Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

Prdíky

(Patt, 3. 1. 2007 12:01)

Vjerocko,
jsem moc ráda, že vám masáž pomohla - a hlavně přeji, ať vás brzy prdíky přestanou trápit úplně.

prdíky

(VjerockaV, 2. 1. 2007 15:01)

Děkuji moc za radu. Masaž I love you nám moc pomohla. Než jsme jí začali praktikovat měla malá strašné problémy. Každý den jsme jí museli dávat hadičku do zadečku. Teď už jen namasírujeme a je vše chno v pořádku. Ještě jednou díky

Pupík

(Lenka, 11. 11. 2006 18:21)

Já používám na měsíční dcerku emulgel Pupík,gel vmasíruji krouživím pohybem na bříško a opravdu to pomáhá.

Nám pomohla až homeopatika

(Jana, 2. 11. 2006 22:10)

Vše co je víše uvedeno jsme vyzkoušeli a pomohla nám paní doktorka která nám předepsala homeopatika vyzkoušeli jsme troje a až Magnesia Phosphorica nám zabrala

Fenyklový olejíček

(Kačka, 12. 10. 2006 22:08)

U trošku větší neteřinky - 3 roky (sama mimi teprve čekám), která má s bříškem velké problémy jsem vyzkoušela aromaolejíček na masáže s fenyklem, který nejen úžasně voní a krásně klouže při masáži, ale opravdu jí pomohl. Hlavně je to absolutně bez chemie, takže u svého mimi za pár měsíců také otestuju. Dál myslím je doporučováno i pití fenyklového čaje.

Baby Calm

(dana, 20. 9. 2006 10:08)

Já doporučuji kapky Baby Calm. Sab nám nepomáhaly. Navíc jsou jen na bázi olejíčků.. žádná chemie.
A na bříško místo třešňových pecek jsem použila rýži.. ušila jsem pytlíček a do ní rýži.. někdo radil i takovou rychlovku - do "staré" ponožky nasypat a zauzlovat...

polštářek s třešňovými peckami

(Marcela, 15. 9. 2006 15:03)

Nám pomáhá Sab Simplex v kombinaci s polštářkem s třešňovými peckami.Je to opravdu zázrak.Malého teploučko na bříšku hned uklidní. Hlavně se vyhýbám jídlu, které nadýmá!!!

Nutrilon Omneo

(Petra, 3. 9. 2006 14:42)

pro maminky, které nekojí a mimi trpí kolikou mám vyzkoušené kojenecké mléko Nutrilon Omneo - je to sice trochu nákladnější jedno balení cca 166,- Kč ale stojí to za to. Je to mléko hodně podobné mateřskému.

Sab simplex

(martina, 10. 6. 2006 7:08)

také užíváme tyto kapky a musím si to jrn pochválit, dost nám to pomohlo a to hlavně v noci:-)

kapky

(alena kleinová, 24. 3. 2006 12:30)

kapky sab simlex opravdu pomáhají moje mimi mělo velikou koliku a hned jak jsem je dala na lžičku či do mléka s lahví ihned bylo po pláči a po bolesti od té do by dávám 4 kapky do každého pití je to určeno až do 3měsíců takže se nemusíte bát závislosti a vedlejších účinků

doplnění seznamu

(jitka, 22. 3. 2006 10:17)

Na doporučení dětské lékařky jsem v lékárně zakoupila Lactobacillus acidophilus. Jedna tobolka odpoledne v kombinaci čaje pro kojící matky dokázala zázrak!!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8