Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička do porodnice

29. 12. 2006

Potřeby do porodnice se liší - každá porodnice nabízí něco jiného, proto je dobré se předem informovat přímo v porodnici, ve které se chystáte rodit.

Zde je všeobecný doporučený seznam:

2 x podprsenka na kojení
4 ks jednorázových kalhotek (většinou se dají bez problémů přeprat, seženete je nejčastěji v obchodech s kojeneckým zbožím, drogeriích, případně ve zdravotnických potřebách)
1-2 noční košile (v naprosté většině porodnic dostanete na vyžádání erární, ale někdy je vlastní lepší)
2 balení vložek do porodnice - bez křidélek a lepících pásků - k dostání ve zdravotnických potřebách nebo lékárnách - zn. Samu od fy Hartmann
1 osuška
2 ručníky
1 sprchový gel - nejlépe určený pro intimní hygienu - např. Lactacyd
šampon
toaletní papír nebo vlhčené ubrousky - jsou v případě hojících se jizev lepší než klasický toaletní papír
župan
přezůvky
2-3 ponožky
základní hygienické potřeby
sběrač na mléko
tampony do podprsenky (do porodnice s výhodou ty jednorázové)
pomáda na rty
Bepanthen - na případné ošetření bradavek
pití - nejlépe voda bez bublinek nebo pokud vám návštěvy mohou nosit čaj na podporu laktace nebo fenyklový, je to výhoda, džusy se moc nedoporučují, bublinky taky ne
nafukovací kruh - oceníte pokud budete mít jizvu po nástřihu - zpříjemní vám sezení.

 

Pro miminko:
balení jednorázových plenek
ubrousky na zadeček
dudlík - pokud chcete - obecně se v úplném začátku nedoporučuje kvůli kojení

Většina porodnic poskytuje maminkám erární noční košile a miminkům výbavičku pro pobyt v porodnici.

Pro miminko proto stačí nachystat oblečení pouze na cestu z porodnice (samozřejmě se liší dle ročního období) - nebo je může donést do porodnice až tatínek.

K porodu - aromatické masážní olejíčky, oblíbené CD, tenisák na masáž atd.....

 

Doklady potřebné s sebou do porodnice
(opět se může mírně lišit porodnici od porodnice)

Provdané maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. oddací list
4.  fotokopie (neověřená) občanského průkazu manžela

Svobodné maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list


Rozvedené maminky
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list
4. rozsudek o rozvodu manželství s razítkem o nabytí právní moci



Doklady pro matriku - pro získání rodného čísla a rodného listu miminka:
Provdané maminky: oddací list, vyplněný dotazník o jménu - podepsaný oběma rodiči
Svobodné maminky: rodný list, vyplněný dotazník o jménu
Rozvedené maminky: rodný list, rozvodový list, vyplněný dotazník o jménu

Pokud si svobodná nebo rozvedená maminka přeje, po domluvě s otcem dítěte, aby dítě mělo příjmení po svém otci, musí být přiložen doklad o určení otcovství. Ten vám vystaví před porodem matrika ( za přítomnosti obou rodičů, doklady a rodné listy s sebou)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

PRO JARKU- KOJÍCÍ PODPRSENKA

(macina, 7. 5. 2007 22:12)

Ahoj všem,
tak to já měla stejný problém jako ty, kupuji si normálně 75 objem tak že jsem si koupila hned dvě a nevyskoušela jsem si je a byli mi velké.Když jsem je jela druhý den vrátit, tak mi v makru řekli že spodní prádlo se nedá reklamovat( i když to trochu nechápu proč, protože tam si tu podprsenku skouší taky několik žen a to jim nevadí)...tak že nakonec mám doma dvě co mi jsou malé a musela jsem ještě dokoupit dvě:-(

krvácení

(Gabriela, 26. 4. 2007 13:20)

Dobrý den jak tak pročítam tak hodně mamin zajímá,jak to je s vložkama po porodu. No ,protože čekám své druhé mimi tak se svámi chci podělit o zkušenost z porodnice.. hned po porodu vás defakto sestra do vložek zabalí,protože je kolem plno krve a dá se říct že se krvací dost,alespoň já to tak měla.Potřebovala jsme na pobyt v porodnici dvoje balení porodnických vložek,pokaždé když se mi chtělo na malou stranu šla sem automaticky do sprchy,aby se do rány po šití nedostala nějaká infekce a hned si i vyměnila novou vložku. To trvalo asi 3 dny..doma pak jsem pak už používala normální vložky s křídélky a po každém záchodě novou a osprchovat, to trvalo asi zhruba 2 dny...je to opravdu individuální já sem všeho všudy krvácela 4 dny,ale moje kamarádka skoro 10dní.. nic není tak hrozné jak vypadá..tampony sem nepoužívala vůbec,vlastně to ani nejde:))))

Dotaz:

(Dáša, 24. 4. 2007 22:38)

Používají se po celou dobu šestinedělí jen sterilní vložky co si mám koupit do porodnice či pak lze používat normální jako při menstruaci?děkuji za odpověď

Janino

(Patt, 24. 4. 2007 16:27)

příspěvek o krvácení po porodu najdete o dva níže :-) Opravdu se nedá dopředu určit jak dlouho bude ta která maminka krvácet. Někdo krvácí jen 2 týdny, jiný celé šestinedělí nebo i déle (obojí jsou extrémy) Obvykle to bývá někde uprostřed mezi těmito dvěma údaji, ale dopředu se to absolutně odhadnout nedá. A pokud jde o tampony, tak máte pravdu, že ty v šestinedělí opravdu nejsou vhodné. Tělo se potřebuje očistit, kromě krve občas mohou po porodu odcházet i větší "sraženiny" a tampon nedovoluje odchod nečistot z těla - navíc pokud je maminka po porodu šitá bylo by zavádění tamponu velmi bolestivé a brzdilo by hojení rány - takže tampony opravdu ne. Z počátku bývá krvácení dost silné, takže vložky se mění hodně často, později už samozřejmě krvácení slábne a spotřeba není tak velká. Zbytečně se tím dopředu netrapte, po porodu opravdu budete mít oči (i myšlenky) jen pro miminko. Hodně štěstí!

Zkušené maminy poraďte, prosím...

(Janina, 24. 4. 2007 16:05)

Dobrý den, předem se omlouvám, pokud bude můj dotaz znít poněkud trapně a naivně, ale nevím, koho se zeptat. Mamka je poněkud starší a nějak se mi jí nechce ptát na takovouto věc, protože vím, že mi poradí s čímkoli, ale ne s tímto: Jsem budoucí mladá maminka a chtěla jsem se zeptat, jak dlouho je nutné nosit po porodu vložky (samozřejmě mám na mysli doma, po propuštění z porodnice). Vůbec se v tom nevyznám, protože jsem byla zvyklá nosit tampony. Četla jsem, že lékaři nedoporučují tampony během šestinedělí. Jestli je to pravda, tak se přiznám, že mám z toho hrůzu, protože mi to přijde strašně nehygienické a o starost navíc hlídat se pořád, zda jsem neprotekla, zda nezapáchám, atp. ....
Vím, že po porodu budu mít úplně jiné starosti, ale toto mi leží na mysli a vyvolává hrozné pocity...
Děkuji za odpověď.

Podprsenka

(Jarka, 22. 4. 2007 16:04)

Ještě na téma podprsenka na kojení - určitě doporučuji ji VYZKOUŠET. Je jasné, že velikost košíčku se může po porodu ukázat jako nedostatečná, ale já jsem podcenila jinou věc, a sice OBVOD. Já si normálně kupuji obvod 75, takže jsem si vzala stejný. No a doma jsem zjistila, že se v tom v neelastické verzi nedokážu nadechnout. Takže jsem hned druhý den jela podprsenku vyměnit (prý nás takhle skončí řada - s výměnou nebyl vůbec problém, akorát já ten obchod měla za rohem, ale když je někdo přespolní...). Doporučuji (pokud je to možné) si dopředu koupit jen jednu podprsenku na kojení a pro další si poslat manžela až po porodu - podle toho, jak se "první volba" velikosti košíčku osvědčí.

krvácení po porodu

(Patt, 19. 4. 2007 18:35)

Lucie, bohužel jako spousta dalších věcí i tohle je velmi individuální. Někdo krvácí pouze 3 týdny a jiná maminka dokonce ještě po šestinedělí - liší se to i porod od porodu, takže tohle opravdu nikdo dopředu neodhadne. No a pokud jde o menstruaci, tak ta se obvykle dostaví až v průběhu odstavování dítěte - ovšem opět, jsou maminky, které začnou menstruovat 2 měsíce po porodu navzdory tomu, že je dítě ještě plně kojené. To jsem vám moc neporadila, že? :-) Bohužel tohle je opravdu tak individuální, že se neodvážím hledat nějaké "pravidlo".

krvácení po porodu

(Lucie, 19. 4. 2007 18:18)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho po porodu trvá krvácení? A kdy zhruba začne znovu menstruace. Děkuji moc za odpověď a celkově za tyhle stránky, jsou super!

Porodnické vložky

(Eva, 17. 4. 2007 17:15)

Začala jsem nakupovat výbavu do porodnice. Dle výše uvedených rad jsem v lékárně koupila porodnické vložky Samu a navíc ještě takové vatové v síťce (jako byly kdysi dávno). Ani jedny však nemají zábranu, nějakou vrstvu proti protečení, z čehož mám docela obavy - hlavně na noc, i když se prý často mění. Mám si ještě pro jistotu pořídit nějaké standardní vložky, popř. Tena vložky při inkontinenci, které mi vřele doporučuje kamarádka (tady jsem ale našla doporučení se vložkám s lepítky, igelitem atd. pro začátek raději vyhýbat)? Předem dík za radu!

Díky Patt

(Zdeňka, 17. 4. 2007 9:21)

Děkuji moc Patt, jsem nadšená jak rychlá byla odpověd.Miminko čekám 10 července, Marušku.Akorát mám problém s kyčlemi co jsem těhotná,ale cvičím na baloně
a chodím na reha plavání.Už jsem si koupila i kruh i když moje mamka pořád nechápe na co:)Měj se krásně

Balony na cvičení

(Patt, 15. 4. 2007 20:04)

Zdeni,
jestli už víš, kde budeš rodit, zkus se zeptat přímo v tvé porodnici. Většina z nich už v současné době balony maminkám standardně nabízí.

Balon

(Zdeňka, 15. 4. 2007 19:51)

A co cvičení na baloně před porodem, slyšela jsem, že to lze....a kdyby, mám si ho vzít sebou?

Markéto,

(Patt, 12. 4. 2007 16:43)

kruh je i na tomto seznamu :-) pokud byla maminka při porodu nastřižená, může jí kruh pomoci první dny při sezení - sedí na kruhu a netlačí si na jizvu. Některé porodnice kruhy maminkám nabízejí, jinde je nutné mít s sebou vlastní.

plovaci kruh

(Marketa, 12. 4. 2007 16:13)

prosim vas proc si mame vzit do porodnice plovaci kruh?(je to napsany na papirku co jsem dostala od pani doktorky)

matrika

(Veronika, 11. 4. 2007 13:02)

Díky moc, Zuzko. Jdeme tam dneska, tak se stavíme nejdřív na jeho úřad - máme to kousek a kdyžtak kdyby to nešlo, tak na můj... No, uvidíme.
Dík.

matrika

(Zuzka, 30. 3. 2007 14:02)

My jsme byli na matrice ve středu.Byli jsme teda v místě mého trvalého bydliště, ale když jsem se telefonicky ptala tak říkala že je to jedno. Kdyžtak si tam zkus napřed zavolat. Musíte mít oba rodné listy a občanské průkazy.

matrika

(Veronika, 26. 3. 2007 16:22)

Ahojky, skvělé stránky ...
Chtěla bych se zeptat, uvádí se tady, že mám jít s přítelem na matriku, pokud chci, aby se dítě jmenovalo po něm (nejsme manželé). Máme jít na úřad na místě jeho trvalého bydliště, nebo mého, nebo je to jedno? Díky moc.

podprsenka

(lucka, 24. 3. 2007 18:11)

Já jsem si koupila podprsenku,kterou jsem si zkoušela před porodem.Jedna mi stejně nestačila(už v porodnici) tak jsem poslala manžela,ať mi koupí ještě jednu,ale už o číslo větší,než tu první.Chtěla jsem se zeptat,kde seženu ten gel Mithra. Po nástřihu. Díky

Nadi,

(Patt, 20. 3. 2007 11:29)

v každé porodnici se to asi trochu liší, nicméně kosmetiku na koupání miminka (většinou olejovou koupel) a mastičky na promazávání kůžičky a na zadeček dostaneš v každé. Pokud chceš mít jistotu, tak si tam zavolej a zeptej se. Nebo pokud chceš nějakou svoji speciální kosmetiku, tak si ji přibal. Nicméně v začátku opravdu platí, že kosmetiky jen malinko a nejlépe z lékárny.

kosmetika

(naďa, 20. 3. 2007 11:18)

nevím jestli si mám zbalit s sebou do porodnice také kosmetiku pro mimi. Nikde to nepíšou. To mimi mi budou mazat vlastním?(olejíček, naopruzeniny,mýdlo,...)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »