Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Výbavička do porodnice

29. 12. 2006

Potřeby do porodnice se liší - každá porodnice nabízí něco jiného, proto je dobré se předem informovat přímo v porodnici, ve které se chystáte rodit.

Zde je všeobecný doporučený seznam:

2 x podprsenka na kojení
4 ks jednorázových kalhotek (většinou se dají bez problémů přeprat, seženete je nejčastěji v obchodech s kojeneckým zbožím, drogeriích, případně ve zdravotnických potřebách)
1-2 noční košile (v naprosté většině porodnic dostanete na vyžádání erární, ale někdy je vlastní lepší)
2 balení vložek do porodnice - bez křidélek a lepících pásků - k dostání ve zdravotnických potřebách nebo lékárnách - zn. Samu od fy Hartmann
1 osuška
2 ručníky
1 sprchový gel - nejlépe určený pro intimní hygienu - např. Lactacyd
šampon
toaletní papír nebo vlhčené ubrousky - jsou v případě hojících se jizev lepší než klasický toaletní papír
župan
přezůvky
2-3 ponožky
základní hygienické potřeby
sběrač na mléko
tampony do podprsenky (do porodnice s výhodou ty jednorázové)
pomáda na rty
Bepanthen - na případné ošetření bradavek
pití - nejlépe voda bez bublinek nebo pokud vám návštěvy mohou nosit čaj na podporu laktace nebo fenyklový, je to výhoda, džusy se moc nedoporučují, bublinky taky ne
nafukovací kruh - oceníte pokud budete mít jizvu po nástřihu - zpříjemní vám sezení.

 

Pro miminko:
balení jednorázových plenek
ubrousky na zadeček
dudlík - pokud chcete - obecně se v úplném začátku nedoporučuje kvůli kojení

Většina porodnic poskytuje maminkám erární noční košile a miminkům výbavičku pro pobyt v porodnici.

Pro miminko proto stačí nachystat oblečení pouze na cestu z porodnice (samozřejmě se liší dle ročního období) - nebo je může donést do porodnice až tatínek.

K porodu - aromatické masážní olejíčky, oblíbené CD, tenisák na masáž atd.....

 

Doklady potřebné s sebou do porodnice
(opět se může mírně lišit porodnici od porodnice)

Provdané maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. oddací list
4.  fotokopie (neověřená) občanského průkazu manžela

Svobodné maminky:
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list


Rozvedené maminky
1. průkazka pro těhotné
2. občanský průkaz
3. rodný list
4. rozsudek o rozvodu manželství s razítkem o nabytí právní moci



Doklady pro matriku - pro získání rodného čísla a rodného listu miminka:
Provdané maminky: oddací list, vyplněný dotazník o jménu - podepsaný oběma rodiči
Svobodné maminky: rodný list, vyplněný dotazník o jménu
Rozvedené maminky: rodný list, rozvodový list, vyplněný dotazník o jménu

Pokud si svobodná nebo rozvedená maminka přeje, po domluvě s otcem dítěte, aby dítě mělo příjmení po svém otci, musí být přiložen doklad o určení otcovství. Ten vám vystaví před porodem matrika ( za přítomnosti obou rodičů, doklady a rodné listy s sebou)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Dotazník o jménu,Bulovka

(Lenka, 30. 7. 2007 20:41)

Ahoj,potřebovala bych malou radu,asi jsem strašně hloupá,ale nevím kdy a kde dostanu dotazník na jméno dítěte,myslela jsem původně,že až v porodnici,ale to na njáký dotazník asi nebudu mít ani pomyšlení. A ještě jsem se chtěla zeptat jestli nevíte jaký věci vám zapůjčí v porodnici na buolovce?Předem moc děkuju

ULZ v 32.týdnu

(Verča, 25. 7. 2007 14:17)

Čauky, potřebuji další radu. Dneska jsem byla na ULZ ve 32.tt a nerozumím tomuto: DOPPLER umbilic. AB index: 3,42 Víte to někdo co to znamená?

Příjmení potomka

(Petr, 24. 7. 2007 10:47)

Jen bych chtěl upozornit: Pokud máte čerstvě po rozvodu a čekáte mimčo s novým přítelem a chcete, aby mělo mimčo příjmení po něm, ze zákona platí ode dne rozvodu ochranná lhůta na dítě v délce 6ti měcíců. Tzn. že matrika vám s příjmením (i přes určení otcovství) nepomůže a jediná možnost, jak mít příjmení otce je svatba. Snad je to srozumitelné, jsem se ale zapotil :-) P.S. mluvím z vlastní zkušenosti.

hojení

(Verča, 19. 7. 2007 18:41)

Díkys moc za rady. Jsem na to všechno hrozně moc zvědavá. Bude to můj první porod a měl by to být klučina. Kruh si budu brát každopádně.

RE:hojení

(Pavla, 17. 7. 2007 10:33)

Určitě se mi osvědčil Bepanthen na bradavky, to fakt ze začátku hrozně bolí, ale pak si to tělo zvykne.Nemusí se před kojením smýat.Hezký den

Re: Věci na hojení

(Eva, 16. 7. 2007 23:03)

Rodila jsem před 7 týdny a nástřihu jsem se taky moc bála, nakonec jsem se mu jako prvorodička nevyhnula + navíc 2 natržení uvnitř. Ani o jednom jsem však při porodu vůbec nevěděla, to až při šití. Na hojení je dobré hodně větrat, často oplachovat (ideálně vlažnou až studenou vodou, popř. řepíkem) a po zhojení jizvu promazávat např. Bepanthen mastí, která je asi nejlepší i na bradavky (lze i preventivně po každém kojení a nemusí se před dalším smívat).
Ničeho se, Verčo, neboj, já jsem mohla už po 14 dnech normálně sedět a předtím se osvědčil kruh;)

Věci na hojení

(Verča, 16. 7. 2007 9:39)

Ahojky ženský, já mám termín 16.9., ale už teď se strachuju co budu používat na hojení jak po případném nástřihu (mimo gelu Mithra jak tu bylo radíno), tak na popraskanou kůži bradavek. Mám velmi citlivou kůži a trpím celkem dost na záněty a podobné věci.Prý pomáhá i hypermangán. Nevíte někdo?

Erár pro mimča

(Pavla, 15. 7. 2007 12:48)

Ahojky, nevím sice jak je to u Apolináře, ale myslím, že ve všech porodnicích je erár. Věci na odjezd domů přiveze tatínek nebo někdo z rodiny. Já jsem si tam po zkušenostech jiných holek vzala hlavně navlhčený ubrousky, těch je všude málo.Mějte se fajn

žaneta porodnice apolinář

(dzonyss, 15. 7. 2007 7:36)

nazdárek, netuším jak je to přesně u apolináře, ale v porodnici mimčo oblékají do erárního. Takže si myslím, že sebou nic tahat nemusíš, určo ale koukni na jejich stránky, tam ti to napíšou. Já beru s sebou jen balík plínek pro jistotu.

porodnice apolinar

(źaneta, 4. 7. 2007 21:28)

Ahoj, napred chvalim super stranky! Mam ale dotaz, mam za necely mesic porodit v Praze Apolinari a chtela bych se zeptat jestli nemate nekdo stouto porodnici nejakou zkusenost. Myslim jako s erarnim oblecenim pro mimca. Nevim jak se narodi prcek velky tak abych netahla celou jeho vybavicku :-) Diky za odpoved

K pojištění mimíska

(Jana, 25. 6. 2007 21:30)

Tak jsem dneska zjišťovala, jak je to s tím pojištěním.
Do 8. dne od narození dítěte musí maminka nebo tatínek zajít na pojišťovnu (kteroukoli) s rodným listem dítěte a miminko přihlásit-zároveň vydají kartičku pro nového pojištěnce.
Jinak ze zákona platí, že hned od narození je dítě automaticky u pojišťovny, u které je matka...

Pojíštění

(Pavla, 21. 6. 2007 20:03)

Mám 3měsíčního chlapečka a určitě vím, že musí být 6 měsíců pojištěný u mojí zdravotní pojištovny.

Zdravotní pojišťovna

(Eva, 2. 6. 2007 22:40)

Chtěla bych své čerstvé miminko pojistit u jiné zdravotní pojišťovny, než jsem momentálně sama. Je to možné? Slyšela jsem o jakési povinnosti, mít dítě první 3 měsíce života pojištěné u stejné pojišťovny, jako byla matka v době porodu. Příští týden to musím vyřešit, takže budu ráda, pokud někdo máte s touto záležitostí zkušenosti.

Přímení

(Monika, 2. 6. 2007 15:04)

Ráda bych se zeptala jak je to s přímením pokud mi ještě nebylo 18 let slyšela jsem že je potřeba k tomu aby miminko mělo příjmení po tatínkovi i souhlas mých rodičů je to pravda?

Otcovství

(Ája, 18. 5. 2007 19:39)

Vlasto,pokud nepůjdete před porodem dětátka na matriku tak bude mít dítě přímení po vás.

Otcovství

(Iva, 14. 5. 2007 19:47)

Hezký den, ráda bych věděla, zda je nějaká lhůta, kdy se musí dojít na matriku před porodem, když chci, aby mělo dítě přijmení po otci a nejsme manželé.Děkuji.

Otcovství

(Vlasta, 14. 5. 2007 16:32)

Ráda bych,aby mé dítě mělo příjmení po partnerovi.Nežijeme spolu,jak se postupuje v případě,že nebude chtít jít na matriku?Dítě je bez příjmení do určení otcovství?Děkuji.

Děkuji Katko

(Petra, 10. 5. 2007 17:36)

To jsem si také přečetla, ale odpověd tam byla opravena u jedné tazatelky a závěr žádny. Ptala se také na to stejné s tím že odpovězeno bylo také , že nárok na rp má ode dne porodu, ale ona se poté ptala na sociálce a tam jí bylo řečeno , že nárok má až po těch (28 .týdnech) nevím přesně. Tak doufám že tvá odpověd je z vaší nebo něčí zkušenosti.

Petro,

(Katka, 10. 5. 2007 16:57)

tady na těchto stránkách je i článek + diskuze k mateřské - tam jsi odpověď nenašla? Každopádně já přede dvěma roky taky platila jen sociální bez nemocenského a účetní mi poradila, že se k němu lze přihlásit zpětně - od počátku roku (rozdíl v částce byl jen minimální) tak jsem si to doplatila a vyšlo mi to na těch 270 dnů - a dostávala jsem mateřskou. Pokud ti to nevýjde, tak na rodičák máš nárok ode dne porodu.

OSVČ a Mateřská dovolená

(Petra, 10. 5. 2007 15:23)

Přeji hezký den , nejdříve by chtěla pochválit tyto stránky. Dost věcí jsem se dozvěděla , ale rady si stále nevím s mým problémem. Jem ve 4. měsíci těhotenstí, pracuji doma na živnostenský list, zdravotní pojištění platím, ale sociální jen samotné bez nemocenského. Jak to bude až budu muset nastoupit na mateřekou dovolenou. Odkud budu moci čerpat nejaké finance? Nejraději bych pracovala až do porodu. A kdy si budu moci zažádat o rodičovský příspěvek? Někde jsem si přečetla že se muže žádat už v měsíci kdy je stanoveny termín porodu. Prosím poradtě mi. Děkuji předem Petra


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »