Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička pro miminko

30. 12. 2006

Tohle je všeobecný seznam, který by vám měl trošku usnadnit nákupy - je nutno zvážit roční období - je jasné, že letní mimi bude mít výbavičku poněkud "odlehčenější" než zimní, takže radím přečíst a proškrtat dle vlastního uvážení. Snad každý koupí něco zbytečného, co nikdy nevyužije - bohužel tohle nikdy neodhadnete dopředu - protože každý rodič a každé miminko je jiné, takže univerzální rady neexistují. Pokuste se nekupovat ihned, když vám někdo doporučí "něco úžasného". Zkuste se na "úžasnou věc" (ať už je to cokoli) informovat u více lidí. Věřte, že tak dost ušetříte a hlavně nebudete mít doma jednu skříň plnou "úžasných nepoužitých věcí". Hodně věcí se dá dokupovat tak říkajíc "za pochodu" až po porodu, nicméně nutný základ radím mít doma, protože se může stát, že se doba než se po porodu dostanete do obchodu trošku protáhne a pak musí vše "zachraňovat" nakupující tatínek  - tím se nechci pánů nikterak dotknout, jen ze zkušenosti vím, že před regály, v nichž většina oblečení  nepřesahuje velikost kapesníku, si příliš jistí nebývají :-)

10 ks body, triček, košilek (kombinace, jak co komu vyhovuje - taky zvážit roční období)
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
1 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ "širokého balení"

Postýlka
kočárek
autosedačka
lehátko
chůvička pro dálkový poslech miminka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky (pokud si hned netroufnete na koupání ve vaničce plné vody, které mají miminka většinou raději)
přebalovací podložka
kojící polštář
papírové pleny
čistící ubrousky
20-60 bavlněných plen (záleží na tom, jestli se rozhodnete používat pouze papírové, látkové nebo kombinovat - v případě, že budete na zadeček používat pouze jednorázovky, budete potřebovat cca 20 bavlněných jako ochranu při ublinknutí, pod hlavičku, podložku při přebalování atd.)
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
1 deka do kočárku
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 prostěradla do postýlky
1 podložka pod prostěradlo (není absolutně nutná - někdo ji využije až při tréninku spaní bez plínek)
mantinel, nebesa, držák nebes - může a nemusí být -záleží od vkusu maminky
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky (pokud chcete mít jistotu, že mimi nezraníte, kupte ty anatomicky tvarované)
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny (buď balónková nebo hadičková - ta je účinnější)
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda) V začátku se raději vyhněte značce Johnsons - poměrně často vyvolává alergické reakce.
Bepanthen - na ošetření opruzenin nebo bolavých bradavek
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu. Každý doporučuje něco jiného - nejlépe to napřed konzultujte se svým pediatrem nebo rovnou v porodnici.
Na léto opalovací krém s vysokým faktorem - ideální je Daylong, který se nevstřebává do pokožky
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti. Aviváž z počátku raději nepoužívat a prádlu vždy přidat extra máchání navíc.
Dudlík - záleží na mamince
Rektální trubička - hlavně u chlapečků v období tříměsíčních kolik, pokud nepomohou kapky ani masáže bříška, trubička jim uleví od bolesti - a vám od pocitu bezmoci (kupuje se ve zdravotnických potřebách)

Láhev - velká + malá, později hrníček
Kartáč na mytí lahví a dudlíků

"Pomocníci" kteří být nemusí, ale které nejpíš oceníte
kojící polštář
polohovací válečky
lehátko
cestovní postýlka
ohrádka
šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
jednorázové podložky
separační plenky
odsávačka hlenů baby vac Arianna - i když mi představa dítěte napojeného na vysavač přišla vždy šílená, vyzkoušeli jsme ji a musím říci, že super. Příjde mi mnohem šetrnější než klasická, "boj" trvá jen pár vteřin, "ryk" minimální, úleva blesková (a odsaje opravdu jen ty hleny :-) jednoznačně obrovský pomocník, když odsává maminka sama. Pokud máte trable udržet dítě, hadičky a ještě zvládnout odsát, tak tohle je pro vás ideální pomocník. Dokonce se nekoná ani strach z vysavače. (bála jsem se, abychom si ho takto "nevypěstovali")

 

Všem přeji krásná zdravá miminka  a spoustu pohody :-)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Mimi-pro Petru

(Adéla, 28. 5. 2007 17:03)

Ahoj Peťo,měla jsem stejný problém jako Ty,byla jsem ve 32tt a také ještě nebyla malá otočená.Dělala jsem 2krát denně kočičí hřbety vždy cca 10min a také si podkládala pánev polštáři,aby byl žaludek níž jak pánev,aby se uvolnila hlavička.Opravdu to pomohlo.Tak držím pěsti

Kočárek

(Emi, 28. 5. 2007 13:41)

Ahojky holky, chtěla jsem se zeptat na kočárek. Nemůžeme se dohodnou jestli raději tříkolku nebo čtyřkolku. Často chodíme na procházky do přírody a máme obavi o stabilitu tříkolky. Jinak nám připadá, že se s ní jezdí líp. Máte s tím některá zkušenost? Dík moc za odpověd.

respi sense nebo nanny

(kytka, 25. 5. 2007 20:39)

Ahoj těhulky,my jsme s naším malým čutálistou v 31 týdnu. Mám moc velkou prosbu na ty, co už porodily nebo mají víc info než my. Je lepší nanny od jablotronu nebo respi sense, co se zastrkává za plínku. U toho respisense se mi líbí, že ho můžu mít i v kočárku a vůbec všude, ale zase mi není jasné a nepíšou to ani v návodu....to ho mám prckovi nacpat pod oblečení? Nebude mu to vadit, tlačit nebo tak něco? Jsem bezradná..... Prosím pokud někdo něco víte a poradíte... moc děkujeme dopředu.

Kytka a snad Matýsek

Monitor dechu Nanny

(Pavlina, 25. 5. 2007 14:09)

Luci, mi jsme si poridili Nanny a jsme strasne spokojeni. Ver, ze kdykoliv se v noci probudim a vidim blikat zelene svetylko, tak je to velice uklidnujici. Nam holcicka i dost blinka a v noci to proste neohlidam... takze kdyby se stala nejaka nehoda, tak nas to upozorni. Ten rev co to spusti je fakt nepreslechnutelny a vzbudil by snad i mrtveho :o)) Jsme moc radi, ze jsme do toho penize investovali.

plenky

(Patt, 23. 5. 2007 10:28)

Luci, ze začátku bude miminko potřebovat cca 8-10 plínek na den. Samozřejmě se to trošku liší, ale těch 8 je asi průměr. Postupně se pak spotřeba snižuje na cca 5-6 plen za den.
Pokud jde o monitor, tak bohužel neporadím, vlastní zkušenost nemám - jen z doslechu od kamarádek - a jak už to tak bývá tak jenda danou značku vychválila a druhá naopak pohaněla, takže bohužel, tady opravdu neporadím. Snad se ti někdo ozve.

Monitor dechu NANNY

(Lucka, 23. 5. 2007 10:09)

Barbora: Zdravim vas. Chtela jsem se zeptat na monitor dechu NANNY. Jsem ve 31. tydnu a tak nejak finisujeme s vybavickou. Maminka mi nabidla, at si onjednam na internetu monitor dechu, ze ho zaplati az dorazi. Zbezne jsem na monitory koukala a prijde mi, ze jich je hodne druhu. Jaky byste doporucila vy jako nejlepsi? Vim, ze nejlepsi bude asi ten nejdrazsi, ale nevim, zda to neni zbytecne pak uz. Co myslite? Na druhou stranu je moje dcerka to posledni, na cem bych chtela sestrit. Proto se radeji ptam...

plenky Huggies

(Lucka, 23. 5. 2007 10:05)

Zdravím, také děkuji za skvělé rady a vynikající stránky. Práve nyní jsem se dozvěděla, že musím s přítelem na matriku, jinak nebude mít dcerka jeho přijmení. Jsem šťastná, že jsem se to tady dočetla, prtože jinach bychom tuto možnost prováhali, vůbec jsme o tehle nutnosti neveděli :-( Každopádně má otázka bude spíše směřovat k plenám. Chceme používat papírové o látkové. Koukala jsem na Huggies Newborn (3-6kg, 48ks, cca 300KC). Pokud bychom pouzivali jenom papirove, kolik kusu na uplne novorozene se cca denne vypotrebuje? Nebo jak dlouho ten balik se 48ks zhruba vydrzi? Nemam predstavu ani malinkou, kolik plen je potreba/ jaka je spotreba. Vím, ze se to bude hodne ruznit, jde mi jen o prumer. Dekuji a hezky den vsem :-)

bůůůůůůůůůůůůůůůůůů

(ach jooooooooooo, 22. 5. 2007 16:24)

moje maminka už nechce miminko!!!!!!!!!!!!!!!

Prosím

(Klimovka, 21. 5. 2007 21:32)

Ahoj jděte prosím hlasovat na stránku http://www.vystavy.snadno.eu/index.php?menu=2 úplně dole kde je anketa hlasujte pro číslo 24.Předem dík!Je to pro mě důležitý!Máš to tady skvělí!

Dětská chůvička

(Iveta, 17. 5. 2007 19:08)

Ahojky, může mi někdo napsat typ na dobrou dětskou chůvičku? Miminko čekáme každým dnem a já jsem takhle jednou při přípravě oběda zjistila, že toho našeho drobečka z ložnice do kuchyně nemohu při vaření slyšet! Nechceme nic super extra, prostě funkční a praktickou chůvičku, která je vyzkoušená a rozhodně nemůže jakkoliv škodit miminku. Děkuji za odpověď.

Mimi

(Petra, 17. 5. 2007 8:45)

Ahojky,jsem v 31.týdnu a čekám svoje první mimi.Chtěla bych se zeptat,jestli nemáte některá zkušenost když není mimi správně otočené. Na ultrazvuku nám řekli,že pokud se do měsíce neotočí,tak nás bude čekat císařský řez. Neznáte nějaké cviky,jak se tomu dá trošku pomoci? Děkuji za odpověď

Monitor dechu

(Barbora, 16. 5. 2007 20:35)

Dobrý den, monitor dechu jsem si pořídila NANNY. Dneska v noci se ozval varovný signál, který se spustí, když miminko nedýchá a já vystřelila z postele a koukla na svou 8 týdenní milovanou holčičku a ona spokojeně spinkala a dýchala, tak jsme naštěstí nemuseli oživovat. Došlo zde zřejmě k tzv. apnoické pauze. Investice koupí NANNY zásadně nelituji, neboť zdraví Vašeho dítěte za to opravdu stojí a jsem ráda, že monitor dechu mám doma. Dnes jsem si současně objednala náhradní snímací desku ještě jednu, abych mohla převážet pouze monitorovací zařízení, když jedeme k babičce. Doporučuji všem rodičům, aby si pro klidné spaní své a i svého drahého broučka zakoupili monitor.

Plenky s vyrezem

(Martina, 16. 5. 2007 13:40)

Ahoj, taky bych chtela poprosit o radu.. V diskusi niz se pise o plenkach s vyrezem na pupik. Zaujaly me, a tak bych se chtela zeptat, jake znacky je delaji. Niz se pise o Fixies, ale kdyz jsem se divala na jejich stranky, tak tam je v nabidce nemaji..

Diky moc, Martina

Chůvičku nebo monitor dechu?

(Zuzka, 15. 5. 2007 21:42)

Ahoj, chtěla jsem poprosit o radu, co je lepší. Chci kupovat nějakou kontrolu dechu a nevím, jestli je lepší koupit chůvičku nebo dečku na monitorování dechu. A která značka je lepší. stojí to dost peněz, tak bych nerada kupovala zbytečnost nebo něco nekvalitního. Díky za radu.
Zuzka

Prací prášek

(Katka, 14. 5. 2007 12:34)

Ahojky, začátkem července čekám svoje první mimi. Pořídila jsem si na praní LOVELU,máte někdo s ní zkušenosti? Všechno peru poprvé a aviváž pochopitelně nepoužívám. Jinak se chci zeptat,jak jste překonávali strach z porodu. Mějte se a díky za odpověď

kosmetika pro mmimi

(Tereza, 10. 5. 2007 8:54)

Dobrý den, chci doporučit po zkušenosti z citlivou pokoškou mého dítěte, aby si maminky místo drahé a někdy velmi agresivní dětské kosmetice, koupili v lékárně "za studena lisovaný olivový olej" Stojí cca 5OKč 2dcl a je ideální i na "lupy" v hlavičce a podobná suchá místa. Osvědčil se maximálně a nikdy vám nebude dráždit pokošku(vám ani miminku) a nesmrdí!!!

porodnice

(Jana, 9. 5. 2007 17:21)

Ahoj moc děkuji za ten seznam věcí všechny mi přišli v porodnici vhod.

strie a spol

(Patt, 9. 5. 2007 13:33)

Určitě je dobré kůži promazávat, bohužel ale není jeden jediný 100% krém, který by fungoval všem. Pokud má někdo predispozice, tak ho ani ta nejlepší kosmetika nezachrání - ale rozhodně pomůže snížit množství a rozsah, takže já bych radila určitě mazat. Kromě olejíčku od Weledy je dobrý Bonel, případaně i česká Bonela. Krémů už je teď na trhu spousta, takže radím kouknout v lékárně a začít pravidelně mazat. Kdo nechce investovat do speciálních krémů, může mazat libovolným mastným krémem. Zpravidla se doporučuje začít už od ukončeného 1. trimestru - i když v té době ještě nebývá žádný extra nárůst hmotnosti - je dobré kůži postupně připravovat a zvyšovat její elasticitu. Pokud jde o maliník, tak ten má pomoci uvolnit svalovinu a pije se až pár týdnů před porodem. Lněné semínko pomáhá "promazat" porodní cesty, ale než odvar (protože to je opravdu strašný hnus) doporučuji raději lehce upražit na pánvi (skláče, takže pod pokličkou) a přidávat třeba do jogurtu nebo mlsat jen tak pražené (cca 2 lžíce denně)
Olej na masáž hráze se nám osvědčil - samozřejmě záleží na každém a samozřejmě masáž 100% nezaručí, že nebude nástřih nutný. Nicméně správně prováděná masáž určitě riziko nástřihu snižuje a pokud je nástřih potřeba provést, stačí zpravidla jen kousek a hojení je pak rychlejší.

strie

(Irča, 9. 5. 2007 13:01)

Díky za tip vermio vyzkouším. O tom maliníku jsem taky slyšela a taky ho zkusím, ale pozor, má se pít až pát týdnů před porodem, může prý vyvolat předčasný porod. A na urychlení a usnadnění porodu jsem ještě slyšela, že je dobré jíst lněné semínko, nebo ho nechat pár minut převařit a pít tu vodu z něj. Je to slizký hnus, ale pila jsem to proti zácpě a pomohlo.

strie

(ivuška, 9. 5. 2007 10:19)

ahojky Irčo, musím se přiznat, že jsem v 28tt a zatím nemám ani maličký náznak strií, a mám nahoře 12 kg. Používám sprchový gel Dove a po sprchování se natírám krémem vermio, který lze koupit ve speciálkách se zdravou výživou. Jsou na to super ohlasy, tak vyzkoušej a uvidíš, já jsem spokojená. A na hráz jsem slyšela pít čaj z maliníku, to ještě vyzkoušený nemám, ale rozhodně se na to chystám, prý to usnadňuje porod... vyzkoušíme, uvidíme.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

následující »