Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama:
 


Masáž hráze před porodem

6. 1. 2009

 

Hráz je oblast mezi konečníkem a pochvou. Na tuto oblast je během porodu vyvíjen obrovský tlak a může dojít k jejímu natržení. Vzhledem k tomu, že natržení se zpravidla hojí hůř než nástřih, volí porodník často nástřih (episiotomii) jako menší zlo. Zvýšení pružnosti hráze a tím snížení rizika natržení/ nutnosti nástřihu může pomoci právě masáž hráze, která se začíná provádět cca 4-6 týdnů před termínem porodu.

Nedá se říci, že vám masáž 100% zaručí, že nástřih nebude nutný (nebo že nedojde k natržení) nicméně riziko se sníží a pokud lékař bude muset nástřih provést, nebude nutný v tak velkém rozsahu jako bez masáže.

 

Masáž můžete provádět buď sama nebo - lépe - s pomocí partnera jednou denně po dobu 5-10 minut. Velmi důležitá je hygiena– masáž je nejvhodnější provádět čistýma rukama po koupeli. Budete potřebovat čistý rostlinný olej ( nebo existuje řada speciálních olejíčků určena přímo na masáž hráze) nebo gel na vodní bázi. Pozor!!! dětské či minerální oleje nejsou vhodné, protože pokožku vysušují.

Hráz je zpočátku pevná, ztuhlá a masírování je chvílemi dost nepříjemné, po několika masážích však zjemní a bude pružnější.

Masáž provádějte opatrně, aby nedošlo k poranění či otokům.

Nedotýkejte se konečníku a vyhněte se tlaku na močovod.

Masáž neprovádějte, pokud trpíte vaginální infekcí (výtok, opar).

 


Postup 

 

 

  1. Posaďte se do pohodlného polosedu s podepřenými zády a s pokrčenýma nohama mírně od sebe.
  2. Naneste olej na prsty, do oblasti hráze a spodní části pochvy.
  3. Vložte oba palce co nejhlouběji do pochvy a masírujte hráz směrem dolů ke konečníku a směrem dopředu a zpět. Zároveň palce natahujte jemně co nejvíce do stran.
  4. Tlak zvyšujte až do chvíle, kdy pocítíte jemné brnění.
  5. V poloze vydržte, dokud brnění neustoupí, a zároveň jemně masírujte pochvu dozadu a dopředu.
  6. Během masáže současně roztahujte pochvu jemně do stran a vpřed – stejným směrem bude během porodu postupovat hlavička miminka.
  7. Snažte se v oblasti hráze co nejvíce uvolnit a poté zvýšit tlak prstů, až ucítíte mírnou bolest.
  8. Nakonec masírujte tkáň hráze zhruba minutu palci proti ukazováčkům – palce jsou v pochvě, ukazováčky vně hráze, proti palcům.



Pokud vám bude masáž provádět partner (ehm, dle mého je to mnohem snazší i příjemnější ;-)  postup je stejný, namísto palců však bude hráz masírovat ukazováčky a prostředníčky.

 

Pokud si nejste jisté, zda masáž provádíte správně, nestyďte se poradit s porodní asistentkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

All internet will be CRASHED with XEvil!?

(Mashasot, 12. 12. 2017 20:35)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

Masáž hráze

(Justýnka, 29. 7. 2014 9:34)

Mě masíroval hráz přítel, měla jsem už měsíc pře porodem problém vstát z postele :-D. Používala jsem i pomůcku na zlepšení elasticity hráze aniball http://www.aniball.cz/prevence-nastrihu-hraze/. Nastřižena jsem byla také i s poctivým masírováním a přípravou :-), ale určitě to má něco do sebe a není dobré podceňovat přípravu na porod...

a teď k tématu...

(Dagmar D, 2. 12. 2011 21:08)

Másáž jsem prováděla, ne ale moc poctivě, stejně mi byla houby platná prcek vážil 4 kila takže nástřh i natržení...naštěstí sestra uměla šikovně a rychla šít...

Masáž

(Zuza, 2. 8. 2010 14:04)

Ahoj, rodila jsem poprvé a masáž jsem prováděla asi 4 týdny před plánovaným porodem. Každý večer asi tak 3 - 4 minuty. Používala jsem olejíček značka Weleda. V návodu je vtírat i dovnitř, ale já aplikovala pouze zvenku. Porod proběhl bez nástřihu i natržení. Jestli to bylo tím olejíčkem nevím, ale u druhého dítěte to raději udělám také.

Nástřih nebo roztržení

(jana, 23. 2. 2010 23:21)

První porod byl s nástřihem, a následně ještě roztržením, hodina šití, synovi šlo o život , při druhém porodu trvala doktorka na normálním porodu, druhorodička se přece nebude nastřihávat, sestra mě masírovala hráz prsty v pochvě a roztahovala, kam se hrabe nástřih nebo nějaké potrhání (stalo se stejně) několik měsíců jsem nemohla mít pohlavní styk ta bolest se pořád připomínala bylo to jako křeče , dva stehy z milosti to neudržely a druhý den po porodu jsem měla celej spodek venku ,z porodnice jsem se vracela s plínkou, následovaly plastiky a nechtějte vidět jak dole vypadám, sex nestojí za nic ,lítá to tam jako zloděj, nic necítím, pysky potrhané daleko od sebe, sucho,bolest tak to raději nástřih i když se následky hojí líp než roztržení nebo natržení , já vím, o tom se nepíše a nemluví, ale když je hlavička velká a nejde to jak má, je lepší nástřih , i tak ty dětičky měly hlavičky jako brambořičky a na dětském se mě ptaly zda jsem rodila na poli nebo v porodnici, samo ve vyhlášené porodnici,dělat si ji větší nevím, myslím že je to stejné jako s vytahováním bradavek, když kojíte dlouho stejně se vmáčknou dovnitř a máte u dalšího problém, je to asi pokus omyl, natahováním prsy nezvětšíte jenom zdeformujete a dole to bude asi stejné, ale je to zajímavý názor a někomu možná pomůže

Jak pres brisko

(Katka, 4. 2. 2010 10:27)

Ahoj, za par tydnu bych mela rodit. Rada bych se vyhnula nastrihu a myslim, ze masazi nic nezkazim. Bohuzel mam problem postupovat dle vyse uvedeneho navodu. At si sednu jak si sednu, ja tam tema palcema pres to brisko proste nedosahnu :) Partner masirovat netouzi :) Prosim o "technickou radu" tech, kteri masirovali, masiruji, jak masaz s velkym briskem provadet. Predem dekuji

Masáž je supr

(Ivča, 3. 12. 2009 14:49)

Masáž mohu jen doporučit. Před 4 týdny jsem porodila holčičku, vážila 4.6kg a bez nástřihu nebo natržení!!! Od 34 týdne jsem pravidelně 4 x týdně masírovala hráz a myslím, že to fakt pomohlo. Při prvním porodu před 13 lety-3,2kg jsem byla sešitá hodně. Myslím, že je taky důležité vnímat a řídit se radami porodní asistentky přímo u porodu, bez toho by ani olejíček nepomohl. Prostě doporučuji. Ahojte

Spolupráce a reklama

(Ondřej Novotný, 26. 11. 2009 16:48)

Dobrý den,
měl bych zájem o spolupráci s Vaším webem. Bohužel jsem nenašel žádný kontakt, kontaktujte mě prosím na info@darujlampion.cz. Děkuji

bomba!

(terexx, 12. 10. 2009 16:58)

http://www.tojesila.cz/cz/s16/c1634-AKTIVITY-CSSD/n2217-Tiskova-zprava-CSSD-1-mistopredseda-strany-Bohuslav-Sobotka

Masáž hráze

(Jana, 5. 10. 2009 9:25)

Já mám s masírováním hráze tuto zkušenost: Při prvním dítěti (4004g) jsem o masírování hráze neměla ani ponětí a porodník mi provedl nástřih, při posledním dítěti (3940g) jsem masírovala jak o život a stejně jsem se, tentokrát ale spontáně, natrhla. Takže jsem dospěla k závěru, že je to "prašť jak uhoď".

Nástřih

(Monika, 26. 7. 2009 0:49)

Já o masírování sice slyšela, ale neuměla jsem si to představit a přes břicho.. už bych na to stejně nedosáhla. U porodu mě nastřihli, ale ani nevím kdy.. v podstatě jsem vůbec nevěděla, že to udělali, to až po porodu, když mi tam doktor začal vyšívat monogram.. :-) Jediný, kdo to postřehl, byl můj manžel... údajně prý příšerný zvuk, ale já ani neslyšela, ani necítila, takže i když sem z toho měla strach, bylo to víceméně v pohodě :-)

já určitě doporučuji masírovat

(Jana, 27. 5. 2009 15:13)

Já mám s masáží hráze velmi dobrou zkušenost. Začala jsem, respektive můj manžel, masírovat 5 týdnů před proodem. Ze začátku to šlo ztuha a bylo to docela nepříjemné, ale vydrželi jsme a rozdíl byl opravdu cítit. Nástřihu jsem se nevyhnula (byla jsem prvorodička a ani jsem nedoufala, že by to šlo úplně bez něj) ale byla jsem nastřižená jen trošinku a krásně se to zhojilo. Když jsem se ptala porodníka, tak řekl, že si troufá tvrdit, že pozná, která maminka masírovala, a která ne. Takže já určitě doporučuji, věřím, že mě masáž pomohla hodně hodně moc.

masáž

(Marie, 27. 4. 2009 20:19)

Luci to máš jedno.Když už ti to nepomůže tak ti to aspoň udělá dobře.:-) Ale mně by zajímalo jak poznám nějaké poslíčky.4ekám už druhé mimi a stejně jsem ještě nezjistila co to je...

masáž

(Lucie, 17. 4. 2009 16:35)

Ahoj, dle mého gynekologa je to hotový nesmysl. Kdo má "hráz" vysokou-širokou :o) stejně ho nastřihnou jinak se roztrhne. Porodníci mají na to oko, rozhodně bych se tomu nebránila, nic to není.

Masáž ne, nástřih ano

(Lenka, 21. 2. 2009 9:13)

Ahoj,tak já jsem nemasírovala a ani jsem se na to nechystala.Jednak to prý není úplně příjemné a asi bych měla problém to opravdu pravidelně provádět.Byla jsem nastřižená a nebolelo to,ani jsem si neuvědomila ten moment kdy se to stalo.Dokonce jsem měla i trhlinu v pochvě a po umrtvení mi bylo vše zašito a nemám z toho žádné zvláštní nepříjemé pocity,přestože před porodem jsem z toho třeba měla obavy.Prostě při vzpomínce na porod se mi nastřižení a šití vůbec nevybaví jako problém.Ať ten kdo chce masíruje,ale podle mě to opravdu nezaručí,že vás nenastřihnou.Aby jste potom nebyly zklamané,že to nepomohlo.Jedna moje známá masírovala,stejně ji nastřihli a ona to brala skoro jako nějaké selhání.Nástřih je podle mě v pořádku,protože jinak hrozí natržení a tam jsou okraje rány nepravidelné a může to zasáhnout až do konečníku.Podle porodních asistentek u nás v porodnici se to neprovádí paušálně,je to individuální,někdy to prostě není potřeba a malá trhlina se dá dobře zašít.Ale i tak hodně zdaru těm co masírovat budou,aby se jim to vyplatilo a jinak všem co nejméně bolestivý porod,ty naše dětičky za to i přes všechno stojí:)!

masáž

(Lucie, 9. 2. 2009 11:32)

Taky jsem chtěla masírovat, ale dozvěděla jsem se to pozdě, už jsem měla dva týdny do porodu, takže by to asi bylo na nic. Porodní asistentka mi ale říkala, že to masírování nemá na tu hráz až tak velký vliv, že mnohem lepší je když je maminka nastřižená než aby se sama natrhla kdo vím kam. Celkem s tím souhlasím. Byla jsem u porodu nastřihnutá a žádná hrůza to nebyla, i když jsem z toho měla šílený strach. Dá se to vydržet a když člověk uvidí to svoje mimi, tak je mu to pak jedno.

masáž

(Šárka, 3. 2. 2009 23:43)

Tak já jsem masírovala, při porodu jsem se trochu samovolně natrhla, tak že to bylo docela OK. Ovšem kamarádka poctivě masírovala 6 týdnů před porodem a stříhání se nevyhnula. Mimčo mělo 3,2kg. Myslím si že je to individuální a že je to asi případ od případu. Masáž hráze vůbec nezaručuje, že vás nebudou stříhat. Těch případů co masírovali a stejně je nastříhli, znám víc.

masaz

(Svetlana, 12. 1. 2009 12:12)

ahoj.mi jsme masaz zacli provadet,tak 4tydny pred terminem porodu a ejhle,dcera se narodila o 3tydny drive a to s vahou 3.50kg a 49cm dlouha!
takze cela masaz byla k nicemu,stejne me nastrihli a ,,mala"(spis velka)me jeste potrhala zevnitr,takze me sili ve 3lidech hodinu....
vsem radim,at zacnete s masazi tak 3mesicepred porodem.nikdy nevite,kdy bude chtit prcek ven!