Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 



Mateřská dovolená - změny od 1.1.2009

Od 1. ledna 2009 vstupuje v platnost nový zákon o nemocenském pojištění. Zatímco v roce 2008 činila maximální výše peněžité podpory v mateřství 14 370 Kč měsíčně, od příštího roku bude maximum 28 890 Kč měsíčně.

Nový zákon zvyšuje procento, podle kterého se z vyměřovacího základu peněžitá pomoc v mateřství vypočítává, z 69 % na 70 %.  Podstatné ale je, že se zvyšuje i hranice příjmu, z něhož jsou dávky vypočítávány. Dosud totiž nebyly do základu pro výpočet dávek započítávány příjmy vyšší než 24 000 Kč. Nyní se redukční hranice posouvá až na 71 000 Kč měsíčního platu.

Změna se bude týkat i mužů, kteří zůstanou s dítětem doma. Zvýší se i dávky vyplácené ženám (mužům), kteří mateřskou dovolenou nastoupí v roce2008 a v roce 2009 jim bude dobíhat. V jejich případě však dojde od nového roku  pouze k navýšení redukčních hranic na 610 a 870 Kč z původních 550 a 790 Kč. Pro přesný výpočet můžete použít kalkulačku na stránkách MPSV.

Jak se změní vyplácení mateřské

 

Měsíční hrubá mzda         PPM     2008

     PPM  2009

10 000                      6 840                      6 930
15 000                    10 230                    10 380
20 000                    12 750                    13 830
25 000                    14 370                    16 980
30 000                    14 370                    19 050
35 000                    14 370                    21 120
40 000                    14 370                    22 350
45 000                    14 370                    23 370
50 000                    14 370                    24 390
55 000                    14 370                    25 440
60 000                    14 370                    26 460
65 000                    14 370                    27 510
70 000                    14 370                    28 560
75 000                    14 370                    28 890
80 000                    14 370                    28 890

zdroj : MPSV

Od 1.1. 2009 může střídavě čerpat mateřskou dovolenou otec i matka, ale až od ukončených 6 týdnů věku dítěte.  

Nový zákon umožňuje střídání matky dítěte s jejím manželem či otcem dítěte v péči o dítě, a to na základě písemné dohody, přičemž každý z nich má při této péči o dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění. Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak.

 

 


Nástup na mateřskou
Den nástupu na mateřskou dovolenou stanoví gynekolog. Zpravidla se na ni nastupuje 6 týdnů před stanoveným termínem porodu - nejdříve však 8 týdnů. Mateřská dovolená trvá 28 týdnů - nově i pro osamělé ženy. Pokud  čekáte dvojčata, mateřská se vám prodlužuje na 37 týdnů.  Pokud do porodu nestihnete vyčerpat celých 6 týdnů, protože porod nastal před stanoveným termínem, převádí se vám nevyčerpané dny na dobu po porodu - až do dovršení 28 týdnů. Pokud však nevyčerpáte těchto 6 týdnů z jiného důvodu, máte nárok na mateřskou jen do uplynutí 22 týdnů ode dne porodu.

Mateřská dovolená nemůže být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě končit ani být přerušena před uplynutím šesti týdnů ode dne porodu.

Pokud máte rizikové těhotenství, jste na neschopence a pobíráte nemocenskou, 6 týdnů před porodem přecházíte na mateřskou dovolenou a začínáte pobírat peněžitou pomoc v mateřství (PPM).


Pro stanovení výše mateřské se používá denní vyměřovací základ užívaný pro stanovení nemocenského od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. Vychází se z hrubých příjmů dosažených v období 12 měsíců. Denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni nástupu na mateřskou dovolenou; pokud jste byla převedena na jinou práci z důvodu těhotenství nebo mateřství, denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni vašeho převedení na jinou práci, pokud je to pro vás výhodnější.

Výše mateřské za kalendářní den nyní činí 69 % denního vyměřovacího základu a poskytuje se za kalendářní dny. Od 1.1.2009 to bude 70% denního vyměřovacího základu.


Nárok na pobírání peněžité podpory v mateřství

mají ženy, které byly v posledních 2 letech před zahájením výplaty této dávky alespoň po dobu 270 dnů účastny nemocenského pojištění. To je součástí sociálního pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel.

Pokud pracujete jako OSVČ, je navíc potřeba, abyste se účastnila nemocenského pojištění OSVČ alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku před porodem a abyste zaplatila pojistné za celou dobu účasti na nemocenském pojištění včetně kalendářního měsíce předcházejícího nástupu na mateřskou dovolenou.

Ochranná lhůta
U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.


Ukončení mateřské dovolené a nástup na rodičovskou dovolenou
Po ukončení mateřské dovolené je třeba zařídit dvě věci - u zaměstnavatele zažádat o vybrání "řádné dovolené", na kterou máte nárok - a to ihned po ukončení mateřské dovolené (jinak se nárok krátí) a zároveň zajít na sociálku, nahlásit ukončení mateřské dovolené a zažádat si o zahájení vyplácení rodičovského příspěvku.  Od ledna 2008 si lze vybrat rychlý, klasický či pomalý způsob čerpání rodičovské dovolené - viz změny v čerpání rodičovské dovolené.


Otec na rodičovské dovolené
Od ledna 2001 byl pak zaveden termín "rodičovská dovolená".  Důvodem byla snaha vytvořit rovnost mužů a žen v pracovněprávních vztazích a zajistit, aby nárok na pracovní volno z důvodu péče o dítě do tří let věku mohl vzniknout jak matce, tak i otci dítěte. Otci dítěte je zaměstnavatel povinen poskytnout na jeho žádost rodičovskou dovolenou od narození dítěte po dobu, o kterou požádá - nejdéle do 3 let věku dítěte. Otec tedy může nastoupit na rodičovskou dovolenou ihned po narození dítěte nebo navázat na péči poté, co matka dítěte vyčerpá 28 (37) týdnů dovolené mateřské.

Nově má na PPM nárok i muž, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Dohoda musí obsahovat zákonem stanovené údaje a lze ji uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku 7. týdne po porodu dítěte.


Pro výpočet této dávky i pro jejího plátce platí stejná ustanovení jako u žen.


Jste-li studentkou nebo žačkou, máte v případě těhotenství a mateřství nárok na PPM, pokud splňujete určité podmínky. Za studentku nebo žačku jste považována, pokud studujete střední, vyšší odbornou školu, odborné učeliště nebo vysokou školu či jinou formu studia, která je pro účely důchodového pojištění považována za studium na střední nebo vysoké škole. Musí jít o studium řádné a denní. Výše PPM u studentek činí od 1.1.2008 254 Kč na kalendářní den.

PPM studentkám je poskytnuta po přerušení nebo ukončení studia, nejdříve však od počátku 6.týdne před očekávaným dnem porodu, jak jej určil lékař

Vyplácení PPM - v případě, že se jedná o "velkou organizaci" (nad 25 zaměstnanců) - vyplácí PPM zaměstnavatel, v případě, že se jedná o "malou organizaci" (do 25 zaměstnanců) nebo OSVČ, peníze vyplácí příslušná správa sociálního zabezpečení.  

 


Nástup na mateřskou dovolenou z rodičovské
Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z rodičovské dovolené - tj. čekáte druhé (třetí) dítě - platí, že na peněžitou podporu v mateřství máte nárok, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou nastupujete po uplynutí delšího období a v mezičase jste nepracovala (neplatila 270 dnů nemocenské pojištění), nárok na proplácení mateřské nemáte a pobíráte rovnou rodičovský příspěvek.

