Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Doktori melou nesmysli!

(Petra, 13. 4. 2010 17:24)

Jeden doktor zakazuje todle a druhej to dovoli.Prvni doktorka me zakazala lepek a druha me rekla,ze ho musiim davat.Tak a vyberte si,ze? Mam 9mesicni dcerku,a nechce jist zeleninove polevky.Maximalne sladke pribinacky a to me tedka doktor taky zakazal..Takze ji jen aktivii neslazenou,a pije mleko.Obcas si veme piskotek,nebo rohlik.Nastrouhane jablko,a nebo banan.Jinak do ni nic nedostanu.Doktor me rek,ze ji mam nechat vyhladovet a pak dat polevku,ale kazda maminka,nenecha trpet sve dite kuli trosce snedene polevce.Nevim jak ji naucit jist polevky a pomalu vynechavat mleko..Kdyby ste meli lepsi napad nez miminko nechat hladovet tak pisnete,budu rada.. vsem maminkam preju trpelivost...Petra

celr ne???

(Míša, 13. 4. 2010 8:25)

Tak to tedy nechápu.NAše paní doktorka má poněkud vyhraněné názory a já už si tedy nevím rady.Babičky mi říkají,ať jí neposlouchá,že mele nesmysly.Ale je to přeci dětská doktorka proboha,tak snad ví co mluví.Nám zakazuje ochucené kaše,prý je tam konzervované ovoce-což prý zanechává následky v nervové soustavě-hyperaktivita,dislexie,disgrafie.Dále nesmíme banány-prý jsou karcinogení!Granulované čaje jsou prý také karcinogení.Kravské mléko nesmíme do tří let-prý krávu nikdy nevidělo! A celer nám dovolila už od šestého měsíce a malej má příšernou vyrážku okolo pusinky,nevím z čeho-možná celer? Tak mi někdo řekněte pravdu.Já fakt nevím čím ho mám krmit,když je všechno jedovatý.Díky Míša

kousání

(Veronika, 31. 3. 2010 22:14)

Dobrý večer,chci se zeptat.Mojí malé je půl roku,chci přestat mixovat jí jídlo,ale jako by se u toho dávila.Mixnu to minimálně,takže je tam pár kousků větších,ale ona to spolkne a nepokouše.Jak ji to naučit?Děkuji za odpověď.

Příkrmy

(Jana, 25. 3. 2010 12:14)

Dobrý den potřebovala bych poradit od kdy dávat příkrmy,malému jsou4měsíce a2týdny,a jaká zelenina nadýmá??děkuji.

Iveto,

(Hanka, 14. 3. 2010 15:29)

já se na jogurt ptala naší dětské, říkala, že můžeme klasický bílý jogurt od 8. měsíce (ukončeného).Díky tomu, že je zakysaný, tak ho děti dobře stráví. Obyč mléko naše Dr. zakazuje do 1 roku, u dětí, kde se v rodině vyskytuje zvýšená nesnášenlivost laktózy dokonce až od 3 let.

petržel, jogurt

(Iveta, 14. 3. 2010 13:14)

Dodržujeme vše, myslím, že jsem i přísnější,v 10.m. nedávám chleba, piškoty, jen kukuřičné žížaly a Sunar-sušenky výjimečně. Ovšem tu petržel jsem podcenila, v 9. měsíci jsem dělala hovězí, mrkev petržel kořenovou a nebylo ji tam málo. Vše snědla, problém nebyl. Teď nás trápí silná opruzenina a asi to bude těmi šťávami, mám bio z DM,nebo HIpp ale omezím to. Dotaz - je nám 10. měsíců, jogurty zatím nemáme, ale copak jogurt není z kravského mléka?

opravdu??

(eva, 7. 3. 2010 18:47)

Je to pravda??

Kojenecká voda

(Petra, 4. 3. 2010 10:29)

S tou kojeneckou vodou se přiznám si taky nejsem jistá. Kdyby byla ve skle, tak nepochybuji ani minutu, ale tím, že je v plastech, tak se mi to moc nelíbí. Přeci jenom člověk neví, kde obchody vodu skladují- pokud na sluníčku, tak ve vodě může být veliké množství ftalátů, které se uvolňují z plastových obalů.

Odpověd

(Jarka, 25. 2. 2010 10:05)

Takže doporučujete radši kaši stejného výrobce??jj,ze sunarem je moc spokojený,tet mi začal ve3měs.pít60ml:-)Prosím Vám a čím mám začím s tím příkmem??Někde jsem četla s mrkví??děkuji

Jarko,

(Radka, 25. 2. 2010 9:54)

nekojené děti začínají se zeleninovými příkrmy od ukončeného 4. měsíce. Stejně tak i kašičky jsou určené pro děti od ukončeného 4. měsíce. Pokud dáváte sunar a malý je s ním spokojený, tak bych i kaši volila Sunarku a do šestého měsíce určitě bezlepkovou, rýžovou nebo kukuřičnou. Ono je toho teď hrozně moc, ale není to žádná věda, určitě se v regálu brzy zorientujete.

Kaše

(Jarka, 25. 2. 2010 9:42)

Dobrý den malej je na umělém už od1měsíce,používaly jsme napřed nutrilon ale po něm měl bolesti bříška tak jsme přešly na sunar a od té doby neznáme bolesti.Chtěla jsem poprosit o radu od kterého měsíce můžu použít kašičku a jakou??a když prospívá hezky kdy je vhodné přejít na příkrmy??Děkuji

Dekuji Lucko,

(Alexandra, 23. 2. 2010 17:16)

To jsem si fakt oddychla, mylela jsem ze mi tady nekdo vynada, no mala byla v noci sledovana a fakt ji nic nebylo, jeste jsem zjistila, ze jsem misto lzic, dala lzickky, proto to bylo tak ridke a ja to dala z lahve, asi jsem byla uz zmozena a priste uz si dam vestsiho bacha.. Takze vlastne dostala i tu svoji porci na zacatek ...

Alex,

(Lucka, 23. 2. 2010 13:23)

neboj, malá to zvládne. Pokud jste od 4. měsíce na UM, tak si s bezlepkovou kaší určitě hravě poradí. A pokud jde o množství, tak myslím, že se nemusíš trápit, náš malej taky vždy vyzunkl celou "dávku". Další jsme mu nedávala, když chtěl ještě pít, dostal Um nebo čajík, to úplně stačilo.

Snedla vsechno

(Alexandra, 22. 2. 2010 22:07)

Dobry den, prosim vas o radu..
Dnes jsem poprve v ukoncenem 5 mesici dala na vecer ryzovokukuricnou kasicku od Nutrilonu ,Moje prvni kase. Podle navodu jsem dala 130Ml vody a 4 lzicky prasku, Jen mi to mala snedla na totata a ja se ted trapim zda jsem to neprehnala a nemela ji odtrhnou a dokrmit UM. Jsme na UM od 4 mesice. Nebo jestli se nic nestalo ze jsem ji to nechala dopit.A je mozne pokud to sni ji jeste jednu davku udelat? Omlouvam se predem za otazky a moc dekuji za odpoved.

miminko 6 mesicu davidek

(veronika ruzovicova, 10. 2. 2010 3:34)

moje miminko odmita jist polevky , bramborovou kasi,atd... chce jen presnidavky jablkove.. a sunar uz pomalinku taky malinko papa.. nevim co s tim. jeto me 1 dite tak se nezlobte za me otazky.dekuji

prikrmy

(Sabina, 8. 2. 2010 1:56)

Tohle musim komentovat,samozrejme kazda maminka chce pro detatko to nejlepsi,ale kupovat neustale prikrmy preci pro nektetre maminky nejde z financnich duvodu..Ja prvni dceru prikrmovala z normalni kupovane zeleniny a dodnes mi vubec nestonala jsou ji tri roky,tak nebudte tak precitlivele.To je presne ono vse BIO,atd.a pak jsou decka vetsne nemocne znam to od spustu lidi.Jak si jste tak jista,ze v kupovane presnidavce neni neco BIO. :-)tezko,ze? jedine,ze byste chodila kazdou presnmidavku nez ji diteti podate kontrolovat,to neni spatny napad co?:-)

Boj s papáním

(Jana, 30. 1. 2010 21:54)

zdravím maminky ja jsem s jiříčkem ,který ted má osum měsíců bojuji s papáním od začátku nejdřív se mi nechtěl přisát k prsu a dobře pít mlíčko,ale potom se to podařilo jenže ejhle pak přestalo ve třetím měsíci být tak jsem dávala nutrilon ,který jakžtakž pil.a spříkrmama jsem začala od šestýho měsíce no a to mi chvíli nechtěl a pak se rozpapal jenže jenom zeleninu a ted poslední dva týdny mam problem dostat nějaký papání od krupičky až po zeleninku a mlíčko pije jenom když mu dám do ruky hračku. Do ted skouším přesnidávky s piškoty,vločky.Snažím mu vyvařovat dobroty,kupovat zavařený jídla ,ale marně sní jednu lžičku a někdy půl skleničky a víc ani tuk a to se zapojují i babičky a tak ráda bych ho viděla pěkně papat ale nevím právě jestli to je i zoubkama nebo třeba nemá potřebu tolik jíst zatím je pěkně zdraví tak doufám že je u něho všechno v pořádku a s jídlem se to později spraví.

eeee

(denisa rikakova, 16. 1. 2010 14:33)

je krasny

Zdeňce a Irče

(jindra, 4. 9. 2009 13:41)

Mně to prcek nechtěl jíst, protože jsem to málo mixovala. Na kojeneckavyziva.cz (jak jí doporučuje AlenaP tady v jiných diskusích) jsou v receptech polívky a kašičky, tak třeba zkusit nějaký recept odtamtud. Koukala jsem tam a přijde mi to dobrý. My jsme taky chvíli bojovali, ale přes polívčičky jsme pak docela rychle přešli k dalším příkrmům.

pro Zdeňku

(irča, 4. 9. 2009 10:05)

Zdeni nic si z toho nedělej, naší malé je taky 8 měsíců a jsme na tom úplně stejně, taky nic nechce, jenom kojit, musíme vydržet a zkoušet to dál, mojí sestřenici malá začala jíst všechno až po 1 roce, do té doby byla plně kojená, teď jsou jí 4 a jak dobře vypadá.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »