Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Zvýšení laktace

1. 3. 2006

1. Častější přikládání k prsu - zkrátit intervaly mezi kojením a pravidelně přikládat i v noci.

2. Během jednoho kojení kojit z obou prsou - případně i několikrát střídat.

3. Homeopatikum Ricinus communis - 2x denně 5 globulí

4. Čaje podporující laktaci

5. Pít hodně tekutin - kromě čajů hlavně vodu (bez bublinek)

 

Organismu chvíli trvá než se "nastartuje" - někdy trvá 2-3 dny než tělo zareaguje na zvýšenou poptávku zvýšenou produkcí, proto nezoufejte, zatněte zuby a ty 3 dny vydržte - i když ze zkušenosti vím, že to může být hodně náročné, mít prázdná prsa a hladové dítě v náručí....

 

Komentáře

Přehled komentářů

Dost mléka, ale odmítavé mimi

(Petronylka, 27. 11. 2008 21:42)

Ahoj, moc ráda uvítám jakýkoli tip, co dál. Mám 3měsíční holčičku, která už měsíc moc nepřibírá (cca 100g týdně). Paní doktorka to zatím nevidí úplně akutně, ale pořád mi nabízí Nutrilon, ale já tvrdohlavě dělám vše možné, abychom mohly nadále plně kojit. Myslím, že na mojí straně problém není, myslím, že mlíčka mám dost (po kojení na prso sáhnu a dál to stříká - je to důkaz?), ale Adélka se už několik týdnů docela často u prsu vzteká - přisaje se, chvilku tahá ten nejsilnější proud, pak se s křikem odtáhne a nechce se znovu přisát. Dám jí druhé prso a opakuje se to. Několikrát prsa vystřídám, to ji trochu zmate a zase se přisaje, ale celkově toho vypije málo, ne dost, aby víc přibrala (to jsme zjistili i pravidelným vážením na kojenecké váze - vypije cca 500ml místo 800ml, které by na svoji váhu měla vypít). Máte někdo podobnou zkušenost? Proč se tak odtahuje a někdy prso úplně odmítá (i několik hodin)? Je tak líná tahat nebo je v tom něco jiného?
Lakt.por. doporučila dokrmovat těch 300ml - buď odstříkaným mlíčkem, nebo umělým. Tak se snažím odstříkávat, ale žádná elektr. odsávačka mi nevyhovuje (zkusila jsem i Medelu Swing, prý nejlepší na trhu). Ručně mi to jde, ale je to hrozně časově i fyzicky náročné a hlavně nemám šanci těch 300ml přes den nastříkat :-( Máte někdo tip co s tím? Mám pořád dobrou víru, že se to v dobré obrátí...

Pro všechny kdo chtějí zvýšit laktaci

(Pavlína, 10. 11. 2008 20:28)

Dobrý den všem maminkám. Na podporu laktace mohu doporučit čaj vařený z jestřabiny lékařské. Rovná polévková lžíce bylinky se přelije čtvrt litrem vody a nechá se 15 minut vyluhovat v zakryté nádobě. Já ho piju tak 1 - 2x denně a musím říci, že jen díky němu jsem ještě nepřestala kojit (synovi bude 6 měsíců). Stejně tak výše uvedená bylinka pomohla kamarádce. Bylinku jsem koupila v Belidis, Balbínova ul. 24, Praha.

pro Ivetu a mé malé zkušenosti.

(Aktij, 27. 8. 2008 11:10)

Srdečně zdravím a mám také zájem o info na čajík.
Mám 3měs dcerku a s mlíčkem máme stále problémy. Z porodnice jsme odcházely na umělé krmi (poté co zchudla o 0,5kg) ale doma se nám podařilo se rozkojit. Přibírá cca 120-150 týdně, ale večer přikrmuji (někdy nechce, jindy vyžahne 150ml ani nemrkne :-( ). Problém s lahvičkou nemáme, naopak ráda se "dojídá" ještě z prsu. Ale já již nevím co bych... při kojení střídám, kojím jak si malá řekne (dopol. a navečer i po 1,5h zato v noci spí i 5-6hodin).. vody vypiji cca 3l denně a k tomu 2litry čaje (kombinuji fenykl a "kojící") a ob den litr mléka (po tom se mi moje mlíčko. spustilo). jediné co jsem ještě nezkoušela je homeopatikum. A poslední poznámka Dudáček od Aventu jsme nechtěly, jenže pak jsme našli palec a to se mi nelíbí proto (na radu zkušenějších) jsem začala hledat takový aby jí "chutnal" , ale kojení to neovlivnilo.

Pro Ivetu

(Věra, 16. 7. 2008 17:41)

Ivet prosím písni mi jak se ten čaj jmenuje a kde se sežene. Díky

čaj na zvýšení laktace

(iveta, 15. 7. 2008 19:32)

na trhu existuje super čajík, ale je drahý 400kč, zvýšil mi laktaci ve 3 měsících tak, že klukovi je rok a stále kojím, kdyžtak hodím info,pokud bude zájem

jak zvýšit tvorbu mléka

(Petra, 27. 6. 2008 15:52)

Ráda bych,aby mi někdo poradil jak zvýšit a hlavně urychlit tvorbu mléka.CHlapeček prospívá dobře,narodil se se 3 kg a ve 3měsících váží 6 kg.Ale nestačí se mi mléko vytvářet.Kojím přes den po 3 hodinách,někdy si řekne i dřív,ale mě se nestačí mléko dělat.Večer už musím nasadit umělou výživu.Je hodný,budí se až okolo 5té hod. a já až tehdy cítím nalití prsou,ale žádný zázrak.Piju 2-3l.denně a užívám homeopatika.Prosím poraďte.Mám 3 syna,ale jediného kojim a nerada bych,aby si zvykl na lahev a já přestala.

problémy s laktací

(Martina, 18. 6. 2008 20:55)

Ahoj Mirko, měla jsem úplně stejný problém. Chlapeček měl žloutenku, mléko se mi udělalo až 5 den a také jsem ho měla málo a pořád křičel hlady. Tak jsem začla dokrmovat. Když jsme šli z porodnice měl malý 2,80kg, teď je mu 8 týdnů a má 4,55kg.Kojení je určitě moc důležité, ale pokud to nejde, trápila byste se Vy i miminko.Mám ještě dvě starší dcery, obě byly velmi brzo na umělé výživě (starší jsem nekojila vůbec) a myslím si, že citová vazba mezi námi nijak neutrpěla.Důležité je, aby bylo miminko spokojené a to bude s plným bříškem a maminčinou láskou...:-)

laktace

(tom, 22. 5. 2008 13:41)

co je to laktace

Jani,

(Patt, 27. 4. 2008 8:40)

odstříkávat nemusíte dokonce vůbec. Odstříkávání se - kromě případů, kdy je potřeba nasbírat mléko do zásoby - používá např. těsně po porodu, když jsou prsy hodně nalité. Pak se lehce odstříkne, tlak povolí, bradavka se miminku lépe chytá a předchází se tak bolestem spojeným se špatným úchopem. Dále se odstříkávání může použít jako jedna z technik pro navýšení tvorby mléka. Po nakojení, pak maminka ještě odsaje zbytek mléka. Ideální je, když to zvládne mimi (stimulace pro tvorbu je mnohem větší), ale pokud to nejde, pak se může zbytek mléka odstříkat. Pokud musí maminka z nějakého důvodu často odstříkávat, je dobré pořídit si kvalitní odsávačku. Ruční odstříkávání je sice šetrnější,ale časově mnohem náročnější. Odstříkávání je docela únavné a rozhodně na pohodě při kojení nepřidá, takže pokud chcete kojit, radila bych odstříkávat jen pokud bude nezbytné. Nejlepší pro kojení je, když se během pár týdnů po porodu srovná nabídka - poptávka tak, že žádné odstříkávání není potřeba. Hodně štěstí :-)

odstrikavat?

(jana, 27. 4. 2008 0:00)

preju hezky den
mam otazku odstrikavat nebo ne?za par tydnu se nam ma narodit druhe miminko a s prvnim sem si to kojeni moc neuzila a uz si presne nepamatuju jak to vsechno probihalo.proto bych potrebbovala vedet jak dlouho odstrikavat to se musi porad?vim ze jedna moje znama odstrikavala celou dobu kojeni az do 5 mesice miminka a to si nejak nedovedu predstavit ze bych to mela provozovat tak dlouho...dekuji moc za odpoved

problémy s laktací

(Mirka, 20. 3. 2008 19:57)

Přeji hezký den, mám následující problém :
V únoru se mi narodil druhý syn, už od počátku jsem měla problémy s laktací, mlíčko se mi začalo tvořit až 5.denpo porodu a bylo ho od začátku málo. Syn hodně spinkal kvůli žloutence a tak jsem ho musela co 2 hodiny budit a pokoušeli jsme se o nakrmení, ale v podstatě u toho spinkal. Po 3 týdnech syn přestal tolik spinkat a tak krmení už neodmítal, ale i když kojím ve dne v noci po 2 hodinách, stejně večer mléko nemám. Nebo ho mám jen velmi málo. Už nevím co mám dělat, užívám homeopatika, kojím střídavě z obou prsou, při jednom kojení prsa vždy 2x vystřídám, piju čaj pro kojící matky, Gravimilk, piju 3l tekutin ( možná i víc ). Malý měl při narození 3890g a nyní má v 5týdnech 4300g, takže přírůstek sice má, ale ne nijak závratný. Večer vždycky pláče hlady, vztekle saje a tahá za bradavku, ale asi mu tam nic neteče. Mám začít přikrmovat ????? Díky za rady, Mirka

pro Hanku

(Tereza, 16. 2. 2008 15:44)

Hezký den, při menstruaci mléko někdy změní chuť a může se stát, že ho dítě odmítne pít. Pokud máte dojem, že dítěti mléko nestačí nebo je něco jinak, zavolejte lékařce a ona vám poradí. Víte je to trochu šok, když musíte začít dokrmovat, my museli začít už v měsíci, protože se mi večer nedělá mléko, poprvé jsem skoro nespala, ale teď přes den kojím a večer dostane flašku a je spokojená. Hlavně, že prospívá. Mějte hezký den.

Menstruace

(Hanka, 22. 1. 2008 16:04)

Dobrý den, nevím kam mám svůj problém zařadit.Dnes jsem dostala první menstruaci(tři měsíce) po porodu. Někde jsem slyšela, že mléko se už stává řidším a už nestačí. Mohli byste mi říct jestli je to pravda? Nerada bych přestala s kojením. Děkuji předem za radu.

Snížení laktace

(Míla, 19. 10. 2007 10:08)

Po příchodu z porodnice moje holčička nechtěla papat z prsu a tak jsem musela odstříkávat podle rad z porodnice a dokrmovat lžičkou. Miminko všechno vyplivalo a řvalo hlady. Asi po týdnu jsem přešla na lahvičku s mateřským mlíčkem a najednou chtěla víc. Takže jsem poslechla všechny dobré rady z této strany i odjinud no a asi za tři dny jsem měla mlíčka na rozdávání. už je to měsíc a malá pořád není schopna zkonzumovat všechno, dokonce mi i přijde, (už jsme přešky úspěšně na kojení), že se mi občas i topí. Takže musím před krmením ještě odsávat, což zase dělam nerada, protože tím se tvorba zase zvedá. Takže je to nekonečný kolotoč.
A ještě bych chtěla povědět Patt, že my jsme nekojili vůbec, dudlík jsem naprosto zbaběle nabídla hned po příchodu z porodnice a ještě jsem miminko krmila lahví a stejně se zvládlo naučit papat z prsu. Takže asi není důležité jestli umí papat, ale hlavně aby mimi dudu uklidnil.

Zvýšení laktace

(dasa, 8. 8. 2007 19:11)

Chtěla bych se zeptat co doporučujete na zvýšení laktace piju čaj z fenyklu a účinek je jen krátkodobý

pro smerges

(radka, 19. 5. 2007 21:38)

ahoj, naprosto tě chápu, je to těžké radit, ksždé dítě je jiné a každá máma by chtěla spokojené dítko. Myslím, že tvá dcerka je moc malá na nějaké takové metody uplakání se ke spánku...takže zatni zuby a chovej nebo ji nech spát u sebe a za nějaký čas zkus zase postýlku.U nás to bylo tak střídavě, bez problému a zase s problémama a když byla dcera větší cca 1/2 roku, tak jsem praktikovala tzv. metodu 5-10-15. Zkrátka uložíš do postýlky, když začne dítě plakat, tak po 5-ti min. přijdeš, pohladíš, promluvíš na něj a odejdeš a intervaly prodlužuješ. Dítě musí vědět, že přijdeš a většinou usne. Jasně, že jsem k postýlce nechodila přesně po 5-ti min - 10ti min atd....spíš v kratších intervalech. Pár dní to trvalo a pak jako když utne a je klid dodnes, usíná sama a v pohodě. Tak hlavně pevné nervy!

pláč

(smerges, 18. 5. 2007 13:57)

jako již tradičně píšu o něčem co sem nepatří,ale stále mám problém najít pro své otázky to správné zařazení tak se na mě prosím nezlobte.Jsem maminkou teprve 23 dní,ale vzhledem k tomu že kolem sebe nemám nikoho kdo by mi poradil,píšu vám.Možná se vám má otázka bude zdát hloupá,ale věřte že raději budu za hlupačku než abych něco pokazila.ted k mému problému:má dcerka odmítá spávat v postýlce,pořád pláče a pláče až do doby než si jí vezmu na ruku kde sice usne,ale spinká jen do doby než jí položím a pak to začíná na novo.v kočárku problém nemáme,ale doma je to hrůza.sousedka mi řekla,že jí mám nechat plakat(třeba i hodinu)aby se to odnaučila,ale já nevím jestli bych jí tím nemohla nějak ublížit.ještě chci podotknout,že kolikama netrpíme,vše funguje jak má a tak nevím co s tím.poradíte prosím?

dudlík

(Patt, 4. 5. 2007 19:39)

Myslím, že se nemusíte bát. Pokud už jste s dcerkou zvládly správnou techniku kojení a hezky se vám chytá, tak už by dudlík neměl napáchat žádnou škodu, naopak je to pomocník, pomáhá tvarovat horní patro a hlavně zklidňuje, protože sací reflex je miminkům cca do 6 měsíců naprosto přirozený. Některá miminka se prostě potřebují "ududat" :-) a rozhodně je lepší, když se ududají cumlem, než aby zničená maminka kojila co půl hoďky, byla unavaná, vyčerpaná, nervozní atd. Proti dudlíkům se hodně brojilo před pár lety - teď se naopak doporučují. To jsou takové ty "modní" vlny - jako obvykle bych radila zlatý selský rozum, pokud se vám holčička z dudlíku nenadavuje - naopak ji uklidní, nedělá jí trable se správně přisát k bradavce, tak se bát nemusíte. Jen si teď ze začátku hlídejte, aby přes den dostávala jídlo cca co 3 hodiny (nebo samozřejmě dříve:-) Než najedete na pevný režim, tak aby nedudlala na úkor nutných dávek mléka. Odstavení z dudlíku nehrozí. Znám spoustu dudlíkových dětí (ostatně i ty naše), které byli bez problémů kojené rok a déle. Ostatně dudlík je dobrý i jako předcházení "vyrobeným křivým zubům", protože jak říká naše ortodontistka "Dudlík seberete, palec neuseknete" takže stokrát raději dudlík než palec. Mějte se krásně a ať vám holčička hezky roste :-)

dudlík

(smerges, 4. 5. 2007 18:03)

moc se omlouvám,že píšu o jiných věcech než o laktaci,ale nenašla jsem jiné vhodnější téma.
Mám již 9 dní dcerku a dnes jsem byla nucena pozvat do "boje" cumel.Strašně jsme se tím uklidnily,ale mě by zajímalo zda-li to nemuže škodit nebo zda-li to nebude mít nějaký vliv na kojení.Myslela jsem si že používání dudlíku je běžné,ale dnes jsem zaslechla,že to je spíše na škodu a tak bych ráda věděla jak to tedy je.moc vám děkuji za případné rady nebo komentáře

zvýšení laktace

(Marie Zejdová, 8. 1. 2007 23:25)

Jsem poměrně mladá mamka jedináčka, který už má skoro deset měsíců a po celou dobu je kojen:D, myslím, že s poptávkou roste nabídka, tj, přikládejte miminko tak často jak jen to pláčem vyžaduje, ono se to časem uklidní a bude mít svoje neměnný časy, teď v deseti měsících, jsem na třech dávkách jídla denně, zbytek kojím, malej je v pořádku a utěšeně přibírá