Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy kojenců

5. 8. 2006

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

U dětí krmených z láhve umělým mlékem, můžeme začít již od ukončeného 4. měsíce. U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce – jedná se o doporučení – tj. nikde není dáno, že se začíná 1. den po půl roce – vždy se řiďte hlavně miminkem a jeho potřebami. Pokud mimi není spokojené, nenabírá, je plačtivé, v noci se často budí, můžete se zeleninovými příkrmy začít už po ukončeném pátém měsíci. A naopak – pokud miminko hezky nabírá, je spokojené a na první pokusy o zeleninu vůbec nejeví zájem, nic se nestane, když bude plně kojené o pár týdnů déle. Prostě vždy mějte na paměti blaho miminka – veškerá obecná doporučení se musí aplikovat selským rozumem.

Zpravidla se začíná jednodruhovými zeleninovými příkrmy. Nejčastěji je to mrkvička. Je dobré začínat zeleninou, protože pokud začnete sladkým, chuťově výraznějším ovocem, riskujete, že miminko bude později zaváděnou fádnější zeleninku odmítat. Navíc ovoce bývá často rizikovější z hlediska vzniku alergií. Ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav – moje sestřenice žije v Holandsku a tam je první doporučovaný příkrm ve 4.měsících mix banán+hruška+pomeranč. Tiše se směji – citrusy ve čtyřech měsících – to by asi většina českých pediatrů šla do kolen. Vidíte a přesto i tam vyrůstají šťastné zdravé děti J Nicméně si myslím, že český postup napřed zelenina, potom teprve ovoce je lepší – potvrzeno mou holandskou neteřinkou, která zeleninu odmítala další 2 měsíce.

Zpět k příkrmům – takže napřed zelenina – zpravidla na oběd - jeden druh – mrkev. Do začátku je možné dávat kupované “konzervy” první lžička od Hami. Nebo domácí varianta – nejlépe zelenina z vlastní zahrádky nebo z bioprodejny. Zelenina v hypermaketech často bývá rychlená, plná dusičnanů, pro batolata nevhodná. To už je lepší varianta vařit ze zmražené zeleniny- ta bývá nerychlená. Zelenina se vaří v neosolené kojenecké vodě a měla by v ní být zcela ponořená.

Je možné, že vaše dítko hned napoprvé bude hezky baštit, ale spíše počítejte s variantou, že první den sní jen 2-3 lžičky. Nezapomeňte, že jsou to pro něj nejen nové chutě, ale také se musí naučit sousto posunout v pusince a následně spolknout – prostě spousta práce J Je dobré při prvních pokusech připravit vše tak, aby jídlo probíhalo v klidu, žádný shon a ryk. Zeleninu mixujeme s trochou vody a pár kapkami oleje. Já bych doporučila slunečnicový. Je méně výrazný, nepřebíjí tolik chuť zeleniny a hlavně na olivový olej může být alergie! Olej se přidává, kvůli skupině vitamínů rozpustných v tucích – tedy A,D,E,K – aby si je miminko mohlo ze stravy vzít.

Po 3-4 dnech přidáme k mrkvičce další druh zeleniny. Nejčastěji to bývá brambor. 3-4-denní odstup se doporučuje z důvodu případné alergické reakce dítěte. Pokud hned v úvodu dáte vícedruhovou směs a dítko se vám osype, budete hůře zjišťovat, která složka reakci vyvolala.

U dětí ohrožených potravinovými alergiemi se doporučuje počkat vždy až 7 dnů! Když miminku dáte první příkrm, nezapomeňte ho odříhnout a cca po půl hodině ho dokojte/ dejte UM. Těch pár lžiček zeleninky ho nezasytí, je potřeba dokrmit. Maminky, které dávájí miminkům UM mohou do prvních příkrmů trošku mléka přisypat – dítě pozná známou chuť a zpravidla lépe papá. S dalšími dny postupně přidáváme další a další druhy zeleniny.

Je třeba dávat pozor na nadýmavé druhy zeleniny a přidávat je do směsí jen v malém množství. Stejně tak některé druhy zeleniny mohou dětem způsobovat zácpu – každý reaguje trochu jinak, nicméně pokud mám miminko problémy se stoličkou, je dobré se na nějakou dobu uchýlit ke kupovaným příkrmům. Např. Hipp má na obalech vždy vyznačeno, zda změkčují stoličku nebo naopak staví. Na regulaci jsou také dobré ovocné šťávy – např. hroznová nebo švěstková. Snáší-li dítě zeleninové pyré dobře, je možné postupně do něj přidávat i kousek masa (králičí, drůbeží, krůtí), případně 1/2 vařeného žloutku. (Pozor bílek ne! - značné riziko alergické reakce!)  Maso se většinou začne přidávat v průběhu prvního měsíce příkrmů.

K vaření – někdo vaří 1 dávku každý den, někdo vaří dvě porce a druhou uchovává v lednici – pozor maximálně 24 hodin!!! Jiné maminky si navaří větší dávku, kterou potom rozdělí do skleniček a zamrazí. Každému prostě vyhovuje něco jiného.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Díky

(Mariata, 13. 2. 2007 9:01)

Díky za článek. Mám pět a půl měsíce starého chlapečka, má něco přes 10kg a je poslední dobou nesvůj a v noci se budí i po hodině, ikdyž je se mnou v posteli a u prsu. Začnu s příkrmem a uvidíme.

re: dětské příkrmy od Malenky

(Jana, 22. 1. 2007 5:41)

Milá Malenko, měla jsme přesně stejný problém jako Vy se svou holčičkou. První tři měsíce mi syn spál nádherně, ale pak jako když utne a dožadoval se svého každé dvě hodiny, někdy i hodinu, což jak všechny maminky vědí se nedá dlouho vydržet.Zkoušeli jsme taky psí kusy a nic, zázračný příkrm po kterém dítě spí celou noc opravdu neexistuje :-( Ale včera jsem tady našla Váš příspěvek a řekla si, že ho vyzkouším (no co nespat jsem si už zvykla, tak nebylo co ztratit teda krom manželových nervů :-)). Musím říct, že jsem to nečekala, Vojta se přihlásil o slovo přesně o půlnoci, jenomže u nás dudlík nebo pohlazení zkrátka nemělo účinek, tak jsme se prostě sebrali a šli si uvařit čaj s tím, že to bude nejspíš velmi velmi dlouhá a hlasitá noc. Tóniny hlasu, nebo spíš jekotu, našeho drobečka opravdu neznaly mezí a po půl hodině začal pomalu utichat až utichl úplně. Od té doby ještě pořád spí a to je půl šesté :-) což je u nás opravdu úspěch, jen já už hodinu straším po bytě protože jsem si zvykla nespat. Byla to sice první noc, takže nevíme jak budou probíhat ty následující, ale myslím že to bude úspěšná mise. Každopádně, můžu vřele doporučit a popřát všem maminám a hlavně tatínkům (protože ty většinou nestávají k našim drobečkům, takže to neznají) pevné nervy :-) Vám Malenko děkuju na stotisíckrát, Jana

re: dětské příkrmy

(Malenka, 19. 1. 2007 6:55)

Mila Marie, ono to spani neni prikrmem, ale tim, ze si Vas broucek navykl na nocni vstavani - buzeni. Nevim, zda Vas metoda nocniho odstavovani oslovuje ci nikoliv, ale ja jsem ji uspesne aplikovala u sve 7mesicni dcerky. Budila se pravidelne po 2 hodinach (nekdy byl interval i hodinu), a kdyz uz jsme s manzelem nevedeli, ci jsme :-) pouzila jsem rady, ktere jsem si precetla - ze miminko po 5. mesici muze prospat celou noc, aniz by melo hlad (pozn. od 3 mesice jsme pridavali k plnemu kojeni kasi na noc - bez uspechu!), ze si proste jen zvyklo na to, ze je vlastne prima se v noci vzbudit, kdyz maminka hned pribehne a prilozi ho k prsu. Ze nema duvod tento zvyk menit a take ho nemeni! (Kamaradky to resi i ve dvou letech...). Takze dle doporuceni zacal vstavat k male manzel, prestal ji brat z postylky, jen ji pohladil, dal dudlika, a kdyz to nezabralo, nechali jsme ji bekat - bylo dost legracni ji poslouchat - ona totiz ta nase mala beruska chvili rvala, jako kdyz ji na noze berou a pak najednou ticho, odmlka a pak jsme ji v seru loznice videli, jak kouka skrz tycky a vyhlizi, kde to tedy jsme :-) nacez postupne zkousela ruzne toniny breku, vzdy s malou prestavkou, kdy se snazila zjistit, kde jsme se zasekli a jak je mozne, ze najednou nereagujeme. Za chvili to vzdala a chrupala spokojene dal (hladove dite by neusnulo, mozna tak po 2 hodinach usilovneho breku vysilenim, ale to se nekonalo). No, a kdyz to tak probehlo 3. noc, prestal k ni chodit i manzel - podle pravidla, ze mimco se ma naucit usinat samo. A funguje to!!! Ano, vzbudi se, ale treba jen 2-3 za noc, minutku bekne (nekdy ani to ne), otoci se a spinka dal. Rano je naladena a spokojena. Nepozoruji zadnou ujmu ani sramy na psychice (z pocatku jsem to sledovala ostrizim zrakem, abych pripadne neublizila jeji dusicce). Ted zacina spat i cele noci a my jsme konecne zakusili krasu celonocniho spanku. Nevim, zda pro Vas neni tato metoda prilis drasticka, ale ja uz jsem tak trochu nevedela, jak dal a rekla jsem si, ze nez aby mala mela hysterickou a vynervovanou (u me je to v prime umere s nevyspanim) matku, ze to radeji zkusime zvladnout. Jinak uz byla o vikendu sama u dedy a babicky a ti si moc pochvalovali, ze je uplne pohodova, spinka jako dudek a pres den je samy usmev. Nevim, zda je to pro Vas dobra rada a prikrmu se netyka... Drzte se, M.

dětské příkrmy

(Marie Zejdová, 8. 1. 2007 23:30)

mám spíš dotaz, znáte někdo nějaký příkrm po kterém dítě spí celou noc, já teda ne a to už jsem jich pár vyzkoušela, pokud máte někdo s nějakým příkrmem dobré zkušenosti prosím napište mi značku na mejla ZejdovaMarie@seznam.cz budu moc ráda, jinak pořád kojím, i když má malej už skoro deset měsíců. Jinak Vítek papá úplně všechno, ať už je to zelenina, nebo ovoce:D

články

(Jana, 11. 12. 2006 13:31)

Vaše články jsou kopírovány bez uvedení zdroje na www.peprnet.cz Možná vám to nevadí, tak v tom případě se omlouvám za vstup do diskuze.

maso

(Patt, 15. 9. 2006 14:45)

názory se opět lehce různí, nicméně plus mínus se dá říci, že maso se začíná přidávat 3 až 4 týdnech čistě zeneninových příkrmů. Ale opět záleží na mamince - pokud se vám to zdá příliš brzy, začněte klidně později.

Od kdy začít s masem

(Dobiášová Lenka, 31. 8. 2006 12:30)

Moje holčička má 5 měsíců,už nekojím a začínám s příkrmy,od kdy jí můžu přidat do mixované zeleniny,kterou už dávám maso?


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6