Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy kojenců

5. 8. 2006

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

U dětí krmených z láhve umělým mlékem, můžeme začít již od ukončeného 4. měsíce. U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce – jedná se o doporučení – tj. nikde není dáno, že se začíná 1. den po půl roce – vždy se řiďte hlavně miminkem a jeho potřebami. Pokud mimi není spokojené, nenabírá, je plačtivé, v noci se často budí, můžete se zeleninovými příkrmy začít už po ukončeném pátém měsíci. A naopak – pokud miminko hezky nabírá, je spokojené a na první pokusy o zeleninu vůbec nejeví zájem, nic se nestane, když bude plně kojené o pár týdnů déle. Prostě vždy mějte na paměti blaho miminka – veškerá obecná doporučení se musí aplikovat selským rozumem.

Zpravidla se začíná jednodruhovými zeleninovými příkrmy. Nejčastěji je to mrkvička. Je dobré začínat zeleninou, protože pokud začnete sladkým, chuťově výraznějším ovocem, riskujete, že miminko bude později zaváděnou fádnější zeleninku odmítat. Navíc ovoce bývá často rizikovější z hlediska vzniku alergií. Ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav – moje sestřenice žije v Holandsku a tam je první doporučovaný příkrm ve 4.měsících mix banán+hruška+pomeranč. Tiše se směji – citrusy ve čtyřech měsících – to by asi většina českých pediatrů šla do kolen. Vidíte a přesto i tam vyrůstají šťastné zdravé děti J Nicméně si myslím, že český postup napřed zelenina, potom teprve ovoce je lepší – potvrzeno mou holandskou neteřinkou, která zeleninu odmítala další 2 měsíce.

Zpět k příkrmům – takže napřed zelenina – zpravidla na oběd - jeden druh – mrkev. Do začátku je možné dávat kupované “konzervy” první lžička od Hami. Nebo domácí varianta – nejlépe zelenina z vlastní zahrádky nebo z bioprodejny. Zelenina v hypermaketech často bývá rychlená, plná dusičnanů, pro batolata nevhodná. To už je lepší varianta vařit ze zmražené zeleniny- ta bývá nerychlená. Zelenina se vaří v neosolené kojenecké vodě a měla by v ní být zcela ponořená.

Je možné, že vaše dítko hned napoprvé bude hezky baštit, ale spíše počítejte s variantou, že první den sní jen 2-3 lžičky. Nezapomeňte, že jsou to pro něj nejen nové chutě, ale také se musí naučit sousto posunout v pusince a následně spolknout – prostě spousta práce J Je dobré při prvních pokusech připravit vše tak, aby jídlo probíhalo v klidu, žádný shon a ryk. Zeleninu mixujeme s trochou vody a pár kapkami oleje. Já bych doporučila slunečnicový. Je méně výrazný, nepřebíjí tolik chuť zeleniny a hlavně na olivový olej může být alergie! Olej se přidává, kvůli skupině vitamínů rozpustných v tucích – tedy A,D,E,K – aby si je miminko mohlo ze stravy vzít.

Po 3-4 dnech přidáme k mrkvičce další druh zeleniny. Nejčastěji to bývá brambor. 3-4-denní odstup se doporučuje z důvodu případné alergické reakce dítěte. Pokud hned v úvodu dáte vícedruhovou směs a dítko se vám osype, budete hůře zjišťovat, která složka reakci vyvolala.

U dětí ohrožených potravinovými alergiemi se doporučuje počkat vždy až 7 dnů! Když miminku dáte první příkrm, nezapomeňte ho odříhnout a cca po půl hodině ho dokojte/ dejte UM. Těch pár lžiček zeleninky ho nezasytí, je potřeba dokrmit. Maminky, které dávájí miminkům UM mohou do prvních příkrmů trošku mléka přisypat – dítě pozná známou chuť a zpravidla lépe papá. S dalšími dny postupně přidáváme další a další druhy zeleniny.

Je třeba dávat pozor na nadýmavé druhy zeleniny a přidávat je do směsí jen v malém množství. Stejně tak některé druhy zeleniny mohou dětem způsobovat zácpu – každý reaguje trochu jinak, nicméně pokud mám miminko problémy se stoličkou, je dobré se na nějakou dobu uchýlit ke kupovaným příkrmům. Např. Hipp má na obalech vždy vyznačeno, zda změkčují stoličku nebo naopak staví. Na regulaci jsou také dobré ovocné šťávy – např. hroznová nebo švěstková. Snáší-li dítě zeleninové pyré dobře, je možné postupně do něj přidávat i kousek masa (králičí, drůbeží, krůtí), případně 1/2 vařeného žloutku. (Pozor bílek ne! - značné riziko alergické reakce!)  Maso se většinou začne přidávat v průběhu prvního měsíce příkrmů.

K vaření – někdo vaří 1 dávku každý den, někdo vaří dvě porce a druhou uchovává v lednici – pozor maximálně 24 hodin!!! Jiné maminky si navaří větší dávku, kterou potom rozdělí do skleniček a zamrazí. Každému prostě vyhovuje něco jiného.

 

Komentáře

Přehled komentářů

čaje

(Gita, 6. 8. 2007 21:23)

Já dávala synkovi taky HIPP-spokojené bříško.Doktorce se to zamlouvalo a malému taky chutnal.

Báro

(Petra, 5. 8. 2007 16:00)

Nechávat si rady pro sebe, tak není proč, mít tyhle stránky.

Čaje

(Veronika, 29. 7. 2007 13:05)

Dobrý den, koupila jsem dětský čaj od 1.týdne "Spokojené bříško" od HIPPu. Myslím, že je to kvalitní značka. A dovolím si nesouhlasit - tento granulát obsahuje 90% glukozy a 10% bylinek. A co jsem se tak dívala, tak to má většina čajů pro mimina.

čaje

(Bára, 18. 7. 2007 22:47)

čaje jsou už od 1. týdne a není pravda, že jsou samý cukr, v kvalitních výrobcích je laktóza a ta je spíš prospěšná než škodlivá. Každá máme svoje dítě, tak je budem cpát jak samy uznáme za vhodné a jak to bude hlavně vyhovat našim dítkům. Názory na stravu jsou všude odlišné. Ti říkají, jak ne a ti zase že ano. Takže si rady nechte radši pro své děti. Až na pár přiblblých příspěvků jsou tyto stránky fajn.

Elišce

(Gita, 16. 7. 2007 10:52)

Ahoj.Najdi si virtuální porodnici tam odpovídá doktorka na dotazy.Zkus to.

nezatěžovat ledviny

(Eliška, 15. 7. 2007 7:58)

Chtela bych se zepta,jestli by mi někdo neporadil,jak vařit abych nezatězovala ditěti moc ledviny,věk devět měsiců

příkrmy

(Gita, 5. 7. 2007 13:29)

Ahoj.Tak jsem zkusila ten sunar do zeleninového příkrmu,a vyplivl mi to.Nepomáhá ani vařit zeleninu z jablkem jak jsem to někde četla.Pomohlo tak napůl dávat mu to na špičku rohlíku a on to cucá a myslí si že má rohlík.Tak spapá celou misku
a rohlík jen špičku.Tak aspoň něco.

dodatek

(Jitko,, 29. 6. 2007 19:11)

Dnes jsem byla u dětské lékařky a samozřejmě jsem se jí zeptala na námi diskutovanou věc...řekla mi-do 1 roka jogurty nedávejte-není důvod zvyšovat u dítěte alergii na kravské mléko, ani zatěžovat ledviny takovými těžkými bílkovinami.Vápníku má dost pokud je kojené, nebo má umělé mléko. S pozdravem Eva

Jitko

(Jitko,, 28. 6. 2007 20:53)

jak jsem již napsala, volba každého.

Evo,

(Jitka, 26. 6. 2007 21:47)

přesně jak píšeš je to volba každého, ale nedávat bílé jogurty do jednoho roku je extrém. Dítě potřebuje doplňovat vápník a v jogurtu ho dostává v rozumné a lehčeji stravitelné formě. Ostatně i tebou doporučované stránky ho i pro kojené děti doporučují už od 8.-9. měsíce! Pokud dítě netrpí alergií na mléčnou bílkovinu, je hloupost mu upírat kysané výrobky - toť můj názor.

volba každého

(eva, 26. 6. 2007 19:50)

já bych do jednoho roku jogurty nedávala, myslím, že vám nic neuteče, ale je to volba každého. Opravdu zkuste ty stránky kojení.net pomohou i maminkám na umělé výživě.tak hodně štěstí...

mléčné výrobky a spol.

(Patt, 26. 6. 2007 10:51)

co se týče mléčných výrobků, tak nejlépe začínat s jogurty. Nekojené děti cca od 6 měsíců, kojené od 8-10 měsíce. Všeobecně se zakysané výrobky mnohem lépe tráví. Ideální jsou jogurty bílé bez přídavku cukru. (nebojte, těch ovocných si ještě užijí až až:-) Na pribiňáčky a podobné smetanové krémy je spousta času. I když nemusí obsahovat "Ečka" jsou hodně tučné, sladké, některé jsou šlehané dusíkem - no prostě pro trávení miminka rozhodně ne ideální. Já bych s nimi počkala minimálně do 1 roku. Dále bych radila se úplně vyhýbat taveným sýrům. Když sýry tak raději žervé nebo plátek tvrdého sýra. Pokud jde o UM, tak vydržet cca do 2 let - u dětí ohrožených alergií určitě do 3 let. Nekysané mléčné výrobky hodně zahleňují organismus, takže by se měly jíst pouze v rozumné míře a např. při nachlazení se jim raději vyhnout úplně.

Gito,

(Patt, 26. 6. 2007 10:40)

kamarádka řešila podobný problém s dcerkou a nakonec uspěla, když malé nasypala do zeleninového příkrmu trochu Sunaru. Nevím, jestli je to rada co platná, ale za pokus určitě stojí. Hodně štěstí. Ze zkušeností mám pocit, že se u dětí střídají období, kdy jí krásně a pak najednou "stávka" a i ta nejoblíbenější jídla nemají šanci. Často se jim mění chutě, navíc přes léto často baští méně (tedy aspoň ty naše:-) takže někdy je to hodně o výdrži. Neboj, ono zase bude lépe. Hodně štěstí!

tak nevím

(eva, 25. 6. 2007 18:29)

Jsem porodní asistentka a o výživě něco vím, takže bych se s Vámi chtěla podělit.Co se týče kojení-pokud mimi dobře přibírá, není důvod dávát příkrmy dříve než v 6m.Pití-začíná se kolem 7.-8. měs. a převařenou kojeneckou vodou, později čajíky, ale voda je lepší. Nejste-li si jisté zda je dítko dostatečně hydratované-počítejte pročůrané pleny-májich být 6 a více/24 hod.Jogurty a mléčné výrobky od roka a samotné mléko od 2.Nic slazeného ani soleného do roka.atd. zkuste stránky kojení.net

příkrmy

(Gita, 20. 6. 2007 13:29)

Mám 8 měsíců starého kluka a příkrmy dávám už od 3a půl měsíce.Přestali mu chutnat zeleninové příkrmy.Ať je to polévka nebo kaše,z masem nebo bez nechce to.Už to jedl normálně ale jak jsme začali z jogurty tak konec.Ví někdo jak na něj?Díky.

kdy dát čaj

(Leana, 17. 6. 2007 14:23)

Ahoj,od 1.měsíce kojím+dokrm,protože dcerka(nyní 4měsíční)málo tahá.Nevím,kdy dávat čajík,abych ho dávala správně a ne třeba tehdy,když bude mít hlad.Již jsem začala s poledním příkrmem,pak nakojím.Myslím, že i v parných dnech stačí kojení,ne?Nevím,kdy čaj dát.Dík za odpověď.

příkrmy

(Kami, 2. 6. 2007 21:40)

Ahojky,mojí holčičce je něco málo přes 3 měsíce.Nekojíme,už z porodnice jsme šli s UM.Teď už jsme vyzkoušeli k odpolení svačině Pribináčka (neobsahuje Ečka ani lepek) a přesnídávku s piškotem.Dneska k obědu měla i rýžovo-kukuričnou kaši.A vypadá spokojeně.
A co se týče nočního vstávání? Tak s ním nemáme žádný problém. Můj drobeček se napapá kolem 19 hodiny a pak spinká do 4 hodin. A někdy se povede, že spí až do 6 hodin.

Čaj

(Patt, 17. 5. 2007 10:54)

Pokud je dítě plně kojené, tak se čajík většinou dává pouze v létě - na doplnění tekutin. Jinak by mělo potřebu plně pokrýt MM. U kojených dězí, se tedy čaj zpravidla začíná dávat zároveň se zaváděním příkrmů. Pokud dítě není plně kojené, tak se čajík dává již dříve. Všechny dětské čaje na sobě mají označení, od kterého měsíce jsou vhodné. Já bych doporučovala vyhnout se - alespoň v začátku - granulovaným, přestože u některých uvádějí, že jsou vhodné už od 2 týdnů - přeci jen, je to jen samý cukr - do přírody hodně daleko :-( Jednodruhové čaje - heřmánek a spol. se mohou dětem dávat velmi brzy. Přesné názory se liší - doporučuji kdyžtak se zeptat vašeho pediatra.

čajíček

(radka, 17. 5. 2007 10:27)

Mám dotaz od kdy mohu podávat dítěti čajíček

první příkrm

(Irena, 28. 4. 2007 15:11)

Mám téměř 7měsíční holčičku, které chutnají příkrmy,ať kaše či zelenina. K dalším jsme zatím nedošly. Než jsem začla s příkrmy tak jsem přečetla spostu stránek o příkrmech a zarazilo mě , že v anglicky mluvících zemích(UK, USA, Canada...) začínají s obilninami - nejlépe rýžová kašicka. Na českých stránkách je všude jako první příkrm mrkev. Tušíte někdo přoč se u nás preferuje zelenina?