 

 

Rodičovský příspěvek od 1.1.2008 je nový systém čerpání rodičovské dovolené. Lze čerpat rychlou, klasickou či pomalou verzi. Více viz Změny v čerpání rodičovské dovolené.

dítě může navštěvovat i jesle či školku v povoleném rozsahu. (dítě mladší 3 let po dobu maximálně 5 dnů v měsíci, dítě starší 3 let v rozsahu maximálně 4 hodiny denně) 

Přivýdělek při rodičovském příspěvku není omezen.

Rodičovský příspěvek lze pobírat vždy jen na jedno dítě.

 


Novela zákoníku práce umožňuje, aby rodičovskou dovolenou čerpali oba rodiče. Nárok na rodičovský příspěvek však vzniká jen jednomu z nich.

 


Po porodu si můžete zažádat ještě o "porodné" - což je jednorázová dávka - a o její čerpání lze zažádat do 1 roku od porodu. Později nárok zaniká.

 


V závěru se musím přiznat, že můj vztah ke všem úřadům je, jemně řečeno, vlažný a pokud mi dá někdo na výběr vyplnit formulář a jít s ním na sociálku nebo složit vagon uhlí, běžím okamžitě pro lopatu. Ale abych úřednicím nekřivdila, už jsem měla i štěstí a narazila na pár usměvavých a ochotných poradit. Vám všem, které papírování čeká, radím vyzbrojit se nekonečnou trpělivostí a vytrvale se ptát dokud nebudete mít úplně jasno. Bohužel už se mi stalo, že co úřednice, to jiná informace :-( Každopádně přeji hodně štěstí!

Změny v systému vyplácení rodičovské dovolené najdete zde: /clanky/zmeny-v-cerpani-rodicovske-dovolene


Pokud se někdo z vás v dané problematice dobře orientuje a zodpoví případné dotazy v komentářích, budu vám moc vděčná.

Pokud jste zde nenašli odpověď na váš dotaz a potřebujete poradit v konkrétní situaci, doporučuji vám tuto poradnu : http://www.penize.cz/29259-socialni-problematika

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Услуги охраны в Москве

(spakelaHouff, 22. 11. 2019 0:56)

«Сармат» — это частное охранное предприятие, а если сокращенно, ЧОП. Оно оказывает соответствующие услуги по обеспечению защиты и готово взяться за разную работу из этой сферы. О том, что именно могут делать сотрудники компании, Вы можете узнать на сайте https://chopsarmat.com/ . Можно заказать охрану домов, магазинов, муниципальных организаций, а также физических лиц. Все, что надо знать об услугах, а также специфику их выполнения, Вы узнаете из соответствующих разделов сайта.

Частное охранное предприятие

(kopabenlib, 21. 11. 2019 21:51)

Частные охранные предприятия помогают эффективно защитить не только какие-то организации и магазины, но и частных лиц. Одно из самых популярных ЧОП в Москве — это «Сармат». Узнать о том, какие услуги оказывает компания, Вы можете на сайте по ссылке https://chopsarmat.ru/ . На сайте Вы узнаете не только перечень услуг, но и условия их заказа и оказания, стоимость и общую информацию о работе «Сармата». Если опубликованной на сайте информации Вам будет недостаточно, можно свободно позвонить менеджеру и уточнить интересующие Вас вопросы.

Свободная энциклопедия

(devamesNaphy, 21. 11. 2019 19:10)

Переходите на сайт https://wiki.monavista.ru/ , чтобы знать все и сразу. Это открытая и самая большая энциклопедия в сети, которая позволит изучить любую тему: от того, какими бывают кенгуру, до того, каких игроков удаляли из игры в регби за всю историю. Не упускайте такую уникальную возможность повысить уровень своих знаний, ведь для этого не нужно снова ходить в школу или университет, посещать какие-либо курсы — достаточно почитать статьи на досуге и просто стать намного умнее!

Комплекты эротического белья

(hirynaTab, 21. 11. 2019 16:23)

Эротическое белье — отличный способ скрасить сексуальную жизнь и заговорить со своим партнером с помощью новых жестов и образов. Подобрать красивый комплект белья можно на сайте https://goo.su/05zc , здесь представлен огромный каталог кружевных товаров. Порадуйте не только партнера, но и саму себя красивым бельем, в котором Вы почувствуете себя настоящей богиней. Также можно заказать услуги доставки. Для этого перейдите в соответствующий раздел через нижнюю панель управления.

Изготовление металлоконструкций на заказ

(abulapefef, 21. 11. 2019 13:39)

Металл — достаточно популярный материал в строительной сфере, а металлоконструкции имеют широкое применение. На сайте https://vipzavod.ru каждый житель Москвы может заказать готовые изделия из металла: будь это декоративные элементы или каркасы под большие постройки. Также специалисты компании оказывают услуги по гибке труб. Казалось бы, последнее можно сделать и самостоятельно, но лучше доверить дело настоящим мастерам. Подробнее о том, какие услуги оказывают специалисты компании, Вы узнаете, перейдя по ссылке.

Аренда автобуса в Москве

(postamaFah, 21. 11. 2019 12:32)

Для организации экскурсий или для корпоративных поездок в Москве можно заказать аренду автобуса с водителем. Для этого перейдите на сайт https://www.busstar.ru/ и выберите нужную для Вас услугу, которая будет соответствовать Вашим требованиям. Это простой и быстрый способ путешествовать, помогать другим людям смотреть достопримечательности. Можно выбрать автобус вместительностью от 17 до 100 человек в зависимости от того, насколько большая компания планирует путешествовать или сколько набрали туристов на экскурсию.

Тельфер по доступной цене от завода «Урал-Кран»

(epalidaGlucH, 21. 11. 2019 11:03)

Завод «Урал-кран» предлагает приобрести качественный электрический тельфер. Для того чтобы подробнее ознакомиться с соответствующей услугой, просто перейдите по ссылке https://www.xn----itbabaobifcgj1djhmi2b9b5ge.xn--p1ai/ . Там Вы сможете узнать полный каталог товаров, а также стоимость каждого из них. Кроме того если Вам нужна доставка — на странице по ссылке Вы узнаете, в какие города и на какие адреса можно заказать эту услугу. А чтобы узнать, как работает тот или иной товар — смотрите видео!

Услуги по уничтожению насекомых

(gribanacop, 21. 11. 2019 8:37)

«ДезНика» занимается проведением дезинфекции в Екатеринбурге и эффективно борется блохами, клопами, тараканами и другими ползучими «гадами». Узнать о том, против кого и какими методами борется компания, можно на официальном сайте https://xn----8sbkekhow.xn--p1ai/ . Как известно, обычные способы не помогают против тараканов или клопов, поэтому в ход должна пойти тяжелая артиллерия в виде химической атаки по непрошенным гостям. «ДезНика» поможет быстро выгнать надоедливых соседей из дома!

Шкив тормозной 300 мм от изготовителя по низким ценам

(alamesaVen, 21. 11. 2019 5:48)

Появилась потребность в приобретении тормозного шкива 300 миллиметров? Было бы отлично найти его сразу с муфтой? Тогда скорее переходите на сайт https://www.uralkran-ltd.ru/catalog/shkiv-tormoznoy-300mm/shkiv-tormoznoy-300mm.html , где можно найти необходимый товар! Компания быстро изготовит нужный шкив, а Вам не придется сильно тратиться на это. Кроме того такой заказ услуг поможет в значительной мере сэкономить Ваше время — не придется ездить и искать мастеров.

Вывоз мусора и хлама в Самаре

(glanelaMup, 21. 11. 2019 3:05)

Многие сталкивались с большим скоплением мусора на своем участке или с проблемами при вывозе строительного мусора — его теперь нельзя просто сложить возле мусорных баков у своего подъезда. Чтобы не захламлять территорию, обратитесь к компании по ссылке https://gruzov63.ru/vyvoz-musora . Специалисты смогут оперативно приехать и вывезти скопившийся мусор будь это просто строительный хлам, старая мебель или еще что-то. Подробности Вы узнаете на сайте или у менеджера компании!

Hello

(Allenlax, 21. 11. 2019 2:36)

Hello

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

(Keithlor, 21. 11. 2019 1:49)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/

How to get free netflix account !

(NetflixFreeadura, 21. 11. 2019 0:34)

LIMITED OFFER
Get 6 months trial subscription for Netflix at
https://giveawaylimited.com/netflix

第一借錢網

(Dannycrugh, 20. 11. 2019 23:46)

第一借錢網


https://168cash.com.tw/adv/area

Каталог постов

(ikulidaExext, 20. 11. 2019 23:43)

Хочется сказать что-то людям? Хочется поделиться новостью или оставить объявление? Тогда заходите на сайт https://hrumu.net/ , где можно разместить собственный пост и получить реакцию других пользователей. Также Вы можете прочитать статьи и заметки, которые оставили Ваши «коллеги» по сайту, узнать что-то новое для себя или всегда оставаться в курсе событий. Для того чтобы пользоваться сайтом, не нужно обладать особыми навыками, все действия совершаются легко и понятно, с ними легко разберется и «непродвинутый» пользователь интернета.

Кухни в Воронеже

(ikunazaZen, 20. 11. 2019 20:56)

Теперь у каждого жителя Воронежа может быть стильная и новая кухня от компании «Юлис». На сайте https://kuhnijulis.ru , официальном электронном ресурсе фирмы, можно узнать, какую кухню можно установить дома. Каталог содержит стеллажные системы, столешницы, встраиваемые системы и многое другое. Регулярно «Юлис» проводит распродажи, чтобы каждый желающий мог позволить себе кухню, купив ее с приятной скидкой. Подробности о товарах, а также о скидках можно уточнить у менеджера по телефону.

Интимные услуги в СПб

(platelaClask, 20. 11. 2019 20:41)

Не ладятся знакомства с женщинами, но хочется нежности и ласки? Тогда заходите на сайт https://prostitutkispb.su/ и найдите в каталоге симпатичную девушку для интересного проведения ночи. На главной странице сразу указана стоимость сопровождения прекрасной дамы Вашего вечера, а для получения более подробной информации переходи в профиль понравившейся девушки. Там можно узнать услуги, которые оказывает девушка, чтобы подобрать исполнительницу своих желаний.

смотреть фильмы онлайн

(NormanAlult, 20. 11. 2019 18:58)

фильмы онлайн,смотреть фильмы онлайн,фильмы онлайн бесплатно,онлайн фильмы 2019,онлайн фильмы бесплатно +в хорошем качестве https://filmy-serialy.ru/

Энергоэффективные материалы и конструкции

(vsenaraPoism, 20. 11. 2019 18:07)

Благодаря сайту https://sappanel.ru/ можно найти и выгодно приобрести сендвич-панели и разное оборудование для холодильных камер. Например, клапаны и двери или целые, уже готовые камеры. Для того чтобы узнать, что именно есть на складах компании или что можно заказать к производству, нужно перейти в соответствующий раздел каталога на сайте. Рядом с ним — прайс-лист для того, чтобы каждый клиент имел возможность прицениться к товару, и примерно понимать, сколько будут стоить оказанные компанией услуги.

Мастера на все руки

(staroradub, 20. 11. 2019 15:13)

Переходя по ссылке https://rssvrn.ru/ , Вы попадаете на сайт, где можно найти огромный спектр услуг: от ремонта сантехники до оказания помощи Вашим поломанным гаджетам. На главной странице можно найти несколько разделов, каждый из которых соответствует той или иной услуге: заказ фотографа, вызов мужа на час и многое другое. Если пролистать страницу ниже, можно перейти к прайс-листу, чтобы узнать, сколько примерно может стоить вызов мастера для ремонта техники или клининга квартиры.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117

následující »