Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy kojenců

5. 8. 2006

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

U dětí krmených z láhve umělým mlékem, můžeme začít již od ukončeného 4. měsíce. U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce – jedná se o doporučení – tj. nikde není dáno, že se začíná 1. den po půl roce – vždy se řiďte hlavně miminkem a jeho potřebami. Pokud mimi není spokojené, nenabírá, je plačtivé, v noci se často budí, můžete se zeleninovými příkrmy začít už po ukončeném pátém měsíci. A naopak – pokud miminko hezky nabírá, je spokojené a na první pokusy o zeleninu vůbec nejeví zájem, nic se nestane, když bude plně kojené o pár týdnů déle. Prostě vždy mějte na paměti blaho miminka – veškerá obecná doporučení se musí aplikovat selským rozumem.

Zpravidla se začíná jednodruhovými zeleninovými příkrmy. Nejčastěji je to mrkvička. Je dobré začínat zeleninou, protože pokud začnete sladkým, chuťově výraznějším ovocem, riskujete, že miminko bude později zaváděnou fádnější zeleninku odmítat. Navíc ovoce bývá často rizikovější z hlediska vzniku alergií. Ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav – moje sestřenice žije v Holandsku a tam je první doporučovaný příkrm ve 4.měsících mix banán+hruška+pomeranč. Tiše se směji – citrusy ve čtyřech měsících – to by asi většina českých pediatrů šla do kolen. Vidíte a přesto i tam vyrůstají šťastné zdravé děti J Nicméně si myslím, že český postup napřed zelenina, potom teprve ovoce je lepší – potvrzeno mou holandskou neteřinkou, která zeleninu odmítala další 2 měsíce.

Zpět k příkrmům – takže napřed zelenina – zpravidla na oběd - jeden druh – mrkev. Do začátku je možné dávat kupované “konzervy” první lžička od Hami. Nebo domácí varianta – nejlépe zelenina z vlastní zahrádky nebo z bioprodejny. Zelenina v hypermaketech často bývá rychlená, plná dusičnanů, pro batolata nevhodná. To už je lepší varianta vařit ze zmražené zeleniny- ta bývá nerychlená. Zelenina se vaří v neosolené kojenecké vodě a měla by v ní být zcela ponořená.

Je možné, že vaše dítko hned napoprvé bude hezky baštit, ale spíše počítejte s variantou, že první den sní jen 2-3 lžičky. Nezapomeňte, že jsou to pro něj nejen nové chutě, ale také se musí naučit sousto posunout v pusince a následně spolknout – prostě spousta práce J Je dobré při prvních pokusech připravit vše tak, aby jídlo probíhalo v klidu, žádný shon a ryk. Zeleninu mixujeme s trochou vody a pár kapkami oleje. Já bych doporučila slunečnicový. Je méně výrazný, nepřebíjí tolik chuť zeleniny a hlavně na olivový olej může být alergie! Olej se přidává, kvůli skupině vitamínů rozpustných v tucích – tedy A,D,E,K – aby si je miminko mohlo ze stravy vzít.

Po 3-4 dnech přidáme k mrkvičce další druh zeleniny. Nejčastěji to bývá brambor. 3-4-denní odstup se doporučuje z důvodu případné alergické reakce dítěte. Pokud hned v úvodu dáte vícedruhovou směs a dítko se vám osype, budete hůře zjišťovat, která složka reakci vyvolala.

U dětí ohrožených potravinovými alergiemi se doporučuje počkat vždy až 7 dnů! Když miminku dáte první příkrm, nezapomeňte ho odříhnout a cca po půl hodině ho dokojte/ dejte UM. Těch pár lžiček zeleninky ho nezasytí, je potřeba dokrmit. Maminky, které dávájí miminkům UM mohou do prvních příkrmů trošku mléka přisypat – dítě pozná známou chuť a zpravidla lépe papá. S dalšími dny postupně přidáváme další a další druhy zeleniny.

Je třeba dávat pozor na nadýmavé druhy zeleniny a přidávat je do směsí jen v malém množství. Stejně tak některé druhy zeleniny mohou dětem způsobovat zácpu – každý reaguje trochu jinak, nicméně pokud mám miminko problémy se stoličkou, je dobré se na nějakou dobu uchýlit ke kupovaným příkrmům. Např. Hipp má na obalech vždy vyznačeno, zda změkčují stoličku nebo naopak staví. Na regulaci jsou také dobré ovocné šťávy – např. hroznová nebo švěstková. Snáší-li dítě zeleninové pyré dobře, je možné postupně do něj přidávat i kousek masa (králičí, drůbeží, krůtí), případně 1/2 vařeného žloutku. (Pozor bílek ne! - značné riziko alergické reakce!)  Maso se většinou začne přidávat v průběhu prvního měsíce příkrmů.

K vaření – někdo vaří 1 dávku každý den, někdo vaří dvě porce a druhou uchovává v lednici – pozor maximálně 24 hodin!!! Jiné maminky si navaří větší dávku, kterou potom rozdělí do skleniček a zamrazí. Každému prostě vyhovuje něco jiného.

 

Komentáře

Přehled komentářů

prosím o radu

(Veronika, 24. 5. 2008 12:07)

Ahoj maminky, mám desetiměsíční dcerku, která mi teď začala dělat problémy s příkrmy, pořád by se chtěla jen kojit. Přitom když jsme s příkrmy začínaly, tak vše bylo v pořádku. Nemáte s tím někdo zkušenosti. Díky

Šárce

(Martina, 23. 5. 2008 23:06)

Já bych byla opatrná s rajčetem, s tím může být problém - alergie. Po mrkvičce s bramborem, bych na tvém místě vyzkoušela brokolici, hrášek, kukuřici, cuketu, červenou řepu, špenát. Opatrná bych byla s petrželí a celerem - jsou moc aromatické. A potom bych dala rýži. Později maso králičí nebo krůtí.

Šárce

(Tereza, 15. 5. 2008 18:37)

Zdravím, pochopila jsem, že dáváte vše dohromady, ale to nemusíte, stačí kombinovat a máte spoustu nových chutí, ještě můžete přidat fenykl, špenát, květák, rajče nebo brokolici. A pokud už opravdu nevíte, tak bych přidala trošku roznačkaný, rozvařený rýže. My máme knížku Nejchutnější recepty pro kojonce. Můžete se na ni podívat na www.grada.cz

prosím o radu :-)

(Šárka, 14. 5. 2008 17:34)

Před dvěmi týdny jsem začala dávat svému 6 měsíčnímu synovi první příkrmy...do 6 měsíců byl plně kojen jen poslední týdny jsem musela z důvodu malé tvorby mléka začít dávat na večer Nutrilon.
A nyní můj problém....začali jsme mrkvičkou, potom jsme se drželi radami a postupně přidáváme brambor, petržel, celer, kedluben. Malému to chutná, ale nevím jak dlouho mám tuto jakoby hustou polévku dávat a jak pokračovat dál...co mám dále přidávat...dobře ještě vyzkoušíme žloutek, ale co pak??? Vařím pouze z BIO výrobku a už nám i něco vyrostlo ve skleníku. Asi to potřebuji polopatě vysvětlit, tak se na mě nezlobte a jako zkušené matky prosím poraďte :-) DĚKUJI PŘEDEM VŠEM!

Příkrmy

(Danča, 5. 4. 2008 20:52)

Ahoj maminky. Podělím se s vámi o své zkušenosti, případně zkusím i nějakou radu. Mám silně alrgického syna, který odmala trpí velkými kolikovými bolestmi. hodně jsme si toho již vytrpěli. Stáří osm měsíců, z alergií vede zejména bílkovina kravského mléka, soja a některé druhy ovoce. Kdo zná, ví, že mimo kojení nejsou téměř žádné možnosti, jak dostat do miminka vápník i minerální látky. Co se týče UM, které jsou pro tyto děti určené (hydrolyzát - naštěpené bílkoviny), jsou tak hořké, že děti tyto UM odmítají. Nicméně se mi podařilo bez větších problémů kojit a kojím dál, takže pokud je zde nějaká taková maminka, neztrácej naději a koj co to jen půjde i za cenu nevyspání a nočního vstávání (nikdy ne delší pauza než 5 hodin). Kupované příkrmy jsme začali od necelého 7. měsíce. Klasika: mrkev (zabrala až mrkev od Hipp, je mnohem sladší než např. Hami), brambor, posléze cuketa (ne příliš oblíbená ve skleničkách, ale domácí mu nevadí)a další druhy zeleniny (doporučuji nezačínat ovocem, již to tady padlo aje to pravda, dáte dítěti sladké ovoce a nebude vám chtít mdlou zeleninu), nyní již rýže (po ní ovšem prdí)a posléze i masíčko (mimo kuřecího zatím telecí, krůtí a králičí). Vzhledem k podávání probiotik od 5. týdne si malý zvykl velice dobře na lžičku a v okamžiku zavádění příkrmů už nebyl problém protože probiotika pro děti jsou sladká a už vědí, že přijde něco "dobrého". Začátky byly různé, ale vždy se snažil získat novou zkušenost s chutí, tak jsem ji druhý den zopakovala a už to bylo lepší. Upozorňuji, že většina příkrmů v kupovaných skleničkách neobsahuje kousky (pouze některé značky, např. Sunárek), což je potom problém, protože když dítěti uděláte doma jídlo již s kousky, může se dávit). Zároveň jsme začali podávat kaši na dobrou noc, nejvíce mu chutná 5ti obilná nemléčná kaše od Nestle s lipovým květem (dáváme stále do MM). Kaše má opravdu moc dobrou chuť. Dovolím si upozornit maminky, že příkrmy od Hipp (některé) obsahují vysoký podíl soli, přestože by pro takto malé děti příkrmy měly být nesolené. Doporučuji kupované příkrmy od firmy Alnatura. Jsou sice hůř k sehnání, ale stojí za to. Ovoce jsme nasadili až měsíc po zavedení příkrmu, zatím vedou hrušky a švestky (jsou bezvadné na jeho zácpy) a jablíčka. na meruňky se projevila silná alergie. Citrusy ani cizokrajné ovoce (např. podávané skleničky v letadle) nedoporučuji, riziko alergie je veliké. Zejména je třeba si uvědomit, že dítěti můžeme alergii vyvolat předčasným podáním čehokoli, ať už se jedná o lepek (rohlíky, housky......) nebo ovoce nebo nestravitelné mléko (pacholíky, pribináčky apod. - vůbec ne mléko - děti to neumí dobře strávit)
Co se týče nočního buzení, syn se donedávna budil po třch hodinách na kojení, tj. ve 12, ve 3 a v 6 stával. Je pravda, že jsem se již 8 měsíců nevyspala, ale zatím jsem to příliš neřešila, jsem ráda, že si kojení udržuji, protože nemám jinou možnost. Stejně bych asi musela v noci vstávat. Předpokládám, že s nočním režimem začnu až po jednom roce, ale i tak si budu muset udržet MM, tudíž režim asi moc měnit nebudu moci.
Všem maminkám držím palečky a věřte mi, že jak se liší občas názor zde od jedné maminky ke druhé, liší se i názory odborníků i na tak zásadní věci, jako např. stahování předkožky apod.

děkuji

(Patt, 25. 1. 2008 20:12)

Moc děkuji za milá slova, ale nerada bych sbírala poděkování za cizí úsilí. Chvála a poděkování patří Mamině, která se ujala poradny týkající se mateřské a rodičovské dovolené - za což jsem jí já hrozně moc vděčná.

Andree

(Monika R., 25. 1. 2008 18:29)

Také si myslím že pro mnohé ať už nastávající či snad už s miminkem je paní Patt taková ta poslední záchrana,,já jsem zde našla mnoho odpovědí na otázky co se týče peněžité pomoci v mateřství,kam a co mám odnést a také jak to v mém případě bude s mateřskou,,paní Patt mi hodila záchranné lano a z nejasností mi pomohla,žádná osoba ať na sociálce či u zaměstnavatele mi nebyly schopni odpovědět na otázky ani z poloviny jako paní Patt takže tím DĚKUJI PANÍ PATT za tyto poučné a mnohdy záchranné rady a tipy...

příšerná Patt

(dasa, 29. 12. 2007 21:22)

Andreo, myslím, že paní Patt tyto stránky vytvořila, je skvělá a já osobně ji za její práci a pomoc ostatním maminkám moc obdivuji a fandím. Nezáleží na tom zda je doktorka, ale z jejích příspěvků vyplývá, že má bohaté zkušenosti a hlavně je ochotná se o ně podělit. Příšerná jsi patrně ty, když místo příspěvku k dané věci píšeš takové nesmysly. Příště radši přihoď nějakou dobrou radu, než trapnou poznámku.

Příšerná PATT

(Andrea, 5. 12. 2007 22:29)

Prosím Vás,kdo je ta chytrá paní Patt?Opravdu jsem koukala na její články s otevřenou pusou.Určitě si poslechnu nějakou radu,ale ta paní se hcová spíše jako nějaká doktorka,která všemu rozumí.Omlouvám se,že jsem tak skočila do diskuze.

Rady pro příkr

(Klára, 17. 11. 2007 12:42)

Pěkný článek. Informace se opravdu schánějí těžko - tedy alespoň ty kvalitnější. Začněte přikrmovat, dokáže říci každý, ale ten zbytek vám řekne už málo kdo. Další zajímavé informace jsem našla zde http://www.nasemimi.cz/diskuze.php Tak se případně mrkněte.

Katko

(Veronika, 20. 10. 2007 22:58)

Držím palec. Já mám štěstí - naše malá si na lžičku zvykla ihned a jak vidí, že ji dávám do židličky a foukám na lžičku, tak začne křičet, abych si jako pospíšila :-)) Vyzkoušela jsem příkrmy od různých firem, ale u nás se uchytil jedině HIPP a ostatní mi prská. I ty doma s láskou udělané :-( Dokonce i pokračovací mléka a kaše nechce od jiné firmy. Nevím, co do toho dávají, ale je to zkušenost více maminek z mého okolí :-)) Tak se držte a ať malé chutná :-)) V*

Skladování příkrmů

(Leona, 22. 9. 2007 20:16)

Dobrý den,chtela jsem se zeptat,pokud si navařím zeleninku a budu chtít zamrazit,jak dlouho mohu skladovat v mrazničce?Jak mám skladovat doma udělané přesnídávky?Děkuji Leona.

re:tragedie

(alena, 18. 9. 2007 11:58)

ahoj kaci hlavne nedavej presnidavku to sem udelala ja a ted trpim malej nechce uz nic nez jen presnidavku jogurt a kasi nedostala sem do nej nic jinyho i kdyz sem mu to osladila! ted davame teda vse po malych porcich a snazi se no sem rada ale opravdu nedavej hned presnidavky budes trpet! pokud mu staci mlicko davej mlicko a zkus mrkev propasirovat pres sito nez rozmixovat u nas to pomohlo :O) kamaradka kojila do 10 mesicu.

Příkrmy

(Ilona, 14. 9. 2007 21:35)

Ahojky, připojuji se s reakcí na příkrmy k paní Katce, naší holčičce je byl začátkem srpna 1 rok a s papáním něčeho jiného jsme taky začali teprve nedávno, cca v 10 měsících, i když doktor hrozil nedostatkem železa aj., lžičku nenáviděla, všechno plivala ven a nakonec vůbec neotevírala pusinku. Pak jsem přišla na to, že to co jí dám do ručičky, treba i banán /samozřejmě pod dozorem/ tak to krásně papá a sní sama fakt cokoliv bych jí dala a hlavně to,co bych jí vůbec nedala, ale "loudí" od 4letého brášky. Lžičku začala brát na milost až opravdu po tom roce, ale stejně je kojení její hlavní papání, hlavně v noci se u toho přece tak krásně usíná :-)),umělého mléka co jsme zkoušeli se s radostí ale hlavně se vztekem vzdala ve prospěch našich kočiček, z lahvičky si vezme jenom čaj /jak jsem byla šťastná když se to naučila/, ale nic jiného. Zdravím ostatní maminky p přeji pevné nervy.

jejda

(Michaela, 9. 9. 2007 20:00)

ahoj Katko, přeji pevné nervy,asi se mám na co těšit. Taky chci kojit co nejdéle. Jsem zvědavá, jak bude moje holčička reagovat za půl roku. Drž se.

příkrmy - tragedie

(Katka, 9. 9. 2007 14:47)

Mám čerstvou šestiměsíční holčičku, kterou stále plně kojím. Nicméně jsme došly s paní doktorkou k závěru, že je načase začít s příkrmy :)

Jako první byla na řadě mrkvička. S láskou a péčí jsem jí uvařila, namixovala a připravila a Hanička snědla půl lžičky, zašklebila se ... a byl konec. Druhý den už věděla, že se něco chystá, že si ji maminka dává do polohovacího lehátka,někam odbíhá a hle, zase ji něco divného cpala do pusy. Tentokrát už při podání příkrmu řvala,vztekala se,nicméně jsem do ní vpravila čtvrt lžičky mrkvičky s láskou vařenou a připravenou a ...byl konec. Třetí den už pusu neotevřela.
Čtvrtý den jsem jí zkusila dát naškrábaný banán. Ze ličky ani náhodou, pěkně na prst a pomazat kolem pusinky. Pokaždé se zlobí a vzteká se, ale potom se olizuje. Dneska jsem zkusila brambor s mlíčkem od maminky ... tragédie. Lžička je jí nepřítel, k smrti ji nesnáší.

Když jsme zkoušeli sunar, aby se mi v noci nebudila co hodinu, tak ten nechce už vůbec. Dudlík od láhve ji nechutná (protože má jiný tvar, než ten, který běžně cumlá). Neustále ji vyhrožuji tím, že jí sunar srazím z první výplaty, kterou v životě dostane,když ho nepapá a my jej s mužem koupili úplně zbytečně, když pokaždé letí do kanálu :)

Holky, prosím poraďte, jak na to. Dneska jsem se rozhodla, že jí dám týden pauzu, a pak to zkusím s přesnídávkama.

Mějte se moc krásně a zdar u příkrmů.

biozelenina

(Michaela, 5. 9. 2007 12:29)

Dobrý den, moje dcera bude mít v zimě půl roku a v té době neseženu žádnou čerstvou zeleninu, myslíte, že bych si mohla nachystat rozmixovanou zeleninu nyní, zamrazit ji a použít až v zimě, kdy už budu dokrmovat?
Děkuji za odpověď

zeleninove prikrmy

(blanka a kristynka, 31. 8. 2007 18:13)

Ahoj,prosim o radu jak obelstit svou sestimesicni dceru nad zeleninovymi prikrmy. Uz mesic dokrmuji. Dcera odmita zeleninove pyre a polevky. Ji pouze kasicky a presnidavky. Stavicky z jablek a mrkve pije jinak zeleninu odmita.

re:malenka a jana

(alena, 28. 8. 2007 12:33)

ahoj,uz sem si myslela ze muj malej je nocni jedlik!nevdela sem co dal v noci se mi budil tak 6krat mozna i vickrat na papani zkusim vasi metodu nocniho rvani ale nevim jestli opravdu nema ne hlad ale jak zizen.on mi totiz nechce moc pit pres den tak sem si myslela ze si to vynahrazuje v noci. no uvidime ale su rada ze ste se o tom bavily brala sem to jako normalni vec.

Čaje

(Veronika, 17. 8. 2007 19:33)

Gito, já jsem jenom reagovala na Báru. Ale já osobně tam nedávám to předepsané množství.