresu a já ti to nafotím.Maximálně doporučuji!Mimíška netrápíš a je to během půl minutky.

Odsávačka na vysavač

(Radka, 22. 10. 2007 11:21)

Ahojte holky, čtu tady úžasné věci o odsavači hlenů na vysavač,docela mě to zaujalo protože můj 5týdenní prcek chitil rýmu. Odsávám klasickou hadičkovou odsávačkou.Popíše mi někdo jakým způsobem se odsávačka přidělá na ten vysavač?Díky.

teplomer do vody

(verca, 19. 10. 2007 8:53)

Diky za odpovedi,teplomer zkusim,pokud neni tak drahy jak pisete.Uvidim,jak bude vyhovovat.Preji hezky den.

teploměr do vody

(Lenka, 18. 10. 2007 17:31)

My jsme ho tedy používali hodně. Přiznám se, že když jsem poprvé vyzkoušela rukou vodu 37 stupňů - přišlo mi to dost studené - bez teploměru bych to neodhadla ani náhodou :-( opravdu jsem čekala, že to bude teplejší. Miminka ze začátku neudrží teplotu a mít vodu akorát je docela důležité - jasně, plus minus stupeň, dva je v pohodě, ale třeba naše Natálka to poznala hned - a když byla voda jen trochu chladnější, hned plakala a koupání bylo hned utrpení- raději jsem dávala o fous teplejší. Rukou bych to neodhadla ani náhodou. Když trošku odrostla - cca ve dvou měsících - tak jsme přestali teploměr používat - no a když pak začala chodit do miminkovského plavání, opět jsme ho používali - na postupné otužování. Takže my ho určitě využili - ostatně to nebyla tak obrovská investice (cca 50 korun) dle mě se v začátku určitě vyplatí.

pro Verču

(teploměr do vody, 18. 10. 2007 17:20)

Ahoj Veru,taky si myslím že ten teploměr není až tak důležitý.Já ho teda mám,ale jen proto že mi ho půjčila švagrová.Spíš je to o tom že my,co čekáme první mimčo,tak chceme být co nejvíc připravené a mít všechno.Tak to je asi tak vše.Kacudka

teploměr do vody

(verca, 18. 10. 2007 14:27)

Ahoj maminky a budoucí maminky.já sem budoucí maminka a jak sem tak četla tu výbavičku na miminko, nejvíc zbytečné mi přijde kupovat teploměr do vody.Vždyť každá mamča snad pozna a vyzkouší jestli je voda akorát,ne?? Nebo je to opravdu nutnost??Díky za názor.

kojící polštář

(kacudka, 17. 10. 2007 21:28)

Ahoj holky,
nevíte náhodou některá kolik litrů polystyrenových kuliček se vleze do kojícího polštáře?????

Petře 2

(Jana, 17. 10. 2007 10:36)

Koukám že jsi ranní ptáče.Kulíšek spinkal od 19.00 do 5.30.Rekord!Je fakt,že od půl noci 2x nebo 3x zakňoural,ale stačil na to dudlík a pohlazení po hlavičce a bylo zase dobře.Neboj Petro bude to v pohodě.Já byla taky ze všeho vyplašená a taky jsem jedla jen müsli tyčky a nejvíc jsem jedla Horalky.4-5 denně.Já se bála vzít cokoliv jiného do pusy aby to náhodou nrnafouklo malého.Chyba!4lověk může vše,ale s mírou.Jasně ze nebudu dlabat zelňačku,ale dá se vše.Občas pozoruju,že když se málo najim,tak mám hned míň mlíka.Včera jsem nakoupila kaše a za 14 dní začnem.Bude nám už půl roku(to letí).Je to divný,ale je to 3 roky co jsem měla prvního špunta a já už zapoměla tolik věcí,kdy,co a jak.Jsem ráda,že tady občas najdu dobrou radu.

Petra 2

(Pro Janu, 17. 10. 2007 5:35)

Ahoj Jani,děkuju moc.Tak to je přesně ono.Kolikrát se i zapomenu najíst,protože raději udělám jinou činnost,než si dělat jídlo a nebo skončím na musli tyčince.Jojo,dětsko dává zabrat.Já se stále utěšuju,že třeba v těch třech měsících to bude lepší.
Tak doufám Jani,že dnešní noc u vás proběhla v pohodě a ty jsi se i trošku vyspala.

Petře 2

(Jana, 16. 10. 2007 20:10)

Peťulko gratuluju k mimíškovi!Musela jsem se smát,jak jsi psala že nemáš čas se najíst.Já u prvního byla v 1h odpoledne ještě v pyžamu a ve 3h jsem snídala.Teď už mi hodně otrnulo. Chtěla bych ještě něco doporučit na rýmu.Doporučila nám to dětská jsem s tím moc spokojená.Je to fyziologický roztok Lybenar.Holky je super a účinek dá se říct okamžitý.

Odsávačky

(Petule, 16. 10. 2007 20:03)

Dobrý den, ahoj.. Mohu se zeptat některé z Vás maminek? Koukám a přemýšlím jakou pořídit odsávačku hlenu? Může mi prosím někdo poradit jaká je nejvhodnější.. děkuji

Petra

(Pro Janu, 16. 10. 2007 17:12)

Já jsem si všimla,že pod tebou ti psala taky Petra,tak já jsem jiná.
A to s těma dudlíkama,o tom jsem taky neslyšela,že by byly závadné.Já teda používám Avent,ale moje kamarádky mají taky Nuky a nemají problém.Myslím,že se není čeho bát.

Pro Janu

(Petra, 16. 10. 2007 17:08)

Jani,smekám před tebou.Právě se mi narodil chlapeček (20 dnů) a neumím si představit,že bych se starala ještě další o větší dětsko.Zatím nemáme extra nějaký problém,ale i tak mi dává děsně zabrat.Kolikrát jsem neměla ani čas se najíst.Teď teprve vím,jaké to je,starat se o malé miminko.Sice jsem počítala s probděnejma nocema,ale dokud to člověk nezažije,neví o čem mluví.Přeju ti strašně moc síly a zdravíčka pro tebe i miminko.Držím palečky,ať se vám to brzy zlepší.PETRA.

Pro Janu.

(Petra, 16. 10. 2007 16:59)

Dudlíky

(Jana, 12. 10. 2007 20:40)

Ahoj Petro.Prosím tebe kde jsi to slyšela?Já používám jenom NUKY-na všechno a u obou dětí.Docela mne to vylekalo.Hledala jsem na internetu,ale nikde nic.Snad to byl jen "kec".Jsem s nima moc spokojená,jak s dudlíkama,tak láhvema(širokýma) tak i hrníčkama.V porodnici kde jsem rodila měli taky vše jen od NUK.

Dudlíky

(Petra, 11. 10. 2007 11:20)

Ahoj holky, mám 3 měsíční berušku a pužíváme dudlíky značky NUK. Teď jsem slyšela, že jsou nějaký závadný. Nemáte s tím některá zkušenost? Díky a mějte se

Pro Patt

(Jana, 11. 10. 2007 10:21)

Děkuju moc za povzbudivá slovíčka.Teď ráno jsem je potřebovala jak nikdy jindy.Noc byla hodně zlá.Malý se budil po 10 minutách.Ráno v pět už jsem se třásla únavou a dala mimíška do autosedačky,protože v postýlce se mi dusil a hrozně kašlal a naříkal u toho.Usnul na hodinu a půl.Pak jsem musela vstávat a staršího do školky a rovnou k dětské.Dostal injekci,zítra dostane ještě jednu.Jinač klasika-sirupy.mokrá plenka.zvedla matrace a vytírat nosánek.Nosánek má dá se říct čistý,ale ty průdušky.Hroznej kašel.Kolem mne je bordel jak v tanku,ale kašlu na to.Nemá nožičky,neuteče a stejně to budu uklízet já.Uvařila jsem si kávu a sedím tu s vámi holky.Za chvilku se vzbudí ten můj"chcípáček"-myslím to s láskou a začnou procedůry.

Jani,

(Patt, 10. 10. 2007 22:01)

držím palečky, ať jste brzy zdraví!! Hlavně hodně sil, a když maličký usne, vykašli se na domácnost a lehni si s ním. Tvůj odpočinek je stejně důležitý jako jeho. Domácnost se nezblázní a ty musíš být fit, protože tě maličký potřebuje. Ono už kojení samo o sobě hodně vysiluje a odčerpává energii z organismu, takže sobě naordinuj megadávku vitamínů a co nejvíce spánku, ať nejsi na pokraji zhroucení. Vím že to zní jako přehánění, ale zažila jsem takhle už dvě kamarádky co zkolabovaly, protože se při nemocném dítěti snažily mít ještě 100% domácnost. Ono tohle počasí přeje všem nemocem, a u miminka i pidinemoc dokáže hodně potrápit celou rodinu :-( Držte se a ať je brzy lépe!

Pro Patt

(Jana, 10. 10. 2007 20:24)

Patt díky moc.Ten můj mimíšek je opět nemocný.Opět viróza.Je to 14 dní co jsme se z jedné dostali.Ach jo.A pak že kojené děti jsou chráněné.Jdu spinkat,čeká mne divoká noc plná odsávání a utěšování.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »