Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

hezký přehled

(Káča, 26. 3. 2008 22:23)

Dobrý den, chtěla bych pochválit pěkné shrnutí, kdy a jak začít s příkrmy. U druhého z mých draků začíná toto téma být akorát aktuální a jsem ráda že jsem si to s čím a kdy začít mohla hezky oživit.(určitě si to každá upravíme dle svého a hlavně podle našich dětí, ale je to moc hezký a přehledný návod a mám pocit že jsem stejně tak postupovala u svého prvního syna) I druhy jogurtů jsem používala stejné, radila mi je má dětská doktorka - hlavně Activii- bílou, mimochodem na jejich stránkách (www.activia/zazijte lepsi zazivani.cz je teď soutěž o lednici) jo a bacha na konzervičky od Hippu často tam mají sůl a pepř apod.. Chce to číst

Petro,

(Bára, 26. 3. 2008 11:29)

určitě příkrmy nic nezkazíte. U dětí, které nejsou plně kojené se příkrmy obvykle začínají zavádět po ukončení 4. měsíce. Není to pouze o "zasycení" - UM přeci jen není tak komplexní jako mateřské mléko. Zelenina neuškodí a začnete ji dávat po trošinkách. Ze začátku to bude jen pár lžiček mrkvičky, příjem mléka za den se prakticky nezmění a dcerka si bude postupně, po trošinkách zvykat na tuhou stravu. Hodně štěstí.

kašička

(Bára, 26. 3. 2008 11:22)

Evi,
pokud byla Nelinka zatím plně kojená, asi bych do začátku doporučila Sinlac - je to nemléčná kaše právě pro kojené děti. Mléčnou nejspíš také nic nezkazíte, ale tato je šetrnější. Zkuste, uvidíte. Tady to noční buzení bývá v 6 měsících poměrně časté. Taky jsme si to zažili, asi růstový spurt, začali jsme dávat večer před kojením trochu kaše a zlepšilo se to na 1 kojení za noc a po cca týdnu spinkala opět celou noc. Tak hodně štěstí, ať to také brzy překlenete.

davat na noc kašičku?

(Eva Trkanova, 26. 3. 2008 10:44)

Dobry den,plně kojim naše Nelinka pěkně prospiva,mame 6 měsicu spavala nam uš od 20h do pul 4 a pak jsem jednou nakojila,ted je to horši kojim 2krat někdy i 3krat.Mam zkusit dat na noc kašičku a pokaud ano ktera je nejlepši.Koupila jsem ted od Hami na dobrou noc s banany tak nevim zda to risknout.Poradite?Děkuji

Kdy začít s příkrmy???

(Petra, 16. 3. 2008 17:05)

Dobrý den,mám prosím Vás dotaz,moje dcera,příští týden bude mít 5 měsíců,papá přes den maximálně 120 ml Beby a večer před spaním si vypije 180 ml Beby,v noci se vzbudí na mlíčko jen jednou.Přes den jsou pauzy mezi jídly 3 až 4 hodiny,hladem nekřičí,prospívá pěkně 300-400 gramů za měsíc.Kdy je vhodná doba začít s prvním příkrmem?Nerada bych něco zbytečně a neunáhleně uspěchala.Děkuji za radu.

jogurt

(Eleni, 30. 11. 2007 21:56)

prosím nevíte jestli mohu dát dceři 6 měsíců domácí jogur? doktorka říkala, že jogurty už dávat hlavně activii tak nevím. děkuji za názory

Problémy s kakáním

(Monika, 26. 11. 2007 20:10)

Maminky, chtěla bych se zeptat:malý 5 měsíců,od 2.měsíce částečně přikrmovaný UM Hipp, částečně kojený doteď, vypije mi kolem půl litru heřm. čaje i ředěné ovocné šťávy od hipp - hrušková, švestková..Začali jsme dávat od začátku 5.měsíce podle dr.ráno ovoce,v poledne zeleninku a na noc kaši.Přes den má ještě jednu dávku UM odpoledne a taky v noci.Jinak je v noci kojen, přes den moje mlíko už odmítá, stčí mu příkrmy. No a máme problémy se stoličkou, někdy jednou za dva dny, ale chudák tlačí a tlačí..nemáte nějaký osvědčený recept, co by mu pomohlo k změkčení stoličky? Na příkrm v poledne dávám bramborovou kašičku a zeleninku,ráno jsem zkoušela i švestkovou přesnídávku, moc to nepomáhá..fakt nevím. Předem děkuji za radu.

Pro Patt

(KAČKA, 26. 11. 2007 11:47)

Ještě jednou děkuji za rádu.Začali jsme dávat kašičku.Docela mu chutná,vím chce to trpělivost.Večer se mi probouzí jen dvakrát.Tak přeji hezký den.

Lucie

(Zuzana, 22. 11. 2007 19:12)

mockrát vám děkuji za odpověď a radu. Dneska jsem poprvé dala malé šťávičku. Malá spokojeně bumbala a moc jí chutnala. I s kakáním to bylo hned o něco lepší.Takže ještě jednou díky.

Zuzko,

(Lucie, 21. 11. 2007 22:13)

to se stává poměrně často, že miminkům čajík nejede. Plně kojená miminka většinou trable se zácpou nemívají, ale děti, které pijí umělé mléko a začínají dříve s příkrmy může zácpa trápit. Nás syn si s tím chudáček v 5 měsících také hodně užil. Nakonec pomohly ředěné "změkčovací" šťávičky. Chutnaly mu, takže hezky pil a opravdu fungovaly a změkčily stoličku - takže opadlo utrpení u každého kakání. Takže já bych vám je ze zkušenosti určitě doporučila - a ředit tak jak píšete převařovanou vodou. Hodně štěstí.

čaj?

(Zuzana, 21. 11. 2007 21:02)

Ahoj, chtěla bych se zeptat, mám čtyřměsíční holčičku a právě začínáme s příkrmy.Bohužel jsem před dvěma měsíci přišla o mlíčko, takže je plně na UM. Malá papá překvapivě hezky a už dokonce krásně otvírá pusinku na lžičku, ale máme trošku problém s čajem, nechce ho pít. Takže jí ho moc nedávám. Má teďka trošku zácpu, tak bych se chtěla zeptat jestli to může být tím že ten čajíček nepije. Taky mám trošku strach jestli nemůže být třeba dehydrovaná. Ještě bych se chtěla zeptat jestli bych jí třeba místo toho čajíčku nemohla začít podávat ovocnou šťávičku, ředěnou převařenou vodou. Doufám, že jsem to nenapsala moc zmateně.Předem moc děkuji za odpověď

Pro Patt

(KAČKA, 20. 11. 2007 12:51)

Děkuji moc za radu určitě to vyzkoušíme a potom dáme vědět jak to dopadlo.Hezký den.

Kačko,

(Patt, 19. 11. 2007 21:26)

já bych asi dříve než UM vyzkoušela dát večer nemléčnou kaši - Sinlac a pak dokojit. (Pozor budete ji muset vyzkoušet v době, kdy nebude unavený, aby měl ještě náladu "zápasit" s kaší). Možná, že váš maličký teď jen prochází růstovým spurtem a to hladové volání zase brzy zmizí. Naše děti byly okolo šestého měsíce oba jako Otesánci :-) věřím, že věčné hladové poplakávání může maminku hodně zvyklat. Pokud už ale nechcete syna odstavit, zkuste Sinlac a pak dokojit. Je možné, že se vše ještě urovná. Časem pak najedete na mléčné kašičky a až ho budete chtít odstavit, uvidíte, jestli vezme na milost umělé mléko. Některé děti "se chytnou" až na několikátý pokus, některé ho pijí z hrníčku, ale ne z lahve a jiné se ho nenaučí pít nikdy (pokud mají dostatek vápníku z jiných zdrojů - jogurty, kaše atd. - není to žádná hrůza) takže nemusíte zoufat, zkoušejte a uvidíte. Hodně štěstí.

Pro Patt

(KAČKA, 19. 11. 2007 21:00)

Dobrý večer,chtěla jsem se Vás zeptat na jednu otázku.Mám malýho synka,kterýmu je 5 měsícu začali jsme s příkrmama jelikoš mi večer hodně plakal.Na oběd dáváme zeleninu a brambor a pak ještě dokojím.Koupila jsem mu umělí mlíčko od hami hajaja,ale bohužel mi to nechce s flašky bubat.Jinak pořád kojím,ale mám strach,že už mu to nestačí.Myslíte si,že dělám dobře nebo mu to mlíčko dávát nemám?Děkuji za radu a přeji hezký večer.

















Omacky

(Eva, 29. 10. 2007 21:55)

Ahoj,diky za dobrou stranku a srozumitelny navod jak zacit s prikrmy.
Chtela jsem se zeptat jak delate omacky svym ratolestem.My mame 9mesicu a na obed zatim varim jen zeleninu s masem.Tak ze bych zkusila i nejakou tu omacku.Diky za radu

Patt

(Kclarisa, 16. 10. 2007 14:31)

Patt ona nechce ani hrníček, vůbec nic. Cokoliv, z čeho by měla cumlat odmítá. Hned se na tom začne dávit. No ale třeba se to časem podá. Mám ještě jednu prosbičku, psala jsem ti na mail ohledně reklamy, ale nikdo neodpověděl, tak nevím jestli mail vůbec došel. Díky za odpověď Klára

Kclariso,

(Patt, 15. 10. 2007 10:41)

neboj, dokud kojíte, tak si malá tekutiny doplní. Určitě bych ale dál zkoušela láhev a nebo rovnou hrníček. Nepíšeš kolik má malá měsíců, ale předpokládám, že začínáte s příkrmy okolo 6 měsíců, takže to už by mohla zvládnout hrníček. Některé kojené děti se s ním "spřátelí" mnohem snadněji než s lahví. Kdyby ani hrníček nezabral, zkuste lahev s brčkem a nebo takové to membránové víčko (mají ho např. PET lahve od neperlivého Rajce 0,7l) Prostě teď kojte a hledejte co bude pro vás do budoucna ta nejlepší varianta. Kdyžtak zkus i prostřídat tekutiny, někdo nejlépe pije vodu, jiný čaj a jiné děti zase šťávy - takže i to je potřeba doladit. Hodně štěstí :-)

Pro Patt

(Simona, 15. 10. 2007 9:43)

Děkuji za radu moc se mi ulevilo.

Pití

(Kclarisa, 14. 10. 2007 22:22)

Holky potřebuju pomoc. Malou jsem začla před 14ti dny přikrmovat a nevím jestli by už neměla dostávat něco k pití. Jinak pořád kojím, ale když jsem se jí snažila dát z lahve, tak ji odmítá. Nikdy neměla dudlík. Nevím jak do ní nějakou tekutinu dostat. Nebo jí zatím stačí jen kojení? Díky

re: Mrkvička

(Patt, 13. 10. 2007 17:49)

Simono, děti, které nejsou plně kojené začínají papat mrkev už od ukončeného 4.měsíce. Dost pediatrů radí aby se - pokud MM nestačí - začala dávat na oběd zelenina - raději než UM, takže si myslím, že váš postup je zcela v pořádku. Pokud vám zeleninové příkrmy dcerka s chutí baští a pomůže jí to od pláče, určitě s nimi nic nezkazíte. Až budete v budoucnu odstavovat a hledat náhradu za mateřské mléko, zkuste dcerce dát Sunar. Některá dítka UM odmítají a zdá se, že Sunar pak zaboduje nejlépe. Hodně štěstí a spokojené miminko!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »