Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Jiný kraj-jiný mrav

(Nika, 4. 4. 2011 13:58)

Zdravím maminky, žiji už hodně let v Řecku a tak vám schválně napíšu jak to je s námi a co radí doktoři tady. takže: když bylo naší malé 5 měsíců, přešli jsme k jedné vyhlášené pani doktorce tady, do té doby jsme chodili výhradně do nemocnice kde nás každý měsíc jen očkovali, vážili a měřili ale to bylo vše..žádná rada co má dítě začít jíst apod.tak ta paní doktorka nám např.doporučovala dávát dítěti trochu pomeranče ředěného s vodou a postupně přidávat hrušku a jablko, v 7-mém měsíci jí např.sestavila nasledující jídelníček: v době obědu 50g. libového hovězího masa, to uvařit s trochou celeru, posléze rozmixovat s rýží, dát lžičku prvotřídního olivového oleje a přidat pár kapek citronu..takto to tady funguje..ten oliv.olej se tu doporučuje hodně samozřejmě ne každé dítě ho snáší..my prospíváme na "jedničku" s výživou na středozemní způsob..

příkrmy v praxi

(Světlana, 13. 4. 2010 5:32)

Dobrý den, celkem hezký popis. S některými věcmi nesouhlasím, ale jedná se o intuici maminky a co si myslí, že je pro dítě nejlepší. Třeba lepek u alergicky nezatížených rodin dávat lze od ukončeného 7 měsíce, a ta petržel/případně pastinák/, lze dávat už brzo, ale měl by se vykrajovat ten střed - ten na sebe váže nejvíce dusičnanů - není alergizující zelenina jako například celer. Pribináček určitě až po 1.roce - obsahuje tvaroh ₌ velké množství bílkovin = obrovská zátěž pro ledviny.

Iveto, jogurt byť z kravského mléka opravdu můžete dávat - na trhu jsou i kozí produkty v biokvalitě. Jinak z čeho si myslíte, že je dělaná UM výživa?????? To je také adaptované kravské mléko :-)))

Veroniko zkušte jídlo jen rozmačkat a uvidíte. ono, když je něco namixované a něco ne tak ji to možná dělá problém, ale když bude mít všechny kousky stejně velké třeba si s tím poradí líp

Re: příkrmy v praxi

(monika, 3. 4. 2011 11:01)

Dobrý den mám dotaz, malá dostává asi od 5 měsíce před spaním umělé mléko, jinak je kojená, ale jinak jsem porušila zásady správného stravování a dávám jí asi také od 5 měsíce na špičku lžičky zakysanou smetanu a hrozně jí chutná. Tak nevím zda jí nezadělávám na problémy. Děkuji Monika

Re: příkrmy v praxi

(monika, 3. 4. 2011 11:02)

Dobrý den mám dotaz, malá dostává asi od 5 měsíce před spaním umělé mléko, jinak je kojená, ale jinak jsem porušila zásady správného stravování a dávám jí asi také od 5 měsíce na špičku lžičky zakysanou smetanu a hrozně jí chutná. Tak nevím zda jí nezadělávám na problémy. Děkuji Monika

Zavádění příkrmů

(Michaela, 11. 3. 2011 10:30)

Prosím o radu,mám šesti měsíční holčičku a začínám vařit příkrmy už dáváme zelenimu a teď by jsme měli dávat brambor,ale četla jsem,že kojencům se můžou dávat brambory nejstarší unorové.Čím se dá nahradit brambor,slyšela jsem,že jáhly,ale nevím.

tvarohový sýr

(vendula, 19. 5. 2010 12:01)

holky dnes jsem byla u dr.dceři je 7.měsíců,nekojím a UM odmítá všešchny značky,dostala jsem radu že můžu podávat tvarohový sýr,můžete mi poradit jakou značku sýru můžu použít?

Re: tvarohový sýr

(ru, 6. 1. 2011 19:57)

sice nevím, co přímo znamená tvarohový sýr :), páč tvaroh samotný by ty malušky neměly určitě jíst do jednoho roku, ale co třeba lučina a žervé?

podivná výživa

(Ru, 6. 1. 2011 19:53)

nezlobte se, sice nejsem odborník, ale některý věci jsou tu drobet nesmysly, najděte si to holky radši jinde - pokud chcete svoje dítě živit zdravě a vydatně... Rozhodně nic nezahušťujte solamylem - stačí kukuřiná istantní kaše - to můžete ostatně i pro sebe... Luštěniny dítě určitě smí dřív i celer... Co se týče mléčných výrobků, tak kravské mléko samotné rozhodně čím déle, tím lépe, jinak jogurty bílé, tak dvakrát týdně, pokud má rýmu, tak vůbec ne. Ořechy podle nejnovějších studií jsou nejlépe od pěti let, pokud dříve, tak třeba namletý, aby kdyby to náhodou vdechly, tak je to tak olejnatý, že jim to může způsobit pěknou neplechu. To je jasný, že dítě se doma živí podobně, jako dospělý, pak ale vzniká spoustu zvlášžních návyků - třeba v knedlíkách a omáčkách opravdu moc živin nenajdete :( ;)

příkrmy v praxi

(ida, 26. 12. 2010 19:49)

mockrát děkuju za srozumitelný "návod" zavádění příkrmů. přesně něco takového jsem hledala!

Strava

(Helena, 13. 11. 2010 7:41)

Já kojila do 10měsíce a poze v létě jsem ještě podávala feniklový čaj.Holčička je zdravá a má dobrou váhu.V prosinci jí budou 2roky a nebyla nemocná.V 3měsíci bych taky nezatěžovala ogranismus dítěte přesnídávkou!!!Co jíst při kojení,hodně polévek a pít vodu nebo čaj.Nejíst nadýmavé a pálivé věci.Spousty zeleniny a ovoce.Prostě zdravě!A nebo si kupte kapičky na prdíky.Hodně štěstí...

Iva

(můj názor..., 10. 11. 2010 13:47)

myslím, že je to dobrý návod pro začínající maminky, které tak ještě trochu tápou co a jak. Nad pár komentáři mi tu však běhá mráz po zádech...např.:že od 3.měs. maminky zavádí přesnídávky apod. Miminkům to třeba chutná, ale asi si maminky vůbec neuvědomují, že na spoustu druhů jídla ještě není zažívací ústrojí ani ledviny miminka zvyklé...Tak můžu jen doufat, že jim bude chutnat i za pár let a zůstanou bez následků...

kojeni

(Veronika, 7. 11. 2010 20:17)

Dobry den chtela jsem se zeptat co smim jist kdyz kojim aby to mimminko nenadimalo.dekuju za radu

O kojeni

(Deniska, 26. 10. 2010 11:28)

do kolikati se kojí

g lkjnh

(lasd, 26. 10. 2010 11:19)

nhfbvkj nv

Oběd

(Anna, 2. 9. 2010 14:29)

Mám ročního chlapečka,byli jsme cca před dvouma měsícema nemocní brali jsme ruzné syrupy (sladké)od té doby mě moc nechce obědvat,a zeleninku už vubec ne,i když to přisladím nebo trošek osolím.Jo ale když dostane rohlik nebo mléko,popř. kupovaný oběd tak to si dá s radostí. Prosím o nějakou radu poř..jak už mohu dochucovat jídla. děkuji

Omyl o Bio přesnídávkách

(Jana, 12. 8. 2010 12:33)

Je jasná,že každá mamča chce pro svého drobečka to nejlepší.Když začne doba příkrmů,zapne internet něco naštuduje,něco se dozví od kamarádek a pak chodí kolem regálů s příkrmy a tápe.Hlavně teď velmi moderní pojem BIO.....Co to vlasně je???NEVĚŘTE TOMU!!!Dělám u firmy,která přesnídávky dělá.Když se mají dělat zrovna bio výrobky,tak na to nehledí.Očistí místo bio mrkve mrkev normální a ještě plesnivou a použijí ji.A na přesnídávky s masem je asi tak na 100kg zeleniny jeden králík.Tak nejlíp je vařit doma,aspoň víte co si tam dáte.A někdy když nemůžete,tak si kupte.Je to jen na vás!!!!!

re mražení

(katka, 30. 7. 2010 12:25)

děkuji za milou odpověd,Lindo!

Katko,

(Linda, 30. 7. 2010 10:32)

já mrazím ve skleničkách od přesnídávek. Osvědčily se mi nejvíc. Prasknutí skla mrazem se bát nemusíš, je to v pohodě.

Příkrmy

(Daniela, 26. 4. 2010 21:40)

Zdravím všechny maminky, já naštěstí nemám problémy s příkrmy (už jsem se s tím poprala), ale spíš mě zajímájí suroviny ze kterých bych mohla vařit různé variace a tak jsem narazila na tuto stránku. S tím, že nemůžu dávat dítěti zeleninu z hypermarketů! Už jen rozum mi říká, že celý život přece mu nebudu kupovat hipp!!! Bohužel žijeme v takové době kde i kuřecí maso obsahuje chemii a kvůli tomu nebudou pěstovat kuřata na balkóně. Myslím, že je lepší, když si dítě prostě zvykne hned od začátku na to co bude jíst celý život.

Jinak maminky, které mají problém s tím, že mimčo nechce papat zeleninku: mně pomohlo přírodně sladit a to dýní a osmizrnou kaší (Nestlé), kterou ředím vodou z uvařené zeleniny (jsou v ní další přírodní vitaminy). Už po 14 dnech zelenina zcela nahradila polední kojení, ale každý mimčo je jiný.

Jinak se stravou pokud jste opravdu v koncích vám 100% poradí http://www.kojeni.net/ je tam na pani i e-mail a mně opravdu poradila, když jsem si nebyla jistá s příkrmy.

Přeji pevné nervy!

Prikrm

(Lenka, 15. 4. 2010 13:44)

Dobry den,moje 9 mesicni dcerka mi odmita jakoukoliv zeleninku a v jakekoliv podobe,jen to ochutna a uz to prska,na konci 7 mesice jsem zacla dokrmovat mrkev,to papala,ale ted nechce uz vubec nic,jsou uz zoufala zkusila jsem vse,prosim o radu,treba ma nekdo stejny problem


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »