Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Prdíky, koliky

1. 3. 2006

Zkusím sepsat vše - co vzpomenu - co by mohlo pomáhat při kolikách - prosím využijte "komentáře" a doplňte vaše zkušenosti.

1. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají - tj. vypustit z jídelníčku zelí, cibuli, kedlubny, luštěniny, čerstvé pečivo - prostě vše co vás nadýmá.

2. Vynechat nekysané mléčné výrobky - zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, takže nejíst mléko, tvaroh, sýr ale: kefír, jogurt, kysanou smetanu atd.

3. Pomáhá cvičení před kojením - mimi dát na chvilku na bříško a jemně mu masírovat zádíčka - pak přetočit na bříško a zkusit mu trošku zacvičit - loket a kolínko k sobě - vždy do kříže. Několikrát zopakovat - nastartuje se tím peristaltika.

4. Masáž bříška - např. speciálními olejíčky typu Amálka nebo Větříček. Masíruje se po směru hodinových ručiček a jako mnemotechnická pomůcka může sloužit "I love you" Jedná se totiž o pohyb jako byste psali písmena I,L,U -napřed vlevo od pupíčku zezdola nahoru I pak obrácené L (stejně jako I+ napříč nad pupíčkem) a třetí tah je celé obrácené U. Několikrát zopakovat a pak přitáhnout kolínka - pokud jste masírovali správně, miminko si prdíkne a nebo se rovnou pokaká :-)

5. nahřívání bříška - plínou, žíňkou, nebo dětským termoforem (případně se v DM dá koupit pytlík plněný peckami z třešní a ten se dá nahřát v mikrovlnce)

6. kapky - Sab simplex, Lefax  nebo Babycalm- někomu pomůže to, jinému ono a někomu nic :-(- určitě bych je ale úplně nezavrhovala.

7. rektální trubička - když člověk překoná zábrany, je úleva rychlá - jen si nejsem jistá, jestli se na to nedá vytrénovat určitá "závislost" - takže nepoužívat neustále

8. Pít čaje pro kojící, případně si uvařit kmínovou polévku - pozor, ale všeho s mírou! Nadměrná konzumace by naopak mohla problémy s prdíky vyvolat.

9. Homeopatikum  NUX VOMICA CH 9 ------ 2x denně 5 kuliček

10. Chování  miminka na "letadlo", dítě leží bříškem na vašem předloktí a hlavičku má opřenou ve vaší loketní jamce. A chodit!

11. Probiotické kapky - drahé, ale prý účinné

12. Při kojení nedovolit miminku, aby se odpojovalo - každé odpojení je "bublina" navíc a zvětšuje se množství vzduchu ve střevech a tím i trápení

13. Dbát na to, aby miminko nepilo jen "přední" mléko, ale aby si vytáhlo i to "zadní". Přední mléko je spíše na žízeň, zadní na hlad. Přední obsahuje více cukru a ten také může zhoršovat koliky, takže pokud zrovna nepotřebujete rozkojit - navýšit spotřebu mléka - je při kolikách dobré dávat pít jen z jednoho prsu - déle.

 

 

Už mě nic nenapadá, tak prosím jestli ještě něco víte, poraďte..........

 

Komentáře

Přehled komentářů

Kolika - co zabralo nám

(Míša, 5. 9. 2011 11:38)

Ahoj, mému chlapečkovi na koliku nejlíp zabraly kapky od Espumisanu, dělají se teď i pro miminka od narození. Jsou sladké na chuť a stačí pět kapiček, já preventivně i rozmáznu kapičku kolem bradavky před kojením, a opravdu nám to zabírá.

Prdíky a koliky

(Aneta, 2. 2. 2011 0:09)

Já mám skvělé zkušenosti s emulipsem. Jsou to přírodní kapičky, které bere maminka a miminku pomáhají přes mlíčko, miminko začne i lépe kakat a navíc podporují tvorbu mlíčka. Našemu chlapečkovi to hrozně pomohlo a to už jsme si pomalu mysleli, že nepomůže nic. Najdete je na internetu, třeba tady: www.zdravarodina.info Držím pěsti maminky :-)

Re: Prdíky a koliky

(Káťa, 25. 4. 2011 17:57)

Můžu se zeptat, zda Emulips může užívat i malí kojenci a za jak dlouho asi nastoupí účinek? Děkuji

Re: Re: Prdíky a koliky

(Aneta, 1. 5. 2011 14:29)

Určitě můžou :-) Je to asi hodně individuální, ale myslím, že do tří dnů by to mělo být znát :-)

Koliky ve dvou letech

(Bára, 10. 3. 2011 14:25)

Dobrý den, proím poraďte, mému synovi budou za měsíc dva roky a bohužel musím říct, že hodně trpí na koliky i teď a to té míře, že propláče třeba hodinu ve třech nocích za sebou, pak třeba týden nic, někdy i při odpoledním spánku. Chci se zeptat jestli má někdo podobný problém a jestli by se to dalo spojovat s DEFICITEM LAKTOZY u této nemoci se popisují i průjmy a je pravda, že když má potíže tak má většinou měkčí stolici. Když byl malý tak často nekekal třeba týden, takže střevní problémy jsou dlouhodobé. Děkuju za radu, nebo komentáře...

Re: Koliky ve dvou letech

(Lida, 21. 3. 2011 19:28)

Ahoj,
já bych se přiklonila k podávání Probiotických kapiček BioGaia. Dávají se jednak maličkým miminkům, ale pomáhají i dospělým. Tudíž si myslím, že dvouletému dítěti by koliku zahnaly. Držím palec!

Re: Koliky ve dvou letech

(Káťa, 25. 4. 2011 17:53)

Jestli BioGaia, tak aspoň třicet kapek,aby tam vůbec něco bylo, lepší bude možná Hylak,i když je kyselý, ale tam je opravdu hodně laktobacilů a možná specialistu na dětský trávicí trakt. Hodně štěstí

probiotika - levná

(maruška, 30. 3. 2011 20:48)

Mně se osvědčily probiotické kapky Bifiform. Koupila jsem je přes internet za dvě stovky, což je mnohem levnější než třeba BioGaia... Naše malá docela trpí na průjmy, tak teď zkoušíme, zdali to pomůže...

Poděkování

(Kristýna, 19. 3. 2011 11:37)

Ahoj, chtěla bych moc poděkovat za fajn stránky a užitečné rady... Velká pochvala!!!

pobyt venku

(Renata, 27. 1. 2011 16:35)

prosím,jak dlouho může být 5 měsíční mimčo venku při -4?Děkuji

Blinkání

(Jakub, 25. 12. 2010 20:54)

kdo mě dokáže poradit s nadměrným blinkáním lékař nám doporučil Nutrilon AR

Prdiky a koliky

(Síma, 10. 12. 2010 12:38)

Dětská bříška jsou citlivá téměř na všechno. Stejně tak jednomu mimískovi sedne to a druhému zase ono. Nám na koliky pomohlo jediné - masáže bříška a Beba Sensitive. Obsahuje probiotika, takže s dalšíma jsem to už nekombinovala, protože nám Beba Sensitive opravdu zabrala:)

Prdíky

(Petra, 21. 11. 2010 10:35)

Díky za super rady.Je potřeba toho vyzkoušet víc,páč každé mimčo je jiné.My museli změnit Nutrilon HA na Nutrilon Comfort aby nás přestalo trápit bříško,malá prdíky má ale příjde mi že stále tlačí.Přeju všem maminkám silné nervy a aby trápení jejich drobečků brzo přestalo a mohli si užívat krásné chvíle.
!! www.zuzanamarkova.cz@email.cz!!ZUZKO,HLEDALA JSEM TEBOU NAVRŽENÉ STRÁNKY O PŘÁTELÝCH NA MATEŘSKÉ DOVOLENÉ NA FCB ALE BEZVÝSLEDNĚ.JAKÉ JSOU PŘESNĚ TY STRÁNKY.DÍK(LLSK@SEZNAM.CZ)

Dik za radu

(Kata kalinova, 2. 9. 2010 17:16)

Diky za fajne typy urcite vyzkousime a doufam,ze nam to i pommuze bo se trapime!

prdíky aneb jak na ně

(zuzka, 12. 8. 2010 21:15)

na prdíky pomúže jen a jen zabalit miminko do zavynovačky pak mimi prdí jak o život chvíli stáhnou a je pokoj

ještě k předešlému příspěvku... Nekakání

(Lenya, 2. 8. 2010 16:22)

Asi je dobré vysadit ty probiotické kapky, na pár dní, já totiž užívám po operaci sama Lactobacilla acid., takže to asi pomohlo tomu úplnému natrávení...

Nekakání

(Lenya, 2. 8. 2010 16:20)

Všem, které mají starosti s miminkem, které nekaká. Měli jsme tento problém. Dvouměsíční chlapeček se vykakal až po 17 dnech! Přecházeli jsme z UM (můj pobyt v nemocnici) na MM, při UM kakal denně a pak, od druhého dne na MM, dlouhých 17 dní nic! Už jsem z toho byla pěkně nervózní... Prdíky mu odchází pěkně, žádné bolesti, nic ho netrápí. Pro jistotu jsem dělala masáže bříška, dávala nahřátý polštářek s pecičkami, cvičila s nožičkami. Užíváme probiotické kapky, tak možná to ještě podpořilo jeho trávení a prostě MM natrávil všechno. Také rourku jsme zkoušeli a pořád nic. až po těch 17 dnech se sám bez potíží vykakal a to pořádně. Takže všem, které mají toto "trápení" píši jen pro uklidnění - vím, jak je z toho člověk nervózní - pokud je vaše miminko spokojené, nic ho netrápí, jen na MM, vyčkejte. Zřejmě to opravdu všechno natráví :-)

Prdíky a křeče

(Čermáková Zlata, 26. 7. 2010 16:05)

Přes dva roky jsme čekali na miminko. Když se narodila naše holčička, chtěli jsme si užívat to štěstí.

Pár dní po porodu začala mít naše Alenka problémy s prdíkama. Strašně se s tím trápila ona i já. Všichni to zlehčovali a dělali ze mě citlivku, bohužel i naše dětská doktorka. Já jsem věděla, že mojí dceru bolí neustále bříško a dělala jsem vše proto, abychom to všichni tři nějak vydrželi.

Nezabíraly kapky, masáže, gely, cvičení, probiotika, ani nic jiného. Zkoušeli jsme všechno, co nám kdo poradil. Alenka nemohla ani spát, tak byla pořád unavená a ubrečená. Jediné, co ji dokázalo uklidnit, bylo houpání v náručí na gymnastickém míči. Doktorka vždy po mém stěžování si na prdíky, poklepala Alence na bříško a řekla, že ho má jako bubínek. Napsala nám SabSimplex a dál to neřešila. Mě tedy zbylo jen houpání na balóně. Do tří měsíců jsem prohoupala dny, potom se k tomu přidaly i noci. Byla jsem vyčerpaná, manželství se hroutilo a Alenka měla pořád bolesti a neulevovalo se jí ani po stolici. Kdybych jí počítala prdíky, napočítala bych více jak 50 za den.

Protože nebyla kojená a mléko mi odmítala, začala jsem jí v pátém měsíci přikrmovat. Doktorka mi strašně vynadala a sestra mi řekla, ať Alenku nechám hladovou brečet, dokud si to mléko nevypije. A to jsem řekla DOST! Moji holčičku nebude nikdo takhle trápit!

Na půl roce jsme přešli k jinému lékaři, o kterém jsem si na internetu přečetla jen samou chválu. Ten mi řekl, že Alenka má s největší pravděpodobností DEFICIT LAKTOZY, proto má neustálé křeče v bříšku a nadměrné nadýmání. Začali jsme kupovat bezlaktozové kojenecké mléko AL110, bezmléčnou kašičku a bezlaktozové mléčné výrobky. Během dvou dnů se zažívání naší holčičky srovnalo a my si teď můžeme užívat radosti z jejích pokroků.

Napsala jsem těch pár řádek proto, že ani na internetu jsem nenašla tuto informaci při hledání tématu obtíží se zažíváním u kojenců. A možná moje zkušenost někomu pomůže.

prdíky

(Sarka, 3. 7. 2010 19:57)

Ahojky,chtěla jsem se zeptat jak často můžu dát ty 2 kapky oleje rostliného do pití?Malej se po tom dobře pokakal má to asi něco do sebe.

Koliky...

(mojka, 24. 6. 2010 11:57)

Ahojky, našeho mrňouska trápilo bolení bříška po papání téměř vždy. Raději jsem se na to zeptala naší Dr. a ta mi doporučila Bebu Sensitive – je speciálně navržená pro tahle bolavá bříška. Nějaký čas bolení sice ještě trvalo, ale postupně se to začalo zlepšovat. Koliky, prdíky – prostě všechno odeznělo. Takže já doporučuju vyzkoušet.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »