Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Plavání kojenců

25. 1. 2006

Plaváním kojenců se rozumí činnost s dětmi od narození cca do tří let věku. Nečekejte, že v 1 roce budete mít doma malého olympionika! :-)  Jednotlivé plavecké styly se učí až zhruba od tří let, nicméně už od malinka mohou děti trénovat správné návyky – např. Zadržování dechu pod vodou, správný pohyb končetin atd. Plavání pomáhá rozvíjet dítě po psychomotorické stránce. Dítě trénuje rovnováhu, lépe se orientuje v prostoru, dostane se mezi své vrstevníky, otužuje se, příjemně se unaví ( takže lépe spí) učí se řadu nových říkanek a písniček, získá zase trošku jiný citový vztah k rodiči, posiluje imunitu. No a v neposlední řadě plavání kojenců umožní i maminkám na mateřské dovolené vypadnout ze stereotypu domácích prací, setkat se s dalšími rodiči, relaxovat...


Kdy začít?

de facto se dá začít ihned po narození. První plavání samozřejmě probíhá doma, ať už ve velké vaně nebo ze začátku ve vaničce. Kdo chce, může zapátrat, zda v okolí není nějaká “plavací teta” , která dochází domů a která rodičům ukáže správné úchopy miminka a vše vysvětlí. “Vaničkování kojenců” nabízejí plavecké kluby zpravidla od 3-5 měsíců věku (liší se klub od klubu) Jedná se o soukromé lekce ve vaně, kdy si rodiče i miminko osvojují základní techniky. Do společného bazénu děti zpravidla chodí až od 6 měsíců věku. Novorozenci nemají dostatečně vyvinutou imunitu, z toho důvodu se nedoporučuje je dříve vystavovat riziku nějaké nákazy. Doma můžeme děti na plavání připravit postupným otužováním. Voda v bazénu zpravidla mívá mezi 28 –30 stupni, proto je dobré miminko již doma připravit a krůček po krůčku otužovat. Začíná se koupat klasicky ve 37st a postupně se teplota vody ve vaničce snižuje, až se za pár týdnů (nebo měsíců, záleží na vámi zvoleném tempu) dostanete cca na 33st. Stejně tak doma můžete miminko naučit zadržet dech na signál, což je první předpoklad pro budoucí potápění. Trénink se provádí tak, že řeknete signál – oslovení + žbluňk – tedy např. “Aničko, žbluňk” a pak miminku nalijete na hlavu trochu vody. Uvidíte, že dítě postupně získá reflex a v momentě, kdy uslyší signál zadrží dech.


Když začnete vybírat plavecký klub

  1. zjistěte si všechny možnosti ve vašem okolí
  2. informujte se na reference daného klubu – nejlepší vizitka jsou spokojené maminky ve vašem okolí
  3. ujistěte se, že všechny plavací tety mají absolvovaný kurz pro instruktorky novorozeneckého a batolecího plavání
  4. zjistěte si jaké jsou podmínky nahrazování jednotlivých lekcí (může se stát, že vaše dítě bude delší dobu nemocné, tak abyste nebyli nemile překvapeni, až zjistíte, že můžete nahradit např. jen dvě lekce – navzdory tomu, že jste všechny řádně zaplatili a včas omluvili)
  5. zjistěte si, zda daný bazén splňuje veškeré hygienické podmínky pro plavání kojenců
  6. dobrou vizitkou každého klubu jsou “lekce na zkoušku” které můžete absolvovat před zahájením kurzu a teprve podle svých prvních zkušeností a dojmů se rozhodnout pro zaplacení celého kurzu. Všímejte si dobře přístupu celého personálu k dětem i k vám dospělým, sledujte jejich ochotu vyjít vstříc, pokud máte problém např. s ranním vstáváním a komplikovanou dopravou na časné lekce atd. Prostě lekce na zkoušku jsou od toho, aby vám usnadnily rozhodování. Může se stát, že vaše dítě bude poprvé v bazénu plakat, nenechejte se tím hned odradit, důvodem nemusí být to, že je mu plavání nepříjemné, ale může to být cizí prostředí, cizí lidé, zvláštní osvětlení, akustika – no prostě dítě může reagovat na tisíc různých věcí, v takovém případě doporučuji neztratit trpělivost a zkusit další lekci. Naprostá většina dětí plavání miluje a nejspíš i vy máte doma malého vodníčka :-)
  7. informujte se na počet dětí ve skupince. Zpravidla čím míň dětí, tím lépe. Jedna lekce trvá 30 minut a je rozdíl jestli se plavací teta věnuje 5 dětem nebo 9.
  8. zjistěte si ceny jednotlivých kurzů – ceny se pohybují cca od 90 do 200 Kč za 30 minut (1 lekci) ne vždy platí, že čím dražší, tím lepší - takže cena by pro vás rozhodně neměla být jediný ukazatel kvality

 

přeji spoustu krásný zážitků !

 

Komentáře

Přehled komentářů

XEvil 4.0 solve 99% types of captcha

(Mashasot, 14. 12. 2017 3:13)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

Plávání v Čestlicích

(Petra, 17. 12. 2015 17:52)

My plaveme v Čestlicích. Koukni na stránky www.maternity-care.cz

Plavání

(Dana, 11. 5. 2015 9:07)

Jasně, to je kousek!
Tak prosím napiště, až budete mít zasebou první hodinu :-)
Děkuji

Plavání

(Alča, 5. 5. 2015 12:26)

Dano, tak jsem tam malého přihlásila :-) Je to teda ne úplně v Praze, ale v Dolních Břežanech, ale to je kousíček.
Byla jsem se tam podívat a líbilo se mi tam. Tak ted tam půjdeme poprvé, takže jsem moc moc zvědavá! :-)

Plavaní Praha

(Dana, 22. 4. 2015 13:48)

Dobrý den, jste z Prahy? Super! :) A byla jste tam teda už? Budete tam chodit? Že bysme to také zkusili tam. To by bylo super, že bych už nemusela shánět.

Plavaní Praha

(Alča, 21. 4. 2015 10:47)

Dobrý den Dano, také jsem ve stejné situaci, chci začít s malým chodit plavat, kamarádka mi v Praze doporučila studio-skokanek.cz. Tak tam dneska asi zkusím zajet a zeptat se a podívat na všechno a uvidím :-)

Plavaní Praha

(Dana, 16. 4. 2015 12:17)

Maminky, taky se chci s dcerou zapsat do kurzu pro kojence.
Není tady někdo z Prahy, že by mi doporučil, kam chodíte? :-)
A jaké byly první hodiny kurzu? Jak to děti snášely?

porad te prosím

(Denisa, 30. 6. 2012 17:09)

Ahoj všem maminkám mám chlapečka 15 měs. a má šílený strach z vody koupání u nás je noční můra už nevíme co dál , skoušíme hračky do vody odpoutat pozornost ale nic se nám nedaří jestli má někdo podobnou zkušenost tak prosím porad te .díky Denisa

Plavání kojenců v Berouně

(Martina Jandová, 20. 11. 2011 19:28)

Můžu doporučit kurzy plavání kojenců a batolat v Berouně http://www.zahoranek.cz/kurzy-plavani-kojencu-batolat-predskolniho-veku/ - super přístup instruktorek, oproti Praze nesrovnatelné :)

20 let tomu

(Honza, 17. 1. 2011 11:48)

Michalo, to záleží na teplotě vody, vzduchu, jestli fouká, jak moc se dcerka hýbe...

Abych přidal svou zkušenost, před dvaceti lety jsem takhle plaval se svou maminkou v třineckém Kenny, tehdy ještě na starém veřejném bazéně, jezdili jsme i na dovolené, a musím říct, že vzpomínám jen v dobrém a jsem zdravý jak řípa. Uvidíme za dalších dvacet let, napíšu... :)

Baby club Kenny

(Petra, 2. 7. 2010 13:20)

Ahoj maminky, chtěla bych Vám doporučit kurzy plavání s Baby clubem Kenny. Plavou s dětmi v podstatě už od narození a mají velmi milé a opravdu zkušené instruktorky. Koukněte na stránky www.kenny.cz.

Ahoj Petra.

Doba pobytu v bazénu

(Michala, 11. 6. 2010 18:22)

Dobrý den. Úplně to nesouvisí s tématem,ale chtěla bych se zeptat jak dlouho mohu nechat svou 8měsíční dceru v bazénku na zahradě. Tchýně mi do toho kecá:-D Díky

Plavání miminek

(Jana Kracíková, 11. 10. 2009 21:42)

Maminky a miminka, přijďte plavat do Všestar u Hradce Králové.
Klub Vydrýsek se na vás těší.
Plaveme s dětičkama od narození až do 6 let.
Lekce na zkoušku je možná.
www.kojeneckeplavni.hradecko.com

plavání s žabičkou

(DARINA, 1. 6. 2009 11:02)

Chtěla bych se zmínit k tomu plavání v Metylovicích paní lektorka je strašně hodná a milá paní,plavání je super ovšem pokud neomluvíte vás a vaše dítě do 24 hodin je Vám proškrtlá hodina jako by ste tam byli.A to dobředu nemůže nikdo vědět jestli jeho dítko bude nemocné.Tak to jejediná věc co mě tam nesedí.

Plavání dětí

(Jana Kracíková, 25. 5. 2009 17:42)

Zdravím všechny maminky co rozmýšlejí ,že půjdou plavat se svým broučkem.
Určitě je dobré se přijít podívat přímo na hodinu plavání.
Přijdte-uvidíte...
www.kojeneckeplavani.hradecko.com

Plavaní

(Baruš, 20. 5. 2009 22:03)

Ahoj!Jsem ráda že jsou tyto stránky!chtěla bych doporučit kopáníčko pro mimi v Hořicích je to tam fakt super!Ale chtěla bych poradit.4etla jsem že kojenecké plavání je nebezpečné kvuli ouškum.Co je na tom pravdy?

Plavání

(Pavla, 29. 4. 2009 21:33)

A ještě k tomu je to v Opavě je tam sauna jak pro rodiče tak i pro mimina a mimčo není určitě tak náchylné na různé nemoci.

Plavání

(Pavla, 29. 4. 2009 21:31)

My s malou Terezkou jezdily na plavání od 2 měsíců teť jí je 6 měsícu a na podzim pojedu zase je to super mohu maminkám jenom doporučit malá je živel vody se nebojí a je tosuper.

Plavání miminek

(Katka, 15. 7. 2008 14:10)

Ahojky, pro maminky, které jsou z okolí Frýdku-Místku nebo Ostravy mám skvělý tip na plavání v Metylovicích(Plavání s žabičkou)....Je tam v rehabilitačním ústavu krásný nový bazén, včetně sauničky (60stupňů) a whirpoolu. Vede to velmi milá dívčina, moc se nám tam líbí a cenově taky velmi příznivé. K mamince Daně: já bych se šla rozhodně koupat raději do chlorované vody. V rybníce může kdo ví co chytit. Tam voda stojí. To už pak raději někam do řeky, ale tam je zas asi zima...A Báře: jestli nebyl ten bazén na něj moc studený. Pokud se neotužuje a je zvyklý na teplejší vodu ve vaně, tak mu může být bazén 28-30stupňů hodně studený....Mějte se:-)

Koupání

(Dana Pavlíková, 19. 6. 2008 9:19)

Milé maminky potřebovala bych radu. Mam 15ti měsíční dceru a zajimalo by mě zda je lepší se jít koupat na veřejné koupaliště s chlorovanou vodou nebo na rybník? Děkuji za odpověd.