Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy v praxi

4. 8. 2006

Tady je ukázka zavádění příkrmů, tak jak ji sepsala moje kamarádka Dáša - Dáši, díky :-)

Dokrm

Pokud dítě prospívá (příbírá, nehubne) výhradně kojíme. Zpravidla do ukončeného 6 měsíce (můžeme i déle, když to dítěti stačí)

Pokud přidáváme dokrm, zvykáme dítě jíst ze lžičky  (=pevná, plastová), vždy provádíme stejný rituál. Na vaření používáme převařenou kojeneckou vodu.

 

 6.měsíc -

  • masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
  • začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
  • pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
  • v nouzi možno použít mraženou zeleninu a  z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
  • za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
  • 2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
  • dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
  • takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic,  maso, žloutek, nic, atd.

 

7. měsíc           

  • přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
  • jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
  • nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
  • ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
  • na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
  • 100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
  • minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny

 

8. měsíc -

           přidáváme mléčnou svačinu

  • odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
  • režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
  • kojím kdykoliv si řekne
  • dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
  • mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia  Bifidus)
  • tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem  nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia

 3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)

 

 9. měsíc

 začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

  • může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
  • může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
  • pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
  • v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
  • omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou

 My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)

 

10, 11, 12 měsíc - téměř vše

 od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

 Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce

 

 Dítě nesmí do 1 roku:

 sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství
 
od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů
 
 
Vařené jídlo vydrží 24 h v lednici, 3 měsíce v mrazáku (-18°C)
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Těstoviny

(Jana, 5. 3. 2007 5:23)

Ahojky, mám osmiměsíčního klučinu.Dlabě všechno ať už kupované nebo domácí, ale chci se zeptat, jestli je možné už dát třeba těstoviny. Pořád váhám a nejsem si jistá. Díky moc za radu.

Můj názor

(Květa, 25. 2. 2007 20:00)

Já teda nevím,nikomu neberu jeho názory a rady.Jen chci říct,že mé dítě ji naprosto všechno to znamená polívky,omáčky,pribináčky,krupici,maso a brambor(rozmixované),přesnidávky domácí i kupné apod.samozdřejmě ne kořeněné a moc solené od 5 měsíce podotýkám,že mlíko pro děti pije jen v noci a musím to zaklepat.Dítě krásně prospívá,není na nic alergické,spí celou noc,netrpí na zácpy ani průjmy,nemá vyrážky po tělíčku je úplně fit.čajík pije z flašky od prvního týdne.

žlutý meloun

(Michaela, 21. 2. 2007 20:19)

Nemáte někdo zkušenosti, jestli se může miminům dávat žlutý meloun. Stalo se mi to, že jsem malému dala kousek na lžičce a to mu chutnalo, tak jsem mu chtěla vylepšit rýžovo kukuřičnou kaši večer a kousek jsem mu tam rozmačkala a on to nechtěl, nějaké lžičky snědl, ale s potížemi. Myslela jsem, že je to těmi kousky. Manžel to pak ale ochutnal a bylo to strašně hořké, nechápu co se s tou kaší stalo? Jakoby ten meloun nějak zareagoval s kaší dohromady. Tak jen teď doufám, že malý z toho nebude mít nějaké potíže :-(.

Patt

(Martina, 14. 2. 2007 12:14)

Děkuji za podporu, zkusím to. V noci mi spí po cca 3 hodinách, i když teď už druhou noc se mi budí po 2 a je takový neklidný, má tedy rýmu (snad už odeznívá po týdnu), tak je to možná tím. Jinak je ale veselý, začíná lézt, skáče v chodítku, tak jsem právě myslela, že mu více vyhládne, ale asi mám opravdu "kvalitní" mlíčko:-) Včera jsem zkusila od Hippu brambor, kukuřici a krůtí maso a snědl (polkl) asi 2 lžičky. Tak snad se to zlepší.

Martino,

(Patt, 13. 2. 2007 11:22)

jestli je malý spokojený, nebudí se ti v noci co chvilku, tak ty příkrmy nelam přes koleno, asi pro něj ještě není ten správný čas. Dejte si chvilku oddech a pak začněte zkoušet znovu. Kdyžtak pak zkus přidat do příkrmu při vaření i jablíčko, trošku to zjemní chuť a třeba se malý chytne. Tak hodně štěstí!

Nechce baštit

(Martina, 13. 2. 2007 11:04)

Pěkně zpracovaný návod, ale miminka mají asi jiný názor:-). Náš Matýsek (6,5 měsíce) se rozhodl, že papat nebude a po 14-ti dnech zkoušení a přemlouvání mi jídlo začal odmítat úplně, protože holt mlíčko od maminky je nejlepší a já tedy zřejmě budu kojit než půjde do školy:-) Vyzkoušela jsem všechny druhy zeleniny, vařila jsem i kupovala hotová jídla a nic. Dostala jsem do něj 2-3 lžičky, pak to přestal polykat a vyndaval to z pusinky ven ručičkou. O pití nemluvě, zkoušela jsem čaj, vodu, neví co s flaškou ani s hrnečkem, bere to jako hračku, ale je to také asi tím, že nemá žizeň, když stále kojím. Dnes tedy zkusím rovnou masový příkrm, ale moc tomu nevěřím. Zkoušela jsem také přesnídávku a tu by sbaštil i se skleničkou, nebude to tedy ve sladké chutí?

Dášo,

(Daniela, 10. 2. 2007 20:29)

díky za pěkný návod, jak přikrmovat. Určitě se jím nechám inspirovat, až za měsíc začneme s příkrmy:-)
Nikde jsem takhle podrobný jídelníček nenašla.

Milá Majdo,

(Dáša, 5. 2. 2007 22:08)

dokrmy, které jsou tu ode mě napsané od nikud okopírované nejsou, ručím za ně. Je to zapsáno z přednášky od dětské lékařky, na které jsem byla před 3 lety v těhotenském centru Větrník v Brně. Můžu s klidným svědomím říci, že rozhodně necitovala z žádných materiálů od Hami.

Všem maminkám, které chálily/kritizovaly v komentářích moc děkuju, jsem ráda, že jsem mohla pomoci.

recepty

(Michaela, 5. 2. 2007 20:12)

Já se teda rozhodně odradit nenechám. Stránky jsem přečetla s chutí a myslím, že informací a zkušeností jiných není nikdy dost. A dohady o tom, kdo od koho co zkopíroval mi přijdou zcestné. Vždyť není co řešit, recepty jsou většinou stejné a pouze se liší v různých variacích a obměnách, které se dokola opakují. Pro někoho, kdo začíná s příkrmy, je to vynikající vodítko. :-)

názor

(Alena, 3. 2. 2007 17:46)

Ahoj Hanko, svůj názor na konzervičky jsem tady již psala. Každopádně Ti přeji, aby Tvá holčička posléze bez problémů příjmala jídla všech možných chutí a vůní, a taky je uměla pokousat a nedávila se Ti v roce např. nasekanými těstovinami. No a ve snaze, aby dítě jedlo a CHUTNALO mu se bude pokračovat v nastartovaném procesu výživy - polotovary, pribiňáky, kubíky a vyrchol kulinářského umění může být ve smíchání přesnídávky Hami s jogurtem. Nechci se do nikoho navážet, ale pouze upozornit na to, jak důležité je vařit a naučit dítě zdravě se stravovat ( ale on ten problém je asi v tom, že spousta lidí se sama dobře nestravuje, tak jak mají děti učit něco co sami neumí...). Myslím si, že Pavla to vystihla - občas dítě "ošidit skleničkou" nikomu neublíží, ale mělo by to být opravdu jenom občas. Ale jelikož je toto akademická diskuze a myslím si, že tyto stránky jsou spíše prakticky založené přidám pár tipů na večerní kaše pro mimča od 6. měsíců (myslím si, že jsou výživnější než instantní, každopádně mé děti baštily, až se za ušima olizovaly.
Nemléčné kaše k večeři:
Můžeme použít mouku pohankovou, kukuřičnou, rýžovou, jáhlovou(to je proso), amarantovou - to je vše bez lepku, nebo s lepkem klasickou pšenici špaldu, oves... Ve zdravé výživě koupíte za dvacku buď mouku nebo si to na kafemlejnku semelete doma - těsně před vařením. Na 150 ml vody jsem dávala 2 zarovnané polévkové lžíce mouky - buď jednodruhové, ale lepší jsou kombinace př. pohanka a kukuřice, rozmíchat a nechat nejméně 5 minut vařit - stále míchat. Do kaše dát rozmačkané čerstvé ovoce - švestky, jabko, hrušku, příp. banán. Zamíchat malou lžičku sezamových, lněných semínek (může dítě už od 6.měsíců) nebo např. pšeničné klíčky (obsahují opravdu zanedbatelné množství lepku a výživově jsou velice hodnotné - spousta vitamínů např. B řady)a taky velice chutné. Příp. vše můžete uvařit ve mléce kravském - pro větší děti, nebo do nemléčné kaše přidat SUNAR nebo mat. mléko. Variací je spousta. Těm kteří toto dětem vaří dnes a denně se omlouvám za 1000x omílaný recept, no a těm, kteří živí děti instantě to doufám bude inspirací. A ještě dodatek, do kaše nedávejte máslo ani cukr, alespoň né těm našim nejmenším.

re: skleničková strava

(Pavla, 29. 1. 2007 9:34)

No to jsi mě Hanko pobavila. Já bych občas nějakou tu skleničku ráda dala, ale malá mi to plive, doslova se nadavuje (a to jsme jich vyzkoušely hodně) moc se jí nedivím, jsou to strašné blafy. Domácí je chuťově rozhodně lepší, baští mi ho bez problémů - takže já vařím a doufám, že někdy se smiluje a já ji budu moci "ošidit" skleničkou. Jinak já kojila plně 7,5 měsíců a dcerka taky krásně prospívá - teď je jí 11 měsíců. Myslím si, že je to jak píšeš - na každé mámě záleží jestli bude jen vařit domácí, jen kupovat konzervy a nebo to kombinovat. Nesouhlasím s tebou ovšem v tom, že máma, která doma vaří to dělá na úkor věnování se dítěti - vždyť je to hloupost a stejně tak si nemyslím, že skleničky nabízejí větší pestrost. Teď když přikrmuješ 2 měsíce tak ti to možná tak příjde, ale brzy zjistíš, že zas tak velký výběr není. A dělat doma telecí nebo těstoviny? proč ne? Tedy telecí jsem ještě nedělala - jsem zastáncem tmavého masa až po 1. roce, no ale nevidím v tom žádné trable - snad jen zajít ho koupit do obchodu. Ale jak jsi sama psala - na banány už naštěstí stát nemusíme - stejně tak ani na telecí, takže ani v tom nevidím problém. Stejně budeš muset brzy přejít na vařená jídla - neříkej mi, že se skleničkama vydržíš až do té doby než malo odevzdáš na stravování do školky. Ale jak jsem psala - prosti skleničkám nic nemám, je každého věc, co si zvolí. Jen bych z toho "nestání u plotny" rozhodně nedělala cnost.

Skleničková strava

(Hanka, 28. 1. 2007 23:09)

Má 9.měsíčné dcerka je živena jen ze skleniček od Hippu a je kojená,kdy si řekne ....tak a teď slyším kárání atd.Osobně si myslím,že je každé maminky věc,jakým stylem je dítě živeno.Pokud dítě prospívá a je spokojené je jedno zda mu maminka vaří domácí stravu či kupuje skleničky.Jsme v 21.století a doba našich maminek stojící fronty na banány a Sunar na recept a na příděl je pryč!
Dcerku dopoledne jen kojím - vstávámev 8:30 ,pak dáme skleničku krůtího s kukuřicí,odpo přesnídávku a večer zase skleničku a v průběhu dne kojím.Čajík pije jako duha z hrníčku.Kaše mléčné a nemléčné a mléko ani Nutrilon,Sunar,Hipp,Bebu odmítá.
Kojila jsem do 7.měsíce včetně plně bez čajů a dcerka byla spokojená a buclatá :p)2.měsíce teprve jíme příkrmy a myslím si,že je lepší nic neuspěchat.Mě mamka krmila rajskou a svíčkovou už od 4.měsíce a mám alergii na mléko,ořechy,citrusové plody a špatně snášim tmavé pečivo.Tak a jaký máte názor VY?Je lepší stát u plotny a dušovat se,že čerstvá zelenina z Tesca je to nej...kupuji skleničky,protože mají takové složení,že doma ten pokrm neuvařím.Krůtí s kukuřicí a telecí a tortily se smetanou...dávám přednost rozmanitosti a pohodlí.Čas věnuji dcerce a ne stáním u plotny.Maminka,která chce vařit ať vaří a ta která chce jen ohřívat tak ˇať ohřívá.

zelenina

(Dáša, 24. 1. 2007 16:45)

Já to kombinuji - tedy bio zeleninu nekupuji (tady v okolí ani není kde) něco mám od rodičů ze zahrádky, něco z obchodu no a zbytek doplňuji mraženou zeleninou - např. teď v zimě používám raději mraženou baby karotku, než čerstvou mrkev z hypermarketů (čistě proto, že kromě obsahu dusičnanů nemám valné mínění ani o jejím uskladnění) - prostě jako každý kombinuji dle možností - hlavně se vždy snažím aby zelenina byla pokud možno co nejčerstvější. Např. hrášek nebo kukuřici teď jiné než zmražené nikde nekoupím....Myslím, že teď mi to při vaření vychází tak půl napůl čerstvá a mražená zelenina - přes léto ta čerstvá samozřejmě vede.

zelenina

(Michaela, 24. 1. 2007 15:42)

Jsem také toho názoru, že čerstvá strava je vždy lepší a nevěřím, že kontroly jsou 100% ikdyž se jedná o kojeneckous travu. Napište někdo,jestli prostě kupujete to co je k dostání nebo sháníte bio-zeleninu a nebo jen vaříte ze zmraženého (tomu bych taky moc nevěřila). Díky

Aleno,

(Patt, 23. 1. 2007 17:37)

taky jsem žila mimo republiku a taky jsem zažila děti na polotovarech, nicméně situaci zde nevidím zdaleka tak černě jako ty. Alespoň v mém okolí všechny maminky mimčům vaří domácí příkrmy a konzervičky kupují jen vyjímečně - jako krizovky, když nestihnou, na výlet atd. V tomto ohledu mám pocit, že české maminky mají dost "selského" rozumu, aby neskočily na každou reklamu o tom, že továrna vaří lépe. Jasně, že domácí je lepší (chuťově jednoznačně) a stejně tak i levnější. Nicméně věřím, že pokud občas dáme "dětskou konzervu" tak se nic strašného nestane. Dle mě jde hlavně o to, dát dětem základy správného stravovacího režimu. Pravidelná jídla, pestrý jídelníček, ovoce, zelenina, prostě základ, na kterém pak budou celý další život stavět.

Lence

(Alena, 23. 1. 2007 16:58)

Máš samozřejme pravdu v tom, že konzervičky by měly podléhat kontrole - zvlášť jestliže nesou označení BIO. Nevím ovšem jestli jste zaznamenali, že spousta firem používá toto označení neoprávněně a uvádí spotřebitele v omyl - tato informace proběhla tiskem celkem nedávno. Další věc, co mi osobně na tom nesedí, jak výživná uvedená konzervička může být,když má běžně trvanlivost až 2 roky - já osobně raději miminu uvařím to maso a zeleninu každý den čerstvé. Ale to je jedno, mě spíš trochu namíchlo to, že se dnes většinou dává přednost právě těm konzervičkám a instantním kašičkám ... a matky mají 1000 argumentů, jak jsou zdravé a BIO. Lidi, četli jste někdy např. co obsahuje obyčejná rýžová kaše od NUTRILONU od ukončeného 4. měsíce? Kromě tedy rýže a mlíka, taky CUKR, vanilku a skořici (kterou Vám nikdo nedoporučí posypat kaši dítěti až tedy kolem 12. měsíce.) To mé sdělení je asi trošku chaotické, nejsem žádný aktivista, ale žila jsem určitou část mého života mimo naši republiku a na vlastní oči jsem viděla, kde to konzervičkování a stravování se z polotovarů vede - no a prostě mám husí kůži z toho, že to už začíná i v Čechách.

re: Dotaz

(Lenka, 23. 1. 2007 14:07)

Aleno,
konkétně dětské konzervičky označené BIO - ať už Hipp nebo jiné značky, musí garantovat, že splňují BIO podmínky - to jest veškeré produkty, ze kterých se vyrábí - tj. zelenina, maso, ovoce.... musí pocházet z BIO farem, plus navíc je ze všech vyráběných dávek odevzdáván vzorek na rozbor, aby se zaručilo, že opravdu neobsahuje nic škodlivého. Jasně u zahrádky se můžeš spolehnout jen na to, že víš, že jsi žádnou chemii nepoužila, to jestli se ti tam nedostala "z továrny za rohem" nepoznáš, ale pokud jde o konzervičky s garancí BIO, tak tam je to opravdu garantováno - ostatně se to odráží na ceně. Můžeš mi věřit, před mateřskou jsem pracovala v laboratořích jednoho potravinářského závodu, takže v tomhle se docela orientuji. Testy jsou opravdu přísné - proto se u nás třeba vyrábí pouze jeden jediný jogurt, který může mít označení BIO. Osobně si myslím, že záleží na uvážení každé maminky, zda opravdu kupovat pouze BIO produkty a nebo spolehne na vlastní zahrádku a nebo mraženou zeleninu. Jasně, že v dnešní době neuchráníme děti od chemie - ale proč jim ji cpát hned od malinka, že?

Dotaz

(Alena, 23. 1. 2007 12:00)

Článek pěkně uspořádaný, věřím, že někomu pomůže, aby se zorientoval v přikrmování. Nicméně se ptám - přijde mi trošku naivní "zeleninu ze supermarketu nekupujeme - je škodlivá, raději kupujeme konzervičky Hipp ...atd" Kolik z Vás má přístup k zelenině o níž víte, že není hnojená? A jak jsou na tom Hipp a podobné konzervičky, kde berete jistotu, že jsou OK? Myslíte si, že doma vypěstovaná zelenina je báječná, když Vám za barákem nebo ekofarmou stojí fabrika? Takže tak. Uspořádání článku hezké, nicméně některé informace opravdu naivní.

vařit či nevařit

(Michaela, 22. 1. 2007 22:12)

Děkuji za dobré tipy, jak začít s příkrmy. Mému synovi bude za 14 dní 6 měsíců a právě začínáme se zeleninou. A tak řeším, jestli mu vařit či jenom zásadně kupovat hotové. Nikde jsem se nedozvěděla, jak moc kupovaná zelenina miminkům škodí. Vím, že nikde není záruka jak byla zelenina vypěstována, ale já bych mu i ráda někdy uvařila doma. Jinak syn jí radostně a myslím, že nebude mít problém s ničím. :-)

maso a příkrmy

(Johanne, 22. 1. 2007 6:46)

Mám sedmiměsíčního syna a od půl roku dávám maso. Ráno kojení, dopoledne přesnídávka nebo jogurt v poledne maso se zeleninou nebo polévka, odpoledne zase nějaké to ovoce a na noc kaše, samozřejmě během dne ještě kojím. Zdá se mi jako blbost vynechávat maso z jídelníčku, pokud to není nezbytně nutné, proč taky. Ale je to na každé mamině, nám to takhle vyhovuje a rozhodně to nebudeme měnit.Chci aby prcek zkusil všechno,tak ho nebudu omezovat.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

následující »