Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Náušničky - nastřelování nebo píchání?

25. 1. 2006

Nastřelit a nebo nechat píchnout - věčné dilema. Jaké máte zkušenosti vy?

Když jsme náušničky řešili my, zjistili jsme následující:

1. raději až poté, co má miminko za sebou první sérii očkování (tj. 4-5 měsíc) úmrtí následkem infekce po píchání uší jsou zcela výjímečná - nicméně je nesmyslné podstupovat byť minimální riziko


2. pokud se ouško klasicky píchá jehlou, musíte mít zlaté náušničky a nejlépe takové, které se nasazují do ouška zezadu. Náušnička se protahuje současně s vytahováním jehly. Pokud máte náušničky, které se nasazují zepředu, musí se ouško píchnout, jehla odstranit a pak teprve nasazovat náušnici do krvácející ranky.


3. pokud se náušničky nastřelují, používají se speciální náušničky (nejsou zlaté, mohou být pozlacené, každopádně pozor pokud máte v rodině predispozice pro alergické reakce, někdo jiný kov než zlato špatně snáší) nastřelení je rychlejší, náušničky se nechávají v oušku cca 2 měsíce, teprve potom se mohou vyměnit za klasické


4. dítě začne řvát v momentě, kdy ho pevně uchopí - jedno jestli se ouška píchají nebo nastřelují, řev v 99% začne v momentě, kdy jim zafixujete hlavičku - ve většině případů se dítě "po akci" rychle uklidní


5. náušničky před pícháním uší musí být den až dva ponořené do lihu


6. je možné použít Emlu - krém pro lokální znecitlivění (snad to pak opravdu nebolí, ale jak už jsem psala, začnou řvát v momentě, kdy jim znemožníte pohyb, takže v okamžiku vpichu jsme žádný rozdíl na intenzitě řevu nepozorovali :-)


7. uchem prochází řada "drah orgánů" lékař zabývající se akupunkturou nám řekl, že je pravda, že neodborné nasazení náušnic může tyto dráhy narušit, ovšem pokud k tomu dojde u kojence je mnohem větší šance, že se dráhy "opraví" než pokud se tak stane až v pubertě


8. po nasazení náušnic je zpravidla potřeba ouška po několik dnů ošetřovat lihem a v případě začínající infekce i framykoinem - ten předepisuje lékař


9. pokud se vám dělá špatně při pohledu na krev, nehrajte si na hrdinu a raději počkejte v čekárně. Lékař vás nebude muset křísit a bude se moci věnovat vaší holčičce.

 

Komentáře

Přehled komentářů

V žádném případě líh a framykoin

(Lenka Šperlová, 26. 5. 2009 17:06)

Dobrý den, náušničk apolikuji 15 let, posledních deset let je již pouze nastřeluji. Co mohu doporučit je to, že v žádném případě čerstvě píchnuté náušničky nenatírat lihem ani framykoinem. Líh okolí dírky podsuší (dojde k dyskomfortu pokožky), dojde k šupinatění a postupně se mohou vytvořit drobné ragády, kterými pak vnikne infekce. A framykoin v žádném případě nepoužívat preventivně, je to mast s antibiotiky a jeho užití VÝHRADNĚ indikuje lékař. Navíc masťový základ ústí dírky ucpe a může dojít k mokvání a opět k možnosti infekce. ATB mast je vhodná až v případě infekce. Preventivním používáním si zvyšujeme rezistenci vůči antibiotikům. Nehledě na to, že užití ATB u kojenců je v nejnutnějších případech. Přimlouvala bych se se zda by mohl webmaster bod č.8 pozměnit ;-) děkuji a přeji miminečkům mnoho krásných ozdobených oušek náušničkami :-)

Rozhodně nastřelit

(Martina, 19. 4. 2009 16:13)

Své dcerce jsem nechala naušničky nastřelit u ušního lékaře. Ta bolest je minimální. Spíše takoví silnější píchnutí (sama jsem si nechala nastřelit druhé dírky).Emilka brečela jenom chvilku, ale jakmile jsme odešly z ordinace byla zase veselá a dokonce do pěti minut mi v autě vesele usnula. Děsila jsem se toho, když jsem viděla a slyšela ty holčičky, které odcházely od naší dětské lékařky, která naušnice propichuje, ouška měli samou krev. Reakce u nás nebyla žádná. Týden jsem na radu lékaře promazávala místo framikoinem a asi po 6 nedělích jsem sama vyměnila naušničky za zlaté dárek od mojí babičky. Jinak výběr naušniček byl velký, nevěděla jsem, které si vybrat. Stálo to dohromady s naušnicema i nastřelením 200,-Kč.

Píchání

(Kristýna, 11. 2. 2009 13:36)

Nechala jsem píchnout ouška dcerce ve 2 měsících. Opravdu si myslím, že nejvíce záleží na mamince (nás) jak to cítíme. Pač všude si dokážete najít, že se to má nechávat po očkování a nee dříve, jinde si přečtete, že některé si to nechají píchnout v porodnici. Záleží na Vás.. Mohu potvrdit, že malá začala být nesvá hned jakmile jsme ji znemožili pohyb a pak už bylo jedno co se dělo, důležité a stěžejní pro ni bylo, že se nemohla hýbat. Ale zvládly jsme to a krásně se nám ouška zahojily (díky lihu a framykoinu - každou chvilkou co to jde čistit a čistit a točit s naušničkami) a mé díky patří i šikovné paní doktorce, která je krásně píchla. Takže všem které to čeká přeji pevné nervy a neboojte za chvilku o tom miminko neví;) Mějte se krásně a hlavně buďte zdravé!!!

Píchání - čím dříve, tím lépe

(Šárka, 13. 1. 2009 23:17)

Nechala jsem své dcerce naušničky píchnout, již v 6.týdnu k nám domů přišla porodní asistentka, Terezka byla nakojená a skoro usínala, takže první ouško bylo jen s malinkým brekem a ani kapička krve, a než se šlo píchnout ouško druhé, tak zase skoro usla a druhé ouško taktéž malinko se jí "klepala bradička" a byla kapička krve, ale hned jak jsme zaply naušnice jsem jí zase dala napít a už o tom ani nevěděla. Na ošetření jsem používala homeopatika, při každém kojení se kapala kapička ze předu i zezadu vpichu a do 14dnů to bylo úplně super. U nastřelování mi přijde, že to ta miminka musí tlačit do krčku když spinkají. Myslím,že je jedno zda-li píchání či nastřelení, ale určitě co nejdříve :-).

Nastřelování na Vysočině

(Monika Chlupová, 13. 1. 2009 19:09)

Nastřelení náušniček bylo velice rychlé, víceméně bez křiku, ani slzička nám neukápla.Manžel ji držel v náručí, jemně přidržoval, já připravená s mobilem (ten má na uklidnění nejraději), ale nebyl ani potřeba. Paní Miksová je velice příjemná paní, kterou mohu vřele doporučit. Naše 9 měsíční žabka se pak usmívala a náušničky z ní konečně udělaly krásnou holčičku. Náušničky, které paní Miksová dovezla byly krásné, nemohli jsme s mužem vybrat. S kamínkem nebo bez, všechny jsou krásné.

nastřelení náušnic

(Lenka, 6. 12. 2008 21:31)

Dceři nastřelovala naušnice v 6 měsících paní doktorka. Doporučila vůbec nemazat a neprotáčet. Divila jsem se, ale poslechla. Bylo zahojeno opravdu velmi rychle. Za měsíc jsme za ní přišly s dcerou na předělání na zlaté. Vše bylo v pořádku.

Nastřelení náušnic

(Lada, 19. 9. 2008 14:00)

Dcerce jsme nechali náušničky nastřelit ve 4 měsících. Bylo to úplně bez problémů. Plakala opravdu jen při fixování hlavičky, což se asi nelíbí každému miminku. Myslím, že to nechávat na dobu, až se dítě samo rozhodne, jestli si dírku nechá propíchnout (nebo nastřelit) nebo ne, je zbytečné. Hlavně si už v té době bude zřejmě uvědomovat, že ho něco bude bolet,a to je pak stres. Když je ještě kojenec, nemá čas se vůbec stresovat, protože neví, co ho čeká a pak zase rychle zapomene. Nastřelení náušničky mě nadchlo. Kdyby mi rodiče v dětském věku nenechali udělat dírku na náušničky, asi bych si hodně rozmýšlela, jestli do toho půjdu.

Pomoc prosím

(Aktij, 11. 9. 2008 12:54)

Ahojdá maminky a jiní lidičkové,
mám malinkatý problémek. Svojí 3,5měs. staré dceři jsem chtěla nechat nastřelit naušničky, ale ač jsem z Prahy tak nevím kam bych se měla obrátit. Prosím poraďte mi někdo :-( Díky moc

nechali mě rozhodnout se

(Eva, 8. 9. 2008 7:56)

Ahojky,právě dnesmáme jít s dcerkou na píchání náušniček. Samosebou jsem z toho nervozní a za žádnou cenu jí nehodlám opustit. Nastřelení v místě bydliště nemám,musela bych do Prahy. Z vlastní zkušenostimohu říci, že mi klasicky íchali uši v pát třídě ( v 11 letech). Něco tak hrozného jsem do té doby nezažila. Proto bych nikdy nenechala dcerku rozhodnout samotnou. Ouško je teď ( jsou jí 3m) tenké a půjde to rozhodně lépe. Koupila jsem znecitlivující náplasti,které na ouško nalepím a lékařka ještě ouškou postříká znecitlivujícím sprejem. Já sama mám alergii na jiné kovy než je zlato a proto i z tohoto důvodu nenechávám nastřelit. Není mi lhostejné trápení a stres dcerky,ale rozhodně nebude takový jako jem prožila já. Do dnes když o tom mluvím, si vzpomenu jak průchodjehly dlouho trval a křupal. Několikrát jsem omdlela a to nejsem žádná třasořitka. Jedno ucho mám i tak píchlé křivě,jako by šikmo (přední a zadní dírka nejsou v rovině). Uši mi tři týdny hnisali.....Byla to opravdu hrůza.Proto zkrátka nehodlám počkat a vystavit dceru stejnému zážitku.

Není pozdě?

(Zuzina, 4. 9. 2008 14:10)

Prosím, nemáte někdo zkušenost s nastřelením naušnic ve 14 měsících, obávám se?že je dost pozdě a, že se pak malá bude bát i při normální prohlídce u lékařě, nebo si pak bude na ouška sahat a něco si s tím vyvede???

ouška

(Majka, 28. 8. 2008 23:07)

My jsme byli na píchání náušniček ve 4. měsíci. Paní doktorka byla rychlá a šikovná, ale i přesto Terezka plakala, jako by ji na nože brali. Uklidnila se až venku v kočárku. A musím říct, že od té doby Terezka vždy u pí doktorky pláče a není k utišení... Takže pokud budeme mít druhé dítko opět holčičku, jsem všema deseti pro nastřelení.

Nausnicky

(Lida, 20. 8. 2008 19:03)

Pekny den vsem. Rodice mi nechali pichat usi az temer ve trech letech, dnes uz jsem dospela a pamatuji si to jako jeden z nejhorsich zazitku z detstvi. Dneska mam trimesicni holcicku, babicka uz ji hnedka po narozeni koupila nausnice tak mi to rozhodovani zda ano ci ne trochu usnadnila ale podle mych kamaradek je jejich nastreleni temer bezbolestne a dite place vice kvuli tomu ze se lekne nez ze by ho to bolelo. Takze ja jsem kazdopadne pro nastreleni a clanky nize uvedene me v tom jen utvrzuji. Dekuji za ne vsem.

Zvládly jsme to

(Eliška, 1. 8. 2008 15:40)

Před 2 dny jsem byla s dcerou na propíchnutí oušek, je jí 6. měsíců, dřív nás nechtěli vzít, protože neměla za sebou povinné očkování. Myslím, že jsem to hůř prožívala já, než ta malá. Sice křičela a plakala, ale bylo to tím, že jsme ji se sestřičkou pevně držely hlavičku a ruce. Dírky má obě stejné, krve bylo jen trochu, ouška bez reakce. Jen jí to mažu Framykoinem a protáčím náušničky. Po propíchnutí jsem ji sice pár minut tišila, ale v kočárku mi spokojeně usnula. Každé miminko to asi snáší jinak, naše Niky to zvládla výborně.

Až se sama rozhodne

(Lenka, 24. 7. 2008 10:22)

Naše mamka nám se sestrou jako malinkým ouška nenechala propichovat. Přišlo jí to morbidní a nechtěla nás ani sebe vystavovat stresu. A udělala dobře. Když mi bylo 9 a sestře 7let chtěly jsme naušnice samy. A tak to mám v plánu i já.

Nastřelení náušnic v Ostravě?

(Jana, 6. 7. 2008 15:39)

Prosím Silvu o kontakt, kde v Ostravě nechali dceři nastřelit náušnice. Naší Verunce píchání uší nedopadlo dobře,každá dírka byla píchnutá jinak a náušnice se jí stáčela do strany, což nevypadalo hezky,navíc ouška začla hnisat, takže jsme náušnice nechali vytáhnout.Již nechci, aby tak znovu trpěla... Diky za ten kontakt. Jana

Kde nastřelit

(Jana, 28. 6. 2008 11:59)

Milé maminky, mohly by jste mi prosím poradit v Praze kde bych mohla dcerce nechat nastřelit naušnice a jaká je přibližná cena?
Dcerce je již 8 let, když byla malinká kamarádka mi vyprávěla, že když ona sama nechala malé ve 3 měsících propíchnout ouška u praktické lékařky bylo to pro ni velmi stresující.... nejprve jí prý sestra vyhodila do slova z ordinace, než zavřela dveře tak prý jen viděla jak malé zavazují ručičky a už to jí úplně stresovalo že i pro tak malé miminko to musí být strašné, pak v čekárně slyšela sílený řev a asi až po 10 minutách jí malou předaly že je vše hotovo. Tenkrát jsem se rozhodla, že tomuhle tedy svojí ale i samozřejmě kvúli sobě dcerku nevystavim. A konečně po 8 letech se dcerka sama rozhodla, že naušničky chce. Proto po vašich příspěvcích jak popisujete že nastřelení je rychlejší a určitě i méňě bolestivější hledám kontakt na doktora se kterým by jste i vy měli dobrou zkušenost.... Prosím poraďte nám. Děkuji

Naušničky

(Krista, 3. 6. 2008 22:15)

Ahojky, my máme naušničky píchnuté od konce šestinedělí (doporučila nám to takhle doktorka) jediný problém byl, že malou drželi, jinak by neplakala, sotva jsem jí vzala do náruče tak byla klidná. Mazali jsme 2x denně Framykoinem a ošetřovali líhem dle potřeby, dokud to nebylo zahojené a to bylo cca 14 dní :-)

Kde nastřelit

(Verča a Lucka, 29. 5. 2008 15:16)

prosím poraďte mi kde v jihočeském kraji mohu nechat své dceři nastřelit naušničky.Naše dětská lékařka to nedělá.Děkuji za odpovědi předem

NASTŘELIT !!!!

(EVA, 25. 4. 2008 17:26)

JEŠTĚ SE MI TAKÉ ZDÁ, ŽE HOLČIČKY, CO MAJÍ PÍCHLÉ OUŠKA JEHLOU,MAJÍ KAŽDOU DÍRKU JINAK- PROTOŽE SE CHUDINKY MUSÍ STRAŠNĚ DLOUHO BRÁNIT...PÍCHNOUT JEHLOU, BYCH VÁŽNĚ NIKDY NENECHALA

URČITĚ NASŘELIT !!!

(eva, 25. 4. 2008 17:20)

MILÉ MAMINKY ! POKUD ŘEŠÍTE PROBLÉM ZDA NASTŘELIT, NEBO PÍCHNOUT JEHLOU, JE JEDNOZNAČNÁ ODPOVĚD NASTŘELIT...SAMA P.DOKTORKA CO JE NÁM NASTŘELOVALA, ŘÍKALA, ŽE PÍCHÁNÍ JE STRAŠNÉ JAK PRO DÍTĚ,TAK I PRO MMINKU A DOKTORKU..ANETTCE JSME NASTŘELILI, PLAKALA CHVILINKU, A TO JEN PROTO-ŽE JÍ CHYTILI HLAVIČKU..DĚVČÁTKA OD KAMARÁDEK NĚKTERÁ ANI PLAKAT NESTIHLA- JE TO MOMENT