Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Příkrmy kojenců

5. 8. 2006

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

U dětí krmených z láhve umělým mlékem, můžeme začít již od ukončeného 4. měsíce. U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce – jedná se o doporučení – tj. nikde není dáno, že se začíná 1. den po půl roce – vždy se řiďte hlavně miminkem a jeho potřebami. Pokud mimi není spokojené, nenabírá, je plačtivé, v noci se často budí, můžete se zeleninovými příkrmy začít už po ukončeném pátém měsíci. A naopak – pokud miminko hezky nabírá, je spokojené a na první pokusy o zeleninu vůbec nejeví zájem, nic se nestane, když bude plně kojené o pár týdnů déle. Prostě vždy mějte na paměti blaho miminka – veškerá obecná doporučení se musí aplikovat selským rozumem.

Zpravidla se začíná jednodruhovými zeleninovými příkrmy. Nejčastěji je to mrkvička. Je dobré začínat zeleninou, protože pokud začnete sladkým, chuťově výraznějším ovocem, riskujete, že miminko bude později zaváděnou fádnější zeleninku odmítat. Navíc ovoce bývá často rizikovější z hlediska vzniku alergií. Ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav – moje sestřenice žije v Holandsku a tam je první doporučovaný příkrm ve 4.měsících mix banán+hruška+pomeranč. Tiše se směji – citrusy ve čtyřech měsících – to by asi většina českých pediatrů šla do kolen. Vidíte a přesto i tam vyrůstají šťastné zdravé děti J Nicméně si myslím, že český postup napřed zelenina, potom teprve ovoce je lepší – potvrzeno mou holandskou neteřinkou, která zeleninu odmítala další 2 měsíce.

Zpět k příkrmům – takže napřed zelenina – zpravidla na oběd - jeden druh – mrkev. Do začátku je možné dávat kupované “konzervy” první lžička od Hami. Nebo domácí varianta – nejlépe zelenina z vlastní zahrádky nebo z bioprodejny. Zelenina v hypermaketech často bývá rychlená, plná dusičnanů, pro batolata nevhodná. To už je lepší varianta vařit ze zmražené zeleniny- ta bývá nerychlená. Zelenina se vaří v neosolené kojenecké vodě a měla by v ní být zcela ponořená.

Je možné, že vaše dítko hned napoprvé bude hezky baštit, ale spíše počítejte s variantou, že první den sní jen 2-3 lžičky. Nezapomeňte, že jsou to pro něj nejen nové chutě, ale také se musí naučit sousto posunout v pusince a následně spolknout – prostě spousta práce J Je dobré při prvních pokusech připravit vše tak, aby jídlo probíhalo v klidu, žádný shon a ryk. Zeleninu mixujeme s trochou vody a pár kapkami oleje. Já bych doporučila slunečnicový. Je méně výrazný, nepřebíjí tolik chuť zeleniny a hlavně na olivový olej může být alergie! Olej se přidává, kvůli skupině vitamínů rozpustných v tucích – tedy A,D,E,K – aby si je miminko mohlo ze stravy vzít.

Po 3-4 dnech přidáme k mrkvičce další druh zeleniny. Nejčastěji to bývá brambor. 3-4-denní odstup se doporučuje z důvodu případné alergické reakce dítěte. Pokud hned v úvodu dáte vícedruhovou směs a dítko se vám osype, budete hůře zjišťovat, která složka reakci vyvolala.

U dětí ohrožených potravinovými alergiemi se doporučuje počkat vždy až 7 dnů! Když miminku dáte první příkrm, nezapomeňte ho odříhnout a cca po půl hodině ho dokojte/ dejte UM. Těch pár lžiček zeleninky ho nezasytí, je potřeba dokrmit. Maminky, které dávájí miminkům UM mohou do prvních příkrmů trošku mléka přisypat – dítě pozná známou chuť a zpravidla lépe papá. S dalšími dny postupně přidáváme další a další druhy zeleniny.

Je třeba dávat pozor na nadýmavé druhy zeleniny a přidávat je do směsí jen v malém množství. Stejně tak některé druhy zeleniny mohou dětem způsobovat zácpu – každý reaguje trochu jinak, nicméně pokud mám miminko problémy se stoličkou, je dobré se na nějakou dobu uchýlit ke kupovaným příkrmům. Např. Hipp má na obalech vždy vyznačeno, zda změkčují stoličku nebo naopak staví. Na regulaci jsou také dobré ovocné šťávy – např. hroznová nebo švěstková. Snáší-li dítě zeleninové pyré dobře, je možné postupně do něj přidávat i kousek masa (králičí, drůbeží, krůtí), případně 1/2 vařeného žloutku. (Pozor bílek ne! - značné riziko alergické reakce!)  Maso se většinou začne přidávat v průběhu prvního měsíce příkrmů.

K vaření – někdo vaří 1 dávku každý den, někdo vaří dvě porce a druhou uchovává v lednici – pozor maximálně 24 hodin!!! Jiné maminky si navaří větší dávku, kterou potom rozdělí do skleniček a zamrazí. Každému prostě vyhovuje něco jiného.

 

Komentáře

Přehled komentářů

příkrm

(Marťas, 10. 2. 2009 16:31)

mužete mi poradit jaká zelenina je vhodná jako příkrm?

Moniko,

(Patt, 2. 2. 2009 17:12)

pokud nepomáhá olejíček a vyčesávání, zkuste dětský šampon speciálně na tyto šupinky. Dá se koupit v lékárně (možná i v některých dětských obchodech). Kamarádka ho měla od Chicca, netuším jestli jej vyrábí i jiné značky, asi ano. Každopádně říkala, že stačilo párkrát umýt a šupinky úplně vymizely. Hodně štěstí :-)

Pro Monču, jak na to?

(Šárka, 2. 2. 2009 17:03)

Tak moje maličká ty "krustičky" jak říkáte odborný název taky neznám, má doteď a pomalu začínáme 8 měs. Má to jenom na vrchu hlavičky. Já jsem jí to trošku oloupala prstem, ale jak má fontanelu, tam to ještě nemá zarostlé, tak tam samozřejmě, ne. Teď se jí to tam začíná vysušovat a vypadá to spíš jako šupinky. Chce to čas, v roce to mít už určitě nebude. Nám taky žádné olejíčky nezabíraly. Tak uvidíte.

Odpoved na Alnatura

(Veronika, 2. 2. 2009 11:52)

Dobry den...prikrmy od Alnatury jsou v podobne cenove vysi jako od Hami nebo Hipp.Karotka od Alnatury 125g stoji 17Kč a Karotka s bramborem do Alnatury 190g stoji 24Kč.

Jak na to?

(Monika , 23. 1. 2009 13:55)

Dobrý den,prosím o radu jak se nejlépe a nejšetrněji zbavit mázku či krustiček/odborný výraz nevím/na hlavičce 4měsíčního miminka?Promašťování olejem nepomáhá...
děkuji Monika

Alnatura

(Oginka, 11. 1. 2009 1:01)

Nevíte prosím vás, na kolik tak vyjdou příkrmy alnatura? Dm drogerii nemáme tak blízko, abych se tam jen tak zajela kouknout. Na kolik vyjde třeba příkrm karotka nebo karotka s bramborama a tak. Jen, abych věděla v jakých cenách se to nějak pohybuje. Děkuju moc!!

Moniko,

(Patt, 8. 1. 2009 17:45)

děkuji za milá slova. Pokud jde o vaši situaci - Po ukončení mateřské dovolené je třeba zařídit dvě věci - u zaměstnavatele zažádat o vybrání "řádné dovolené", na kterou máte nárok - a to ihned po ukončení mateřské dovolené (jinak se nárok krátí) a zároveň zajít na sociálku, nahlásit ukončení mateřské dovolené a zažádat si o zahájení vyplácení rodičovského příspěvku. Od ledna 2008 si lze vybrat rychlý, klasický či pomalý způsob čerpání rodičovské dovolené - viz změny v čerpání rodičovské dovolené. Netuším, zda máte nárok na rychlé čerpání, každopádně bych radila pročíst si článek o změnách, jsou tam uvedené termíny, kdy je třeba si o daný typ rodičovské zažádat. Přeji hodně štěstí při papírování a samé příjemné úřednice.

Rodičovský příspěvek

(Monika , 8. 1. 2009 17:19)

Zdravím paní Patt a všechny kdo přispívají radami na těchto stránkách.Jsem ráda za to,že něco takového existuje a fandím Vám.Mám dotaz,mimo příkrmů.Jsem na MD se 4-měsíčním miminkem a pobírám výměr z platu mateřskou do 6 měsíců věku dítěte,je to tak...?, po 6 měsících si zažádám o rodičovský příspěvek,kde a jak??
velice předem děkuji za vysvětlení:-)Monika a Klárka

mytí v myčce

(Dag, 29. 12. 2008 15:07)

Omývaní kojeneckých lahví v myčce nedoporučuji, protože na nich zústáva leštíci prostředek, který myčka pridáva do posledního oplachu,je jedno jaký použijete prášek nebo tablety.
Doporučuji použít sterilizačný pařáky do mikrovlnné trouby ( mikrovlny spolehlivě vše zabijí )

sojové mléko

(Sisi, 13. 12. 2008 14:44)

Mám 5měsíční dítě a špatně mi reaguje na kravské mléko.Stále ho kojím ale na večer bych ho chtěla už přikrmit jelikož špatně spí.Neví náhodou někdo jestli mu můžu udělat rýžovou kaši a místo kravského mléka dát sójové???Děkuji S.

kdo to ví ?

(dana, 10. 12. 2008 16:09)

Chtěla bych se zeptat jestli někdo neví zda se mohou dávat vymývat dětské lahvičky (ať už skleněné nebo plastové) do myčky na nádobí ??? Napište, prosím. Děkuji. D.

Evě

(Zdenka, 25. 11. 2008 12:12)

Ahoj, zkus jí tu mrkev uvařit doma, má to trochu jinou chuť. Když malej zlobil s masozeleninovým příkrmem zkoušela jsem mu ke konzervě uvařit třeba cuketu s bramborem, nebo mrkev s bramborem a petrželí popř i s kouskem masa, rozmixuju to a smíchám s konzervou a to jí asi nejlíp. Je fakt že má taky období kdy jí hůř a kdy líp. Teď nám bylo 7 měs. a úplně se zasekl, musim mu vymýšlet kolem oběda spoustu zábavy aby zapomněl že jí.Ale porád to zkoušet musí vědět kdo je doma vedoucí :-)

Pro Sandru

(verca, 24. 11. 2008 14:27)

Ahoj chtela bych ti poradit,
pokud je tve miminko na umele vyzive uplne,urcite mu davej caj hned,poradim ti fenyklovy ktery zakoupis v kazde lekarne,pomaha proti vetrikum,a nebo taky jen kojeneckou preverenou vodu.a vazne na umele vyzive s cajem vubec necekej miminko by bylo dehydrovane!

caj

(sandra, 23. 11. 2008 15:34)

ahoj vsem,,potrebovala bych poradit,,,mam 2mesicni miminko je na umele vyzive a chtela bych se zeptat od kdy muze pit cajicek?dekuji za odpoved.

Odmítá mi mrkev

(Eva Helusová, 17. 11. 2008 15:56)

Potřebovala bych poradit. Mé dceři je necelých 6 měsíců.
S příkrmy jsem začala už od 4.měsíce. Nejdříve jsem začala s mrkvičkou, pak květák, brokolice, vše kupované ve skleničce - první lžička. Malá mi krásně papala, ale po týdnu jí přestala chutnat mrkev a teď do ní nedostanu vůbec žádné jídlo, kde je mrkev přidaná. A většinou v těchto skledničkách je všude. Poraďte mi prosím co jí mám uvařit nebo koupit.Zkusila jsem jí to i osladit a nic. Děkuji Eva

kaše

(Tereza, 26. 8. 2008 13:57)

Naše Terezka taky kaše moc nemusí, jediná, kterou má trochu ráda je od Hami - první kaše. Ta je bez příchutě, ale samotnou ji taky nejí, tak tam vždycky přidám trochu přesnídávky a pak papá. Taky bych se chtěla zeptat jak mám dcerku naučit jíst kousky, už od začátku to zkoušíme, ale marně. Vždycky se ji zvedne žaludek a dokonce si někdy i ublinkne a pak zavře pusinku a prostě nejí. Přitom sušenka nebo kousek jablka ji problém nedělá. Hlavně bych ji nechtěla jidlo znechutit, protože až na zmiňované kaše jí skvěle. Díky T.

kaše

(Hanýžka, 20. 8. 2008 17:59)

Co se týká kaší, nedám dopustit na rýžovou nemléčnou od nestlé v sáčku. Je to snad jediná kaše, která neobsahuje něco nevhodného pro děti alergiků(mám i nesnášenlivost laktozy). Může se do ní zamíchat umělé mléko, ale já dávám kojeneckou vodu a miminko papá a papá. :) Díky Bohu mohu kojit, takže nedostatku vápníku se bát nemusím. Kamarádky si většinou stěžují, že kojené děti nechtějí kaše s umělými mléky, v tom může být zakopaný pes. Přeji hodně štěstí. Moje první miminko - holčička odmítala do 11 měsíců naprosto vše kromě mého mléka, pila pak i každou hodinu v noci, tak jsem teď vděčná za jedlíka.

kaše

(Jarka, 17. 8. 2008 19:33)

Neporadíte mi někdo? Syn má 7. měsíců, už přikrmujeme v poledne zeleninu+ masíčko, na svačinku si dává ovoce nebo pyré a všechno mu zatím chutná ( lžičku přímo miluje, otevírá pusinku, jen ji vidí). Problém začal, když jsem zkusila večer dát kašičku od Sunarky. Nedostala jsem do něj ani lžičku. Nezabralo ani mlíčko s kaší od Nestlé. Všechno vyplivuje a šklebí se, jako kdyby jedl citrón. Nakonec nevydržím a nakojím ho. Nevíte někdo, jak si poradit s večeřemi?

Fanouškovi chutná

(Andrea, 7. 7. 2008 18:55)

Vážené maminky. Pravda je taková, že každé dítě je jiné. Fanoušek začal s příkrmy na 5.měsíci, protože je velký jedlík a mlíčko už mu nestačilo. Avšak napoprvé snědl své polívčičky 30 lžiček a hned druhý den 50 lžiček. Polívčičky mu chutnají.Tak s chutí do toho!

rýže

(Šárka, 1. 7. 2008 19:17)

Náš malý už má 8 měsíců a myslím si, že by jsme už mohli začít dávat rýži....ale nevím jakou značku nebo druh rýže máte osvědčenou?